چه کنیم تا آب نارنج کپک نزند؟!/ بهترین روش نگهداری آب لیمو و آب غوره خانگی
پیشگیری از کپک زدن آب نارنج
اگر می خواهید آب نارنج تان سالم بماند و برای مدت طولانی آن را
نگهداری کنید باید آن را بجوشانید. حداقل مدت 15 دقیقه باید بجوشد و کف روی
آن را جمع کنید. بعد بگذارید کاملاً سرد شود و بعد آن را در شیشه ها یا
دبه های مخصوص نگهداری کنید.
بهترین روش نگهداری آب لیمو و آب غوره خانگی
اب لیمو را از لیموی جنوب ایران که در تهران به نام لیموی شبرازی
معروف است می گیرند. اگر چه بهترین لیمو از جهرم و میناب می اید. شربت اب
لیموی تازه بسیار گواراست و ترشی لیمو برای بسیاری از خورش ها هم مناسب
است. اگر چه در زمان گذشته اب لیمو شاید به سبب انکه زیاد در دسترس نبوده
در اشپزی کمتر مصرف می شده است.
در فصل لیمو سعی کنید اب لیمو را از لیموی تازه بگیرید. زیرا که عطر
ان با اب لیموی مانده قابل قیاس نیست. در خارج از فصل اب لیمو را در شیشه
سترون شده در قفسه تاریک نگه دارید زیرا که نور رنگ انرا تیره می کند.
کارشناسان مواد آشامیدنی و بهداشتی، می گویند پس از این که
آبلیمو و آبغوره را داخل شیشه ریختید، بهتر است شیشه را داخل آب جوش قرار
دهید تا آنزیم و باکتری های موجود در آن، از بین برود. با انجام این کار،
قارچ ها امکان رشد را از دست می دهند و در نتیجه احتمال کپک زدن این مواد
هم کاهش چشم گیری می یابد.
آبلیمو یا آبغوره را باید حتما داخل شیشه تمیز بریزید و تا نزدیکی
لبه ظرف پر کنید. بهتر است به مقدار خیلی کم لبه شیشه را خالی بگذارید و
سپس درپوشی روی آن قرار دهید تا با ایجاد خلاء، اکسیژن به داخل محصول راه
نیابد و جایی برای رشد کپک ها وجود نداشته باشد.
در رابطه با نگهداری آبلیمو و آبغوره باید گفت که قراردادن این مواد
در آفتاب، باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در آن ها می شود. با توجه به این که
ویتامین c موجود در آبلیمو یا آبغوره، به نور و حرارت حساس است و در برابر
نور آفتاب از بین می رود؛ بنابراین باید از قراردادن این مواد در مقابل
نور آفتاب به طور جدی خودداری شود.
از ظروف پلاستیکی یا بطری های آب معدنی برای نگهداری آبلیمو استفاده
نکنید؛ زیرا مواد اسیدی موجود در آبلیمو می تواند با دیواره ظروف پلاستیکی
فعل و انفعالات نامطلوبی ایجاد کند و سمی و سرطان زا شود. بنابراین از
ظروف شیشه ای استفاده کنید و بهتر است این ظروف شیشه ای، تیره باشند تا
کمتر نور را از خود عبور دهند.
چگونه آب غوره بگیریم؟
یکی از چاشنی های اش و خورش ایرانی است که شربت گوارایی هم می توان
از ان ساخت. امروز در بسیاری از خورش ها رب گوجه فرنگی جای اب غوره را
گرفته است ولی البته طعم اب غوره چیز دیگری است. یکی از موجبات فراموش شدن
اب غوره شاید این باشد که تهیه و نگهداری اب غوره خوب دشوار بوده است. زیرا
همین که در شیشه اب غوره را باز کردیم پس از چند روز به اصطلاح بچه می
کند(یعنی لایه ای از قارچ روی ان را می پوشاند) و طعم ان بر می گردد.
در گذشته برای سترون کردن اب غوره ان را می جوشاندند و نمک میزدند. اب
غوره جوشانده و نمک زده طبعا برای شربت مناسب نیست. ولی برای اش و خورش
اشکالی ندارد. امروز می توان شیشه ی نگه داری اب غوره را با جوشاندن در اب
یا با داروهای گند زدا سترون کرد و به خود اب غوره هم اندکی گرد ضد کپک زد.
ولی بهتر است اب غوره را در شیشه های نسبتا کوچک نگه داریم و پس از باز
کردن هر شیشه ان را هر چه زودتر مصرف کنیم.
اب غوره را بهتر است در فصل غوره از بیرون بخریم. ولی اگر بخواهیم در خانه تهیه کنیم این کار دشوار نیست.
غوره ی اب گیری را حبه حبه کنید و با ماشین اب میوه گیری اب ان را
بگیرید. این کار را با مخلوط کن هم میتوان کرد. ولی مخلوط کن تخم غوره را
هم خرد می کند و در نتیجه اب غوره کمی تلخ می شود. در بازار وسیله ای برای
اب غوره گیری به نام چرخ اب غوره گیری وجود دارد که به چرخ گوشت شباهت
دارد. این چرخ اب غوره را از پوست وتخم ان جدا می کند. اب غوره را در ظرف
بزرگی بریزید و بگذارید درد ان ته نشین شود. سپس با کمک یک قیف اب غوره صاف
را از به شیشه های کوچک بریزید.
جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی در هنگام قطع برق
هنگامی که برق قطع میشود، نباید فراموش کنید که یخچال و فریزر شما پر از غذاهایی است که ممکن است فاسد شود.
براي اينكه غذاهایتان را پس از قطع شدن برق سالم نگه دارید، به اين توصيه ها عمل كنيد:
– تا جایی که امکان دارد در یخچال یا فریزر باز نکنید. غذاها به این ترتیب برای مدت های طولانی تری سالم باقی خواهد ماند.
– یک فریزر پر از مواد غذایی در صورتی که در آن را باز نکنید تا حدود دو روز منجمد باقی میماند.
– اگر
در یخچال را باز نکنید، دمای مناسب برای دست کم چهار ساعت حفظ خواهد شد.
محتویات یک فریزر نیمه پز برای یک روز منجمد باقی خواهد ماند.
هنگامی که برق دوباره وصل شد، این اصول راهنما را به کار ببندید:
– غذاها را تا زمانی که ایمن بودنشان ثابت نشده است، مزه نکنید.
–
اگر مواد غذایی دارای بلورهای یخ رویشان هستند یا در دمای ۴ درجه
سانتیگراد یا کمتر باقی ماندهاند، دوباره آنها را منجمد کنید و هر چه
زودتر مصرفشان کنید.
– غذاهای فاسدشدنی را در صورتی که بیش از دو ساعت در درجه حرارت اتاق ماندهاند، دور بریزید.
– غذاهایی را که چندان فاسدشدنی نیستند را در صورتی که قطع برق فقط برای چند ساعت طول کشیده باشد، ممکن است بتوان نگه داشت.
– هنگامی که درباره غذایی شک دارید، آن را دور بریزید.
– غذاهایی
که بیرون از یخچال ماندگاری دارند مانند غلات آماده صبحانه، سبزیهای
کنسروشده یا آب بطری را برای موارد اضطراری قطع برق در قفسههای
آشپزخانهتان نگهدارید.
درصورتیکه قطع برق برنامهریزیشده است، پیش از قطع برق، این اقدامات را انجام دهید:
–
اطمینان حاصل کنید که دمای یخچال روی دمای ۴ درجه سانتیگراد یا کمتر تنظیم
شده است. در بالای این درجه حرارت عوامل بیماری زا که باعث بیماری های
منتقل شونده به وسیله غذا میشوند، به سرعت رشد میکنند.
–
ترتیبی دهید که شیر و تخممرغ های شما در عقب یخچال قرار گیرند و نه درون
در آن. درجه حرارت در یخچال به علت باز و بسته کردن مداوم آن معمولاً
بالاتر است.
پس از وصل شدن برق به این نکات توجه کنید:
–
درجه حرارت درون یخچال و فریزر را چک کنید، اگر دما به هفت درجه سانتیگراد
یا بالاتر رسیده است، همه غذاهای فاسدشدنی مانند گوشت قرمز و طیور، ماهی،
تخممرغ و فرآورده های حاوی آن، پنیر نرم، لوبیای پخته، غلات پخته، سیب
زمینی پخته، سالاد سیب زمینی و پودینگ و … را دور بریزید.
– صبر کنید تا دمای یخچال به چهار درجه یا کمتر برسد و بعد مواد غذایی را دوباره در آن بگذارید.