نام دروس و ضرایب کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی – علوم باغبانی (کد 1305) (سراسری)
عداد
سؤالات اين درس در آزمون سراسري سال 94 شامل 30 سؤال و ضریب این درس در
کنکور سراسری 2 می باشد. همانطور كه از نام درس پيداست، شماري از سؤالات
اين درس زبان عمومي و تعدادي از آنها نيز مربوط به اصطلاحات و متون تخصصي
رشته علوم باغباني است. بدون ترديد اگر دانشجويان در درس زبان حداقلهايي
را داشته باشند مطالعه و سرمايهگذاري در اين درس ميتواند منطقي باشد.
معمولاً منبع درس زبان تخصصي در اكثر رشتهها در دانشگاههاي مختلف متفاوت
است و اساتيد اين درس به صورت سليقهاي منابع و يا جزوات مورد نظر خود را
به دانشجويان معرفي ميكنند. كتاب زبان تخصصي مهندسي علوم باغباني در
بعضي دانشگاهها مورد استفاده قرار ميگيرد. خواندن كتابهاي زبان عمومي و
همچنين زبان تخصصي موسسه مدرسان شريف براي رسيدن به تسلط در اين درس
كفايت ميكند. در كتاب زبان عمومي مطالب گرامري و يك سري لغات و اصطلاحات
عمومي و همچنين تستهاي عمومي رشتههاي مختلف گنجانده شده و داوطلبان حتي
در صورت فراموشي درس زبان ميتوانند خود را به سطح مطلوبي با استفاده از
اين كتاب برسانند. در كتاب زبان تخصصي موسسه مدرسان شريف افزون بر بررسي و
ارايه پاسخ تشريحي و ترجمه تستهاي كنكورهاي كارشناسي ارشد سالهاي قبل
(از سال 94 ـ 75) لغات، اصطلاحات و متون رايج در رشته علوم باغباني به
همراه ترجمه آنها گنجانده شده و ضمن آموزش و ترجمه متون مختلف، تستهاي
چهارگزينهاي تأليفي براي آشنايي هرچه بيشتر داوطلبان آزمون كارشناسي ارشد
با سؤالات درس زبان تخصصي اين رشته آورده شده است. در ضمن تستهاي علوم
باغباني با پاسخهاي تشريحي براي آشنايي با تستهاي بيشتر در كتاب گنجانده
شده است.
« ميوه كاري »
درس
میوه کاری در رشته مهندسی کشاورزی گرایش باغبانی در کنکور سراسری سال 94
شامل 30 تست بوده و ضریب آن (3) می باشد. این درس تلفیقی از 8 واحد درسی
شامل 3 واحد میوه های مناطق معتدله، 3 واحد میوه های گرمسیری و نیمه
گرمسیری و 2 واحد میوه های ریز می باشد که در دوره کارشناسی تدریس می
شود. میوه کاری مشتمل بر یک بخش اطلاعات عمومی درباره نیازهای عمومی کشت،
شرایط اقلیمی احداث باغ، سیستم های کاشت درختان میوه، هرس، نیاز سرمایی و
اطلاعات گیاه شناسی می باشد. بخش میوه های منطقه معتدله مشتمل بر سه
قسمت مهم میوه های دانهدار (سیب، گلابی و به)، میوه های هسته دار
(هلو، گیلاس، آلبالو، زردآلو، آلو و گوجه) و میوه های خشکباری (گردو،
فندق، بادام، پکان) است. میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری نیز شامل
اطلاعاتی راجع به کشت و کار برخی از میوه های مهم این مناطق است. مهمترین
میوه ها در بخش نیمه گرمسیری شامل مرکبات، خرما، پسته، زیتون، انار،
انجیر، خرمالو و … است. اما مهمترین میوه ها در بخش گرمسیری شامل موز،
انبه، آناناس، نارگیل، آووکادو و … می باشد. در بخش میوه های ریز نیز
اطلاعاتی درباره برخی از میوه های ریز و شرایط کشت و کار آنها وجود دارد.
مهمترین میوه های ریز مورد بررسی بر حسب اولویت شامل انگور، کیوی، توت
فرنگی، تمشک، انگور فرنگی و … می باشند.
منابع
و مراجع مهم برای درس میوه کاری شامل، میوهکاری در مناطق معتدله دکتر
رسول زادگان، کتاب پرورش مرکبات در ایران دکتر فتوحی قزوینی، کتاب میوه
های ریز و کتاب میوه کاری دکتر جلیلی مرندی و جزوات دروس میوه کاری
دانشگاه های تهران (دکتر زمانی، دکتر عبادی و دکتر وحدتی)، دانشگاه شیراز
(دکتر راحمی)، دانشگاه همدان (دکتر ارشادی) و دانشگاه رامین اهواز (دکتر
حیدری) می باشند. البته مباحث کتاب های مرجعی چون میوه کاری دکتر رسول
زادگان، پرورش مرکبات دکتر فتوحی و یا کتاب میوه های ریز دکتر مرندی
بسیار گسترده تر از سطح آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه سراسری بوده و
مطالعه کامل آنها وقت بسیاری را از داوطلبان می گیرد. مهمترین اشکال در
جزوات معرفی شده ،پراکندگی و گاهی نقص در مطالب بیان شده است.
با
توجه به ایرادات هر یک از کتب مرجع و جزوات و کامل نبودن کتاب های کنکور
و یا پراکندگی مطالب، در کتاب میوه کاری انتشارات مدرسان شریف سعی شده
این ایرادات برطرف گردد. لذا از جمله ویژگی های شاخص این کتاب می توان
به اولویت بندی مطالب بر اساس اهمیت در کنکور، تشریح مطالب مدنظر طراحان
سوالات کنکور، طرح سوالات آموزشی در پایان هر مبحث درسی، رفع تناقض ها و
اشکالات جزوات مختلف اشاره کرد. ارایه سوالات و پاسخ های تشریحی تمامی
تست های 15 سال اخیر دانشگاه های سراسری و آزاد از دیگر نقاط قوت این
کتاب محسوب می شود.
« خاكشناسي و گياهشناسي »
خاک
شناسی و گیاه شناسی یکی از دروس امتحانی رشته باغبانی میباشد که در
آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه سراسری 30 سؤال از آن مطرح می شود. و ضريب
اين درس 2 ميباشد. 15 تست مربوط به خاکشناسی و 15 تست دیگر گیاه شناسی
هستند. در واقع این درس از دو بخش تشکیل شده، بخش خاک شناسی مباحث اصلی و
عمومی آن را شامل میشود و گیاه شناسی نیز از دو بخش سیستماتیک گیاهی و
فیزیولوژی گیاهی تشکیل شده است. فیزیولوژی گیاهی اجزای تشکیل دهنده گیاهان
را بررسی میکند و در قسمت سیستماتیک طبقهبندی گیاهان و ویژگیهای آنها
در هر دسته مورد مطالعه قرار میگیرد.
سرفصلهای
اصلی خاک شناسی شامل فیزیک خاک، پیدایش و ردهبندی خاک، شیمی خاک و تغذیه
گیاه، بیولوژی خاک و فرسایش خاک میباشند. كه بيشترين سوالات در سال 94
از بخش مواد آلي و مينرالوژي و شيمي خاك و مديريت آب و خاك و فیزیک خاک
ميباشد.
گیاه
شناسی نیز بخشهای زیر را شامل میشود: سلولهای گیاهی، فرآیندهای
فتوسنتز و تنفس و انتقال آب در گیاه، فتوپریودیسم، هورمونهای گیاهی، بافت
شناسی گیاهی و سیستماتیک گیاهان زراعی و زینتی كه بيشترين سوالات در
سالهاي اخير از بخش مشخصات گياهان دانهدار، نهاندانه، جداگلبرگان و
پوسته گلبرگان ميباشد.
کتاب
« مبانی خاک شناسي» به ترجمه دکتر شهلا محمودی و دکتر مسعود حکیمیان
معمولاً برای بخش خاک شناسی مطالعه میشود که به طور مختصر تقریباً اغلب
مطالب را بیان کرده اما کافی نیست. «زندگی گیاه سبز» به ترجمه مسعود مجتهدی
و حسین لسانی کتابی است که برای بخش گیاه شناسی (به غیر از سیستماتیک
گیاهی) حاوی مطالب زیاد و ارزشمندی است، با این حال پاسخ برخی سؤالات کنکور
در آن وجود ندارد. بنابراین بهتر است کتابی جامع و کاربردی برای هر دو
بخش گیاهشناسی و خاكشناسي تهیه شود و انتشارات مدرسان شريف اقدام به
تهيه اين كتاب كه شامل سؤالهای 15 سال گذشته آزمون سراسری و 5 سال گذشته
آزمون دانشگاه آزاد به همراه پاسخهای تشریحی ميباشد نموده است و همچنين
به بيان ساده تمامي مطالب مفيد و كنكوري منابع ذكر شده را توضيح ميدهد كه
براي داوطلب ميتواند منبع قابل اعتمادي باشد.
« ازدياد نباتات »
تعداد
سوالات اين درس در آزمون سراسری سال 94 شامل 30 تست و ضريب آن 2
ميباشد. باتوجه به روند طرح سوالات در سالهای مختلف میتوان بیان نمود
که مباحث طرح سوال به شرح ذیل میباشد:
جنبه
های کلی گیاه افزایی، ساختار افزایشی، انواع محیط کشت، خفتگی در بذر،
کلیه مباحث مربوط به تکثیر جنسی بذر، مباحث مربوط به تکثیر رویشی قلمه،
پیوند و کوپیوند، مباحث مربوط به تکثیر غده، ریزوم، پداژک، ساقه رونده،
افکندن، ریزه ازدیادی است.
بهترین
منبع برای مطالعه درس ازدیاد نباتات کتاب 3 جلدی دانشگاه شیراز نوشته
دکتر خوشخوی و کتاب دکتر جلیلی میباشد که در حین جامع بودن به عنوان یک
منبع درسی مناسب برای طراحی سوالات به کار میرود. از محاسن این کتاب جامع
بودن آن میباشد ولی حجم بالای صفحات این کتاب را میتوان به عنوان یک
مشکل مطرح نمود که با توجه به کاربردی بودن آن لازم است که مختصر گردد. با
توجه به اينكه اكثر داوطلبان كنكور با محدوديت زماني مواجه هستند ميتوان
يكي از ايرادات منابع ذكر شده را زياد بودن حجم مطالب دانست كه بسياري از
اين مطالب مورد سوال كنكور نميباشد بنابراين در كتاب مدرسان شريف
خلاصهاي مفيد و جامع از اين منابع به همراه سوالات چهارگزينهاي آخر فصل
گردآوري شده است كه ميتواند كمك شاياني به داوطلبان رشته باغباني نمايد.
همچنين تستهاي 15 سال اخير دانشگاه سراسري و 5 سال اخير دانشگاه آزاد
ميتواند داوطلبان رشته علوم باغبانی را با نحوه سوالات آشنا نمايد.
« فيزيولوژي و فيزيولوژي بعد از برداشت »
درس
فیزیولوژی و فیزیولوژی پس از برداشت در رشته مهندسی کشاورزی گرایش
باغبانی در کنکور سراسری سال 94 شامل 30 تست بوده و ضریب آن 2 می باشد.
از تعداد 30 سوال 15 تست به درس فیزیولوژی گیاهی و 15 تست دیگر به
فیزیولوژی پس از برداشت تعلق دارد. فیزیولوژی گیاهی و فیزیولوژی پس از
برداشت به صورت یک درس 3 واحدی در دوره کارشناسی تدریس میشود. مباحث
فيزيولوژي شامل سازمان و سلول گياهي، آنزيمهاي سلول، انرژي و كربن، نور،
رنگدانههاي گياهي، گلبرگ و فتوسنتز، متابوليسم كربن، نيتروژن، هورمون
و PGR، نابسامانيهاي فيزيولوژيكي، بيماريها و ارزيابي و مديريت كيفي،
فوتومورفوژنز ميباشد. مباحث فیزیولوژی پس از برداشت شامل ساختار و ترکیب
فرآورده ها (ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی میوه ها و سبزی ها)، فیزیولوژی
و بیوشیمی (نمو فیزیولوژیکی و رسیدن میوه، فیزیولوژی تنفس، بیوسنتز و
اثرات اتیلن، بیوشیمی تنفس و بررسی چرخه های تنفسی، تغییرات شیمیایی زمان
بالغ شدن)، اثرات دما (اثرات سوء دماهای پایین و بالا، عمر انبارداری،
روش های خنک کردن فرآورده ها)، اتمسفر انبار (انواع انبارهای CA،
انبارهای MA، انبارهای کم فشار، روشهای کاهش اتیلن در انبار)، نابسامانی
های فیزیولوژیکی (سرمازدگی و نابسامانی های مربوط به کمبود سایر عناصر
معدنی)، بیماری شناسی (میکروارگانیزم های مولد ضایعات پس از برداشت،
کنترل ضایعات پس از برداشت)، ارزیابی و مدیریت کیفیت (تعیین بلوغ و بررسی
شاخص های بلوغ تجاری، فناوری های نوین برای تعیین بلوغ و مدیریت کیفیت)،
آماده کردن فرآورده برای بازار (تیمارهای پس از برداشت مثل التیام دهی،
واکس زدن، تنظیم کننده های رشد، بازدارنده های جوانه زنی و…)، بسته
بندی فرآورده ها و بالاخره توصیه های نگهداری فرآورده می باشند.
در
بین سرفصلهای ارايه شده مهمترین آنها شامل ساختار و ترکیب فرآورده ها،
فیزیولوژی و بیوشیمی، اثرات دما، نابسامانی های فیزیولوژیکی، ارزیابی و
مدیریت کیفیت و آماده کردن فرآورده برای بازار می باشند.
منابع
و مراجع مهم براي درس فيزيولوژي گياهي، هاپكينز ترجمه دكتر احمدي و كتاب
تايزوزايگر و برای درس فیزیولوژی پس از برداشت شامل کتاب های فیزیولوژی پس
از برداشت دکتر راحمی، دکتر میدانی و دکتر مرندی و جزوات فیزیولوژی پس از
برداشت دانشگاه شیراز (دکتر راحمی) و دانشگاه همدان (دکتر ارشادی) می
باشند. مباحث کتاب های مرجع معمولا در سطح گسترده ای بیان شده و مطالعه
کامل آنها وقت بسیاری از داوطلبان می گیرد. گاهی دسترسی به جزوات برای
همه داوطلبان امکان پذیر نبوده و این جزوات نیز خالی از اشکالات و تناقض
ها نمی باشند. همچنین پراکندگی مطالب در جزوات بر سختی مطالعه و تمرکز بر
آنها می افزاید. با توجه به ایرادات هر یک از کتب مرجع و جزوات و کامل
نبودن کتاب های کنکور و یا پراکندگی مطالب، در کتاب فیزیولوژی و فیزیولوژی
پس از برداشت انتشارات مدرسان شریف سعی نموده این ایرادات را برطرف كند.
مهمترین نقاط مثبت این کتاب شامل گردآوری خلاصه مفیدی از مطالب مهم و
کلیدی این دروس و ارایه سوالات و پاسخ های تشریحی تمامی تست های 15 سال
اخیر آزمون های کارشناسی ارشد دانشگاه های دولتی و آزاد می باشد.
« سبزيكاري و گلكاري »
دروس
سبزیکاری و گلکاری رشته مهندسی کشاورزی، گرایش علوم باغبانی در آزمون
کارشناسی ارشد سال 94 به صورت مشترک شامل 30 تست بوده و ضریب آن 3 میباشد.
این درس شامل دو قسمت سبزیکاری (سبزیکاری عمومی و سبزیکاری خصوصی) و
گلکاری (گلکاری عمومی و گلکاری خصوصی) میباشد. البته در دوره کارشناسی
هر کدام از این دروس جداگانه ارائه میشوند.
سرفصلهای
درس سبزیکاری عبارتند از: سبزیکاری عمومی، سبزيهاي ريشهاي، سبزیهای
پیازی، سبزيهاي ميوهاي، سبزيهاي برگي، سبزيهاي دانهاي، سبزیهای
چندساله، كلمها و قارچ خواركي.
سرفصلهای
درس گلکاری عبارتند از: فاكتورهاي عمومي گلكاري، گیاهان پوششی (چمن و
چمنکاری، تعدادی از گیاهان پوششی)، گیاهان زینتی (بر اساس تیره های مختلف
گیاهی)، درختان زینتی (سوزنی برگان/ پهن برگان).
در
قسمت سبزیکاری و گلکاری، طولانیترین بخش مربوط به سبزیکاری و گلکاری
عمومی میباشد که در حقیقت مقدمهای بر سبزیکاری و گلکاری خصوصی میباشند و
در دوره کارشناسی ارشد نیز به عنوان پیش نیاز این دروس میباشند. در قسمت
عمومی به طور کلی به تقسیم بندی و تاثیر شرایط محیطی و روش های مختلف
تکثیر گل ها و سبزی ها پرداخته شده است و در قسمت سبزیکاری و گلکاری
خصوصی، به صورت جداگانه به بررسی هر کدام از سبزی ها و گلهای مختلف شامل؛
گیاه شناسی، روش تکثیر، شرایط اکولوژیکی مورد نیاز، کاشت، داشت و برداشت
آن گیاه پرداخته شده است.
منابع
مورد استفاده برای درس سبزیکاری، کتاب سبزیکاری دکتر غلامعلی پیوست، جزوه
سبزیکاری دانشگاه های تهران، تبریز، ارومیه، اصفهان و گیلان می باشد.
منابع
مورد استفاده برای درس گلکاری، کتاب گلکاری دکتر خلیقی، اصول باغبانی و
ازدیاد نباتات دکتر مرتضی خوشخوی و جزوههای گلکاری دانشگاه تهران، دانشگاه
تبریز و دانشگاه ارومیه استفاده شده است. که کتاب های یاد شده به صورت
کلی جز کتاب های پایه در مبحث گلکاری در ایران میباشند.
با
توجه به پراكندگي منابع ذكر شده انتشارات مدرسان شريف اقدام به تهيه كتاب
سبزيكاري و گلكاري نموده است كه به صورت کلی در این کتاب سعی شده است
خلاصهای به صورت مختصر و جامع و کامل و دسته بندی شده ارائه شود، به صورتی
که دانشجو قادر به جواب دادن به تستهای مربوطه در هر دو قسمت به خوبی
باشد.
یکی
دیگر از مزایای این کتاب ارايه سوالات و پاسخهای تشریحی تمامی تستهای
15 سال اخیر دانشگاه دولتی و 10 سال اخیر دانشگاه آزاد به صورت تشریحی
میباشد که در کمک به آمادهسازی دانشجو برای آزمون کارشناسی ارشد سراسری و
یادگیری مفید میباشد و همچنین همراه با هر قسمت و سرفصل سوالهای
جداگانهای همراه با جواب تشریحی برای توجه بیشتر دانشجو به مسائل و مطالب
مهم آورده شده است. در آخر هر فصل آزمونهاي چهارگزینهای برای اینکه
دانشجو خود را مورد سنجش قرار دهد گنجانده شده است.
ضرایب دانشگاه سراسری کارشناسی ارشد علوم باغبانی براساس دفترچه آزمون سال 94
عناوین دروس امتحانی: 1- زبان عمومی و تخصصی، 2- میوه
کاری، 3- خاک شناسی و گیاه شناسی، 4- ازدیاد نباتات، 5- فیزیولوژی و
فیزیولوژی بعد از برداشت، 6- سبزی کاری و گل کاری.
رشته | گرایش | ضرایب دروس امتحانی به ترتیب دروس (از راست به چپ) |
|||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||
مهندسی کشاورزی – علوم باغبانی | 1) میوه کاری | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 |
2) سبزی کاری | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | |
3) گیاهان زینتی | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | |
4) گیاهان دارویی، ادویه ای و نوشابه ای | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | |
5) فیزیولوژی و اصلاح درختان میوه | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | |
6) فیزیولوژی و اصلاح سبزی ها | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | |
7) فیزیولوژی و اصلاح گل و گیاه زینتی | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | |
8) فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویه ای و عطری | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | |
9) فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت محصولات باغبانی | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | |
10) بیوتکنولوژی و ژنتیک مولکولی محصولات باغبانی | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 |
کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی – علوم باغبانی (کد 1305)
باغباني
يك شاخه از كشاورزي ميباشد كه با علم، هنر، تكنولوژي و تجارت گياهان سر و
كار دارد. اين رشته شامل شش شاخه ميوهكاري، سبزيكاري، گلها و گياهان
زينتي، گياهان دارويي، فيزيولوژي پس از برداشت و بيوتكنولوژي و اصلاح
محصولات باغباني ميباشد. هدف اين رشته پرورش افرادي براي تكثير، اصلاح،
افزايش عملكرد، مقاومت به آفات و بيماريها، بهبود ارزشهاي غذايي و مقاومت
به تنشهاي محيطي در محصولات باغي و زينتي ميباشد. فارغالتحصيلان اين
رشته ميتوانند در زمينههايي همچون توليد محصولات باغي و گلخانهاي،
توليد فرآوردههاي دارويي، شركتهاي كشت بافت و طراحي فضاي سبز به فعاليت
مشغول شوند.