مزاج مواد غذایی و مصلحات آنها؛ بخش دوم: انواع ریشه ها

لیست مصلحات مواد غذایی به تفکیک نوع طبع

لیست مصلحات مواد غذایی به تفکیک نوع طبع

ravazadeh_333.jpgتا
به حال بسیار شنیده اید که می گویند ماهی را با دوغ نخورید هر دو سرد است ,
سردی می کنید و حالتان به هم می خورد , در خوردن خرما افراط نکنید . گرمی
است جوش می زنید . بچه ها را از خوردن خیار منع کنید , سرد است دل درد می
گیرند.
حال سوال این است که رژیم غذایی ما چگونه باشد تا تعادل اخلاط در بدن ما حفظ گردد و دچار سوء مزاج و بیماری نگردیم؟

تمام مواد خوراکی از آشامیدنی و خوردنی ها و تمامی داروها دارای مزاج مخصوص
به خود هستند تقسیم بندی مزاجی آنها عینا مانند آدمی است و چهار حالت کلی و
یک حالت متعادل را نیز می توانیم برای آنها در نظر بگیریم .
اگر هر
کدام از ما در خوردن غذای گرم، مانند خرما افراط کنیم امکان دارد به خشکی
دهان، بی قراری، اختلال خواب، جوش های متعدد در بدن و عوارض دیگر مزاج گرم
مبتلا شویم مخصوصاً افراد گرم مزاج در صورت افراط، سریع تر به این حالات
دچار می شوند.
عکس این حالت هم صادق است تا به حال بسیار شنیده اید که
افراد را از خوردن خیار زیاد منع می کنند تا مبادا سردی کنند و دچار دل درد
شوند یا شنیده اید که از خوردن دو غذای سرد هم زمان با هم مانند ماهی و
ماست، بر حذر می دارند زیرا  امکان دارد حالشان را به هم بزند، این افراط
در افراد سرد مزاج خود را سریع تر نشان می دهد.
شاید سئوال کنید که چگونه بتوانیم رژیم غذایی مناسب خود را تشخیص دهیم، جواب ساده است.
اصولاً
افرادی که طبیعت خود را می شناسند در حالت سلامت باید غذاهایی را مصرف
کنند که با مزاج آنها سازگار است یعنی مزاج غذا با مزاج بدن شان یکسان است
البته اندکی افراط در این کار علایم تشدید کیفیت آن مزاج را ظاهر خواهد
کرد.
در ادامه جدول مواد غذایی و نوع مزاج آنها آمده است. اطلاعات مربوط
به مزاج خود را پیدا کنید و بدانید اگر مقدار بیشتر از معمول از غذای هم
مزاج خود یا مخالف مزاج خود خوردید، لازم است که آن را با مصلح آن غذا مصرف
نمائید.
مصلح غذاها موادی هستند که به ماده خوراکی اضافه می شوند تا
شدت کیفیت مزاجی آنها را تعدیل کنند، و از اثرات نامطلوب احتمالی جلوگیری
نمایند.
نکته در خور توجه آن است که در مقابل هر ماده غذایی چند مصلح نوشته شده است که شما می توانید یکی از آنها را انتخاب کنید.

 


مزاج های گرم و تر

دسته غذایی

نوع غذا

مصلح

لبنیات

شیر گوسفند تازه

عسل، گلاب

کره

عسل، شکر سرخ، ادویه قابضه

ماست چکیده

مغزگردو، آویشن، عسل، نعناع خشک، سبزی های معطر

انواع ریشه ها

انواع ترب

نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه

زردک

انیسون، ادویه گرم

سیب زمینی ترشی

دارچین، عسل، سکنجبین، سرکه و خردل، میخک

شلغم

فلفل، زیره، گلنگبین، سکنجبین، شکر سرخ، خردل، سرکه

هویج

انیسون، ادویه گرم

توت و بذرهای ملین

اقسام توت

سکنجبین ترش، گوارش کمونی ( زیره ای)

خاکشیر

کتیرا، عسل

صیفی ها

خربزه، طالبی، گرمک

آب انار ترش، سرکه

خیار چنبر

مصطکی، انیسون

انواع سبزی ها

تربچه

نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه

حبوبات

گندم

سرکه کهنه، شیرینی های طبیعی

اقسام لوبیا

دارچین، زنجبیل، خردل، زیره، نمک، روغنزیتون، آویشن، فلفل، پختن با گوشت حیوان جوان

میوه ها

انجیر تازه

سکنجبین، شربت ریواس، شربت بالنگ

انجیر خشک

گردو، آویشن، انیسون، بادام

انگور

تخم کرفس، غذاهای ترش، سکنجبین

خرما

آب انار، بادام، سکنجبین، خشخاش، گلاب، سرکه، کاهو

زرد آلو رسیده

عسل، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره، روغن زیتون

سیب

دارچین، گلنگبین، غذاهای لطیف

قیسی

عسل، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره

گلابی شیرین

عسل، دارچین، هل، رازیانه، مبای زنجبیل، کندر، زیره

گیلاس

مسهل هل و ملین ها

موز

نمک، مربای زنجبیل، عسل، سکنجبین بزوری معتدل

مویز

سکنجبین، خشخاش، عناب، آب میوه های ترش

گوشت ها

بو قلمون

گشنیز، سماق

گوساله

گشنیز، سماق، مرزه

گوسفند

گشنیز، سماق، مرزه

پاچه

گلپر، سرکه، مرزه، زنجبیل، دارچین

جگر سفید

شاه زیره، خیساندن در سرکه و سپس کباب نمودن، دارچین

جگر سیاه

ادویه گرم، نمک، دارچین، گشنیز، شاه زیره، سرکه، کباب نمودن

زبان

طبخ با سرکه و یاگشنیز خشک،زیره، خولنجان، مرزه

مغز

نمک، آویشن، دارچین، زیره، ترشی های طبیعی

غاز

آب انار، زیره، دارچین، فلفل، زنجبیل

سار

آب انار، آبغوره، سکنجبین ترش مزه، دارچین، هل

مرغ محلی

ادویه گرم، سکنجبین

میگو

سرکه، شربت انار، شاه زیره، نعناع

ادویه ها

گل گاوزبان

صندل سفید

مغزهای گیاهی

بادام درختی شیرین

مصطکی، عسل، ربوب ترش

تخم خربزه

بنفشه، عسل

تخم طالبی

بنفشه، عسل

کنجد

عسل

بادام زمینی

مصطکی، عسل

غذا های فراوری شده

ارده

سرکه، عسل

روغن بادام تلخ

عسل

روغن کنجد

عسل

شیره انگور

تخم ریحان، خشخاش

مزاج های گرم و خشک

دسته غذایی

نوع غذا

مصلح

لبنیات

پنیر کهنه

مغز گردو، آویشن، عسل، نعناع خشک، سبزی های معطر

ریشه ها

پیاز

شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی

چغندر

خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ، سرکه

سیر

پختن در آب و نمک، روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین، انار ترش

کلم قمری

آویشن، پونه، انیسون، دارچین

موسیر

پختن آن در آب و نمک، روغن بادام، کره، سکنجبین

توت ها و بذرهای ملین

تخم ریحان

مرزنجوش

فرنجمشک

بنفشه، سکنجبین

صیفی ها

بادمجان

پختن با گوشت بره، روغن گاوی تازه، سرکه، زیره، گلپر، انار و دانه انار

فلفل سبز

صمغ عربی، صندل، گلاب

سبزی ها

برگ چغندر

خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ

پونه

آرد بلوط، رب مورد، سرکه

پیازچه

شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی

ترخون

عسل، کرفس

مزاج مواد غذایی و مصلحات آنها؛ بخش دوم: انواع ریشه ها

انواع ریشه ها و مزاج آنها

مصلح

درجه

نوع مزاج

نام رایج

شستن آن با آب و نمک،سرکه،آب انار،کاسنی

3

گرم و خشک

پیاز

نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه

1-2

گرم وتر

انواع ترب

خردل، آبغوره،پختن با عدس،شربت بالنگ، سرکه

1

گرم و خشک

چغندر

انیسون، ادویه گرم

2

گرم و تر

زردک

پختن در آب و نمک، روغن بادام،کره،گشنیز، سکنجبین،انار ترش

 

3

گرم و خشک

سیر

دارچین،زنجبیل، آویشن شیرازی

 

سرد وتر

سیب زمینی

دارچین، عسل، سکنجبین،سرکه و خردل، میخک

1-2

گرم و تر

سیب زمینی ترشی

عسل

1-2

گرم و تر

شقاقل

فلفل،زیره،گلنگبین،سکنجبین،شکرسرخ،خردل،سرکه

1-2

گرم و تر

شلغم

آویشن،پونه، انیسون، دارچین

1-2

گرم و خشک

کلم قمری

پختن در آب و نمک، روغن بادام،کره، سکنجبین

3

گرم و خشک

موسیر

انیسون، ادویه گرم

 

گرم و تر

هویج

پیاز

پیاز دفع کننده سموم، مدر و سنگ شکن بوده و
برای درمان بی خوابی و ضعف اعصاب تجویز می شود. پیاز پخته با گوشت چرب،
اشتهاآور و مقوی میل جنسی است. بعضی از افراد در هنگام مسافرت، دچار بیماری
هایی مانند اسهال مسافرتی و … می شوند که در اصطلاح عامیانه به آن آب به
آب شدن می گویند. خوردن کمی پیاز خام با نان در مسافرت می تواند از بروز
این مشکل جلوگیری نماید. پختن پیاز با دنبه برای سرماخوردگی، ناراحتی های
سینه، دفع اخلاط لزج از ریه ها و چکاندن آب آن در گوش در کاهش شنوایی و
وزوز گوش مفید است. ضماد آن با زرده تخم مرغ جهت درد مقعد و با روغن کوهان
شتر در رفع شقاق مقعد مفید است. خواص مذکور در پیاز سفید بزرگ بیشتر از
سایر انواع آن است.

مقالات طب نوین: مصرف پیاز در رژیم غذایی،
آسیب های عروقی را که پیش زمینه بروز آترواسکلروز و گرفتگی عروق در افراد
سالم هستند، ترمیم می کنند. مصرف پیاز از اختلالاتی که در اثرمسمومیت با
کادمیوم در اعضای مختلف بدن به وجود می آید، جلوگیری می کند. خاصیت ضد
میکروبی پیاز خام و پخته نیز در مقالات طب نوین به اثبات رسیده است.

ترب

بهترین نوع آن آبدار، نازک، تند، طویل و
کم ریشه است. لطیف کننده و تحلیل برنده ورم ها بوده و برای بواسیر، سل،
سیاتیک،روماتیسم،سنگ مثانه و … مفید است. تولید باد و آروغ در بدن کرده،
در کسانی که معده  مرطوب دارند مانع هضم غذا می شود.

آشامیدن آب ترب پخته برای دفع سرفه مزمن و
طولانی و دفع اخلاط غلیظ سینه و غرغره آب پخته آن با سنکنجبین برای خناق
مفید است. خوردن 8 مثقال تقریبا 35 گرم، آب شاخه و برگ ترب با سکنجبین برای
خارج کردن سنگ مثانه نافع است. برای سر و دندان و چشم و گلو مضر می باشد.
آب ترب سیاه برای دفع اورات و سموم بدن بسیار مفید است. برای گرفتن آب ترب
آن را ورقه ورقه کرده و روی هر ورق آن عسل بریزید و شب تا صبح در صافی
بگذارید که آب آن در طرف زیرین بچکد.

مقالات طب نوین: ترب با ایجاد تغییراتی در
واسطه های شیمیایی بدن، خاصیت ضد التهابی از خود نشان می دهد. مصرف ترب از
تجمع بلورهای اگزالات کلسیم و به دنبال آن تشکیل سنگ در مثانه جلوگیری می
کند.

سیر

سیر رقیق کننده خون، خشک کننده رطوبت معده
و مفاصل، مدر ادرار و حیض و عرق می باشد. خوردن آن به واسطه قوت پادزهری
با رعایت زمان و سن و مزاج فرد در حد اعتدال، باعث حفظ صحت بدن و دفع ضرر
آب و هوای آلوده و عفونت می شود، مخصوصا اگر با سرکه( سیر ترشی) خورده شود.
سیر جهت پاکسازی حلق و صوت، سرفه و تنگی نفس، فلج، درد مفاصل، سیاتیک،
نقرس، فراموشی و … مفید است. مداومت در خوردن آن باعث ریزش موی سفید و
روئیدن موی سیاه در سر می شود. زیاد خوردن آن بدون رعایت مزاج و سن و فصل 
باعث سوختن خون شده، برای چشم و ریه و بواسیر مضر است.

مقالات طب نوین:

در مطالعه ای در سال 2001 مشخص شد که
افرادی که از مکمل غذایی حاوی سیر در رژیم غذایی خود به طور مرتب استفاده
می کردند، در زمان هایی که سرماخوردگی شیوع پیدا می کرد، کمتر از افراد
دیگر، مبتلا به این بیماری می شدند و در صورت ابتلا نیز سریع تر از افراد
دیگر بهبود می یافتند. اثرات سیر در کاهش فشار خون در مقالات متعدد طب نوین
به اثبات رسیده است.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top