طرز تهیه قیمه نثار پلو
مواد لازم
برنج 1 کیلو
گوشت مغز ران گوسفند بدون استخوان 500 گرم
پیاز بزرگ 1 عدد
رب گوجه فرنگی 4/1 پیمانه
کره 50 گرم
خلال بادام 1 پیمانه
خلال پسته 1 پیمانه
خلال پرتقال 2/1 پیمانه
شکر 4/1 پیمانه
پیاز داغ 3/1 پیمانه
پودر زعفران الیت 1/2 قاشق چایخوری
نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین به میزان لازم
روغن مایع به میزان لازم
فاطمه بحرینی مشهور به رزا منتظمی (زاده ۱۳۰۱ – درگذشته ۱ آبان ۱۳۸۸)، استاد آشپزی و نویسنده کتاب مشهور «هنر آشپزی» بود.
رزا منتظمی
رزا منتظمی نویسنده کتاب مشهور «هنر آشپزی» است. این کتاب برای نخستین بار در سال ۱۳۴۷ با ۶۰۰ دستور غذایی منتشر شد.
او خود نقل کردهاست که از سال ۱۳۳۷ در تهران کلاس آشپزی و شیرینیپزی داشتهاست و هزاران نفر در کلاسهای او شرکت میکردند. این کتاب در زمان حیات نویسنده آن بیش از پنجاه بار تجدید چاپ شد. چاپ چهل و یکم «هنر آشپزی» در دو جلد منتشر شده و بیش از ۱۷۰۰ غذای ایرانی و فرنگی را شامل میشود. کتاب رزا منتظمی در چند دهه اخیر در منزل بیشتر ایرانی ها نگهداریشود و به از هدایای معمول به زوج های جوان میباشد. این کتاب در سالهای جنگ هشت ساله ایران و عراق و دوران کمبود کاغذ و مشکلات چاپ در ایران، برای جلوگیری از فروش با بصورت بازار سیاه با “دفترچه بسیج اقتصادی” فروخته می شد. در هنگام خرید کتاب این دفترچه ها ممهور به مهری می شد تا نشان دهنده آن باشد که خریدار سهمیه “هنر آشپزی” را دریافت نمودهاست. فاطمه بحرینی در سن ۸۷ سالگی و در آبان ۱۳۸۸ در گذشت.
شما توسط بخش آموزش آشپزی این سایت می توانید در کنار دستور آشپزی های خانم منتظمی به هزاران دستور غذای دیگر نیز دسترسی داشته باشید که ما شما را به دیدن این بخش دعوت می کنیم
چگونگی تهیه
برنج را از شب قبل با مقداری آب ولرم و نمک خیس کنید. گوشت را به قطعات کوچک (قیمه ای) خرد کنید.پودر زعفران الیت را در 4/1 پیمانه آبجوش حل کنید و پیاز را به صورت خلالی برش دهید و در 4 قاشق روغن مایع به مدت 7 تا 8 دقیقه تفت دهید تا طلایی رنگ شود و به آن مقداری زردچوبه اضافه کنید. گوشت را به همراه رب گوجه فرنگی، نمک، خلفل و 2 پیمانه آب جوش و کمی زعفران به پیازداغ اضافه کنید و کمی تفت دهید تا آّب گوشت کشیده شود.
2 پیمانه آب جوش به مواد اضافه کنید و اجازه دهید تا گوشت با حرارت ملایم بپزد. در اواخر پخت 2 تا 3 قاشق سوپخوری آب در آن باقی بماند. برنج را آبکش کرده و دم بیندازید.
خلال پرتقال را 3 تا 4 بار جوشانده تا تلخی آن گرفته شود سپس شکررا در یک پیمانه آب حل کنید و چند دقیقه با خلال پرتقال بجوشانید تا شیرین شود و در آبکش بریزید. خلال پرتقال را با کمی زعفران و روغن مایع یک دقیقه تفت دهید تا خوشرنگ شود. خلال بادام را با 2 پیمانه آب 10 دقیقه بجوشانید و در آبکش بریزید.
موقع سرو کره را داغ کرده و روی برنج بدهید مقداری از برنج را با بقیه زعفران مخلوط کنید در دیس نیمی از برنج را بریزید و مایع قیمه نثار را روی آن بریزید. بقیه برنج راروی آن ریخته و روی برنج را با خلال بادام و پسته و پرتقال، پیاز داغ و برنج زعفرانی تزیین نمایید.
چون زعفران الیت دارای نمک است بهتر است از نمک استفاده نکنید.
*******************************************************
طرز تهیه قیمه نثار
مواد لازم :
گوشت قیمه شده | ۲۰۰ گرم |
خلال بادام | یک سوم لیوان |
زرشک | یک سوم لیوان |
برنج | ۲ پیمانه پلو پز |
خلال پسته | ۳ قاشق غذا خوری |
زعفران دم کرده | به میزان لازم |
گلاب | ۲ قاشق غذا خوری |
پیاز درشت | ۱ عدد |
نمک و زرچوبه و فلفل | به میزان لازم |
رب گوجه فرنگی | ۱ الی ۱/۵ قاشق غذا خوری |
شکر | ۱ قاشق غذا خوری |
عرق دارچین یا هل | ۲ الی ۳ قاشق غذا خوری |
روغن حیوان در صورت لازم | به میزان دلخواه |
طرز تهیه :
پیاز خلال شده را در روغن تفت داده و سپس رب گوجه فرنگی و زردچوبه و فلفل وگوشت را به پیازاضافه کنید و بعد از کمی تفت دادن آب اضافه کرده و درب قابلمه را گذاشته تا گوشت بپزد وقتی که گوشت پخته شد نمک بزنید و صبر کنید تا آب گوشت تبخیر و مقدار کمی آب باقی بماند.
خلال بادام را در گلاب و زعفران دم کرده بخوابانید تا نرم و خوشرنگ شود .
زرشک سیاه یا قرمز را خوب شسته و سپس با یک قاشق شکر و کمی روغن به مدت کوتاهی روی شعله تفت دهید . دقت کنید اگر زمان تفت دادن زیاد شود زرشک میسوزد .
برنج را آبکش کنید و روغن و عرق دارچین در کف قابلمه بریزید و یک لایه نان یا سیب زمینی کف قابلمه چیده و برنج آبکش را روی سیب زمینی ریخته و درب قابلمه را گذاشته و صبر کنید تا دم بکشد .
برنج را در دیس کشیده و لا به لای آن را از گوشت و خلال بادام و پسته و برنج زعفرانی بریزید و یا روی آن را با این مواد تزئین کنید .
************************************************
مواد اولیه
قيمه نثار يك غذایی قزويني است. در قزوين ادويه اي موجود هست به نام ادويه مخصوص قيمه نثار كه اگر بتوانيد نوع مرغوب آن را پيدا كنيد، غذاي شما بي نهايت خوش عطر مي شود. اين غذا درگذشته جزو غذاهاي تشريفاتي محسوب مي شد و در عروسي ها هم به عنوان شام عروسي همراه با سبزي خوردن سرو مي شده است.
برنج ………………………………………… 4 پيمانه
گوشت خورشتي ……………………………. 300 گرم
پياز …………………………………………… 1 عدد
خلال پسته و بادام و پرتقال شيرين هر كدام يك سوم پيمانه
زرشك ………………………………………. يك سوم پيمانه
شكر …………………………………………. 1 قاشق غذاخوري
زعفران آب كرده …………………………….نصف ليوان
گلاب ……………………………………….. 1 قاشق غذاخوري
رب گوجه فرنگي …………………………. يك قاشق غذاخوري
نمك و فلفل و زردچوبه و دارچين ( در صورت تمايل زيره و هل) به مقدار لازم
كره و روغن مقداري
گام ۱
برنج را به صورت آب كش درست كنيد در اين فاصله زماني تا درست شدن پلو، پیاز را خرد کرده با كمي روغن تفت دهید
گام ۲
گوشت را به قطعات مساوي تقسيم كنيد
گام ۳
گوشت را به پياز در حال تفت اضافه كرده و هم بزنيد
گام ۴
به آن نمك و فلفل و زردچوبه و دارچين بزنيد
گام ۵
رب گوجه فرنگي را با كمي آب رقيق كرده به مواد اضافه كنيد
گام ۶
سپس در قابلمه يا زود پز را بگذاريد تا گوشت حسابي با حرارت ملايم پخته شود.
گام ۷
ابتدا زرشك را شسته و كره را ظرفي بريزيد و روي اجاق با حرارت ملايم بگذاريد و زرشك را به آن اضافه كنيد
گام ۸
شكر به آن اضافه كنيد
گام ۹
خلال بادام و پسته را به آن اضافه كنيد
گام ۱۰
و هم بزنيد
گام ۱۱
سپس خلال پرتقال به آن اضافه كنيد
گام ۱۲
گلاب به آن اضافه كنيد (توجه داشته باشيد اگر تمام مواد شما تازه و مرغوب باشد در خوش رنگ و خوش عطر كردن خوراك شما بسيار موثر است) مخصوصا گلاب، خلال ،بادام ، پسته و پرتقال
گام ۱۳
بعضي ها مايلند گوشت را همراه با برنج دم بگذارند ،اين كار سليقه اي است من در اينجا پلو و مواد را جداگانه درست كردم و بعد از اينكه هر دو آماده شد ،كمي از برنج را زعفراني، گوشت را لابه لاي پلو و بعد با انواع خلال روي آن را تزئين كردم. انتخاب با خود شماست . نوش جان