اگر دچار عفونت میکروبی معده شده اید؛ این غذاها را بخورید
معده یکی از شگفتیهاي
بدن انسان ميباشد که با وجود آنکه
دارای محیطی اسیدی است اما جدار آن توسط
یک غشای موکوسی غلیظ قلیایی – با ضخامت حدوداً 1
سانتی متر- در برابر این محیط اسیدی محافظت
ميشود که اگر این سد محافظتی به هر
دلیلی از بین برود مخاط معده
در معرض مستقیم اسید قرار گرفته و دچار
آسیب جدی ميشود.
زخم و التهاب معده
در واقع نتیجه آسیب این سد دفاعی
میباشند. اگرچه زخم معده ميتواند ناشی
از عوامل گوناگون از قبیل عوامل عصبی و روانی، شیمیایی، مصرف الکل، مصرف
طولانی مدت قرص آسپرین و تنباکو باشد. اما یکی از
مهمترین دلایل ایجاد آن عفونت ناشی از باکتری موسوم
به هلیکوباکترپیلوری ميباشد.
این باکتری مشکلساز
هلیکوباکترپیلوری
یک باکتری گرم منفی است که محل اصلی زندگی آن جدار
معده ميباشد. این باکتری با مکانیسمهاي خاصی
ميتواند در محیط اسیدی معده
زنده بماند که بوسیله همین مکانیسمها به
جدار معده آسیب ميرساند. این باکتری
ميتواند هم از طریق طبیعی و هم از طریق سیستم ایمنی و
تولید سیتوکینهای خاص باعث ایجاد التهاب
معده شود.
شیوع عفونت هلیکوباکترپیلوری بطور معمول
مرتبط با شرایط ژئوگرافی و اقتصادی-اجتماعی جامعه
ميباشد. در کشور ما شیوع این عفونت
حدود 80 درصد (در
افراد بزرگسال) ميباشد و
حدود 15-10درصد از این
افراد دچار زخم معده و 1
درصد نهایتاً دچار سرطان معده
ميشوند. هلیکوباکترپیلوری مهمترین عامل التهاب مزمن بافت
توليد كننده موکوس معده، زخم
معده، سرطان معده و التهاب آتروفیک معده
(التهاب مزمن با تخریب غشای موکوسی و غدههاي اسید
ساز معده) ميباشد.
که التهاب آتروفیک معده
ميتواند منجر به عدم ترشح اسید و فاکتور
داخلی معده شود و از آنجا که عناصر
دو ظرفیتی از قبیل کلسیم و آهن در محیط
اسیدی بهتر جذب ميشوند با کاهش ترشح
اسید جذب این عناصر هم کاهش مییابد و نیز فاکتور
داخلی عاملی است که برای جذب ویتامین B12 ضروری
ميباشد. كمبود آهن و ویتامین B12 هر دو
میتوانند باعث کمخونی نهفته شوند.
چه کسانی در معرض خطر هستند؟
افرادی
که دارای سابقه فامیلی سرطان معده در
خویشاوندان درجه اول خود
هستند و افرادی که التهاب معده
دارند.برخی از علائم عفونت به هلیکوباکتر پیلوری
شامل: سوء هاضمه، درد و سوزش سر دل، نفخ
همراه با درد، حالت تهوع، سیری زودرس
همراه با نفخ، درد در ناحیه بالای شکم که
یک ساعت یا بیشتر بعد از صرف غذا مشاهده
ميشود.از آنجا که این باکتری از طریق مدفوعی –
دهانی منتقل شود بنابراین رعایت بهداشت
فردی ضروری ميباشد.
درمان
عفونت
هلیکوباکترپیلوری بطور خودبخودی قابل
درمان نیست و در صورت عدم پیگیری و
طولانی شدن عفونت عوارض ميتواند گسترش
پیدا کند تا جاییکه منجر به آسیب جدی به
معده و نهایتاً سرطان شود.مهمترین روش
درمانی در ایران درمان 3
دارویی به مدت تقریبا 2 هفته ميباشد.
این رژیم شامل تجویز همزمان 3 آنتیبیوتیک به همراه یک داروي
خنثيکننده اسيد معده است. مصرف به موقع
داروها و کامل کردن دوره
درمان برای ریشهکنی این باکتری ضروری ميباشد.
توصیههاي غذایی
از
آنجا که ابتلابه عفونت هلیکوباکتر پیلوری بر اساس مدت و
شدت عفونت ميتواند. طیفی از علائم را از قبیل
التهاب معده تا زخم معده را شامل شود
بنابراین توصیهها و پرهیزهای غذایی مشابه همه بیماران گوارش است:خوب
جویدن غذا، وعدههاي کم و مکرر در طول
روز، عدم مصرف وعده سنگین قبل از خواب
ميتواند در بهبود علائم این بیماران
موثر باشد. میوه و سبزیجات تازه و مواد غذایی حاوی
سلنیوم از قبیل مغزها و خصوصا بادام هندی، غذاهای
دریایی، گوشت مرغ، گوشت گوسفند و جگر برای سلامت
معده مفید میباشند.
در گذشته افراد
مبتلا به زخم یا التهاب معده از خوردن غذاهای
اسیدی منع میشدند اما درحال
حاضر خوردن غذاهای اسیدی مانند مرکبات،
گوجه فرنگی و… براساس تحمل فرد قابل توصيه
ميباشد.نوشیدنیهاي الکلی میتوانند
باعث وخیمتر شدن شرایط شوند و
نوشیدنیهای کافئینه از قبیل چای و قهوه میتوانند
باعث تشدید درد در
این افراد شوند.مصرف پودر فلفل قرمز
ميتواند اثری دوگانه داشته
باشد به طوریکه مصرف زیاد آن باعث
تشدید علائم و وخیمتر شدن بیماری و مصرف
مقادیر کم آن باعث افزایش تولید موکوس و
بهبود زخم معده شود.
مصرف بعضی
غذاها ميتواند از جدار معده
در برابر هلیکوباکترپیلوری محافظت کند و یا
در کنار درمان دارویی به ریشهکنی این
باکتری کمک کند:
1. زردچوبه، عصاره زنجفیل
و نیز مصرف مواد غذاهای حاوی مواد فنولیک از قبیل
قرهقاط ميتواند در ریشهکنی این باکتری موثر
باشند.
2. تحقیقات نشان داده است که مصرف برخی از انواع عسل نیز برای درمان هلیکوباکترپیلوری موثر است.
3. غذاهای حاوی سولفورفان از قبیل انواع
کلم یک باکتریکش قوی محسوب ميشوند که میتوانند بر
ریشهکنی هلیکوباکترپیلوری هم موثر باشند.
4. مصرف سویا نیز ممکن است باعث کاهش تولید واسطههاي التهابی (اینترلوکین 10) ناشی از هلیکوباکترپیلوری شود.
5. پونه علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی ميتواند بر تخریب هلیکوباکترپیلوری هم موثر باشد.
6. مصرف میوه و سبزی تازه خصوصا آنهایی که
سرشار از ویتامین C، ویتامینE (انواع مغزها و دانههاي
روغنی)، لیکوپن (سبزیجات و میوهایی که رنگ قرمز
دارند) هستند نیز مي تواند
مفید باشد.
7. مصرف پودر سیر نیز
ميتواند در کنار تجویز آنتیبیوتیک، به کاهش عفونت و
ریشهکنی بیشتر این باکتری کمک کند.
علل، علايم و درمان ورم معده
يکي از مهم ترين علل ابتلا به ورم معده، استقرار ميکروب
هليکوباکترپايلوري در معده است. اين ميکروب تا آخر عمر فرد در معده باقي
مي ماند و باعث ورم و التهاب در جدار معده مي شود.
بسياري از اوقات، التهاب و ورم، علامتي ندارد اما بعضي مواقع با احساس بزرگي شکم و سنگيني همراه است.
دکتر حسين خدمت، فوق تخصص گوارش در گفتگو با ايسنا، با بيان اين مطلب افزود: استفاده ي مکرر از مُسکن، استعمال سيگار، الکل و تحمل استرس از جمله عوامل ابتلا به بيماري موسوم به ” ورم معده ” است.
وي درباره ي عوامل ابتلا به بيماري ورم معده اظهار
کرد: افرادي که استرس و مشغوليت ذهني زيادي دارند ناخودآگاه همراه غذا،
هوا مي بلعند، در نتيجه هوا داخل معده مي رود و تورم ايجاد مي کند.
البته به اين بيماري از نظر علمي، ورم معده اطلاق نمي شود چون هنگام
آندوسکوپي مورد خاصي ديده نمي شود.
دکتر خدمت با بيان اين
که ورم معده يکي از شايع ترين بيماري هاي گوارشي است، تصريح کرد: اين
بيماري از جنبه هاي مختلف، تعريف متفاوتي دارد. منظور مردم عادي از ورم معده، احساس سنگيني، تورم و نفخ
در ناحيه ي بالاي شکم است اما از ديد يک فوق تخصص گوارش، وجود قرمزي يا
زخم هاي سطحي در جدار معده به وسيله آندوسکوپي نشانه اين بيماري است.
البته
اين تشخيص نيز چندان دقيق نيست بلکه نمونه برداري کوچکي از بافت يا جدار
معده، بررسي آن زير ميکروسکوپ و مشاهده سلول هاي التهابي در ديواره معده
دقيق ترين روش تشخيص ورم معده است.
اين فوق تخصص گوارش به اين پرسش که آيا عادات غذايي بر ابتلا به بيماري ورم معده موثر است، پاسخ
مثبت داد و اظهار کرد: افرادي که غذا را قبل از هضم، خوب نمي جوند ممکن
است دچار اين عارضه شوند، چون به منظور هضم کافي ذرات غذايي و زياد باقي
نماندن آن در معده لازم است اندازه غذا پيش از بلع به کمتر از يک ميلي متر
برسد.
وي افزود: افرادي که تند غذا مي خورند يا در حال انجام کاري
تغذيه مي کنند، مقدار زيادي هوا مي بلعند بنابراين امکان دارد به ورم
معده دچار شوند.
خدمت درباره ي مواد غذايي تشديد کننده ي ورم معده گفت: نوشابه هاي گازدار و مواد غذايي مانند ميوه و سبزي،
که در معده ايجاد گاز مي کنند، مي توانند عامل ورم معده باشد. البته نفخ
ناشي از ميوه و سبزي، بيماري محسوب نمي شود؛ چون گاز توليد شده از آن ها
عضلات معده و روده را تقويت مي کند و احساس سنگيني شکم فرد با مصرف آن ها
به مرور برطرف مي شود.
افرادي
که تند غذا مي خورند يا در حال انجام کاري تغذيه مي کنند، مقدار زيادي
هوا مي بلعند بنابراين امکان دارد به ورم معده دچار شوند
اين
فوق تخصص گوارش توصيه کرد: مصرف غذاهايي که به نحوي باعث التهاب در معده
مي شوند يا حرکات معده را تحريک مي کند ممکن است منجر به ورم معده يا سوء هاضمه شوند.
بنابراين افرادي که استفاده از موادي مانند ترشي يا فلفل باعث ايجاد درد در معده ي آن ها مي شوند، نبايد اين مواد را بخورند.
وي در پايان درباره ي درمان ورم معده گفت: درمان اين بيماري بسته به عامل ايجاد کننده آن متفاوت است:
* اگر عفونت باعث ايجاد ورم معده باشد، درمان عفونت به بيماران توصيه مي شود.
* در صورتي که مصرف الکل و سيگار باعث ابتلا به ورم معده شده است، بيماران بايد از ادامه ي مصرف آن خودداري کند.
*
همچنين اشخاصي که به علت مصرف مکرر مُسکن دچار ورم معده شده اند يا نبايد
اين گونه داروها را استفاده کنند يا در صورت الزام به مصرف آن ها تا حد
امکان به حداقل برسانند و همزمان، داروهاي معده را بخورند.