خوراکی های دوستدار دستگاه گوارش

خوراکی های دوستدار دستگاه گوارش

آمدن بهار و گرم شدن آب و هوا بسیاری از
فرصتها را برای دسترسی به مواد غذایی پرطراوت تر در اختیار شما قرار می
دهد. انتخاب های غذایی در این فصل علی رغم این که متنوع تر از فصول پاییز و
زمستان است، می تواند اثرات مثبت و منفی بر روی دستگاه گوارش شما داشته
باشد.

در اینجا برخی از انتخاب های غذایی مخصوص فصل بهار که برای دستگاه گوارش مفید و یا زیان آور هستند، معرفی شده اند:

ماست:
ماست یک غذای ایده آل برای فصل بهار است. همچنین میان وعده ای مفید برای
افزایش باکتری های خوب در روده محسوب می شود که به فرایند هضم در دستگاه
گوارش کمک می کند و تقویت سیستم ایمنی بدن را نیز به دنبال دارد. ماست های
پروبیوتیک همچنین به بهبود عملکرد روده در افراد مبتلا به بیماری التهابی
روده می انجامد.

ماهی قزل آلا: ماهی حاوی اسیدهای
چرب امگا ۳ است که می تواند منجر به کاهش التهاب در دستگاه گوارش شود.
بررسی های بالینی در سال ۲۰۱۴ میلادی نشان داد که امگا ۳ موجود در ماهی در
بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو منجر به کاهش علائم این بیماری می شود.
اگر طرفدار ماهی نیستید، می توانید گردو و بذر کتان را جایگزین آن کنید.

مارچوبه: مارچوبه
حاوی مواد مغذی غنی از پروبیوتیک است و می تواند به ترویج سلامت دستگاه
گوارش کمک کند. مصرف مارچوبه احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری ‌های روده‌
ای مانند سرطان روده، بیماری ‌های التهابی روده، آلرژی و… را می‌ کاهد. یکی
از پروبیوتیک‌ های بسیار مهم اینولین است که از پلی ‌فروکتان ‌ها است؛ و
مارچوبه یکی از منابع اصلی اینولین محسوب می شود.

نوشیدنی های گازدار:
اگرچه مصرف این نوشیدنی ها در هوای گرم خوشایند است اما می تواند به شدت
دستگاه گوارش شما را تخریب کند. نوشابه های گازدار اغلب حاوی اسید فسفریک و
قند تصفیه شده سفید است که منجر به کشته شدن باکتری های خوب روده می شود
ضمن این که سوزش معده را نیز به همراه دارد. افراد مبتلا به سندرم روده
تحریک پذیر که از این نوشابه ها استفاده می کنند، تشدید علائم را به وضوح
تجربه خواهند کرد.

هات داگ:
اگرچه یک میان وعده مورد علاقه است اما سوسیس ها حاوی نیترات هستند که می
تواند منجر به کشتن باکتری لاکتوباسیلوس مفید در دستگاه گوارش شوند. مصرف
درازمدت هات داگ با ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی عروقی نیز ارتباط
دارد.

الکل: اکثر ما می دانیم که نوشیدن الکل می
تواند به سرعت منجر به بیمار شدن معده شود. اما الکل یک آسیب دیگر هم به
دستگاه گوارش وارد می کند و آن ایجاد آسیب کبدی و ایجاد تغییرات مضر در
باکتری های مفید روده است.

نخودفرنگی: نخودفرنگی
‏ها به طور طبیعی حاوی موادی به نام پورین هستند. پورین ‏ها به طور معمول
در بدن انسان و حیوانات و گیاهان یافت می ‏شوند. دریافت زیاد این ماده در
برخی افراد، مشکلاتی را به ‏وجود آورد. از آنجایی که پورین می‏ تواند به
اسید اوریک تبدیل شود، تجمع زیاد پورین در بدن می‏تواند به انباشته شدن
زیاد اسید اوریک منجر شود. کسانی که بیماری نقرس دارند و افرادی که کلیه
های شان سنگ ‏های اسید اوریکی می ‏سازد، به دریافت زیاد پورین حساس هستند.
به همین دلیل این اشخاص باید از غذاهایی که حاوی مقدار زیادی پورین هستند
مانند نخودفرنگی، پرهیز کنند.



تقویت معده با ساده ترین روش

تقویت معده با ساده ترین روش

19

معده نقش بسیار مهمی را در دستگاه گوارش
ایجاد می کند ، به گونه ای که اگر این عضو دچار اختلال شود تمام فرایند هضم
و جذب غذا دچار مشکل خواهد شد. متاسفانه امروزه اختلالات معده یکی از
شایعترین بیماری ها در سراسر دنیا به خصوص ایران می باشد.

دل درد، حالت تهوع، نفخ، درد معده و غیره. اگر با هضم غذا و معده
تان مشکل دارید بدون شک راه های زیادی را رفته اید تا درمانی پیدا کنید.
باید بدانید که بر خلاف برخی از نوشیدنی ها که معده را به زحمت می اندازند
نوشیدنی های دیگری هم هستند که به کمک این ارگان حیاتی می آیند. با ما
همراه باشید تا با نوشیدنی های دوستدار معده آشنا شوید.

 

 

آب سبزیجات

 

 

 

آب سبزیجات حاوی مواد معدنی متعددی مانند پتاسیم، منیزیم و کلسیم و آب
می باشد و برای همین هم می تواند بدن را از زیر فشار اثرات منفی غذاهای چرب
و اسیدی مانند گوشت های چرب، سوسیس و کالباس ها و غیره در آورد. آب موجود
در این نوشیدنی ها نیز برای هضم راحت تر غذا لازم و ضروری است. بهترین
نوشیدنی ها برای هضم بهتر چربی ها آب هویج، آب کلم، آب خیار یا آب ترب است.
غذاهای خیلی چرب و سنگین باعث تحریک و آسیب پذیری مخاط دستگاه گوارش می
شوند. آب هویج یا آب کلم مرهمی بر این مخاط هستند. همچنین می توانید روی آب
خیار حساب کنید به خاطر اینکه یک نوشیدنی ادرارآور فوق العاده است. باید
بدانید که آب نیز برای کبد و عملکرد صفرا بسیار مفید است.

 

 

 

میزان مصرف

 

 

 

یک تا دو لیوان از این آب سبزیجات قبل یا بعد از غذا. توصیه می کنیم
بلافاصله بعد از گرفتن آب این سبزیجات آن ها را مصرف کنید تا خواص آن از
بین نرود. توجه داشته باشید اسید بیش از اندازه در بدن باعث دل درد و بوی
بد دهان می شود.

 

جوشانده نعناع

 

جوشانده نعنا فلفلی سرشار از اسید فنولیک و فلاوونوئیدها می باشد که به
رفع اسپاسم شهرت دارند. این جوشانده باعث هضم راحت غذا شده و نفخ معده را
از بین می برد و تحریک پذیری روده ها را تسکین می دهد. جوشانده شاه پسند
سرشار از فلاوونوئیدها و اسید فنول می باشد که گرفتگی عضلات و دردهای
گوارشی را از بین می برد. در نهایت این که جوشانده مرزنگوش نیز حاوی مولکول
هایی است که باعث هضم بهتر غذا شده و دفع گاز معده را راحت تر می کند.

 

 

 

میزان مصرف

 

 

 

یک فنجان بعد از هر وعده غذایی به مدت ۳ تا ۴ روز. (اگر از گیاهان کیسه
ای استفاده می کنید یک کیسه از برای هر فنجان آب جوش یا ۳ قاشق چایخوری از
این گیاهان برای یک فنجان آب جوش).

 

 

 

یک فنجان چای سبز

 

 

 

چای سبز برای دفع توکسین ها یا همان سموم بدن فوق العاده است به خاطر
اینکه ادرارآور است و باعث دفع سموم بدن از کلیه ها می شود. به این ترتیب
هم با احتباس آب (جمع شدن آب در بافت های بدن) مقابله کرده و هم سموم (که
به دلیل مصرف زیاد پروتئین انباشته می شوند) را از بدن خارج می کند.

 

 

 

میزان مصرف

 

 

 

یک فنجان بعد از هر وعده غذایی به مدت یک هفته. حواستان باشد چای های
دیگر مانند چای سیاه حالت اسیدی دارند و می توانند باعث افزایش اسید معده
شوند که برای معده های حساس مناسب نیست. افزایش اسید معده نیز باعث مشکلاتی
مانند نفخ، هضم بد غذا، حالت تهوع و سوزش و ریفلاکس معده می شود. پس اگر
معده حساسی دارید از نوشیدن چای سیاه داغ به خصوص بلافاصله بعد از غذا
بپرهیزید.

 

 

 

آب گازدار

 

 

 

غذاهای چرب و سنگین شیره اسیدی معده را بیشتر می کنند که باعث معده درد
می شود. بی کربنات موجود در آب های معدنی گازدار این حالت اسیدی بیش از
اندازه را خنثی می کنند و احساس سنگینی معده را کاهش می دهند.

 

 

 

میزان مصرف

 

 

 

بعد از اینکه یک غذای خیلی سنگین و چرب میل کردید می توانید ۳ فنجان (در
فواصل مختلف) آب گازدار بنوشید. اگر میزان سدیم آب زیاد باشد دو لیوان از
آن نیز کافی است.حواستان باشد آب هایی که سدیم زیادی دارند برای همه به
خصوص افرادی که مشکل فشارخون دارند یا اینکه مجبورند نمک را از برنامه
غذایی شان حذف کنند خوب نیست. اگر جزو این افراد هستید بهتر است قبل از
مصرف با پزشکتان مشورت کنید.

 

یک لیوان کولا

 

 

 

نوشیدن کمی کولا باعث هضم راحت تر برخی از غذاها می شود و با اسهال
مقابله می کند. البته حواستان باشد نباید زیاده روی کنید چون میزان زیاد آن
برعکس عمل کرده و مانع از ترشح یک آنزیم گوارشی به نام «پپسین» می شود.
زمانی که غذا وارد معده می شود این آنزیم ترشح می شود تا غذا هضم شود.
آنزیم پپسین وظیفه دارد پروتئین موجود در مواد غذایی مصرف شده را هضم کند.
نبود این آنزیم نیز به مشکلات گوارشی مانند نفخ و حتی اسهال منجر می شود.

 

 

 

میزان مصرف

 

 

 

اگر دچار حالت تهوع یا معده درد شده اید بعد از غذا یک لیوان کولا
بنوشید. اگر نگران تناسب اندامتان هستید از انواع لایت یا رژیمی این
نوشیدنی ها استفاده کنید.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top