ذرت مکزیکی مفید است، اما…
ذرت مکزیکی
چند سالی است که در سبد غذایی مردم جای خود را باز کرده و مشتریان زیادی
نیز دارد و بیشتر به عنوان یک میان وعده غذایی از آن استفاده می کنند.
ذرت مکزیکی از نظر ما یک میان وعده مناسب است و اگر به شکل صحیح، تهیه و مصرف شود، می تواند جای مواد غذایی مضر مانند چیپس و پفک را بگیرد.”
در صورتی که این ماده غذایی بدون نمک یا
خیلی کم نمک تهیه شود و به جای کره و روغن جامد به آن روغن مایع بیفزایند،
بهتر است و دیگر ضرری برای سلامتی مصرف کننده نخواهد داشت.”
البته مصرف زیاد آن نیز می تواند مضر باشد، ولی مصرف کافی و بهداشتی می تواند این ماده غذایی را به یک تنقل خوب تبدیل کند.
در صورتی که این ماده غذایی بدون نمک یا خیلی کم نمک تهیه شود و به جای کره و روغن جامد به آن روغن مایع بیفزایند، بهتر است.
“با توجه به این که مصرف چیپس و پفک که برای سلامتی بسیار مضر هستند، زیاد شده، می توانیم با جایگزین کردن برخی تنقلات مناسب مانند همین ذرتها مانع به خطر افتادن سلامت مردم شویم.”
ذرت مکزیکی
به دلیل حجم زیاد و وزن کمی که دارد مورد استقبال خانواده هاست. به همین
دلیل باید کاری کنیم که این استقبال ها در جهت درستی هدایت شود و با
سالم سازی آن، مانع به خطر افتادن سلامت مردم شویم.
تنها موادی که در ذرت می تواند مضر باشد مصرف بالای نمک و روغن است و گرنه این میان وعده مورد تایید و توصیه ماست.
برخی تنقلات مانند بیسکوییت و پفک حالت
چسبندگی نیز دارد و می تواند برای مصرف کننده دردسرساز شود، ولی کاپ کورن
این مشکلات را ندارد.
مراقب مسموميت با قارچ ها باشيد
مسموميت قارچ ها از 3 طريق ممکن است:
1- مسموميت اتفاقي که عموما در کودکان هنگام بازي رخ مي دهد. مسموميت در اين روش خفيف است.
2- خوردن قارچ سمي به جاي نوع غير سمي(خوراکي) که عموما با علائم شديد همراه است.
3- استفاده از قارچ به واسطه ي خواص رواني آن که به عنوان سوء مصرف در جوانان ديده مي شود.
شناسايي
نوع قارچ در درمان کمک کننده است. اگر مرکزي براي شناسايي نوع قارچ در
دسترس است، مي توان نمونه اي از قارچ را درون کيسه اي کاغذي در هواي
اتاق نگهداري کرد و در اولين فرصت به مراکز شناسايي قارچ ارسال کرد. حتي
مواد استفراغي بيمار به دليل داشتن قطعاتي از قارچ قابل استفاده است.
اما
با به کار بستن تمامي اقدامات تشخيصي همچون ارسال نمونه تا گرفتن عکس و
ايميل به مراکز شناسايي تخصصي قارچ، هنوز در 90 درصد موارد، قارچ مولد
ناشناخته مي ماند. تشخيص نوع قارچ دشوار و وقت گير است. به همين دليل در
تمام موارد، درمان بايد بر اساس بالين بيمار باشد. اغلب گزارش ها از
مسموميت خفيف يا عدم مسموميت حکايت دارد.
علائم باليني
تقسيم بندي قارچ ها بر 10 گروه است، اما از نظر مسموميت 3 دسته مي شوند؛
گروهي که علائم مسموميت آن ها طي 4 ساعت بروز مي کند.
گروهي که بروز علائم مسموميت در آن ها با تأخير 6 ساعتي همراه است؛
و دسته ديگر که علامتي ايجاد نمي کنند.
بيشترين
سميت و خطر در نوع ديررس علائم است، اما به دليل همزيستي چندين گونه با
هم، ممکن است بيمار علائم زودرس داشته باشد. بنابراين بروز زودرس علائم، رد
کننده ي مسموميت جدي تر نيست.
به ياد داشته باشيد که علائم ديررس هميشه به نارسايي کبدي منجر نشده بلکه تعدادي از قارچ ها مولد نارسايي کليوي يا علائم مغزي هستند
علائم زودرس
الف) علائم گوارشي(تهوع، استفراغ، اسهال و درد شکمي) علائمي است که طي 30 دقيقه تا 3 ساعت پس از مصرف بروز مي کند. اين علائم طي 24 ساعت بهبود مي يابد.
ب)
علائم مغزي(توهم، خواب آلودگي، تشنج و بي قراري شديد) که عموما در يک تا
2 ساعت پس از مصرف شروع مي شود. با درمان حمايتي و به موقع مي توان
انتظار عاقبت خوشي براي بيماران با علائم زودرس داشت.
علائم ديررس
پس
از 6 تا 24 ساعت از مصرف قارچ علائم گوارشي همچون تهوع شديد، استفراغ،
اسهال و درد شکمي آغاز مي شود که درمان حمايتي و مايع درماني اغلب به
کنترل علائم منجر مي شود. طي روزها تا هفته ها بعد مسموميت کبدي بروز مي
کند.
گاهي سير بيماري مي تواند به مرگ منجر شود. منطقي ترين اين
درمان ها زغال فعال است که ماده اي سياه رنگ بوده و توانايي اتصال به سم
را داراست. پيوند کبد در بعضي از بيماران با موفقيت همراه بوده است. به
همين دليل در بيماران با علائم و نشانه هاي کبدي شديد بايد بيمار را به
مرکز پيوند انتقال داد.
به ياد داشته باشيد که علائم ديررس هميشه به
نارسايي کبدي منجر نشده بلکه تعدادي از قارچ ها مولد نارسايي کليوي يا
علائم مغزي هستند.
در فصل بهار مراقب مسموميت قارچي باشيد
آمارها
حاكي از آن است كه در فصل بهار بيشترين مسموميت در اثر مصرف قارچ هاي سمي
در كشور مشاهده شده است. محمدرضا آصف، عضو هيئت علمي مؤسسه تحقيقات گياه
پزشكي كشور در اين باره گفت: قارچ ها به دو گروه كارخانه اي و طبيعي تقسيم
مي شوند كه در نوع كارخانه اي به نام دكمه اي و قارچ هاي صدفي معروف هستند
كه از طبيعت به سمت كارخانه براي بهنژادي منتقل مي شوند.
اين قارچ شناس افزود: در طبيعت قارچ هاي متنوعي رشد مي كنند كه بستگي به مناطق كشور به شكل هاي متنوعي رشد مي كنند.
آصف،
به آمار مسموميت در كشورمان اشاره كرد و گفت: بنابر آماري كه در سال 85
براي مسموميت گزارش شده، نه مورد مرگ در ايران به وسيله قارچ هاي سمي به
ثبت رسيده كه در فصل بهار اين آمار بيشتر مشاهده شده است. افراد در فصل
بهار مراقب مسموميت ناشي از مصرف قارچ هاي سمي باشند زيرا در فصل بهار
بيشترين مسموميت مشاهده شده است.
وي، به افراد در تهيه قارچ هاي
خوراكي توصيه كرد: بايد محصولي تهيه شود كه از كارخانه معتبر به صورت
استاندارد بوده و در توليدش از كمترين سموم استفاده شده باشد و در انتخاب
قارچ دقت به عمل آيد تا مسموميتي به وجود نيايد.