6 میوه تابستان؛ 6 درد و 6 درمان
خواص میوه های تابستانی
میوهها جزو گروههای
غذاییای هستند که خوردنشان همواره به وسیله متخصصان تغذیه توصیه میشود و
تاکید آنها این است که میوهها تازه و فصل باشند؛ یعنی میوههای تابستانی،
در تابستان و میوههای زمستانی در زمستان خورده شوند. البته تنوع بخشیدن
به رژیم غذایی نیز جزو توصیههای دیگر آنهاست زیرا میوهها خواص ویژهای
دارند که میتوان از آنها بهره برد. این مطلب به خواص 6 نوع از میوههای
تابستانی اختصاص دارد.
گلابی
و چربی خون: مطالعهها نشان داده خوردن یک گلابی رسیده، 20 درصد از نیاز
روزانه به فیبر را تامین و به کاهش چربی خون (کلسترول) کمک میکند. در ضمن،
دریافت این مقدار فیبر در تنظیم قند خون نیز موثر است به همین دلیل توصیه
میشود افراد دیابتی در برنامه غذاییشان این میوه را بگنجانند. همچنین،
بررسیها نشان دادهاند در گلابی ماده معدنیای به نام «برن» وجود دارد که
در بهبود عملکرد مغز و انتقال پیامهای عصبی در این ارگان دخالت دارد.
انگور
انگور
و اختلال حواس: انگور از منابع پتاسیم محسوب میشود بنابراین خوردن آن
باعث کاهش فشارخون خواهد شد. از سوی دیگر، از آنجا که کمبود پتاسیم
اختلالهای حواس و افسردگی را در سنین بالا و سالمندی به وجود میآورد، به
خصوص در افرادی که میوه و سبزیهای کمی مصرف میکنند، عادت به خوردن انگور
میتواند کمککننده باشد. به علاوه، انگور از منابع ترکیبهایی با خواص
آنتیاکسیدانی است که دریافت آنها از بروز سرطانهایی که بر اثر آلودگی
هوا و خوردن فرآوردههای گوشتی ممکن است به وجود بیاید، پیشگیری میکند.
آلو
آلو
و کمخونی: خوردن 100 گرم آلو 20 درصد از نیاز روزانه خانمها به آهن را
برطرف میکند. به همین دلیل به گیاهخواران توصیه میشود این میوه را در
برنامه غذایی روزانهشان بگنجانند تا احتمال ابتلا به کمخونی فقر آهن در
آنها کاهش پیدا کند. این میوه از منابع مناسب پتاسیم نیز محسوب میشود به
همین دلیل به بیماران فشارخونی پیشنهاد میشود آلو را در سبد میوه خود
داشته باشند و روزانه 2 تا 3 عدد از این میوه را میل کنند. در ضمن، آلو از
میوههایی است که شدت یبوست را کاهش میدهد و کسانی که مکرر دچار این مشکل
گوارشی میشوند، بهتر است بیشتر آلو بخورند.
میوهها جزو گروههای
غذاییای هستند که خوردنشان همواره به وسیله متخصصان تغذیه توصیه میشود و
تاکید آنها این است که میوهها تازه و فصل باشند؛ یعنی میوههای تابستانی،
در تابستان و میوههای زمستانی در زمستان خورده شوند
هلو
هلو
و یبوست: خوردن یک هلوی متوسط، 8 درصد از نیاز روزانه به فیبر را تامین
میکند و دریافت آن بهبوددهنده یبوست است. این مقدار فیبر، سطح کلسترول خون
را پایین میآورد و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را نیز کم میکند.
این میوه از منابع ویتامین C نیز محسوب میشود و به همین دلیل توصیه میشود
افرادی که به بیماریهای لثه مبتلا هستند، آن را در برنامه غذایی
روزانهشان بگنجانند. جالب است بدانید با خوردن یک هلوی متوسط 34 میلیگرم
از نیاز روزانه به این ویتامین تامین میشود.
انبه
و فشارخون: خوردن یک انبه کامل که حدود 650 گرم وزن دارد، میتواند 33
درصد از نیاز روزانه به پتاسیم را تامین کند، به همین دلیل خوردن این میوه
به فشارخونیها توصیه میشود. در ضمن، انبه از منابع بتاکاروتن است که یکی
از آنتیاکسیدانهای قوی است و از بروز کمخونی فقر آهن پیشگیری میکند.
بررسیها نشان داده خوردن این میوه به دلیل داشتن بتاکاروتن فراوان و به
خصوص ترکیبی به نام کریپتوگزانتین، ریسک ابتلا به سرطان رحم را هم پایین
میآورد.
انجیر
انجیر و پوکی استخوان:
انجیر از میوههای کلسیمدار است. به طوری که با خوردن 3 عدد از آن، 21
درصد از نیاز بدن به این ماده معدنی تامین میشود. انجیر فیبر فراوانی نیز
دارد به این دلیل کسانی که از یبوست رنج میبرند، بهتر است آن را در برنامه
غذاییشان بگنجانند. آهن نیز از دیگر موادی است که با خوردن انجیر به بدن
میرسد از این رو، انجیر گزینهای مناسب برای کسانی است که خطر کمبود کلسیم
و آهن در آنها بالاست مانند گیاهخواران و سالمندانی که در معرض پوکی
استخوان هستند.
آشنایی با سیب زمینی شیرین و خواص آن
سیب
زمینی شیرین (Sweet potato )، گیاهی است چندساله از خانواده
Convolvulaceae (نیلوفر صحرایی) که بومی مناطق گرمسیری آمریکا و اندونزی می
باشد. این گیاه معمولا به صورت یک ساله نگهداری می شود .
بنا به گزارش آکاایران : امروزه این گیاه
به علت داشتن غده های خوراکی در اکثر مناطق دنیا از جمله چین ، هندوستان و
سایر مناطق آسیا و آفریقای شمالی و اروپا کاشته می شود . در کشور ما
،ایران در بلوچستان می روید و در برخی مناطق دیگر نیز کاشته می شود.
خانواده نیلوفر صحرایی شامل 500 گونه گیاه یک ساله و چند ساله می باشد که اکثرا تاک مانند می باشند.
دارای شاخه های دراز و خزنده روی زمین می باشد که ساقه ها تا 4 متر نیز رشد می کنند ، ریشه آن متورم ، دراز و شیرین می باشد.
این گیاه دارای سرعت رشد سریعی می باشد.
برگهای سیب
زمینی شیرین قلبی شکل مخروطی موجدار با دم برگ دراز و به رنگهای بنفش ،
ارغوانی و گاهی سفید دیده می شوند. به جز مصرف خوراکی، از آنجایی که دارای
برگهای زیبا و رنگارنگ می باشد به عنوان گیاه پوششی و برای مرزبندی و کاشت
در باغ نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
گلهای آن منظم ، جام گلها به شکل قیف است، این گلها به رنگهای سفید، صورتی و یا بنفش می باشند.
محصول این گیاه معمولا قسمت زیر زمینی آن است که نوعی غده کاذب می باشد چون متورم است و محتوی نشاسته و مواد غذایی و مواد شیرین است.
این گیاه دارای ارقام مختلفی است که بر حسب رنگ و بزرگی و کوچکی غده آنها مشخص می شود . از جمله سیب زمینی شیرین با غده قرمز خاکستری ، سیب
زمینی شیرین زرد رنگ ، نوعی با غده ریز به نام Pataate minime که در
اسپانیا کاشته می شود. و پر محصول است و سرانجام نوعی با غده درشت Patate
igname که وزن هر غده آن تا چند کیلو گرم نیز می شود و رنگ گوشت آن سفید است .
• شرایط محیط رشد گیاه Ipomoea batatas به شرح زیر میباشد :
خاک : خاک باغچه مخلوط با خاک برگ و مرطوب و خوب زهکشی شده.
این گیاه در برابر خاک خشک نیز مقاوم میباشد.
نور: آفتاب کامل.
سیب زمینی شیرین نباید در محل سایه و نیمسایه قرار داشته باشد زیرا رشد خوبی نخواهد داشت.
دما: دمای بین 21 تا 34 درجه برای رشد این گیاه مناسب است .( البته سیب زمینی شیرین در برابر سرما نیز مقاوم میباشد.)
آبیاری : به طور متوسط انجام شود.
کوددهی :کوددهی باعث رشد بهتر گیاه خواهد شد.
• آفات و امراض : در مورد گیاه سیب زمینی شیرین باید مراقب سوسک کک ، بیماری قارچی برگها ، پوسیدگی ساقه و بیماری لکه برگی باشید.
• تکثیر : برای تکثیر این گیاه میتوانید به 2 روش اقدام کنید.
1- کاشت بذر : برای این منظور در فصل بهار اقدام کنید و ابتدا بذرها را به مدت 24 ساعت در آب قرار دهید و سپس اقدام به کاشت کنید.
2- قلمه زدن : ساده ترین روش برای تکثیر این گیاه قلمه زدن میباشد .
ابتدا قطعاتی از ساقه رونده گیاه به
طول 30 سانتیمتر را از آن جا کنید و تمامی برگها بجز برگهای کوچک انتهایی
را جدا کرده و قلمه ها را در خاک قرار دهید ، پس از مدتی گیاه شروع به رشد
خواهد کرد . (فصل بهار یا تابستان برای قلمه زدن مناسب است .)
سیب زمینی شیرین رنگ های مختلف و ارزش غذایی بالایی دارد. پرمصرف ترین آن گوشت زرد و نارنجی دارد و در بازار میوه و تره بار بسیاری از کشورها موجود است.
سیب زمینی شیرین برای افزایش سلامتی قلب مفید است و اثرات سدیم را کاهش می دهد
خواص و کاربرد گیاه سیب زمینی شیرین
این سیب زمینی سرشار از بتاکاروتن است و به همین دلیل طعم شیرینی دارد.
بدن ما از این ترکیب مفید برای تولید ویتامین A استفاده می کند و به همین
دلیل به آن پیش ساز ویتامین A نیز گفته می شود.بتاکاروتن یکی دیگر از مواد
ضروری برای بدن است که سیستم ایمنی را تقویت می کند همچنین ویتامین A ی
حاصل از بتاکاروتن برای سلامت و تقویت چشم ها نیز بسیار مفید است.
سیب زمینی شیرین در حدود 10 درصد قند و 15 درصد فکول ( نشاسته سیب زمینی ) دارد.
طبق تجزیه ای که به عمل آمده روشن شده است که علاوه بر قند و نشاسته ، سیب زمینی شیرین دارای مقداری مواد چرب و ایپومائین ، فیتوسترول ، کاروتن ، کلروژنیک اسید ، و ویتامینهای A,B,C می باشد.
در چین از غده آن به عنوان مقوی برای معده و طحال و کلیه استفاده می شود.
در هند و چین برای تقویت اشخاصی که دوره
نقاهت بیماری را می گذرانند و همچنین برای اشخاص مبتلا به بیماری دریا
گرفتگی تجویز می شود. در شبه جزیره مالایا از آن مشروبی درست می کنند که
برای رفع تشنگی در مواقع تب می خوردند.
در اندونزی برگهای خرد شده آن راروی محل سوختگی و مفاصل سفت شده می مالند . ساقه ها و شاخه های آن را روی مفاصل روماتیسمی سفت شده می بندند .
نوعی از آن که دارای غده قرمز قهوه ای رنگ است که برای اسهال خونی مفید است. و شیره غده خام گیاه را روی سوختگی می مالند تسکین می دهد. از عده ارغوانی رنگ آن در موارد بیماری قند به کار برده می شود .
در هندوستان از ریشه گیاه به عنوان ملین استفاده می شود و از سر شاخه های له شده گیاه به صورت ضماد برای رسانید دمل استفاده می شود.
سیب زمینی شیرین خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات
و سلامت – فوق العاده ی آنتی اکسیدان ها و ویتامین های مختلفی است. در
این مطلب چند دلیل خوب داریم که تشویقتان می کند به هر قیمتی شده این سیب زمینی با خاصیت را تهیه و مصرف کنید.
سیب زمینی شیرین مفید برای دیابتی ها
سیب زمینی شیرین حاوی قند طبیعی و کربوهیدرات است اما قند خون را در بدن کنترل می کند. این قندها باعث کنترل و تثبیت قند خون می شوند و حالت مقاومت سلول های به انسولین را کاهش می دهند. همچنین این نوع از سیب زمینی غنی از فیبر است به این معنی که سرعت انتشار گلوکز به جریان خون را کم می کند. است. در نتیجه می توان گفت که این سیب زمینی برای دیابتی ها مفید است.
سیب زمینی شیرین برای هضم غذا
سیب زمینی شیرین سرشار از فیبرهای غذایی است که برای ارتقای سلامت دستگاه گوارش لازم و ضروری هستند. این فیبرها از بروز سرطان کولون پیشگیری کرده و با یبوست مقابله می کنند.
سیب زمینی شیرین برای مقابله با آمفیزم
سیگاری ها بیشتر دچار آمفیزم (یک بیماری مزمن ریه) و کمبود ویتامین A می شوند. خوشبختانه کاراتنوئیدهای موجود در سیب
زمینی شیرین به بدن کمک می کنند تا ویتامین A تولید کند و دستگاه تنفسی را
احیا کند. در نتیجه پیشنهاد می شود برای داشتن ریه های سالم تر و قوی تر سیب زمینی شیرین مصرف کنید.
سیب
زمینی شیرین سرشار از پتاسیم، منیزیم، منگنز، کلسیم و آهن است. این مواد
معدنی برای عملکرد درست بدن و متابولیسم آنزیم ها لازم و ضروری هستند
سیب زمینی شیرین برای تقویت سیستم ایمنی بدن
سیب زمینی شیرین خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – خوب ویتامین D محسوب می شود. این ویتامین برای عملکرد خوب غده ی تیروئید، دندان ها، عصب ها، استخوان ها، پوست و افزایش انرژی لازم و ضروری است.
سیب زمینی شیرین برای ارتقای سلامت قلب
سیب
زمینی شیرین حاوی میزان قابل توجهی پتاسیم است که برای افزایش سلامتی قلب
مفید است و اثرات سدیم را کاهش می دهد. به این ترتیب نیز باعث کنترل فشارخون می شود. ویتامین B6 موجود در سیب زمینی شیرین مانع از بروز سکته ی مغزی، سکته ی قلبی و بیماری های دژنراتیو می شود.
سیب زمینی شیرین برای تسکین علائم قاعدگی
سیب
زمینی شیرین حاوی میزان زیادی منگنز و آهن است که برای تسکین علائم پیش از
قاعدگی مفید است. خانم ها چند روز مانده به عادتشان دچار دردهایی جسمی و
روحی شدید می شوند که آن ها را کلافه می کند. اگر شما هم از این قبیل
مشکلات رنج می برید می توانید به این سیب زمینی اعتماد کنید.
بتاکاروتن موجود در سیب زمینی شیرین به رشد موها و از بین بردن شوره سر کمک می کند
سیب زمینی شیرین برای عضلات سالم تر
پتاسیم موجود در سیب زمینی شیرین برای کاهش عضلانی و نفخ ورزشکاران بسیار مفید است. این سبزی پرخاصیت انرژی زیادی به شما خواهد داد و از گرفتگی عضلانی پیشگیری می کند. سیب زمینی شیرین به دلیل دارا بودن پتاسیم به تنظیم ضربان قلب و علائم عصبی نیز کمک می کند.
سیب زمینی شیرین سرشار از آنتی اکسیدان ها
سیب زمینی شیرین برای مقابله با بیماری نقرس، آرتریت و آسم مفید است چون سرشار از کاراتنوئیدهایی مانند بتاکاروتن هایی است. این ترکیب مفید باعث کاهش اثرات پیری شده و از رشد سلول های سرطان سینه و ریه پیشگیری می کند.
سیب زمینی شیرین برای رشد جنین
خانم های باردار نیاز زیادی به اسیدفولیک دارند و سیب زمینی شیرین سرشار از این ویتامین است. حتماً می دانید که اسیدفولیک به رشد بافت های جنینی و رشد سلول های آن کمک می کند.
سیب زمینی شیرین سرشار از مواد معدنی است
سیب
زمینی شیرین سرشار از پتاسیم، منیزیم، منگنز، کلسیم و آهن است. این مواد
معدنی برای عملکرد درست بدن و متابولیسم آنزیم ها لازم و ضروری هستند.
سیب زمینی شیرین ضداسترس
پتاسیم موجود در سیب زمینی شیرین به تعادل آب بدن کمک کرده و باعث گردش خوب اکسیژن و تنظیم ضربان قلب می شود. سیب زمینی شیرین همچنین حاوی منیزیم است که نقش مهمی در رفع و کاهش استرس دارد.
سیب زمینی شیرین سرشار از ویتامین C
سیب زمینی شیرین حاوی میزان قابل توجهی ویتامین C است. این ویتامین برای عملکرد اعضای بدن لازم و ضروری است. اگر می خواهید سیستم ایمنی بدنتان قوی شود، پوست سالمی داشته باشید و پرانرژی باشید این سیب
زمینی مفید را وارد برنامه ی غذایی تان بکنید. ویتامین C به بدن کمک می
کند تا کلاژن را که برای مفاصل و پوست مفید است را تولید کند. همچنین کمک
می کند تا بهتر با استرس مبارزه کنیم.
سیب زمینی شیرین برای حفظ جوانی پوست
اگر سیب
زمینی شیرین را می جوشانید آب آن را دور نریزید و از آن به عنوان لوسیون
پوست استفاده کنید. این محلول باعث تسکین پوست های حساس شده و منافذ پوست
را تمیز می کند. ویتامین C موجود در سیب زمینی شیرین کلاژن ساز است و ویتامین E موجود در آن پوست را خوش آب و رنگ می کند. علاوه بر این سیب زمینی شیرین حاوی آنتوسیانین است که به کاهش چین و چروک و گودی و کبودی زیر چشم کمک می کند.
سیب زمینی شیرین برای رشد موها
بتاکاروتن موجود در سیب زمینی شیرین به رشد موها کمک می کند و آن ها را از شر شوره در امان نگه می دارد.
شرایط نگهداری سیب زمینی شیرین:
نگهداری سیب
زمینی شیرین در انبار خیلی مشکل است . زیرا زود فاسد می شود و در درجه
حرارت کمتر از 5 درجه در مجاورت رطوبت هوا خراب می شود و در درجه حرارت
بالا و رطوبت نیز مدت زیاد به صورت غده نمی توان نگه داشت. به همین دلیل
برای نگهداری غده ها به منظور کشت بهترین را ه این است که در ماسه و جای
بسیار سالم و مناسبی حفظ شود تا در بهار سال بعد مورد استفاده قرار گیرد .