معرفي 33 نوع دمنوش گياهي مفيد براي سلامتي
هر کس مي
تواند بر اساس سليقه و ذايقه خود و نيز با توجّه به بيماري ها يا نيازهاي
بدني خويش(و حتّي بر اساس فصول مختلف سال) از اين نوشيدني ها بهره ببرد. با
به کار بردن کمي ذوق و سليقه مي توانيد ترکيبات گوناگوني از اين نوشيدني ها را
تهيه نماييد؛ براي مثال اگر با خوردن چاي بادرنجبويه احساس مي کنيد دچار
افزايش فشار خون مي شويد؛ با اضافه کردن چند برگ چاي ترش به نوشيدني خود،
ضمن رفع مشکل، يک چاي جديد با طعمي متفاوت را تجربه خواهيد کرد. به ياد
داشته باشيد که با ترکيب چاي هاي مختلف، هر کدام از موادّ تشکيل دهنده آن
چاي، خواصّ خود را به طور جداگانه حفظ خواهند کرد.
روش تهيّه
تمام نوشيدني هاي هاي معرفيّ شده دراين
جزوه به اين صورت آماده مي شوند که ترکيبات آنها را به همراه دو ليوان آب
سرد در يک قوري- که بهتر است چيني باشد- ريخته، روي حرارت کم قرار مي دهيم
تا به نقطه جوش برسد؛ سپس قوري را روي حرارت غيرمستقيم(کتري ياسماور) مي
گذاريم تا درمدّت 30 دقيقه به آرامي دم بکشد؛ پس ازآن، چاي راصاف نموده،
مصرف مي کنيم. اين نوشيدني هاي گوارا، برخلاف چاي معمولي، تا چند روز قابل
مصرف مي باشند. بديهي است، بر خلاف چاي سياه، هـرقـدر زمان دم کشيدن چاي
بيشتر باشد، کيفيت آن، مطلوب تر خواهد بود. در صورت تمايل مي توانيد از
همان ابتدا از آب جوش استفاده نماييد و نوشيدني را مشابه چاي معمولي دم
کنيد يا آن که بگذاريد چاي به مدّت 15 تا 20 دقيقه روي شعله کم بجوشد.
ترجيحا اين چاي ها را با عسل، خرما يا توت ميل کنيد. در صورت تمايل مي توان
چاي را با چند قطره آب ليموترش تازه ميل کرد.
1- چاي گـل گـاو زبـان- سنبل طيب:
ترکيبات: گل گاوزبان، 2 قاشق غذاخوري؛ سنبل طيب، 1 قاشق مرّباخوري؛ ليموعمّاني،1عدد.
خواص: گل گاو زبان، طبيعتي گرم و تر و ضد
ّسودا و صفرا دارد و آرام بخش اعصاب، خواب آور و مسکّن سردردهاي عصبي و
دردهاي کليوي و کاهش دهنده فشار خون است. سنبل طيب هم با طبيعت گرمي که
دارد؛ ضدّ قولنج و اسپاسم هاي عضلاني و مفيد در درمان تشنّج و صرع بوده؛
قوّه باه(ميل جنسي) را نيز تقويت مي کند
2- چاي به ليمو- زيرفون:
ترکيبات: به ليمو،1قاشق مربّاخوري و زيرفون،1قاشق غذاخوري.
خواص: طبيعت اين چاي گرم
بوده؛ در درمان سرماخوردگي، تشنّج، نقرس، دردهاي سياتيکي، غلظت خون،
روماتيسم، بي خوابي هاي شبانه، ميگرن، اضطراب، طپش قلب، سردرد، آسم،
فشارخون و اسهال موثراست؛ همچنين اين چاي، تقويت کننده حافظه، شستشودهنده
کليه و مقوي معده است. مصرف اين چاي به علّت دارا بودن زيرفون، براي خانم
هاي باردار ممنوع است.
3- چاي بادرنجبويه- زيرفون:
ترکيبات: بادرنجبويه،1قاشق مربّاخوري و زيرفون،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: اين چاي طبيعت
بسيارگرمي داشته، مقوّي قلب و اعصاب، خون ساز، تـقـويـت کننده سلّولهاي
مغزي، فوق العاده آرام بخش و در بعضي مزاجها بالابرنده قوي فشارخون است.
بادرنجبويه، خود، به تنهايي، مقوّي مغز، ضدّ صداي گوش، ضدّ بيماريهاي کليه،
ضدّ خوابهاي وحشتناک، ضدّ بوي بد دهان، خواب آور و نشاط آور است. اين چاي
نيز به دليل دارا بودن زيرفون براي خانم هاي باردار منع مصرف دارد.
4- چاي بابونه:
ترکيبات: بابونه،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعت آن، معتدل
و در بابونه هاي صحرايي به سمت گرم و خشک است. ضدّ بلغم و صفرا و آرام بخش
اعصاب، به ويژه اعصاب معده و روده و مقويّ آنها و شستشودهنده بسيارقوي
کليه ها و تقويت کننده کلّي سيستم عصبي است وعلاوه برآن، ضدّ تب، ضدّ انگل،
ضدّ يبوست و اشتهاآور است.
5- چاي به ليمو:
ترکيبات: به ليمو،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: اين چاي آرام
بخش، طبيعتي گرم دارد و مناسب براي درمان بي خوابي هاي شبانه، ميگرن،
سردرد، طپش قلب وآسم بوده؛ ضمن تقويت معده و آثار ضدّنفخ، حافظه را نيز
بهبود مي بخشد.
6- چاي دارچين:
ترکيبات: دارچين، چندقلم آسياب نشده.
خواصّ: طبيعت گرم و خشک
دارچين از آن يک محرّک عالي اعصاب ساخته است که ضمن دارا بودن خواصّ نشاط
آوري و رفع دلهره، شستشودهنده کليه، دفع کننده اخلاط رطوبتي، تقويت کننده
قوه باه و موثر در درمان پادردهاي رطوبتي است. دارچين علاوه بر تقويت کبد و
معده، اشتهاآور نيز بوده، بوي بد دهان را برطرف مي کند. جالب است که
بدانيد طبق نظر اطبّاي قديم، اثر مثبت دارچين براعصاب، تا 15سال در بدن
ماندگار است. زنان باردار بهتر است در مصرف دارچين کمي احتياط کنند.
7- چاي زنجبيل:
ترکيبات: زنجبيل قلم(نکوبيده)، 2قطعه متوسّط.
خواصّ: زنجبيل، طبيعتي
گرم و خشک دارد و ضدّ بلغم و صفرا، بالابرنده قوي فشارخون، مقوّي اعصاب،
تقويت کننده حافظه، تنظيم کننده جريان ادرار، ضد ّرطوبت مزاج، خونساز، ضدّ
درد مفاصل، تقويت کننده قوّه باه، مقوّي دستگاه گوارش، حل کننده سـنـگ
هــاي صـفراوي، ضدّ مسموميت هاي غذايي، درمان کننده بسيار خوبِ تب مالت و
ضدّ سرطان مي باشد. نکته مهم در مصرف زنجبيل آن است که زياده روي در مصرف
آن مي تواند باعث افزايش فشار خون و ضعف نيروي جنسي شود.
8- چاي ميوه گل نسترن:
ترکيبات: ميوه گل نسترن، 15عدد.
خواصّ: اين چاي با
طبيعتي معتدل و تا حدّي خشک؛ سرشار از ويتامين ث بوده، در پيشگيري و درمان
سرماخوردگي موثراست. ميوه گل نسترن، فشارخون را کم کرده؛ ورم و درد کليه را
التيام و آن را شستشو مي دهد؛ معده را تقويت مي نمايد و اثرات ضدّ اسهالي
دارد.
9- چاي زيرفون:
ترکيبات: زيرفون،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعت زيرفون،
گرم است و مصرف زياد آن مي تواند فشارخون را کاهش دهد. اين چاي در درمان
ناراحتي هاي عصبي وتشنّج ها، مـيـگـرن هاي مزمن، بي خوابي، سردرد، بيماري
هاي ريوي و زکام، غلظت خون، استفراغ، روماتيسم، آرتروز، نقرس و دردهاي
سياتيکي کاربرد دارد. باز هم بايد يادآوري کنيم که مصرف زيرفون براي خانم
هاي باردار ممنوع است.
10- چاي آويشن:
ترکيبات: آويشن،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: آويشن با طبيعتي
معتدل، ضدّ صفرا، بالابرنده فشارخون، مقوّي اعصاب و افزاينده قدرت بينايي
است و در رفع التهاب هاي مزمن روده بزرگ، دفع انگل هاي گوارشي، افزايش
اشتها و تقويت کلي جهاز هاضمه مفيد است.آويشن، کليه را شستشومي دهد؛ رطوبت
بدن را دفع مي کند؛ غلظت خون را کاهش مي دهد و در درمان زکام، سرفه و آسم
موثر است.
11- چاي اکليل کوهي(رُزماري):
ترکيبات: اکليل کوهي،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: اکليل کوهي که
برخي آن را«گياه معجزه گر» مي نامند؛ طبيعتي معتدل تا گرم و ضدّ صفرا
داشته؛ تقويت کننده کلي بدن و به ويژه اعصاب، شستشودهنده کليه، ضدّ دلهره و
اضـطراب، بـرطـرف کننده زکـام، آسـم و سياه سرفه، مقوّي معده، ضدّ دردهاي
روماتيسمي، استخواني وکمري و حل کننده سنگ هاي صفراوي است.
12- چاي گزنه:
ترکيبات: گزنه،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: گزنه، طبيعتي گرم
و خشک دارد و اثر آن در کاهش قند خون، سال هاست که به اثبات رسيده است.
اين گياه، ضدّ صفرا و سنگ کيسه صفرا بوده؛ غلظت خون را کاسته؛ چربي خون را
پايين مي آورد؛ و با شستشوي کليه، بـسـيـاري از بـيماري هايش را بهبود مي
دهد.گزنه، همچنين، ضدّ سرطان، ضدّ خونريزي، زيادکننده شيرمادر، برطرف کننده
خستگي، ضدّ ريزش موي سر و مفيد در درمان بيماري هاي پروستات است.
13- چاي مرزنجوش:
ترکيبات: مرزنجوش،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعت گرم و
اثرآرام بخش مرزنجوش براعصاب، آن را تبديل به يکي از بهترين داروها در
درمان ميگرن کهنه، درد شقيقه ها و بسياري از سردردهاي ديگر و نيز، بي خوابي
نموده است. اين گياه با اثر تـب بُر و خلط آورخود، در درمان انواع
سرماخوردگي ها موثراست و در دستگاه گوارش به عنوان داروي ضدّ نفخ و ورم
معده، ضدّ اسهال و اشتهاآور کاربرد دارد.
14- چاي اسطوخودّوس:
ترکيبات: اسطوخودّوس،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعت اين گياه
مفيد دارويي، گرم وخشک است و در درمان طيف وسيعي از بيماري ها ازجمله
ميگرن، زکام، آسم و برونشيت، انواع روماتيسم و اگزما کاربرد دارد. اين
گياه، مُسکّن، آرام بخش اعصاب، تقويت کننده سلولهاي مغز و شستشودهنده کليه
است
15- چاي فلوس:
ترکيبات: مغز فلوس،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعت فلوس،
معتدل و ضدّ صفراست و به عنوان يک مليّن ومسهل قوي(امّا با عملکردي ملايم و
بي آزار)، يبوستهاي مقاوم به درمان و مـزمـن را درمان مي کند و بـه
تـدريج، تورّم امعاء واحشاء را تـسـکيـن مي دهد. فلوس، همچنين، پايين
آورنده فشارخون و درمان کننده برفک دهان است.
16- چاي زعفران:
ترکيبات: زعفران کوبيده ،1قاشق مربّاخوري.
خواصّ: زعفران، طبيعتي
گرم و خشک دارد و مقوّي قلب، محرّک قواي مغزي، شادي بخش، خنده آور، ضّدکرم
خوردگي دندان، شستشودهنده کليه، مقوّي معده، ضدّسرفه، ضدّحسّاسيت و خلط آور
است. در هنگام زايمان براي تسهيل و تسريع روند زايمان مي توان يک مثقال آن
را دم کرده ميل نمود امّا در دوران بارداري بهتر است از مصرف زياد آن
خودداري کرد.
17- چاي نعناع:
ترکيبات: نعناع،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعت نعناع،
معتدل و داراي اندکي گرمي و يک ضدّ اسهال و استفراغ قوي است که مقوّي معده و
ضدّ نفخ آن؛ خوشبوکننده دهان؛ آرام کـنـنده روده ها و رفع کننده ناراحتي
هاي کيسه صفرا و نيز مفيد در درمان ناراحتي هاي ريوي، تـنـگي نفس، آسم و
سرفه و خستگي هاي جسمي است.
18- چاي پونه:
ترکيبات: پونه،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: پونه، به لحاظ طبيّ، «نعناع خودرو» محسوب مي شود و خواصّ آن مشابه نعناع است.
19- چاي چلتوک برنج:
ترکيبات: چلتوک برنج،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: چلتوک برنج،
طبيعتي گرم دارد و سرشار از ويتامين هي گروه «ب» است، ازسفيد شدن و ريزش
موي سر پيشگيري مي کند(به صورت خوراکي و ماساژ روي مو و پوست سر) و يبوسـت
هـاي مزمن را درمـان مي کند. استفاده از اين چاي براي خانم هاي باردار
ممنوع است.
20- چاي گلپر:
ترکيبات: گلپر،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعت گلپر، گرم و
خشک بوده؛ تقويت کننده عالي حافظه و يک داروي ضـدّ صـرع قـوي است؛ برطرف
کننده تنبلي معده، کـمـک کـنـنـده به هضم غذا، ضدّ انواع اسهال و
اشتهاآوربوده؛ علاوه برتقويت ميل جنسي، در درمان جوش و دمل نيز موثر است.
21- چاي زيره سياه:
ترکيبات: زيره سياه،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعت بسيار گرم
زيره، چـربي اضافه بدن را مي سوزاند و چاقي را برطرف مي کند؛ فشارخون را
افزايش مي دهد وعلاوه برتصفيه خون، تقويت قلب وعروق وشـسـتـشـوي کـلـيـه،
ضدّ زردي پوست، افزايش دهنده شيرمادر، ضدّنفخ و مقوّي معده مي باشد.
22- چاي بادرنجبويه:
ترکيبات: بادرنجبويه،2قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبع بادرنجبويه،
بسيارگرم بوده؛ دربعضي مزاجها، بالابرنده قوي فشارخون است؛ همچنين، مقوّي
قلب و اعـصـاب و فـوق العاده آرام بخش، خـون ساز، ضدّ صداي گوش، خواب آور،
نشاط آور، ضد ّبيماري هاي کليه، ضدّ خوابهاي وحشتناک و برطرف کننده بوي بد
دهان است.
23- چاي بهارنارنج:
ترکيبات: بهارنارنج،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: بهارنارنج، طبيعتي گرم دارد و آرام بخش، تقويت کننده مغز واعصاب، شادي بخش و اشتهاآور است.
24- چاي هوفاريقون:
ترکيبات: هوفاريقون،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعتي گرم وخشک دارد و مقوّي قلب واعصاب و درمان کننده ميگرن مي باشد.
25- چاي کوهي(چاي پشمي):
ترکيبات: چاي کوهي،1قاشق غذاخوري.
خواصّ: طبيعت آن، گرم بوده؛ ضدّ آلرژي و حسّاسيت، مقوّي اعصاب، آرام بخش، خواب آور و موثر در درمان اگزماي پوستي است.
26 – چاي آلبالو:
ترکيبات: آلبالوي بدون هسته، نصف ليوان.
خواصّ: آلـبـالـو بـا
طبيعت سرد و خشکي که دارد، ضدّ صفرا، ضدّ اسهال، کاهش دهنده فشار خون، موثر
در برطرف نمودن حالت تهوّع، ضدّ خارش هاي پوستي، ضدّ سنگ کليه و يک اشتها
آور بسيار عالي است امّا مبتلايان به زخم هاي گوارشي نبايد از آن استفاده
کنند.
27- چاي ترش(چاي مکّه يا چاي گُجرات):
ترکيبات: چاي ترش، 1 قاشق غذاخوري.
خواصّ: مصرف اين چاي،
باعث کاهش تدريجي فشار و چربي خون خواهد شد. مصرف اين چاي در بعضي افراد؛
ممکن است باعث کاهش شديد فشار خون و عوارضي مثل سرگيجه شود؛ لذا اين چاي را
با مقادير بيشتري نبات؛ يا همراه با نوشيدني هايي که باعث افزايش فشار خون
مي شوند؛ مصرف نماييد.
28- چاي گل سرخ(گل محمّدي):
ترکيبات: گل سرخ(تازه يا خشک شده)، 2 قاشق غذاخوري.
خواصّ: اين چاي، طبيعتي
معتدل با گرايش به سمت سرما و خشکي دارد و بسيار شادي بخش، مقوّي قلب و ضد
ّصفرا و بلغم مي باشد.گل سرخ، مليّن بسيار خوبي بوده؛ در درمان يبوست هاي
تازه و کهنه ، تقويت لثه و ترميم زخم هاي آن مفيد است.
29- چاي زرشک:
ترکيبات: زرشک آبگيري، 2 قاشق غذاخوري.
خواصّ: زرشک، طبيعتي سرد
و خشک دارد و ضدّ صفرا، تقويت کننده معده، کبد و قلب، خنثي کننده سموم،
برطرف کننده عطش و گرمازدگي(و تهوّع و استفراغ ناشي از آن) و بي اشتهايي
است. زرشک، ضمن تصفيه خون، درمان بـسـيار خوبي براي فـشـار خـون بـالا(در
افراد گرم مزاج) مي باشد.
30- چاي قره قات(قراقات):
ترکيبات: قره قات، 1 قاشق غذاخوري.
خواصّ: قره قات، ميوه
درختي است که در جنگل هاي شمال ايران مي رويد و به لحاظ خواصّ دارويي،
بسيار شبيه زرشک مي باشد. اين ميوه يکي از بهترين داروها در تصفيه خون و
کاهش فشار آن مي باشد و علاوه بر درمان اسهال، در کاهش ميزان قند خون نيز
موثّر است.
31- چاي غوره:
ترکيبات: غوره، 2 قاشق غذاخوري.
خواصّ: غوره با طبع سرد و
خشک خود، ضدّ صفرا و بلغم، برطرف کننده تشنگي و مقوّي کبد است و باعث کاهش
فشار خون در افراد گرم مزاج مي شود؛ امّا براي زخم هاي معده و اثني عشر
مضرّ است.
32- چاي عنّاب:
ترکيبات: عنّاب، 15 عدد.
خواصّ: عنّاب، طبيعتي
معتدل دارد ومليّن، تصفيه کننده خون، ضدّ سرفه و تنگي نفس، کاهش دهنده فشار
خون، مفيد در درمان بواسير و برطرف کننده خشونت سينه، حلق و گرفتگي صداست.
33- چاي گل پنيرک:
ترکيبات: گل پنيرک، 2 قاشق غذاخوري.
خواصّ: اين چـاي، داراي
طبيعتي سـرد و تر، مليّن، خلط آور، شستشو دهنده کليه، ضدّ درد کليه و سوزش
مثانه، درمان کننده زخم هاي گوارشي و يکي از بهترين داروها در درمان سينه
درد ها و ورم حلق و گلو است.
خوب و بد دمنوش ها و جوشانده ها
آیا جوشانده بهتر از دمنوش نیست ؟ چند
وقتی است دمنوشهای گیاهی و میوهای مورد استقبال و مصرف برخی خانوادهها
قرار گرفته است. البته این استقبال دلایل مختلفی دارد؛ برخی برای نفع
درمانی از این دمنوشها استفاده میکنند.
تعدادی برای تنوع بخشیدن به نوشیدنی
روزانه آن را جایگزین چای کرده اند و بعضی هم به خاطر آن که به اطرافیان
ثابت کنند آدم شیک و باکلاسی هستند، جعبه آن را روی میز کارشان می گذارند
یا برای پذیرایی استفاده می کنند، اما پرسش اینجاست چه تفاوتی میان دمنوش
با جوشانده گیاهی وجود دارد؟ آیا به دمنوش ها رنگ و طعم اضافه می شود؟
دمنوش هایی که حاوی چند گیاه مخلوط است تاثیر بهتری دارد یا آنهایی که از
یک گیاه تهیه شده است؟ آیا از دمنوش ها همچون چای می توان به صورت روزانه
استفاده کرد؟ مصرف دمنوش ها به شکل کیسه ای بهتر است یا فله ای؟
فرق دمنوش با جوشانده در چیست؟
اغلب گیاهان بافت سفت و خشنی دارند که بدن
قادر به هضم این بافت و دسترسی به ترکیبات مفید آن نیست. در نتیجه برای آن
که ما بتوانیم از این ترکیبات سودمند نفع ببریم با خیساندن گیاه در آب، دم
کردن یا جوشاندن به اثرات مهم آن دست می یابیم. البته باید بدانید دم کردن
و جوشاندن گیاهان دو روش مختلف است و نوشیدنی حاصل از هر روش، خاصیت و
تاثیر جداگانه ای بر بدن می گذارد.
بیشتر ادویه ها، میوه ها، برگ، ساقه یا
ریشه گیاهان را می توان خشک و پودر کرد و برای تهیه دمنوش استفاده کرد. در
این روش گیاه را کوبیده و در آب جوشیده شده به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در حالی
که در ظرف بسته است، روی بخار ملایم قرار می دهند و بعد صاف می کنند.
نوشیدنی حاصل از برگ های چای، گل گاوزبان، گل ختمی، به لیمو، سنبل الطیب یا
انواع چای میوه ای نوعی دمنوش گیاهی است، اما در مقابل اگر گیاه را مستقیم
با آب سرد یا گرم بجوشانند جوشانده ای به دست می آید که خاصیت و اثر آن
قوی تر از دمنوش است، چراکه حین جوشاندن مواد بیشتری از گیاه خارج می شود و
توصیه آن است برای مصارف روزانه از دمنوش استفاده شود. البته به این معنا
نیست که جوشانده بر دمنوش برتری دارد و تصمیم بگیرید هر نوع گیاهی را در آب
بجوشانید تا نفع بیشتری از آن ببرید.
بسیاری از گیاهان باید به صورت دمکرده
استفاده شود و اگر بر اثر ناآگاهی یا غفلت جوشانده شود خاصیت آن تغییر می
کند و گاهی موادی از گیاه آزاد می شود که دارای عوارض ناگواری خواهد بود.
در نتیجه از جوشاندن گیاهانی که به صورت فله ای عرضه و توسط افراد ناآگاه و
بی تجربه برای درمان دردی پیشنهاد می شود، اجتناب کنید.
به دمنوش ها رنگ و طعم می زنند؟
گاهی هنگام مصرف برخی دمنوش های گیاهی یا
میوه ای طعم و بوی تندی احساس می شود و در تماس با آب جوش رنگی قوی از آن
تراوش می شود که به نظر می رسد سنتزی و مصنوعی باشد. در این خصوص لازم است
بدانید برخی دمنوش های گیاهی مثل دمنوش نعناع یا دارچین به طور طبیعی رنگ
یا اسانس تندی دارند و بخصوص آن که اگر بخوبی ریز شده و درون کیسه های
کاغذی بسته بندی شده باشد، در تماس با آب جوشیده، رنگ یا ماده معطر آنها
سریع استخراج می شود.
در واقع اغلب دمنوش ها بجز چای به دلیل آن
که اسانس زیادی دارد کمتر دارای رنگ و طعم مصنوعی است، اما این نشان دهنده
آن نیست که همه تولیدکنندگان متعهد بوده و درون دمنوش های کیسه ای از گیاه
خالص استفاده می کنند.
اما چرا برخی دمنوش ها رنگ و بو ندارد و
مزه آب می دهد؟ برخی گیاهان اسانس و رنگ ضعیفی دارند و باید مدت زمان
بیشتری دم بکشند تا اسانس آن خارج شود، ولی اگر این مدت زمان سپری شد و
اثری از رنگ و خاصیت نبود به تقلبی بودن محصول مشکوک شوید. دمنوش های کیسه
ای چون حاوی گیاه پودر شده است طی پنج تا ده دقیقه دم کشیده و رنگ و اسانس
شان خارج می شود، اما گیاهانی که به صورت برگ، ساقه و ریشه کامل هستند
باید بیشتر و گاهی تا ۲۰ دقیقه دم بکشند.
خوب و بد دمنوش های مخلوط
شاید این پرسش مطرح شود آیا گیاهان یا
میوه هایی که برای تهیه چای گیاهی یا همان دمنوش با هم مخلوط می شود، می
تواند بر هم تاثیر منفی گذاشته یا از اثرات یکدیگر بکاهد؟ با توجه به این
که بر اثر مخلوط کردن چند گیاه، خاصیت درمانی، اثرات تقویت کنندگی و آرام
بخشی دمنوش ها افزایش یافته و گاهی هم از میزان عوارض جانبی گیاهان کاسته
می شود، اما باید بدانید در مواردی هم تداخل اثر چند گیاه با یکدیگر می
تواند از خواص دمنوش کاسته یا با ایجاد سمیت موجب بروز عوارض جزئی یا شدید
در مصرف کننده شود.
در نتیجه بدون آگاهی، از مخلوط کردن چندین
نوع گیاه با یکدیگر بپرهیزید. دمنوش های ترکیبی که به صورت صنعتی تولید و
دارای مجوز بهداشت است، اغلب تحت نظارت مسئولان مربوط کنترل شده و قابل
اعتماد است.
نوشیدن روزانه دمنوش عارضه دارد؟
با
توجه به این که اغلب دمنوش ها حاوی رنگدانه، آنتی اکسیدان و ترکیبات
ضدسرطان، ضددیابت، ضدفشارخون و ضدبیماری های قلبی ـ عروقی هستند و برخی از
آنها باعث کاهش خستگی و تمدد اعصاب شده و برخی تقویت کننده معده، روده،
کلیه و کبد است اغلب به صورت روزانه استفاده شده و گاهی در مصرف آن زیاده
روی می شود، اما باید بدانید دمنوش ها همچون برخی داروهای گیاهی یا شیمیایی
امکان دارد همچون شمشیر دولبه عمل کرده و علاوه بر مزایای سودمند، اثراتی
همچون کاهش یا افزایش قند یا فشار خون از خود نشان دهند یا سبب بروز رخوت
شوند یا با غذاهای مصرفی یا داروهای شیمیایی سازگار نبوده و به نفع شما
نباشد. در نتیجه دمنوش ها باید به میزان متعادل و در صورت بیماری با مشورت
پزشک مصرف شود.
به گفته متخصصان مصرف روزانه دمنوش هایی
مانند زیره، رازیانه و گشنیز به مقدار مناسب بدون اشکال است، اما دمنوش گل
گاوزبان که می تواند سبب کاهش یا افزایش فشار خون یا دیگر فاکتورهای خونی
شود محدودیت مصرف دارد و باید روی بسته بندی دمنوش ها مقدار، نوع مصرف،
خواص درمانی و عوارض احتمالی آن درج شود.
دمنوش فله ای بهتر است یا کیسه ای؟
برگ
های خشک شده گیاهانی همچون گل گاوزبان، آویشن، اسطوخودوس، نعناع، چای کوهی
و… به صورت فله ای در بیشتر عطاری ها به فروش می رسد و بیشتر نسل قدیمی ها
از طرفداران پر و پا قرص آن هستند، اما پرسش این است که مصرف دمنوش به شکل
کیسه ای بهتر است یا فله ای؟
با توجه به این که گیاهان دم کردنی به دو
شکل کیسه ای و فله ای در بازار موجودند و هر کدام طرفداران خاص خود را
دارند، پیشنهاد می شود برخی گیاهان مثل دارچین، رازیانه و زیره را به شکل
فله ای تهیه و خودتان به میزان مورد نیاز پودر کنید، زیرا پس از خرد شدن،
مواد موثر گیاه به مرور از بین می رود. در مورد سایر دمنوش های فله ای نیز
چون از نظر کیفیت، رنگ و بو بیشتر قابل بررسی است اگر از محل معتبری تهیه
شود بهتر از انواع دمنوش های کیسه ای است، اما اگر مصرف دمنوش کیسه ای
برایتان راحت تر است انواعی را که به تاریخ تولید نزدیک ترند انتخاب کنید.
دمنوشها حاوی ترکیبات مفیدی است که بر
اثر گذشت زمان با اکسیژن هوا وارد فعل و انفعالات شده و از مزیتشان کاسته
می شود. دمنوشها در محیط خشک، خنک و در سایه دو تا سه ماه قابل نگهداری
بوده و بیش از این زمان اگرچه طعم آن تغییر نمی کند و فاسد نمی شود، اما به
مرور از فواید آن کاسته می شود.
مصرف دمنوش سرد بجز برای برخی گیاهان خاص
توصیه نمی شود، زیرا بر اثر سرد شدن، برخی مواد مؤثر دمنوش از بین می رود و
اثر نوشیدنی کم می شود. بهتر است دمنوش حداکثر ظرف یک تا دو ساعت میل شود.