روش صحیح استفاده از ذرت و فواید آن
• ذرت سرشار از ویتامینهای گروه C، B، A و املاح معدنی كلسیم،
پتاسیم، فسفر و آهن بوده و قسمت اعظم آن را مواد نشاستهای تشكیل میدهد.
• همچنین ذرت دارای مواد آنتیاکسیدان (ضدسرطان) و فیبر غذایی بوده که
در پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر مثل دیابت، بیماریهای قلبی – عروقی و
بیماریهای گوارشی مثل یبوست بسیار مناسب است.
– ذرت مکزیکی که بهعنوان میان وعده مصرف میشود، با اضافهکردن كره،
نمك، سسهای پرچرب و در مواردی افزودن برخی افزودنیهای دیگر که به دلیل
بهترکردن طعم و مزه ذرتمکزیکی است، سبب افزایش کالری آن میشود. این ترکیب
غذایی بسیار پركالری، چرب، شور و تند شده و مصرف آن برای بیماران قلبی –
عروقی و مبتلایان به فشار و چربی خون و افراد دارای اضافهوزن بسیار مضر و
خطرناك است.
– اگر ذرت مکزیکی بدون نمک تهیه شده و به جای کره و روغن جامد به آن
مقدار کمی روغن مایع افزوده شود و از سسهای چرب نیز استفاده نشود یک
میانوعده مناسب است که اگر به شکل صحیح تهیه و مصرف شود، میتواند جای
مواد غذایی مضر مانند چیپس و پفک را نیز بگیرد.
– ذرت به اشکال متنوعی مثل کنسروی، بخار پز، کبابی و بو داده مورد
استفاده قرار میگیرد كه بهترین نوع آن بخارپز کردن دانههای ذرت در خانه
است و تا چندسال پیش ذرت به صورت ذرت كبابی یا همان بلال تهیه و مصرف
میشد که نوع کم نمک آن بهعنوان یک میان وعده غذایی مفید توصیه میشود،
ولی باید توجه داشت كه بلالها هنگام كباب شدن نسوزند؛ چرا كه با سوختن هر
ماده غذایی احتمال سرطانزایی آن افزایش مییابد.
– نوع دیگری از ذرت به صورت بو داده تهیه میشود و اگر به صورت خانگی،
کم نمک و بدون روغن تهیه شود یک میانوعده بسیار مناسب بوده و میتواند
جانشین خوبی به جای چیپس و پفک در کودکان باشد.
متخصصان تغذیه میگویند ذرت به دلیل اینکه غنی از ریزمغذیهاست میتواند یک میانوعده بسیار مطلوب و مفید باشد.
– ذرت یک منبع غنی از ویتامین B1 است که در سوخت و ساز کربوهیدراتها استفاده میشود.
– سرشار از ویتامین B5 است که به فعالیتهای فیزیولوژیکی در بدن کمک میکند.
– حاوی فولیت است که در تولید سلولهای جدید نقش قابل ملاحظهای دارد.
– حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین C است که برای مقابله با بیماریها مفید است.
– به دلیل این مزایای تغذیهای، متخصصان تأکید دارند که ذرت را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانند.
– ذرت علاوهبر اینها، سرشار از فیبر خوراکی است که به شما کمک میکند با مشکلات هاضمه و دستگاه گوارش مثل یبوست مقابله کنید.
– ذرت غذای خوبی برای پیشگیری از سرطان است؛ فیبر خوراکی ذرت به پایین
آوردن سطح کلسترول خون کمک میکند، احتمال ابتلا به سرطان روده را کاهش
میدهد.
– برای کمک به کاهش میزان قندخون در افراد مبتلا به دیابت مفید است.
– همچنین این مواد (فیبر)، موجب کاهش کلسترول میشود، در حقیقت روغن
موجود در دانه و پوست ذرت سبب پایین آمدن کلسترول توسط پلاسمای خون بهویژه
میان افراد میانسال و سالمند میشود.
– مصرف روزانه یک فنجان دانههای ذرت در میان وعدههای غذایی، میتواند
احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ (ناشی از یبوست) را کاهش دهد.
– همچنین مصرف میزان کافی از فیبر گیاهی به بهبود عملکرد رودهها کمک و مانع از ابتلا به یبوست میشود.
– زنان مبتلا به کمخونی بهویژه کمخونی ناشی از کمبود ویتامین میتوانند با مصرف ذرت به بهبود این نوع از اختلال کمک کنند.
– اسیدفولیک موجود در ذرت نیز در پیشگیری از نارسایی مادرزادی لوله عصبی موثر است.
– برخی از املاح موجود در ذرت مانند منیزیم میتوانند گرفتگیهای عضلانی را بهبود ببخشند.
– همچنین کلسیم و فسفر موجود در آن تأثیر چشمگیری بر استخوانسازی
میگذارد؛ بنابراین مصرف آن برای کودکان درحال رشد و نوجوانان بسیار مفید
است.
– ویتامینها و آنتیاکسیدانها علاوهبر اینکه جلوی بیماریها را میگیرند، میتوانند در شادابی پوست، مو و ناخن نیز موثر باشند.
۵ ماده غذایی که از مولتی ویتامین مقید تر هستند
فواید مصرف میوه و سبزیجات به مقدار توصیه
شده روزانه بیشمار هستند: کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی، سکته، کاهش
برخی از سرطانها و فوایدی در مورد مدیریت وزن. گذشته از اینکه بسیاری از
بزرگسالان اهمیت مصرف میوه و سبزیجات در سلامتی را به خوبی میدانند، تنها
۱۳ درصد بزرگسالان روزانه مقدار توصیه شده روزانه سبزیجات و ۲۵ درصد
بزرگسالان مقدار توصیه شده روزانه میوه را مصرف میکنند.
از طرف دیگر، تخمین زده شده است بیش از یک
سوم افراد مولتی ویتامین مصرف میکنند. تحقیقات در مورد فواید مصرف مولتی
ویتامین ضد و نقیض هستند. برخی از تحقیقات ادعا میکنند مصرف مولتی
ویتامین هیچ گونه فایدهای در سلامتی افراد ندارد در حالیکه برخی تحقیقات
به فواید ناچیز آن اشاره کردهاند. متخصصان سلامت به فواید ارزشمند مولتی
ویتامین در صورت عدم مصرف میوه و سبزیجات نیز اشاره کردهاند.
بسیاری ازمردم با اطلاع از خواص میوه و
سبزیجات، در روز به میزان کافی از این مواد بهره برده که به گفته متخصصان
تغذیه بهترین روش برای دریافت مواد مغذی طبیعی است. خوردن میوههای مختلف
رنگی، سبزیجات، حبوبات کامل، آجیل، خانواده لوبیا، پروتئین و چریهای سالم
میتوانند مواد مغذی مهم برای بدن را تأمین کنند. مصرف مکمل گاهاً ضروری
است اما راهی که ما مواد مغذی را از غذاها جذب میکنیم، نسبت به مکملها
متفاوت است.
سیب
به مانند دیگر
میوهها، سیب سرشار از ویتامین، مواد معدنی و آنتیاکسیدان است. یک تحقیق
در سال ۲۰۱۵ در مورد خواص سیب انجام شد. نتایج این تحقیق گفتهی مشهور “با
خوردن یک سیب در روز از بیماری دور بمانید” را به اثبات نرساند اما ادعا
کرد مصرف یک سیب در روز باعث مراجعه کمتر به دکتر و متعاقباً مصرف داروی
کمتر میشود. سیب فیبر بالایی دارد به خصوص فیبر قابل حل که به تنظیم قند
خون و سطح کلسترول کمک میکند. همچنین سیب منبع خوبی از ویتامین C و پتاسیم
است که برای فشارخون ضروری است.
ترکیب مواد مغذی موجود در سیب به این معنی
است که خوردن سیب میتواند از شما در مقابل بیماریهای قلبی عروقی محافظت
کند. همچنین در تحقیقات مختلف ارتباط مستقیم مصرف سیب با کاهش خطر ابتلا به
سرطان به خصوص سرطان ریه، آلزایمر و آسم به اثبات رسیده است. برای کسب
بیشترین سود سیب را کامل بخورید. مواد مغذی زیادی دقیقاً بر روی پوست و زیر
پوست سیب وجود دارند. قبل از مصرف سیب را به خوبی بشورید که احتمال وجود
مواد ضد آفت بر روی آن از بین برود.
گردو
مصرف تنها چند عدد گردو، فواید بیشماری
به بدن میرساند. گردو سرشار از چربیهای سالم، پروتئین، فیبر و آنتی
اکسیدان است. بر اساس نتایج یک تحقیق در سال ۲۰۰۶، گردو مقدار زیادی آنتی
اکسیدان دارد. تحقیقات متعددی کاهش خطر مرگ دربیماران قلبی و زنان بعد از
یائسگی را با مصرف گردو به اثبات رساندهاند. گردو منبع غنی از مواد معدنی
از جمله منیزیم، رویی و سلنیوم است.
توت
رنگ قرمز، آبی و بنفش در توت به دلیل وجود
گلرنگ فتوشیمایی است. این مواد فتوشیمایی با فواید سلامتی بسیاری در
ارتباط هستند. توت منبع غنی از ویتامین B، پتاسیم و ویتامین C است. مشاهده
شده که گلرنگها با سلولهای سرطانی میجنگند، التهاب را پایین آورده و به
عنوان ماده خوراکی فوق العادهای تلقی میشود. توت سیاه یا شاهتوت با کاهش
چگالی استخوان مبارزه کرده، کلسترول LDL را پایین آورده و عوامل رشد
تومورها را متوقف میکند.
سبزیجات cruciferous
این گروه سبزیجات شامل آروگالا، کلم
بروکسلی، کلم بروکلی، کلم برگ چینی، کاهو، گل کلم، کولارد سبز، کلم پیچ،
کلم rutabaga، تربچه، شلغم و گیاه شاهی آبی است. مقدار توصیه شده مصرف این
گروه از سبزیجات ۵ تا ۹ بار مصرف در روز است.
مصرف این سبزیجات با کاهش سرطان در ارتباط
است. بر اساس گفته مؤسسه ملی سرطان، مصرف گروه سبزیجات cruciferous
میتوانند به غیر فعال کردن عوامل سرطانزا، کاهش مرگ سلولها، جلوگیری از
تولید تومور رگهای خونی و محافظت از DNA از تخریب کمک کنند. همچنین این
مواد شامل مواد معدنی و ویتامینهایی مثل ویتامین K، B، C و E، پتاسیم و
سلنیوم است.
تخم مرغ
بر خلاف عقیده بسیاری از مردم در مورد نهی
از مصرف تخم مرغ و اثرات سوء آن بر سلامتی به دلیل مقدار کلسترول بالا،
تحقیقات اخیر مدعی شدهاند تخم مرغ یک غذای سالم است که مصرف یک عدد روزانه
آن نه تنها خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و سکته را بالا نمیبرد
بلکه باعث افزایش کلسترول خوب HDL نیز میشود.
تخم مرغ شامل آمینواسیدهای ضروری برای
ساخت و تکمیل پروتئین در بدن است. همچنین منبع غنی مواد مغذی که تأمین و
یافتن آن در مواد دیگر سخت است. تخم مرغ ویتامین A و B، D، آهن، سلنیوم،
کولین و ید را برای بدن به ارمغان میآورد. بنابراین از آنجایی که هیچ ماده
غذایی وجود ندارد که تمام مواد مغذی را به مقدار توصیه شده برای بدن تأمین
کند، مصرف متعادل رژیم غذایی شامل میوه و سبزیجات میتواند به تأمین
روزانه مواد مغذی مورد نیاز شما کمک کند.