زیره دانهای است معطر و ضد نفخ که بهعنوان ادویه استفاده میشود. برگهای این گیاه بیست الی سی سانتیمتر و ارتفاع آن تقریبا پنجاه سانتیمتر است. میوه این گیاه نیز هلالی شکل و دارای خطوط برجسته به اندازه دو میلیمتر است. دو نوع زیره در دنیا وجود دارد به نام زیره سبز و زیره سیاه.
زیره سبز( Cuminum cyminum):این نوع زیره هم به صورت پرورشی و هم خودرو یافت می شود. در ایران نوع پرورش زیره سبز وجود دارد که از اجزای اصلی پودر کاری می باشد و برای تقویت طعم غذاها مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در داروهای سنتی از سالها قبل استفاده می شود.
زیره سیاه یا زیره کوهی (Carum carvil) :زیره سیاه که در مطلب دیگری در بخش سلامت نمناک خواص کامل آن را برایتان گفتیم معروف به زیره کرمانی است و یکی از سوغاتی های معروف این استان می باشد که در مناطق کوهستانی ه صورت خودرو رشد می کند.
ارزش غذایی زیره
زیره یک منبع خوب از آهن، منگنز، منیزیم، کلسیم، مس، روی، پتاسیم و فسفر است. دیگر ویتامینهای موجود در آن را شامل تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامینهای A، C، E، K و ویتامین B6. همچنین در زیره چربیهای اشباع، سدیم و کلسترول بسیار پایین است.
طبع زیره چیست؟
یکی از نکات مهمی که برای افراد با مزاجهای مختلف باید در نظر داشت، به طبع مواد غذایی مربوط میشود. گاهی کوچکترین تغییر در برنامه غذایی ممکن است مزاج افراد را تحت تاثیر قرار دهد که لازم است به آن توجه کرد.
در طب سنتی طبع زیره را گرم و خشک معرفی کردهاند که از آن به بهترین شکل میتوان برای جنبههای درمانی کمک گرفت. با ادامه این مطلب همراه باشید تا این خواص را به طور کامل برایتان بیان کنیم.
خواص و فواید زیره سیاه
1. سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند
مطالعه ای در سال ۲۰۱۱ نشان داده است که مصرف زیره سبز به تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار کمک می کند. علاوه بر این ، مواد مغذی مهم موجود در زیره از جمله آهن ، روغن های ضروری ، ویتامین C و ویتامین A ، ممکن است به چندین روش به تقویت سیستم ایمنی بدن ما کمک کنند. ویتامین C یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان هایی است که عملکرد و فعالیت گلبول های سفید خون را تحریک و تقویت می کند.
2. درمان یبوست
دانههای زیره فیبر بالایی داشته که ترشح آنزیمهای زیاد را در مجرای گوارشی تحریک کرده و مشکلات شدید مجرای گوارشی مانند بواسیر را رفع میکند. زیره ملینی بسیار قوی بوده و میتوان آن را بصورت چای نوشید یا پودر آن را با عسل مخلوط کرد تا از یبوست جلوگیری نماید.
3. بهبود هضم
از زیره سیاه در طول تاریخ برای درمان چندین بیماری گوارشی از جمله سوء هاضمه و زخم معده استفاده می شده است. تعداد از مطالعات کوچک انسانی نشان می دهد که زیره سیاه علائم سوء هاضمه مانند گاز ، گرفتگی و نفخ را از بین می برد.
زیره رشد باکتریهای مضر روده را مسدود می کند در حالی که باکتریهای مفید را دست نخورده باقی می گذارد. این باکتری های خوب مواد مغذی تولید می کنند ، التهاب را کاهش می دهند ، هضم را بهبود می بخشند و از سلامت ایمنی بدن شما پشتیبانی می کنند.
4. مراقبت از پوست
در زیره سبز ویتامین E وجود دارد که بعنوان آنتی اکسیدان عمل میکند و به تقویت دیواره ویرگی در پوست کمک مینماید و رطوبت و خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود میبخشد. همچنین زیره سبز بعنوان ماده طبیعی ضد پیری عمل کرده و باعث سالم و جوان ماندن پوست میشود.
5. درمان خارش، جوش و بثورات پوستی
زیره برای درمان بیماریهای پوستی از قبیل خارش و جوش به کار میرود. دانههای زیره را در آب جوشانده و بعد از خنک شدن، نواحی مورد نظر را با این محلول بشویید.
6. جلوگیری از سرطان
دانشمندان دریافتند که دمنوش زیره سبز باعث تحریک فعالیت نوتروفیل ها (نوعی سلول های ایمنی) و تولید اینترلوکین ها (سیتوکین های تولید شده توسط لکوسیت ها) در بدن می شود ، این دو عامل از رشد سرطان در بدن جلوگیری می کنند. آزمایشات انجام شده بر روی موش ها نشان داده است ،که حداقل دو سوم از این حیوانات که با عوامل سرطان زا القا شده بودند ، در برابر این بیماری مقاومت می کردند.
7. خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد
زیره سبز ممکن است حاوی فلاونوئیدها و سایر مواد مغذی ضروری برای سلامتی باشد که نتایج امیدوار کننده ای در مدیریت و کاهش خطر ابتلا به دیابت نشان داده اند . مطالعه ای که در سال ۲۰۱۵ منتشر شده است ، نشان داد وقتی به گروهی از زنان دارای اضافه وزن با علائم اولیه دیابت مکمل حاوی مقدار زیادی زیره داده شد ، علائم قابل توجهی از بهبود در آنها مشاهده شد.
زیره همچنین ممکن است حاوی ترکیباتی باشد که به مبارزه با اثرات طولانی مدت دیابت به شما کمک می کند. از طریق روندی که به عنوان محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته شناخته می شود ، دیابت بر سلول های بدن تأثیرات منفی می گذارد. هنگامی که سطح قند خون در بدن به مدت طولانی بالا می ماند ،این محصولات به طور خودکار در جریان خون تولید می شوند .
8. به افزایش شیر کمک می کند
دانه های زیره سبز سرشار از آهن هستند که برای مادران شیرده یا زنان باردار و همچنین برای زنانی که در دوران قاعدگی هستند بسیار مفید می باشد. علاوه بر این ، ممکن است به دلیل داشتن ترکیبات تیمول ، به افزایش ترشح شیر در زنان شیرده کمک کند.
همچنین زیره سبز حاوی مقدار قابل توجهی کلسیم است که ممکن است درصد زیادی از نیاز روزانه ما به کلسیم را تامین کند. کلسیم یکی از اجزای مهم در شیر است که برای مادران شیرده و نوزادان بسیار مفید است.
9. خواص زیره سبز برای لاغری
زیره یکی از گیاهان دارویی چربی سوز عالی در طب سنتی میباشد. یک مطالعه در سال 2015 میزان تاثیر زیره سبز بر کاهش وزن را نسبت به داروهای لاغری مقایسه کرد. بعد از گذشت 8 هفته متوجه شدند که مصرف روزانه دمنوش زیره میتواند به کاهش وزن کمک زیادی بکند. به علاوه نفخ را نیز از بین برده و سطح انسولین را تنظیم می کند. عدم تعادل انسولین یکی از عوامل اصلی چاقی است که بیشتر افراد دیابتی با آن دست و پنجه نرم می کنند.
عوارض جانبی مصرف دمنوش گیاهی زیره سبز :
هنگامی که این دمنوش گیاهی به مقدار متوسط مصرف شود ، هیچ عارضه جانبی شناخته شده ای برای سلامتی ایجاد نخواهد کرد. ولی مصرف بیش از حد آن ، ممکن است منجر به سوزش سر دل ، آروغ زدن و آسیب های کبدی در فرد شود ، بنابراین بهتر است از مصرف بیش از حد این دمنوش گیاهی پرهیز کنید .