دستور تهیه چند نوع شیرینی خوشمزه
هر کسی که حداقل یک بار شیرینی تهیه کرده باشد به خوبی به اهمیت پختن آن پی
برده و متوجه شده است که اگر خمیر شیرینی به بهترین نحو ممکن تهیه شود ولی
خوب نپزد، زحمت بیهوده ای کشیده شده ، بنابراین لازم است که در مورد پخت
شیرینی و نحوه کارکردن با فرهای خانگی نکات زیر را بدانید:
معمولاً کیک و شیرینی هایی که دارای حجم زیادتری هستند با حرارت متوسط و مدت زمان زیاد، پخته می شوند.
کیک
و شیرینی هایی که ریز و کوچک هستند(به جز شیرینی هایی که سفیده یا زرده
زیاد در آنها به کار رفته) حرارت زیاد و وقت کمتری برای پخت نیاز دارند.
اگر
حرارت فر برای پخت شیرینی زیاد باشد باعث می شود که روی آن پخته و وسط
خمیر خام بماند، زمانی که این حالت پیش آمد بهتر است یک تکه کاغذ فویل را
چند لایه کرده روی شیرینی بیاندازید به نحوی که به شیرینی آسیب نرساند و
دوباره آن را درفرقرار دهید، در این حالت وسط خمیر نیز پخته خواهد پخت.
درجه
حرارت فردرفرهای مختلف بر اساس سانتی گراد و فارنهایت است که با در دست
داشتن جدول زیر می توان هر کیک یا شیرینی را در هر فری به راحتی پخت.
درجه سانتی گراد درجه فارنهایت
120 250
150 300
160 325
180 350
190 375
200 400
230 450
توجه:
با وجود داشتن این جدول، حتماً به دستورالعمل فر نیز توجه کنید.
فرهایی که حداکثر حرارت آنها 500 یا 550 باشد بر اساس فارنهایت تنظیم شده اند.
فرهایی که حداکثر حرارت آنها 250 تا 300 درجه است بر اساس سانتی گراد تنظمی شده اند.
تبدیل
درجه های سانتی گراد به فارنهایت یا برعکس دارای فرمول است ولی می توان به
صورت تقریبی درجه فارنهایت را نصف کرد و درجه سانتی گراد را به دست آورد
مثلاً اگر حرارت روی 400 درجه فارنهایت باشد باید فرهای سانتی گرادی را روی
درجه 200 تنظیم کرد.
برای طبخ انواع شیرینی یا غذا باید فر را حداقل 30-15 دقیقه قبل از پخت گرم کرد.
نکات مهم در مورد پیمانه های شیرینی پزی که از آنها دراین بخش استفاده می شود:
در
تهیه شیرینی و کیک هائی که ارایه می شود از نوع پیمانه ها استفاده شده
است: پیمانه یک، یک دوم، یک سوم و یک چهارم است که مقدار پیمانه 1 یا کامل
از مواد مختلف به قرار زیر می باشد:
مواد وزن به گرم
1 پیمانه آرد 100 گرم
1 پیمانه پودر قند 125 گرم
1 پیمانه شکر 150 گرم
1 پیمانه روغن(جامد یا مایع) 150 گرم
پیمانه هارا همیشه با قاشق پرکنید و هیچ گاه خود پیمانه را در آرد و روغن فرو نکنید.
هوای اضافی داخل مواد جامد را با حرکت عمودی قاشق در پیمانه بگیرید و روی پیمانه را با کارد صاف کنید.
اندازه تخم مرغ مصرفی در دستورات به مقدار تقریبی 60-50 گرم است که معادل وزن یک تخم مرغ متوسط با پوست می باشد.
اگر
در دستور العمل ها مقدار وزنی تخم مرغ داده شده است، ابتدا آن را به آرامی
هم زده سپس مقدار مورد نیاز را وزن و جدا می کنیم، توجه کنید که تخم مرغ
باعث تغییر طعم شیرینی می شود بنابراین حتماً مقدار ذکر شده باید مصرف شود.
هر جا کلمه تخم مرغ به تنهایی ذکر شد منظور یک تخم مرغ کامل است.
در
ادامه نکات جالبی که درمورد مقدمات آشپزی گفته شد، روش تهیه یک شیرینی ساده
برای مهمانی های کوچک را برایتان بیان می کنیم. سعی کرده ایم شیرینی ای را
انتخاب کنیم که اکثر مواد آن در خانه تان وجود داشته باشد.
– شیرینیهای لذیذ
دوستان،
تهیه شیرینی در منزل نیاز دارد شما مواد اولیه را در منزل داشته باشید یا تهیه کنید .
از
مقدمات تهیه شیرینی وزنه دقیق است که تا دقت 5 گرم را به خوبی نشان دهد،
یک یا چند قالب که بیشتر استفاده می شود را انتخاب نمایید، مثل قالب مناسب
برای تهیه کیک که بهتر است تفلون باشد و چند قالب کوچک و شکل دار برای تهیه
شیرینی، یک قالب کم عمق برای پختن تارتها داشته باشید. همزن نیز از وسایل
اصلی کیک است.
لازم نیست همه این وسایل را به یک باره بخرید بلکه می
توانید آنها را کم کم تهیه کنید درابتدا بهتر است موادی را که بیشتر
استفاده می شود را تهیه کنید و در منزل داشته باشید.
ادویه ها مثل زنجبیل، دارچین، پودر پوست لیمو ترش، پودر نارگیل، بادام، شکلات، وانیل، آرد گندم، پودر سیب زمینی، آرد ذرت و …
این وسایل را تهیه کنید و مطالب آشپزی ما را دنبال نمایید.
شیرینی های ایرانی
ایران زمین مهد هنراست و زنان
ایرانی بانوانی هنرمند وبا سلیقه اند. شیرینی پزی یکی ازهنرهای خانم های با
سلیقه است . چقدر دلپذیر است که از مهمانانتان خصوصاً دردید و بازدیدهای
عید؛ با شیرینی هایی که خودتان تهیه کرده اید پذیرایی کنید.
بسیاری از
خانم های ایرانی رسم دارند برای ایام عید شیرینی مخصوص شهرستان را تهیه می
کنند ، قصدمان براین است که دستورچند شیرینی سنتی ایرانی را که از
یادداشتهای یک آشپز قابل برداشته شده در اختیار شما قرار دهیم تا اگر تمایل
دارید شما هم شیرینی های سنتی ایرانی را در منزل تهیه کنید.
مواد لازم :شیرینی کشمشی
400 گرم خاک قند
300 گرم آرد
200 گرم روغن جامد
3 عدد تخم مرغ
100 گرم کشمش
به مقدارکم وانیل
طرز تهیه:
پودر قند و روغن را مخلوط نموده و می زنیم تا سفید شود . سپس تخم مرغ ها را شکسته ، جدا می کنیم و وانیل را با زرده می زنیم .
سفیده
آنها را هم جدا می زنیم و سپس تمامی مواد را خوب با هم مخلوط کرده
ودرپایان ، آرد و کشمش را اضافه می کنیم. یک سینی با کاغذ روغنی آماده
نموده ، مواد را در قیف ریخته ، بر روی کاغذ قرار می دهیم و در فری که
قبلاً با حرارت 180 – 200 درجه گرم شده ، به مدت 5 دقیقه می گذاریم.
نکته:
دو نکته ای که وجود دارد این است که چون شیرینی درحین پختن ،
پف می کند خمیرها را باید با فاصله روی سینی بگذاریم و دیگر اینکه درجه
حرارت فر نباید خیلی بالا باشد.
نکات تغذیه ای:
نکته جالبی که می توان درباره این شیرینی به آن اشاره
کرد این است که کشمش دارای میزان قابل توجهی کلسیم است . کلسیم بالای
موجود در کشمش، برای افراد مسن و کودکان در حال رشد بسیارمفید است ، پس
توصیه می کنیم این شیرینی را تهیه کنید و از فوائد کشمش موجود در آن سود
ببرید.
کل مواد شیرینی دارای 4هزارکالری انرژی می باشد ، یعنی اگرازکل
مواد 40 عدد شیرینی تهیه کنید ، هر کدام دارای 100 کالری انرژی خواهد بود .
دستور یک شیرینی کره ای خوشمزه که می توانید آن را به همراه چای برای عصرانه میل نمایید :
مواد لازم :
کره : 250 گرم
روغن مایع : نصف لیوان
آرد : 4 لیوان
تخم مرغ : 1 عدد
ماست : 1 قاشق غذا خوری
شکر : 4 قاشق غذا خوری سرپر
کاکائو : نصف استکان
طرز تهیه :
ابتدا کره ، تخم مرغ و ماست را با هم مخلوط کرده ، خوب
به هم می زنیم تا مواد کاملاً مخلوط گردد ، سپس روغن مایع را اضافه نموده و
مجدداً آن را کاملاً به هم می زنیم ، شکر و آرد را به مایع اضافه می
کنیم و مایع را کاملاً به هم می زنیم ، ( البته مقدار آرد باید به اندازه
ای باشد که خمیر به دست نچسبد ) سپس مقداری از خمیر را به اندازه یک گلوله
برداشته و در ظرف جداگانه ای با کاکائو مخلوط می کنیم .
سپس خمیرهایی
را که به اندازه گلوله درست کرده ایم برداشته و آنها را کف دست باز می کنیم
، ( البته مقدار بزرگی و کوچکی شیرینی ها بستگی به سلیقه شما دارد ) ،
خمیری را که با کاکائو مخلوط کرده ایم با دست کاملاً باز می کنیم ، به صورت
ماری ( یا رشته های باریک) در می آوریم و روی شیرینی ها به صورت ضربدر ،
عمودی و یا افقی تزئین می کنیم . خمیرها را داخل ظرف فر چیده ، از قبل فر
را کاملاً داغ کرده و به مدت 20 – 15 دقیقه می گذاریم تا بپزد ، (هنگامی
که ته شیرینی ها سرخ شد و سرخی خود را به دیوارهای بالای شیرینی داد ،
شیرینی شما پخته است ) ، حالا می توانید شیرینها را در ظرف چیده با یک
لیوان چای به عنوان عصرانه میل نمایید .
لطیفه یک شیرینی شیک و راحت
مواد لازم
3عدد تخم مرغ
75گرم شکر
100گرم آرد
یک قاشق مرباخوری بیکینگ پودر
150 گرم خامه
75 گرم پودر قند
نصف قاشق چایخوری وانیل
طرز تهیه:
زرده و سفیده تخم مرغ را جدا کرده، زرده را خوب با همزن
برقی می زنیم تا لیموئی رنگ وسفت شود ، سپس شکر را اضافه کرده با همزن
کاملاً می زنیم .سفیده ها را درظرف دیگری با همزن کاملاً می زنیم تا کاملاً
سفید و سفت شود واز ظرف نریزد. آرد و بکینگ پودر و وانیل را با هم الک
کرده به مخلوط زرده و شکر زده، اضافه می کنیم و با هم زن دستی به آرامی
مخلوط می کنیم. در انتها سفیده را اضافه کرده و با حرکات دورانی همزن دستی
مایه را در یک جهت مخلوط می کنیم. مایه حاصله را درقیف ریخته روی سینی فر
کاغذ روغنی می گذاریم و مایع را به شکل دایره هایی ، با فاصله روی سینی می
ریزیم. روی شیرینی ها پودر شکر می پاشیم و آنها را در فر 350 درجه بمدت 10
دقیقه می پزیم. پس از پخت می گذاریم کاملاً سرد شوند، آنها را از کاغذ جدا
کرده و در بین هر 2 تا ، 2 قاشق سوپخوری خامه زده شده با هم زن قرار می
دهیم. اکنون لطیفه شما حاضر است.
نکات تغذیه ای:
اگر با این مواد 15 عدد شیرینی لطیفه تهیه کنید در
صورتی که 2 قاشق غذا خوری خامه درون آن موجود باشد، هر شیرینی دارای 80
کالری انرژی است.
مواد لازم پفک گردویی
3 عدد زرده تخم مرغ
150 گرم پودرقند
یك فنجان مغز گردوی خشك شده
یك قاشق مرباخوری آرد
یك قاشق چایخوری بیكینگ پودر
كمی هل یا وانیل
طرز تهیه:
زرده تخم مرغ ها را به هم می زنیم. هل یا وانیل و یك سوم
پودر قند را اضافه كرده، آن را تا 5 دقیقه به هم می زنیم . سپس نصف پودر
قند باقیمانده را اضافه كرده و به هم می زنیم و بقیه پودر قند را هم اضافه
می كنیم. زمان به هم زدن پفك گردویی، باید 15 دقیقه طول بكشد و در آخرین
مرحله بیكینگ پودر را با آرد مخلوط كرده، به زرده می افزاییم. درآخرهم گردو
را افزوده و با قاشق كوچكی از مایع برمی داریم و روی كاغذ روغنی كه درسینی
قرار داده ایم ، با كمی فاصله و در طبقه وسط فر با حرارت ملایم قرار می
دهیم ، تا پفك ها پخته و كاملاً خشك شوند. حرارت فر 300 درجه فارنهایت و
زمان پخت 15 دقیقه است.
طرز تهیه زولبیا بامیه گوش فیل و شربت
مواد لازم براي شربت :
شكر 2فنجان
آب يك فنجان
گلاب 2 قاشق سوپخوري
زعفران حل شده يك قاشق مرباخوري
آبليمو يك قاشق مربا خوري
طرز تهيه شربت :
آب و شكر را روي حرارت ملايم قرار مي دهيم تا بجوشد.
بعد گلاب و زعفران را اضافه كرده، سپس آبليمو را مي ريزيم. پس از چند جوش،
شربت آماده شده را از روي شعله بر مي داريم.
زولبيا
مواد لازم:
200 گرم نشاسته
180 گرم ماست
20 گرم آرد
يك قاشق سوپخوري زعفران حل شده
يك قاشق چايخوري روغن جامد
يك دوم قاشق چايخوري جوش شيرين
يك قاشق سوپخوري آب يا گلاب
طرز تهيه:
نشاسته و ماست را مخلوط كرده، چند دقيقه اي صبر مي كنيم تا
نشاسته در ماست خيس خورده و به راحتي حل شود. سپس آرد را اضافه مي كنيم و
با همزن خوب به هم مي زنيم تا مايع زولبيا صاف و يكدست شود. روغن جامد را
اضافه كرده و در حين به هم زدن آب يا گلاب را همراه با زعفران حل شده به
مايع اضافه مي كنيم و آن را در قيف مخصوص مي ريزيم. در اين مرحله جوش شيرين
را هم اضافه مي كنيم و مايع را خوب به هم زده، در حالي كه روغن روي شعله
قرار دارد، زولبيا را توسط قيف در روغن كاملا داغ به صورت دايره هاي بزرگ و
كوچك فرم مي دهيم و بلافاصله پس از كمي سرخ شدن آنها را پشت و رو مي كنيم.
زولبياها را در شربت قرار مي دهيم و پس از15- 10 دقيقه آنها را از شربت خارج كرده و در صافي قرار مي دهيم تا شربت اضافه آن خارج شود.
* يادآوري: براي سرخ كردن باميه و زولبيا و گوش فيل از روغن مايع استفاده كنيد، چون روغن جامد باعث سفت شدن آنهاخواهد شد.
باميه
مواد لازم :
آرد 200 گرم
آب 300 گرم
تخم مرغ 3عدد
روغن جامد يك قاشق سوپخوري
شكر نيم كيلو
نمك يك سوم قاشق چايخوري
آب 150 گرم
آبليمو 2 قاشق سوپخوري
گلاب كمي
طرز تهيه :
آب را جوش آورده، با شعله ملايم آرد را اضافه مي كنيم و
مرتب به هم مي زنيم تا خمير تقريباً سفتي به دست آيد. بعد روغن را اضافه
كرده و مرتب به هم مي زنيم ( در حدود 3-2 دقيقه )، به طوري كه خمير به صورت
يك تكه درآيد. سپس بعد از كمي سرد شدن خمير، تخم مرغ ها را يكي يكي اضافه
مي كنيم و خوب خمير را ورز مي دهيم تا خمير نرم و لطيف شود. براي اين كه
باميه رنگ زيباتري به خود بگيرد، بهتر است از شربت باميه يك قاشق سوپخوري
به خمير باميه اضافه كرده و با خمير مخلوط كنيم. بعد خمير را در قيف با
ماسوره كنگره دار متوسط مي ريزيم و سپس در روغن مايع سرخ مي كنيم.
براي
سهولت كار بهتر است روغن را كمي داغ كرده، باميه ها را به وسيله دست و يا
با قيچي مخصوص آشپزخانه در روغن ريخته، بعد آن را روي حرارت مستقيم قرار
دهيم تا باميه ها سرخ شوند. باميه ها را در حين سرخ شدن مرتب به هم مي زنيم
تا به هم نچسبند و يك دست سرخ شوند. باميه ها را در همان حال كه داغ مي
باشد، به شربت گرم اضافه مي كنيم تا شربت را خوب به خود جذب كنند، در غير
اين صورت باميه ها شربت را جذب نخواهند كرد. اگر باميه پس از چند ساعت شربت
خود را از دست داد، علت آن رقيق بودن شربت مي باشد.
گوش فيل
مواد لازم:
تخم مرغ 2 عدد
ماست نصف فنجان
روغن جامد يك قاشق سوپخوري
بيكينگ پودر يك قاشق چايخوري
آرد به مقدار كافي
طرز تهيه:
در ظرف گودي ماست و تخم مرغ و بيكينگ پودر را خوب به هم مي
زنيم و روغن را اضافه كرده و آرد را كم كم اضافه مي كنيم تا خمير صاف و يك
دستي تهيه شود. سپس آن را چند قسمت كرده و چانه مي گيريم و روي خمير را با
نايلون مي پوشانيم تا سطح خمير خشك نشود و جا بيفتد.
بعد از يكي دو
ساعت هر يك از خميرها را با وردنه روي ميز به قطر 2 ميلي متر پهن كرده و با
قالب گردي خمير را به صورت دايره قالب مي زنيم. سپس يك طرف دايره را جمع
كرده و در روغن داغ سرخ مي كنيم . سپس روي آنها پودر قند مي پاشيم و در ظرف
مي چينيم.
نكاتي در مورد تهيه گوش فيل:
1- در صورتي كه بخواهيد روي گوش فيل پودر شكر بپاشيد، در اين صورت قطر خمير را كمي نازك تر كنيد.
2- گوش فيل را مي توانيم به شكلهاي، مختلفي مانند مربع، پاپيوني و برگ هم در بياوريم.
3- اگر روغن گوش فيل سرد باشد، خمير پف نخواهد كرد.
4- اگر شربت رقيق باشد، گوش فيل زود نرم و بيات مي شود.
طرز تهیه سوهان کنجدی مخصوص عید نوروز
سوهان, سوهان کنجدی, طرز تهیه سوهان, طرز تهیه سوهان کنجدی, طرز تهیه سوهان کنجدس مخصوص عید نوروز
برای تهیه سوهان کنجدی به فر یا لوازم خاصی نیاز نیست، دستور تهیهاش ساده
است، وقت چندانی از شما نمیگیرد، وسوسه و علاقه به خوردنش نیز نظر
مهمانها را جلب میکند.
سوهان
کنجدی یکی از شیرینیهای پرطرفدار، هم برای خوردن، هم برای پختن است! برای
تهیه آن به فر یا لوازم خاصی نیاز نیست، دستور تهیهاش ساده است، وقت
چندانی از شما نمیگیرد، وسوسه و علاقه به خوردنش نیز نظر مهمانها را جلب
میکند.
مواد لازم :شکر ۳ قاشقعسل ۳ قاشقکنجد ۱ پیمانه
طرز تهیه :شعله
را روی مقدار متوسط بگذارید. یک پیمانه کنجد را درون تابه بریزید و مدام
آنها را زیر و رو کنید تا کنجدها کمی رنگ عوض کنند. سپس شعله را خاموش
کنید، شکر و عسل را درون تابهای دیگر بریزید و با قرار دادن درجه شعله روی
متوسط، مواد را به مدت ۵ دقیقه مدام هم بزنید و مخلوط کنید. به محض آن که
روی شکر و عسل مخلوط شده، حباب ظاهر شد، کنجدها را بریزید و خیلی سریع آنها
را هم بزنید و مخلوط کنید. پس از اختلاط، مواد را روی کاغذ روغنی
بریزید و با پشت قاشق یا کاردک آنها را صاف کنید. این کار باید سریع و تا
مواد سرد نشده انجام شود. پس از آن که خنک شد به هر شکل مربع یا لوزی که
تمایل داشتید آنها را برش دهید