خواص میوه ازگیل
میوه مؤثر در تقویت خون بدن ،ازگیل، میوه درختی است كه در اواخر
پاییز و اوایل زمستان می رسد.گل های درخت ازگیل، سفید و میوهآن شبیه
زالزالك است، با این تفاوت كه میوه ازگیل درشت تر و قهوه ای رنگ و طعمش
شیرین و كمی گس است. هسته آن را می كارند و درخت ازگیل را به درخت گلابی
نیز پیوند می زنند.
قسمت های مورد استفاده درخت ازگیل، برگ و میوه آن است. اسم فارسی ازگیل «اردف» و «گیل»بوده است.
میوه مؤثر در تقویت خون بدن
ازگیل، میوه درختی است كه در اواخر پاییز و اوایل زمستان می رسد.گل های
درخت ازگیل، سفید و میوهآن شبیه زالزالك است، با این تفاوت كه میوه ازگیل
درشت تر و قهوه ای رنگ و طعمش شیرین و كمی گس است. هسته آن را می كارند و
درخت ازگیل را به درخت گلابی نیز پیوند می زنند. قسمت های مورد استفاده
درخت ازگیل، برگ و میوه آن است. اسم فارسی ازگیل «اردف» و «گیل»بوده است.
خواص ازگیل :
ازگیل سرشار از ویتامین های «ب» و «ث» و قند، تانن و سلولز و اسید سیتریك است.
ازگیل دارای مقدار زیادی هیدرات كربن است كه مولی انرژی است .
ازگیل دارای ماده ای به نام تانن است كه بهترین دارو برای درمان عفونت های روده بزرگ است.
ازگیل در تقویت خون بدن مؤثراست.
ویتامین «ب» ازگیل، اعصاب را تقویت می كند و از نظر تغذیه اهمیت دارد.
ازگیل را به صورت خام به عنوان میوه لذیذ، مطبوع و تقویت كننده مصرف می كنند و از آن شربت و كنسرو ازگیل تهیه می كنند.
مصرف ازگیل خام یا كنسرو ازگیل در معالجه اسهال ساده اثر قطعی دارد.
خورن ازگیل خام و خصوصاً نارس آن كه تانن بیشتری دارد در معالجه
خونریزی های داخلی مانند:بواسیر، خونریزی رحمی و غیره اثر شفا بخش دارد.
ازگیل در معلجه ورم روده به كار می رود، به این منظور باید 230 گرم
ازگیل رسیده را پس از جدا كردن پوست و دانه، در كمی شیر حل نموده و مصرف
نمود.
در معالجه زخم دهان و تورم مخاط گلو مؤثر است.
ازگیل قبض كننده روده ها است. ازگیل كار روده ها را تنظیم می كند. ازگیل ادرار آوراست.
ازگیل دارای اسید مالیك، تانن، اسید سیتریك و اسید تاتاریك است و از نظر غذایی شبیه «به»است.
ازگیل میوه ای بسیار مقوی است زیرا قدرت اُسمزی خون را بالا می برد.
ازگیل به علت داشتن املاح سیتریك، رمالیكو تاتاریك، ترشی خون را از بین می برد.
ازگیل مواد معدی را مرتب می كند و برای اسهال بسیار مفید است.
میوه تازه و رسیده ازگیل یا كنسرو آن برای درمان اختلاق قاعدگی خانم ها كاملاً مفید است.
جوشانیده نیم گرم برگ ازگیل، سالك را درمان می كند.
جوشانده برگ ازگیل به صورت بالا،پوست های ظریف را تقویت میكند و برفك را معالجه می نماید.
غرغره كردن با جوشانده برگ ازگیل، آبسه دهان و گلو را درمان می كند.
اگر هر روز سه بار با جوشانده برگ ازگیل غرغره شود، آنژین را معالجه می
نماید
خواص غذایی کنگر
کنگر اولین بار در اتیوپی کشت شد و بعد در نقاط مختلف دنیا گسترش پیدا کرده است. محل اصلی رویش این سبزی مدیترانه، جزایر قناری و آمریکای جنوبی است.
زمان
به گل نشستن این گیاه از بهار تا نیمه ی تابستان است که به عواملی چون
شرایط اقلیمی و گرمای هوا وابسته است. دم برگ داخلی سفید رنگ، راس ساقه و
هاگدان قسمت های خوراکی این گیاه را تشکیل می دهد که در سوپ، خورش و سالاد مورد استفاده قرار می گیرد.
در یونان و مصر باستان، این گیاه به دلیل نقش کمکی در هضم مواد غذایی مورد توجه قرار گرفت و در قرن 16 میلادی در اروپا یکی از سبزیجات معروفی بود که توسط اشراف مصرف می شد.
در طب سنتی اروپا، برگ های کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار ( دیورتیک ) و محرک کلیه ها ، محرک ترشح صفرا از کبد و انقباض کیسه صفرا مورد استفاده قرار می گرفت. این گیاه غنی از پتاسیم بوده، ولی از لحاظ انرژی محدود است.
مواد مغذی اصلی موجودد در 100 گرم کنگر خام
انرژی | 18 کیلو کالری |
پتاسیم | 360 میلی گرم |
آهن | 1 میلی گرم |
فولات | 21 میکروگرم |
کلسیم | 41 میلی گرم |
پتنوتنیک اسید | 3/0 میلی گرم |
ویتامین B1 | 1/0 میلی گرم |
سدیم | 27 میلی گرم |
بتاکاروتن | 39 میکروگرم |
فیبر | 4 گرم |
خواص درمانی کنگر در سلامت بدن
سرگل های این گیاه به عنوان سبزی
مصرف می شود که برای دستگاه گوارش مقوی بوده و به هضم مواد غذایی کمک می
کند. عصاره ی برگ و ریشه ی کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگ ها
مفید بوده و در درمان یرقان ، سوء هاضمه ، احساس ناراحتی در معده ، نفخ ، بی اشتهایی ، تهوع ، اسهال خفیف یا یبوست ، نارسایی کبد ، دفع مزمن آلبومین و کم خونی بعد از جراحی موثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می کند. در بعضی از کشورها به عنوان محرک تمایلات جنسی مصرف می شود.
ماده سینارین که در عصاره برگ کنگر وجود دارد، باعث کاهش کلسترول خون می شود. تحقیقات نشان داده است که سینارین باعث کاهش سطح تری گلیسیرید خون نیز می شود.
سینارین و ماده دیگری که به عنوان اسید کافئیک شناخته شده است، کبد را در برابر عفونت حفظ می کند و به کبد
کمک می کند تا بعد از تخریب قسمتی از آن دوباره خود را از نو بسازد. از
آنجایی که کنگر محتوی کربوهیدرات پیچیده غیر قابل هضم به نان اینولین است،
خاصیت مسهلی دارد. از طرفی اینولین موجود در کنگر باعث افزایش باکتری های
مفید و کاهش باکتری های مضر در مدفوع می شود. در حقیقت باعث حفظ سلامتی روده شده و احتمالاً می تواند خطر سرطان روده باریک را کاهش دهد. آنتی اکسیدان موجود در کنگر، پوست را در برابر سرطان محافظت می کند.
مقدار مصرف
بزرگسالان برای بهره گیری از اثرات درمانی کنگر می توانند ،4-1 گرم برگ خشک یا خام آن را سه بار در روز مصرف کنند.
کسانی که نباید کنگر مصرف کنند
– بهتر است زنان باردار، کودکان، بیماران مبتلا به بیماری شدید کبدی
یا کلیوی از مصرف برگ کنگر پرهیز کنند. – از آنجایی که برگ های کنگر محرک
انقباض کیسه ی صفراست، افرادی که سنگ کیسه ی صفرا دارند نباید آن را مصرف
کنند، چرا که افزایش انقباض کیسه ی صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی
کیسه صفرا می شود. – هم چنین اشخاصی که نسبت به کنگر و یا خواص سینارین
حساسیت دارند، باید از مصرف این گیاه پرهیز کنند.