چرایی بروز بیماری در بهار
علی اکبر صادقیان, درباره تدابیر فصل بهار اظهار داشت: فصل بهار زمانى
است که ساکنان مناطق معتدل براى رفع سرما چندان نیازى به آتش و لباس گرم
نداشته باشند و همچنین براى رفع گرما به خنک کنندهها نیاز نداشته باشند و
درختان شکوفه زده باشند.
وی گفت: اگر بر حسب مزاج، فصل بهار را
بررسی کنیم, این فصل در کیفیتهای چهارگانه که گرمی، سردی، تری و خشکی است،
معتدل است و شیخ الرئیس ابنسینا این فصل را معتدل میداند نه گرم و تَر.
مزاج بهار با مزاج خردسالان و نوجوانان سازگارتر است
این کارشناس طب سنتی افزود: مرحوم محمد کاظم گیلانی فصل بهار را برای همۀ
سنین از جمله میانسالان، پیران و افرادی که دارای مزاج سرد و خشک هستند،
سازگارتر میداند، اما ابنسینا و سید اسماعیل جرجانی مزاج بهار را با مزاج
خردسالان و نوجوانان سازگار میدانند.
چرایی بروز بیماری در بهار
صادقیان ادامه داد: در افراد دارای مزاج گرم و تر یا بعضی از افراد گرم و
خشکها باعث ایجاد دمل، زخم، جوش، خارش، ورم حلق، درد چشم، خونریزی بینی،
سردرد، خونریزی ریه، اسهال خونی، تب همراه با آبریزش بینی و خارج شدن خون
همراه با سرفه در فصل بهار افزایش مییابد که این بیماریها بیشتر در
کودکان ــ بهدلیل اینکه مزاج سن آنها گرم و تر است ــ بروز میکند و چون
در این فصل مواد بلغمى در بیماران بلغمى تحریک مىشود، بیماریهاى سکته،
فلج و درد مفاصل پدید میآید.
وی اضافه کرد: اساساً هر بیماریای که
ماده آن در خون وجود دارد و در زمستان بهدلیل سردی هوا منجمد و ساکن
میشود، در این فصل به غلیان و جوشش درمیآید، پخته میشود و اگر با فصد و
حجامت دفع نشود, خود را بهصورت بیماریهای بیانشده نشان میدهد.
این کارشناس طب سنتی خاطرنشان کرد: بروز این بیماریها به این علت نیست که
فصل بهار بهذات خودش موجب بیماری میشود، بلکه بروز بیماریها بهدلیل
پخته شدن فضولات است؛ دفع فضولات کار طبیعت بدن است و موجب تقویت بدن
میشود.
بالا بردن سوخت و ساز بدن حتی در حالت نشسته!
افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند اغلب بر ارتقای فرآیند سوخت و
ساز بدن تمرکز دارند تا میزان کالری بیشتری بسوزانند.سایت مدیکال دیلی به
روشهای کارآمدی جهت افزایش سرعت سوخت و ساز در بدن اشاره کرده که شامل
موارد زیر میشود:
عضلهسازی
ورزشهای استقامتی در طول انجام یا پس از آن عضلهسازی میکنند.
همچنین این تمرینات برای رشد و حفظ عضلات، کالری بیشتری مصرف میکنند و در
نتیجه میزان سوخت و ساز را تا 15 درصد افزایش میدهد. کارشناسان توصیه
میکنند که ورزشهای استقامتی دست کم دو بار در هفته انجام شوند تا در وقفه
ایجاد شده ماهیچه فرصتی برای استراحت و بهبود داشته باشد.
انجام ورزشهای هوازی شدید
اینگونه از حرکات همچون دویدن و ایروبیک منجر به عضلهسازی نمیشود و
با اتمام آن فرآیند سوخت کالری متوقف میشود. اما در عوض تمرینات هوازی
اینتروال (تناوبی) با شدت بالا (HIIT) توصیه میشود تا قدرت عضلانی در مدت
زمانی کوتاه افزایش یابد. این تمرینات موجب می شوند که سوخت و ساز بدن تا
36 ساعت پس از پایان تمرین ادامه پیدا کند.
خوردن مکرر مواد خوراکی سالم
در صورتی که به دنبال کاهش وزن هستید توجه به خوردن مکرر مواد غذایی
عجیب به نظر میرسد. اما اگر غذای مناسب مصرف شود متابویسم افزایش مییابد.
فاصله افتادن بین وعدههای غذایی موجب افت قند خون و کسل شدن فرد میشود و
در نتیجه سرعت متابولیسم کاهش می یابد. انتخاب خوراکیهای مناسب بین
وعدههای غذایی سطح قند خون را ثابت نگه میدارد. به جای مصرف خوراکیهای
شیرین استفاده از میوه، سبزی و خشکبار توصیه می شود هر چند نباید در خوردن
آنها نیز زیادهروی کرد.
مصرف مواد غذایی تند
به طور میانگین نتایج مطالعات نشان میدهد غذاهای تند میتوانند سرعت
سوخت و ساز را تا 8 درصد افزایش دهند و در حالیکه این تاثیرات اغلب موقت
است با فوائدی همراه است چرا که تاثیرات آن انرژی مازادی را در اختیار
میگذارد.
بهینه کردن تعادل هورمونی
چندین هورمون وجود دارند که نقش مهمی در حفظ سوخت و ساز بدن بازی
میکنند و کمبود این هورمونها میتواند به افزایش وزن کمک کند. زمانی که
بدن از میزان کافی این هورمونها برخوردار نباشد فرد احساس خستگی میکند.
در چنین شرایطی بهینه کردن تعادل هورمونی میتواند در باز گرداندن نرخ سوخت
و ساز به وضعیت نرمال موثر باشد.
مصرف پروتئین
تجزیه و هضم پروتئین نسبت به دیگر خوراکیها زمان بیشتری نیاز دارد
چرا که از آمینو اسیدها ساخته شدهاند. همچنین تجزیه پروتئینها انرژی
بیشتری از بدن میگیرد بنابراین 20 تا 30 درصد کالری صرف هضم آن میشود و
در نتیجه کالری بیشتری میسوزد و وضعیت متابولیسم ارتقا مییابد.
مصرف قهوه
مطالعات نشان میدهد مصرف قهوه موجب میشود فرآیند سوخت و ساز افزایش
یابد. همچنین در حالیکه مصرف بیش از حد آن توصیه نمیشود نوشیدن .