هلیکوباکتر پیلوری را چقدر می شناسید؟
هلیکو باکتر پیلوری نوعی باکتری است که
موجب عفونت معده شده و یکی از دلایل شایع در ایجاد زخم های گوارشی به شمار
می رود. این عفونت باکتریایی در تقریبا نیمی از جمعیت جهان مشاهده می شود
اما اغلب افراد از وجود آن بی خبرند زیرا هرگز نشانه های بیماری را تجربه
نمی کنند. پزشکان معتقدند این افراد به طور مادرزادی در برابر هلیکوباکتر
پیلوری مقاوم هستند. عفونت هلیکو باکتر پیلوری هم در کودکان و هم در
بزرگسالان مشاهده می شود.
علایم و نشانه های شایع در عفونت هلیکو باکتر پیلوری
درد معده و یا سوزش سر دل
تهوع
استفراغ
نفخ
کاهش وزن
اختلال در بلع
مشاهده خون تیره و یا روشن در استفراغ و مدفوع
باکتری هلیکو باکتر پیلوری می تواند از
طریق بزاق، آلودگی با استفراغ و یا مدفوع بیمار از فردی به فرد دیگر منتقل
شود. این عفونت از طریق آب و غذای آلوده به باکتری نیز قابل سرایت است.
عوامل موثردر ابتلا به عفونت هلیکو باکتر پیلوری
زندگی در شرایط شلوغ (زیاد بودن تعداد افراد خانواده یکی از عوامل خطر در ابتلا به این عفونت است)
عدم رعایت بهداشت
عدم شستشوی مناسب ظروف نیز می تواند از
دلایل ابتلا به این بیماری باشد (برای پیشگیری از عفونت، به طور منظم ظروف و
سطوح آشپزخانه و دستشویی را با آب گرم تمیز و مواد شوینده
شستشودهید)ابتلای یکی از افراد نزدیک (به دلیل سهولت سرایت باکتری، افرادی
که در نزدیکان خود این بیماری را مشاهده می کنند، در معرض خطر بیشتری قرار
دارند)
عوارض عفونت هلیکو باکتر پیلوری
زخم
این باکتری به پوشش محافظتی معده و روده کوچک آسیب رسانده و موجب بروز زخم در اثر تماس مستقیم اسید با مجرای گوارشی می شود.
التهاب
باکتری هلیکو باکتر پیلوری موجب تحریک معده و التهاب این بافت می شود (گاستریت).
سرطان معده
این باکتری یکی از فاکتورهای خطر بسیار شایع در ابتلا به سرطان معده است.
روش های تشخیص عفونت هلیکو باکتر پیلوری
آزمایش خون (آزمایش خون می تواند ابتلای شما
به این عفونت را مشخص کند)تست تنفس (برای انجام این تست به شما یک قرص و
یا مایع حاوی مولکول های کربن رادیواکتیو داده می شود. اگر شما مبتلا به
عفونت هلیکو باکتر پیلوری باشید، کربن رادیواکتیو پس از هضم در معده آزاد
می شود. بدن این کربن را جذب کرده و در بازدم شما قابل تشخیص است.)آزمایش
مدفوع (آزمایش مدفوع نیز یکی از راه های تشخیص این عفونت است.)آندوسکوپی
(در این روش یک لوله همراه با دوربین وارد مری و سپس معده و ابتدای روده
کوچک می شود. پزشک هر گونه تغییر بافت در مجرای گوارشی را مشاهده کرده و
قادر است از آن نمونه برداری کند)
درمان
برای درمان عفونت هلیکو باکتر پیلوری معمولا
از دو نوع آنتی بیوتیک و یک داروی ضد اسید استفاده می شود. بعد از چند
هفته مصرف دارو، دوباره تست عفونت انجام می شود ودر صورت عدم موفقیت در
درمان قبلی، درمان جدید با آنتی بیوتیک های دیگر آغاز می گردد.
مضرات چربی ترانس برای قلب کدامند؟
چربی ترانس چیست؟
چربی ترانس میزان کلسترول بد (LDL) شما را بالا و میزان کلسترول خوب (HDL) خون شما را پایین می آورد.
متخصصان
معتقدند چربی ترانس بدترین نوع چربی است که شما می توانید مصرف کنید . بر
خلاف سایر چربیهای خوراکی ، چربیهای ترانس که ،اسیدهای چرب ترانس هم به
آنها گفته می شود، کلسترول بد را بالا و کلسترول خوب را پایین می آورند.
بالا بودن میزان LDL و پایین بودن میزان
HDL ترکیبی است که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را به شدت در زنان و
مردان افزایش می دهد، که حتی می تواند کشنده باشد. در ادامه مطلب اطلاعات
بیشتری در مورد چربی ترانس و جلوگیری از مصرف آن را ارائه خواهیم کرد.
برخی گوشت ها و محصولات لبنی حاوی مقدار
کمی چربی ترانس به صورت طبیعی هستند. اما بیشتر چربیهای ترانس طی فرآیندهای
صنعتی با اضافه کردن هیدروژن به روغن به وجود می آیند، که باعث جامد شدن
روغن در دمای اطاق می شود. این روغن های هیدروژنه شده دیرتر از سایر روغنها
فاسد می شوند، بنابراین غذاهایی که با این روغنها درست می شوند نیز دیرتر
فاسد می شوند. برخی از رستورانها از این روغن در سرخ کن های خود استفاده می
کنند ، زیرا می توانند از آن برای سرخ کردن های مکرر و طولانی مدت استفاده
کنند.
غذاهایی که چربی ترانس دارند
فرم فرآوری شده چربی ترانس که به روغن هیدروژنه معروف است ، در بسیاری از مواد غذایی یافت میشود که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
محصولات پخته شده :
انواع کیکها و شیرینی های آماده، حاوی روغن ترد کننده هستند که از روغن
هیدروژنه گرفته می شود . خامه های تزیینی کیکها نیز حاوی چربی ترانس است .
اسنک ها : چیپسهای
سیب زمینی ، ذرت و تورتیلا حاوی چربی ترانس هستند، در حالی که ذرت بو
داده، اسنک سالم تری نسبت به آنها محسوب می شود. البته ذرتهای بوداده آماده
یا آن دسته که در ماکروفر آماده میشوند با نوع خانگی آن متفاوت است .
غذاهای سرخ شده: غذاهایی که در روغن زیاد سرخ می شوند، مانند سیب زمینی سرخ کرده ، دونات و مرغ سوخاری حاوی چربی ترانس بالایی هستند.
خمیر فریز شده: محصولاتی مثل بیسکوییتهای بسته بندی ، کیکهای بسته بندی و پیتزاهای آماده فریز شده حاوی چربی ترانس هستند.
خامه و مارگارین : خامه و قهوه های آماده بدون شیر و مارگارین حاوی مقداری روغن هیدروژنه هستند.
خواندن برچسب اطلاعات محصولات غذایی
در
آمریکا اگر محصولی حاوی نیم گرم چربی ترانس باشد، معمولا بر روی برچسب
اطلاعات آن محصول عدد صفر را نشان می دهند، که خوردن مکرر این محصولات با
چربی ترانس مخفی به شدت زیان آور است. زمانی که هنگام خرید برچسب اطلاعات
مواد غذایی را بررسی میکنید، علاوه بر چربی ترانس، میزان روغن هیدروژنه آن
را نیز بررسی کنید، زیرا این همان چربی ترانس مخفی است که مصرف کنندگان از
آن اطلاع ندارند، حتی اگر کمتر از نیم گرم باشد، برای شما مضر است.
چه میزان چربی ترانس باید مصرف کرد ؟
چربی
ترانس خصوصاً آن نوعی که در روغن سبزیجات هیدروژنه یافت می شود، هیچ
خاصیتی برای بدن ندارد. وزارت کشاورزی آمریکا توصیه می کند تا جایی که ممکن
است از این چربی استفاده نشود . وزارت بهداشت و غذا در آمریکا به تازگی
اقداماتی را جهت حذف روغن هیدروژنه از محصولات غذایی، صورت داده است. گرچه
قبل از اقدام نهایی این پیشنهاد باید به تصویب دولت برسد که خود فرآیندی
زمان گیر است.
مضرات چربی ترانس
پزشکان متخصص به شدت نگران تاثیر چربی ترانس بر میزان کلسترول خوب و کلسترول بد هستند.
ال دی ال و یا کلسترول بد : این کلسترول در رگ های اصلی رسوب می کند و باعث باریک و محکم شدن آنها می شود .
اچ دی ال یا کلسترول خوب : کلسترول اضافی را جمع آوری میکند و آن را به سمت کبد هدایت می کند .
ذخیره چربی در رگها ممکن است باعث پاره
شدن یک مویرگ و یا لخته شدن خون شود که جلوی جریان خون را گرفته و در قلب
باعث حمله قلبی و در مغز باعث سکته مغزی می شود.
مواد غذایی بدون چربی ترانس
این
تصور که ماده غذایی بدون چربی ترانس، سالم است، کاملا غلط است . تولید
کنندگان مواد غذایی سعی دارند چربی ترانس را با سایر افزودنیها جایگزین
کنند. مانند روغن نارگیل و روغن پالم که حاوی مقادیر زیادی چربی اشباع شده
هستند. که همین چربی ها کلسترول بد خون را بالا میبرد .
در یک رژیم غذایی سالم، ٢۵ تا ٣۵ درصد
کالری مصرفی روزانه از چربیها می آید، اما مصرف چربی های اشباع شده باید
کمتر از ١٠ درصد باشد. چربی تکثیر نشده ( گونه ای از اسیدهای چرب که دارای
یک پیوند دوگانه در زنجیره اسید چرب هستند ) که در روغن زیتون، بادام زمینی و روغن کانولا وجود دارد، انتخاب مناسبتری است .
انواع آجیل، ماهی و سایر مواد غذایی با اسید چرب غیر اشباع و حاوی امگا ٣
برای مصرف روزانه بسیار مفید هستند.