لوبیای شاخهای یا باقالی یکی از گیاهان محبوب در میان آسیا نشینها است که بسیار در مصارف غذای مورد استفاده قرار میگیرد. دانههای این گیاه به صورت نارس چیده و به شکل آب پز یا به طور کامل پخته میشود. این گیاه در سیزده به درها و همچنین شبهای سرد زمستان به همراه لبو به صورت داغ پخته و به فروش میرسد. سبزی پلو با ماهی به همراه باقالی پخته میشود که از دسته محبوب ترین غذاهای ایرانیهاست.
خواص باقالی
باقالی سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است که مصرف آن میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. باقالی منبعی غنی از پروتئین است که پروتئین یک ماده مهم و ضروری برای بدن انسان است. از جمله مواد معدنی موجود در باقالی مس است که میتواند ابتلای افراد به انواع بیماریها پیشگیری کند. باقالی منبعی غنی از ویتامینهایی مانند ویتامین A و ویتامین C بوده و از این رو برای سلامت پوست و بهبود بینایی مفید است. ماسک باقالی یک گزینه درمانی مناسب برای از بین بردن لکههای پوستی است. از جمله خواص باقالی میتوان به مواردی مانند درمان رماتیسم، سیاتیک، کاهش پارکینسون، پیشگیری از تولد نوزاد ناقص، کاهش فشار خون بالا، کاهش ابتلاء به دیابت، کاهش وزن، درمان یبوست و بهبود مشکلات گوارشی، افزایش سرعت هضم، درمان ورم پروستات و لطافت پوست اشاره کرد. در ادامه به بررسی برخی از خواص باقالی میپردازیم.
خواص باقالی
1. منبع غنی فیبر است
فیبر به سیستم گوارشی کمک میکند تا غذا سریعتر هضم شود. باقلا کم کالری و بدون کلسترول هست. اسیدآمینه آن نقش انتقال دهنده عصبی را در مغز ایفا میکند.
باقلا حاوی فسفر قابل توجهی هست که برای گروه سنی کودکان، تقویت کننده مناسبی از لحاظ بهره هوشی هست. اضافه بر پروتئین و فسفر، باقلا حاوی مقدار متوسطی آهن و روی هست و در طب سنتی از آن به منظور درمان سرفههای خشک، تمیز کردن دستگاه گوارشی، روماتیسم و حتی میگرن بهرهگیری میشود. در صورتی که باقلا با پوست مصرف شود مقدار بسیار قابل توجهی فیبر وارد بدن میکند که میتواند در کاهش چربیهای خون و درمان یبوست موثر باشد.
2. باقالی باعث استحکام استخوان ها می شود
سلامت استخوان ها بسیار اهمیت دارد، در حالی که ما معمولا اصلا به فکر حفظ و نگهداری آن ها نیستیم. از این به بعد به فکر ستون های بدن خودتان باشید و باقالی را وارد رژیم غذایی خود کنید تا از منگنز Manganese، پتاسیم Potassium، و ویتامین K این ماده که لازمه استخوان سازی هستند، استفاده کنید.
3. جوان سازی پوست صورت
باقلا منبع خوبی از ویتامین C است که به عنوان یک آنتی اکسیدان بسیار قوی شناخته می شود و علائم پیری زودرس مانند چین و چروک صورت و چروک دور چشم را رفع کرده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.
4. باقالی برای حفظ سلامت قلب
افزایش سطح کلسترول بد خون میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را به خصوص در سنین بالا افزایش دهد. یک گزینه مناسب برای پیشگیری از افزایش سطح کلسترول خون مصرف و گنجاندن فیبر در رژیم غذایی است. باقالی از جمله گیاهان و مواد غذایی است که سرشار از فیبر بوده و میتواند با کاهش سطح کلسترول خون افراد به سلامت قلب آنها کمک کند. علاوه بر این باقالی سرشار از چربیهای مفید مانند امگا ۳ است که میتواند به کاهش سطح کلسترول کمک کرده و میتواند به سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک کند.
5. تأثیر باقالی در کاهش التهابها و بهبود عملکرد ریه
وجود جنیستین که حاوی آنتی اکسیدان های فراوان است میتواند عملکرد ریه را به طور معجزه زایی بهبود ببخشد و در نهایت برای درمان یا پیشگیری در ابتلاء به آسم موفق عمل کند. این گیاه دارای خاصیت ضد التهابی است که باعث میشود التهابات ریوی و سایر التهابات که دردناک و یا همراه با سرفههای طولانی مدت است را درمان کند. درد مفاصل همچنین یکی از این التهابات دردناک است.
6. باقلا میتواند خطر اختلالات مادرزادی را کاهش دهد
مصرف فولات، انرژی زیادی به شما میدهد. بهعلاوه، باقلا فواید زیادی هم برای زنان باردار دارد. فولات خطر اختلالات مادرزادی را کاهش میدهد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها و خدمات سلامت عمومی آمریکا تحقیقاتی را در این مورد انجام داده است. طبق این تحقیقات همهی زنان بین سنین ۱۵ و ۴۵ ساله بهتر است روزی ۰٫۴ میلیگرم فولیک اسید دریافت کنند. فولیک اسید خطر ابتدای نوزاد به اختلالات مادرزادی را کاهش میدهد. مصرف این ماده بسیار ضروری است، چون بیشتر این اختلالات در هفتههای اول بارداری بهوجود میآیند. ممکن است شما در این دوران ندانید که باردار هستید.
مجلهی «گزارش علمی» اخیرا تحقیقی درمورد تأثیر مکملهای اسید فولیک بر روی اختلالات مادرزادی قلبی منتشر کرده است. نتایج متناقضی درمورد تأثیر مصرف مکملهای اسید فولیک در دوران بارداری و خطر ابتلا به نارسایی قلبی مادرزادی بهدست آمدهاند. البته چند گزارش هم هستند که تأیید میکنند بین مصرف اسید فولیک و کاهش احتمال ابتلا به نارسایی قلبی مادرزادی رابطهی مستقیم وجود دارد.
7. بهبود علائم پارکینسون
دانههای باقالی سرشار از لوودوپا (L-dopa) هستند که در بدن به دوپامینهای پیام رسان عصبی تبدیل میشوند.
باید در نظر داشت که بیماری پارکینسون مرگ سلولهای مغزی تولید کننده دوپامین را به همراه دارد. از این رو عوارضی همچون لرزش، اختلال حرکتی و مشکل در راه رفتن را ایجاد میکند.
ترکیبات دارویی که برای این بیماری تجویز میشوند، حاوی لوودوپا (L-dopa) هستند.
از این رو خوردن دانههای باقالی میتواند به کاهش عوارض این بیماری کمک کند. اما باید در نظر داشت که خواص باقالی به تنهایی برای بهبود و کنترل این بیماری کافی نیست. هنوز هم تحقیقاتی برای اثبات علمی این موضوع نیاز است.
مضرات باقالی
یکی از مضرات باقلا این است ک سبب نفخ معده و سنگینی معده می شود. همچنین باقلا منجر به تشدید کم خونی در افراد کم خون می شود. این ماده غذایی سرشار از تیرامین بوده و افرادی که داروهای مهارکننده منوآمین اکسیداز (MAO) مصرف می کنند، باید از خوردن آن خودداری کنند.
اگر دچار مشکل کمبود آنزیم گلوکز ۶ فسفات و هیدروژناز هستید باقلا نخورید. چون منجر به مرگ خواهد شد.
از آنجایی که هر ماده غذایی میتواند خواص زیادی داشته باشد، اما در صورت مصرف بیش از حد سبب آسیب به بدن میشود، باقالی نیز از این قاعده مستثنا نیست و به همین دلیل باید به اندازه کافی مصرف شود. میزان کافی از هر ماده غذایی با ماده غذایی دیگر متفاوت است و به همین دلیل برای دانستن این میزان، لازم است از یک رژیم غذایی سالم و اصولی، همچون رژیمهای بهاره غفاری پیروی کنید تا بتوانید میزان کافی از هر ماده غذایی را بدانید و نیازی به حذف مواد غذایی نداشته باشید.