5 اشتباه رایج خانواده‌ها در رستوران‌های فست‌فود

پنج خطر سوسیس و کالباس برای بدن

سوسیس و کالباس، یکی از نمونه‌های مواد
غذایی است که به راحتی آماده مصرف می‌شود و در عین حال بسیار خوشمزه است و
به همین دلیل طرفداران زیادی در میان مردم دارد. اما افزایش استقبال مصرف
کنندگان از انواع سوسیس و کالباس، در شرایطی مشاهده می‌شود که بسیاری از
متخصصان تغذیه، به مضرات
مصرف این نوع مواد غذایی اشاره می‌کنند. این در حالی است که مصرف
نوشابه‌ها،‌ سوسیس و کالباس نیز همپای این مواد هر روز افزایش می‌یابد به
همین علت اغلب کودکان و نوجوانان با مشکل کمبود آهن، روی و انواع ویتامین‌ها مواجه هستند و رشد آن‌ها به طور کامل انجام نمی‌شود.

سوسیس و کالباس,غذا با بادمجان,نقاشی تغذیه سالم

پنج,خطر,سوسیس,کالباس,بدن,آکاایران,مصرف
کنندگان از انواع سوسیس,راحتی,پنج,مصرف,نمونه‌های,انواع,پنج خطر سوسیس و
کالباس,کودکان,متخصصان,افزایش,کودکان و نوجوانان با مشکل
کمبود,کودکان,نمونه‌,رشد,کودکان و نوجوانان با مشکل کمبود

سیدضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه
در این رابطه می‌گوید: 2 مسأله اصلی در موضوع استفاده از سوسیس و کالباس
وجود دارد که سوسیس و کالباس از چه موادی تهیه می‌شود و در تهیه این
فرآورده آیا از استانداردهای تعیین شده، تبعیت می‌کنند.

تمام محصولات موجود در بازار در
کارخانه‌های نام‌آور تولید نمی‌شود، مشخص نیست سوسیس و کالباس‌های فله‌ای
موجود در بازار با چه مواد اولیه‌ای و در چه اماکنی تولید می‌شود و نباید
میزان مصرف مواد نگه‌دارنده نیترات و نیتریت در این مواد از میزان
استاندارد بیشتر باشد و مدت نگهدارندگی آن‌ها نیز نباید افزایش یابد. این
مواد توان دفاعی بدن را تحت فشار قرار می‌دهد و موجب هجوم اسیدهای چرب اشباع شده، می‌شود و عوارض آن به صورت بیماری‌های قلبی، عروقی و سرطان‌ها بروز می‌کند. مصرف استاندارد مواد نگه‌دارنده مسئله‌ای ایجاد نمی‌کند اما بیش از آن خطرناک است.

1- سوسیس، فشار خون را بالا می‌برد

کارشناسان تغذیه در انگلیس هشدار دادند مقدار نمک موجود در اکثر سوسیس‌ها بیشتر از نمکی است که در یک پاکت چیپس وجود دارد. گروهی از متخصصان تغذیه به مطالعه روی محتوای نمک موجود در گوشت تازه، گوشت
منجمد و سوسیس‌ها پرداختند و متوجه شدند از بین 246 محصول مختلف سوسیس که
در این کشور توزیع می‌شود مقدار نمک موجود در آن‌ها بیش‌تر از نمک یک پاکت
چیپس است.

این متخصصان می‌گویند وقتی فردی در روز فقط 2 عدد سوسیس به عنوان وعده غذایی مصرف می‌کند، حدود نیمی از حداکثر مقدار مجاز مصرف روزانه
نمک را دریافت کرده است. این کارشناسان تاکید دارند که گران‌تر بودن کالا
به معنی سالم‌تر بودن آن نیست، چون در برخی موارد حتی محصولات گران‌تر، نمک
بیشتری دارند.

نمک فشار خون را بالا می‌برد و منجر به سکته مغزی، حمله قلبی، پوکی استخوان و بیماری‌های کلیوی می‌شود به همین خاطر هر فرد مجاز نیست که بیش از 6 گرم نمک در روز مصرف کند.

2- سوسیس و کالباس؛ مضر برای پوست

در سال‌های اخیر استفاده از فرآورده‌هایی
چون سوسیس و کالباس به صورت چشمگیری افزایش یافته است. این در حالی است که
این مواد در کنار طعم جذب کننده‌ی خود، مضرات فراوانی خواهند داشت.

دکتر فرید صفر، پژوهشگر بیماری‌های پوستی
گفت: مصرف زیاد سوسیس و کالباس ممکن است در مواردی کهیر ایجاد کند اما در
بیشتر موارد تشدید کننده‌ی برخی بیماری‌های پوستی از جمله خارش و یا
بیماری‌های حاد پوستی است.

بیشترین عامل تحریک کنندگی این مواد، فلفل، ادویه
و مواد رنگی و افزودنی است که در آن به میزان زیاد وجود دارد بنابراین به
افرادی که سابقه بیماری‌های پوستی، خارش یا کهیر دارند، توصیه می‌شود مصرف
این قبیل فرآورده‌ها را به حداقل برسانند و ترجیحاً از مصرف آن‌ها خودداری
کنند.

ضمناً در بسیاری از موارد اطمینانی از سلامت گوشت مصرفی در این فرآورده‌ها نیز وجود ندارد.

3- خطر بروز سرطان مثانه با مصرف سوسیس و کالباس

مصرف سوسیس و کالباس خطر بروز سرطان مثانه را 30 درصد افزایش می‌دهد. محققان تاکید کردند: مواد افزودنی که در گوشت‌های فرآوری شده شامل سوسیس و کالباس استفاده می‌شوند، خطر ابتلا به این سرطان را تشدید می‌کنند. محققان در تشریح این اثرگذاری، متذکر شدند که نمک‌هایی مثل نیتریت سدیم و نیترات سدیم در این غذاها می‌توانند با اسید معده واکنش انجام داده و در طول فرآیند هضم و جذب غذا، مواد سرطانی را تشکیل دهند.

در این پژوهش دانشمندان انستیتو ملی سرطان در راکویل آمریکا، رابطه بین مصرف افزودنی‌های گوشتی و خطر بروز سرطان مثانه را مورد ارزیابی قرار دادند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا به نقل از
روزنامه تلگراف، دکتر آماندا کروس محقق اصلی در این پژوهش یادآور شد که
انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری است. البته چندین پژوهش دیگر نیز
وجود این رابطه را تایید کرده است.

4- سوسیس و کالباس باعث ابتلا به بیماری‌های ژنتیکی می‌شود

محمد تقی اکبری، رئیس انجمن ژنتیک ایران
می‌گوید: مصرف سوسیس و کالباس قطعاً در ابتلا به بیماری‌های ژنتیکی اثر
دارد، البته این ابتلا به مرور اتفاق می‌افتد.

میزان بیماری‌های ژنتیک در ایران نظیر
سایر کشورهاست و در مواردی به دلیل ازدواج خویشاوندی بیشتر از سایر کشورها
می‌باشد.‌ امکانات موجود برای تشخیص و شناسایی بیماری‌های ژنتیکی به این
صورت است که سازمان بهزیستی مراکز مشاوره ژنتیک برای بیماری‌های ژنتیک طی
دهه گذشته در استان‌های مختلف ایجاد کرده است و مراکز بهداشت سراسر کشور
نیز به بیماری‌های ژنتیک پرداخته‌اند.

در حال حاضر حداقل 13 تا 16 هزار بیماری
ژنتیکی وجود دارد که برخی از آن‌ها شیوع بالا دارد و شیوع برخی خیلی پایین
است. متأسفانه آمار دقیقی از همه مبتلایان به بیماری‌های ژنتیکی نداریم؛
اما در مورد بیماری‌های غربالگری شده مانند تالاسمی می‌توان آمار داد.

بیماری‌های ژنتیکی 2 دسته هستند: این بیماری‌ها یا ارثی هستند و از پدر و مادر به ارث می‌رسند یا بر اثر جهش جدید در ژن فرد به وجود می‌آید. به عنوان مثال آکندروپلازی
که کوتاهی قد را موجب می‌شود، دوسوم به علت جهش جدید در ژن ایجاد می‌شود.
یک‌سوم افرادی که به هموفیلی مبتلا می‌شوند بر اثر جهش جدید است و قبلاً پدر و مادر فرد به آن مبتلا نبوده‌اند.

سیدضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه
در این رابطه می‌گوید: مصرف بیش از حد مواد افزودنی در سوسیس و کالباس
خطرناک است و رادیکال‌های آزاد که بر اثر استفاده از این مواد به وجود
می‌آید، می‌تواند اطلاعات DNA را تغییر دهد و یک سلول سالم را به سمت سرطانی شدن سوق دهد. افرادی که در دوره رشد قرار دارند نیازمند 4 گروه اصلی نان، غلات، سبزی و میوه هستند. هر روزه هر فرد به سبزی
پخته یا خام300 تا 700 گرم و میوه 200 تا 400 گرم نیاز دارد. بهبود روش
زندگی و مناسب بودن مواد غذایی روی رفتار ژن‌ها تأثیر می‌گذارد.

5- دشمنی سوسیس و کالباس با قلب

تحقیقات تازه حاکی از آن است که گوشت‌های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس به سلامت قلب آسیب می‌رساند.

به گزارش هلث‌دی‌نیوز، بررسی‌های دانشمندان دانشگاه هاروارد نشان می‌دهد که چربی‌های گوشت قرمز موجود در گوشت‌های فرآوری شده عامل خطری برای بیماری‌های قلبی است. واژه گوشت فرآوری شده به هر گوشتی اشاره می‌کند که با دودی شدن، نمک سود کردن و اضافه کردن مواد شیمیایی خاص و مواد نگه‌دارنده تهیه می‌شوند. همبرگر، سوسیس، کالباس و ژامبون‌ها جزو گوشت‌های فرآوری شده هستند.

برای کاهش خطر حملات قلبی و دیابت افراد باید از مصرف زیاد گوشت‌های فرآیند شده اجتناب کنند. به عنوان مثال نباید زیاد در وعده‌های غذایی خود هات‌داگ، سوسیس و یا کالباس بخورند. مصرف این غذاها نباید بیش از یک بار در هفته باشد.

طبق تحقیقات دانشمندان دانشگاه هاروارد
روی یک میلیون و دویست هزار نفر که نتایج آن در کنفرانس انجمن قلب آمریکا
مطرح شد، مشخص شد 23 هزار و هشتصد نفر از این افراد دچار بیماری‌های قلبی
بوده و 2 هزار و دویست نفر هم به سکته مبتلا شده و 10 هزار نفر دیابت داشتند.

محققان در این بررسی دریافتند که افرادی که گوشت قرمز فراوری نشده مصرف می‌کردند به طور قابل توجهی کمتر در معرض خطر بیماری‌های قلبی و دیابت قرار داشتند. اما در هر حال خوردن گوشت‌های فرآیند شده با افزایش خطر ابتلا به این دو بیماری ارتباط داشت. در واقع برای هر 50 گرم گوشت فراوری شده در هر وعده خطر بیماری‌های قلبی تا 42 درصد افزایش می‌یابد و خطر دیابت نیز تا 19 درصد بالاتر می‌رود.

به گفته محققان وجود نمک، مواد شیمیایی نگه‌دارنده و چربی دلیل ابتلا به بیماری‌های قلبی و دیابت است. خوب است بدانیم که هم گوشت‌های فراوری شده و هم سایر غذاها
نظیر کره و پنیری که دارای چربی‌های اشباع باشند با ابتلا به بیماری‌های
مزمن ارتباط دارند و باید در مصرف آن‌ها محدودیت وجود داشته باشد


مادران، دروازه‌بان تغذیه خانواده‌اند

مادران، دروازه‌بان تغذیه خانواده‌اند

تقریباً
در تمام جوامع، زنان نقش مهمی در زنجیره مواد غذایی به ویژه در تهیه،
آماده‌سازی و پخت بر عهده دارند. مسوولیت این کارها را به ندرت مردان به
عهده می‌گیرند.
,تغذیه سالم زندگی سالم

امروزه
بسیاری از زنان علاوه بر انجام کارهای روزمره داخل مسوولیت امور خارج از
منزل را نیز بر عهده دارند. این امر ممکن است در تهیه مواد غذایی سالم برای
خانواده خللی ایجاد کند. به همین بهانه و به مناسبت روز زن و روز مادر، در گفت‌وگو با دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به بررسی نقش زنان در وضعیت تغذیه خانواده پرداخته‌ شده است.

 

آقای دکتر! وضعیت تغذیه‌ای زنان در کشور ما چگونه است؟

زنان
ما چند دسته هستند. برخی خانه‌دارند؛ این خانم‌ها از نظر وضعیت اقتصادی به
نسبت جزو طبقه متوسط و مرفه محسوب می‌شوند اما متأسفانه حدود 30 تا 35
درصد از این خانم‌ها مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند. گروهی از خانم‌ها هم شاغل و به عنوان کارمند، کارگر، کشاورز و… مشغول به کارند. فعالیت این خانم‌ها بیشتر است، در نتیجه چاقی
و اضافه‌وزن در آن‌ها کمتر دیده می‌شود. اگر به طور کلی در نظر بگیریم، در
بسیاری از مناطق، تفاوت خاصی بین زنان و مردان از نظر وضعیت تغذیه‌ای
وجود ندارد زیرا اگر در خانه میوه و لبنیات و… نباشد، برای هیچ‌کس نیست
اما گاهی وقتی کمبودی در خانه وجود دارد، مادران از خود می‌گذرند و به نفع
همه یا فرزندانشان فداکاری می‌کنند. مثلاً اگر گوشت کمی در غذا وجود داشته باشد، همه آن را جلوی همسرشان می‌گذارند در حالی که واقعاً خودشان به آهن، ویتامین B12 و … برای رفع کم‌خونیشان نیاز دارند. مردان معمولاً به کم‌خونی
مبتلا نمی‌شوند یا خیلی کم مبتلا می‌شوند. حتی خانم‌ها به لبنیات و کلسیم
بیشتری نیازمندند که در بعضی از این رژیم‌ها و با این نحوه غذا خوردن،
تأمین نمی‌شود.

 

به جز پوکی استخوان و کم‌خونی، چه بیماری‌های دیگری به تغذیه خانم‌ها مربوط می‌شود؟

بیشتر
بیماری‌ها به دلیل کمبود ناشی از کلسیم، آهن و روی هستند. بعضی ویتامین‌ها
مانند ویتامین A که بعضی از خانم‌ها آن را به حد کافی دریافت نمی‌کنند،
روی سلامت عمومی و مقاومت خانم‌ها در برابر عفونت‌ها تأثیر می‌گذارند.
همان‌طور که می‌دانید ویتامین A در پیشگیری از عفونت‌ها نقش مهمی دارد
بنابراین اگر کسی دچار کمبود آن باشد عفونت‌های بیشتری به سراغش می‌آید.
متأسفانه خانم‌ها در طول زندگی خود به عفونت‌های متعددی از جمله عفونت‌های
دستگاه تناسلی مبتلا می‌شوند. تغذیه مناسب می‌تواند به درمان و کاهش تعداد موارد ابتلا به این بیماری کمک کند.

 

اینکه
مادران به اصطلاح «از شکم خود می‌زنند و به بچه‌هایشان می‌دهند» مخصوص
کشور ماست یا در کشورهای دیگر به خصوص کشورهای اروپایی و آمریکایی هم مرسوم
است؟

در بسیاری از کشورها این پدیده دیده می‌شود
ولی در کشورهایی مانند کشور ما به دلیل وجود فرهنگ مردسالاری و توجه زیاد
به فرزندان مرسوم‌تر است. البته این خیلی خوب است که انسان به فرزندش توجه
کند ولی باید یک توزیع عادلانه بین افراد خانواده وجود داشته باشد.

محصولات
کنسرو شده محدودیت مصرف دارند یعنی نمی‌توان هر روز از آن‌ها استفاده کرد.
شما نباید بیشتر از یک وعده در هفته از سوسیس و کالباس استفاده کنید.
بنابراین باید زمانی را برای پخت و پز در نظر بگیرید به
هر حال اگر مادران سالم باشند، بهتر می‌توانند به سلامت و وضعیت خانواده
برسند. مادران نباید فکر کنند چنین فداکاری‌هایی به نفع خانواده است. چنین
فداکاری‌هایی گاهی به بیماری مادر منجر می‌شود و حتی اگر بیماری‌اش واضح و
نمایان نباشد، قدرت و انرژی خود را به مرور از دست می‌دهد و به خوبی
نمی‌تواند به انجام امور روزمره و فرزندان بپردازد.

 

از نظر شما چه تفاوتی بین مادران امروز و مادران دیروز از لحاظ طبخ مواد غذایی و آگاهی در مورد تغذیه وجود دارد؟

خوشبختانه امروزه از لحاظ اطلاعات تغذیه‌ای، خانم‌ها در وضعیت خوبی قرار دارند. مثلاً مادرانی که به ما مراجعه می‌کنند، آگاهی زیادی در زمینه‌های تغذیه‌ای
دارند. البته چون فقط افراد خاصی به ما مراجعه می‌کنند، نمی‌توانیم آماری
ارائه و نظر بدهیم اما مشاهده می‌کنیم علاقه زیادی به خواندن مجلات و
روزنامه‌های سلامت‌مدار دارند. در گذشته چنین چیزی نبود. مادران امروز
رادیو گوش می‌دهند، تلویزیون تماشا می‌کنند و چون دنیا کوچک شده است،
آن‌هایی که نتوانسته‌اند وارد دانشگاه شوند، سعی می‌کنند این کمبود را از
طریق رسانه‌ها جبران کنند. البته گاهی رسانه‌ها مطالب ضد و نقیضی هم ارائه
می‌دهند که افراد را سردرگم می‌کنند.

 

نحوه
طبخ مواد غذایی به روش‌های قدیم و جدید تا چه حد روی سلامت افراد خانواده
تأثیر دارد؟ شما طبخ‌های جدید را بیشتر توصیه می‌کنید یا طبخ‌های قدیمی را؟

خوشبختانه طبخ امروز بهتر است. یعنی دیگر سرخ کردن‌های
زیاد، حرارت دادن‌های بیش از حد و ماندن مدت طولانی مواد غذایی روی اجاق
را نداریم. امروزه ما در طبخ مواد غذایی از مایکروفر و سرخ‌کن‌های پیشرفته
که با روغن بسیار کمی غذا را سرخ می‌کنند، کمک می‌گیریم. امروزه دیگر برنج
آبکش نمی‌شود مگر اینکه کسی میهمان داشته باشد زیرا برنج در حجم کم در
پلوپز پخته می‌شود و نیازی به آبکش کردن نیست. حتی از روغن‌های مایع استفاده می‌شود که در گذشته میزان مصرف آن بسیار ناچیز بود.

,تغذیه سالم زندگی سالم

با توجه به اینکه بیشتر خرید خانواده را مادران انجام می‌دهند چه توصیه‌هایی به آن‌ها در هنگام خرید مواد غذایی دارید؟

ما همیشه گفته‌ایم که مادران دروازه‌بان تغذیه خانواده هستند و آنچه مادران می‌خرند و وارد خانه می‌کنند، اهمیت زیادی دارد. آن‌ها باید توجه کنند که در حد وسعشان حتماً رنگ سبز و نارنجی سبد خریدشان از راه دور پیدا باشد و میوه و سبزی
به صورت بسیار بارز و آشکاری در سبد خریدشان دیده شود. خانم‌ها باید به
این نکته توجه کنند که گاهی برخی خوراکی‌ها با قیمت مناسب و حتی ارزان،
خاصیت فراوانی دارند. مثلاً می‌توانند ماهی‌هایی بخرند که از نظر ارزش
غذایی در حد قابل‌قبولی باشند، نیازی نیست که حتماً ماهی‌های خاصی تهیه
کرد. بنابراین توجه ویژه به تنوع غذایی و استفاده از چهار گروه مواد غذایی
باید از مهم‌ترین چیزهایی باشد که همواره باید به آن توجه داشت. طبیعتاً
لازم است جایگاه خاصی برای لبنیات در نظر گرفت. حتی‌الامکان از نان‌های
سبوس‌دار استفاده و کمتر نان‌های سفید را در هر شکلی خریداری کنند.

 

یکی
از عادت‌های بعضی از خانم‌ها این است که حتی اگر برای خانواده غذای تازه
بپزند، خودشان از غذای مانده داخل یخچال می‌خورند تا آن را دور نریزند. نظر
شما در این باره چیست؟

اگر غذا درست در یخچال
نگهداری شود، مشکلی پیش نمی‌آید و مواد غذایی پخته شده تا 3-2 روز در آن به
خوبی می‌ماند. البته خانم‌ها باید سعی کنند به اندازه مصرف، غذا بپزند
زیرا هرچه غذا کمتر بماند، بهتر است. مصرف دائم غذاهای مانده، سوءتغذیه را برای آن‌ها به ارمغان خواهد آورد.

 

چه توصیه‌ای برای خانم‌های شاغل که کمتر فرصت غذا پختن دارند، دارید؟

محصولات
کنسرو شده محدودیت مصرف دارند یعنی نمی‌توان هر روز از آن‌ها استفاده کرد.
شما نباید بیشتر از یک وعده در هفته از سوسیس و کالباس استفاده کنید.
بنابراین باید زمانی را برای پخت و پز در نظر بگیرید زیرا به هر حال قسمتی
از غذای خانواده را خانم خانه تهیه می‌کند. متأسفانه بچه‌های مادران شاغل،
به خوردن انواع فست‌فود عادت کرده‌اند. مراجعه‌کننده‌ای داشتم که دخترش پنج
وعده در هفته فست‌فود می‌خورد. این کودکان در طولانی مدت، هم چاق می‌شوند، هم بیمار. تاوان این‌طور غذا خوردن را باید یکی دو دهه دیگر پرداخت کرد.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top