مزاج های گرم و خشک
|
دسته غذایی
|
نوع غذا
|
مصلح
|
لبنیات
|
پنیر کهنه
|
مغز گردو، آویشن، عسل، نعناع خشک، سبزی های معطر
|
ریشه ها
|
پیاز
|
شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی
|
چغندر
|
خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ، سرکه
|
سیر
|
پختن در آب و نمک، روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین، انار ترش
|
کلم قمری
|
آویشن، پونه، انیسون، دارچین
|
موسیر
|
پختن آن در آب و نمک، روغن بادام، کره، سکنجبین
|
توت ها و بذرهای ملین
|
تخم ریحان
|
مرزنجوش
|
فرنجمشک
|
بنفشه، سکنجبین
|
صیفی ها
|
بادمجان
|
پختن با گوشت بره، روغن گاوی تازه، سرکه، زیره، گلپر، انار و دانه انار
|
فلفل سبز
|
صمغ عربی، صندل، گلاب
|
سبزی ها
|
برگ چغندر
|
خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ
|
پونه
|
آرد بلوط، رب مورد، سرکه
|
پیازچه
|
شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی
|
ترخون
|
عسل، کرفس
|
|
|
مزاج مواد غذایی و مصلحات آنها؛ بخش دوم: انواع ریشه ها
انواع ریشه ها و مزاج آنها
مصلح
|
درجه
|
نوع مزاج
|
نام رایج
|
شستن آن با آب و نمک،سرکه،آب انار،کاسنی
|
3
|
گرم و خشک
|
پیاز
|
نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه
|
1-2
|
گرم وتر
|
انواع ترب
|
خردل، آبغوره،پختن با عدس،شربت بالنگ، سرکه
|
1
|
گرم و خشک
|
چغندر
|
انیسون، ادویه گرم
|
2
|
گرم و تر
|
زردک
|
پختن در آب و نمک، روغن بادام،کره،گشنیز، سکنجبین،انار ترش
|
3
|
گرم و خشک
|
سیر
|
دارچین،زنجبیل، آویشن شیرازی
|
|
سرد وتر
|
سیب زمینی
|
دارچین، عسل، سکنجبین،سرکه و خردل، میخک
|
1-2
|
گرم و تر
|
سیب زمینی ترشی
|
عسل
|
1-2
|
گرم و تر
|
شقاقل
|
فلفل،زیره،گلنگبین،سکنجبین،شکرسرخ،خردل،سرکه
|
1-2
|
گرم و تر
|
شلغم
|
آویشن،پونه، انیسون، دارچین
|
1-2
|
گرم و خشک
|
کلم قمری
|
پختن در آب و نمک، روغن بادام،کره، سکنجبین
|
3
|
گرم و خشک
|
موسیر
|
انیسون، ادویه گرم
|
|
گرم و تر
|
هویج
|
پیاز
پیاز دفع کننده سموم، مدر و سنگ شکن بوده و
برای درمان بی خوابی و ضعف اعصاب تجویز می شود. پیاز پخته با گوشت چرب،
اشتهاآور و مقوی میل جنسی است. بعضی از افراد در هنگام مسافرت، دچار بیماری
هایی مانند اسهال مسافرتی و … می شوند که در اصطلاح عامیانه به آن آب به
آب شدن می گویند. خوردن کمی پیاز خام با نان در مسافرت می تواند از بروز
این مشکل جلوگیری نماید. پختن پیاز با دنبه برای سرماخوردگی، ناراحتی های
سینه، دفع اخلاط لزج از ریه ها و چکاندن آب آن در گوش در کاهش شنوایی و
وزوز گوش مفید است. ضماد آن با زرده تخم مرغ جهت درد مقعد و با روغن کوهان
شتر در رفع شقاق مقعد مفید است. خواص مذکور در پیاز سفید بزرگ بیشتر از
سایر انواع آن است.
مقالات طب نوین: مصرف پیاز در رژیم غذایی،
آسیب های عروقی را که پیش زمینه بروز آترواسکلروز و گرفتگی عروق در افراد
سالم هستند، ترمیم می کنند. مصرف پیاز از اختلالاتی که در اثرمسمومیت با
کادمیوم در اعضای مختلف بدن به وجود می آید، جلوگیری می کند. خاصیت ضد
میکروبی پیاز خام و پخته نیز در مقالات طب نوین به اثبات رسیده است.
ترب
بهترین نوع آن آبدار، نازک، تند، طویل و
کم ریشه است. لطیف کننده و تحلیل برنده ورم ها بوده و برای بواسیر، سل،
سیاتیک،روماتیسم،سنگ مثانه و … مفید است. تولید باد و آروغ در بدن کرده،
در کسانی که معده مرطوب دارند مانع هضم غذا می شود.
آشامیدن آب ترب پخته برای دفع سرفه مزمن و
طولانی و دفع اخلاط غلیظ سینه و غرغره آب پخته آن با سنکنجبین برای خناق
مفید است. خوردن 8 مثقال تقریبا 35 گرم، آب شاخه و برگ ترب با سکنجبین برای
خارج کردن سنگ مثانه نافع است. برای سر و دندان و چشم و گلو مضر می باشد.
آب ترب سیاه برای دفع اورات و سموم بدن بسیار مفید است. برای گرفتن آب ترب
آن را ورقه ورقه کرده و روی هر ورق آن عسل بریزید و شب تا صبح در صافی
بگذارید که آب آن در طرف زیرین بچکد.
مقالات طب نوین: ترب با ایجاد تغییراتی در
واسطه های شیمیایی بدن، خاصیت ضد التهابی از خود نشان می دهد. مصرف ترب از
تجمع بلورهای اگزالات کلسیم و به دنبال آن تشکیل سنگ در مثانه جلوگیری می
کند.
سیر
سیر رقیق کننده خون، خشک کننده رطوبت معده
و مفاصل، مدر ادرار و حیض و عرق می باشد. خوردن آن به واسطه قوت پادزهری
با رعایت زمان و سن و مزاج فرد در حد اعتدال، باعث حفظ صحت بدن و دفع ضرر
آب و هوای آلوده و عفونت می شود، مخصوصا اگر با سرکه( سیر ترشی) خورده شود.
سیر جهت پاکسازی حلق و صوت، سرفه و تنگی نفس، فلج، درد مفاصل، سیاتیک،
نقرس، فراموشی و … مفید است. مداومت در خوردن آن باعث ریزش موی سفید و
روئیدن موی سیاه در سر می شود. زیاد خوردن آن بدون رعایت مزاج و سن و فصل
باعث سوختن خون شده، برای چشم و ریه و بواسیر مضر است.
مقالات طب نوین:
در مطالعه ای در سال 2001 مشخص شد که
افرادی که از مکمل غذایی حاوی سیر در رژیم غذایی خود به طور مرتب استفاده
می کردند، در زمان هایی که سرماخوردگی شیوع پیدا می کرد، کمتر از افراد
دیگر، مبتلا به این بیماری می شدند و در صورت ابتلا نیز سریع تر از افراد
دیگر بهبود می یافتند. اثرات سیر در کاهش فشار خون در مقالات متعدد طب نوین
به اثبات رسیده است.
|