خواص قهوه ، مضرات قهوه انواع قهوه
درخت قهوه برگ هایی همیشه سبز و زیبا دارد، گیاهی از تیره Coffee که بیشتر از یک سوم مردم جهان هر روز آن را به عنوان یک نوشیدنی محبوب می نوشند. واژه قهوه برگرفته از زبان عربی و به معنای تحریک کننده و زائل کننده اشتهاست.
درخت قهوه بین هفت تا 10 متر بلندی دارد و در هوای گرم و مرطوب رشد می
کند. عطر گل های کوچک و سفید این درخت بی شباهت به بوی خوش گل یاسمن نیست.
بهترین و مرغوب ترین قهوه که طعم و عطر منحصر به فردی دارد از بوته ای به
نام Arabica در برزیل به دست می آید. تانزانیا و اتیوپی نیز دو کشور مهم
تولیدکننده قهوه هستند که محصول آنها بو و مزه مخصوصی دارد. در ایران حدود
هزار سال پیش، حکیم ابوعلی سینا در کتاب خود، شرح جامعی از خواص قهوه
داده است. امروز بر اساس آمارهای به دست آمده، حدود 89 درصد از مردم جهان
قهوه و چای یا هر دو آنها را مصرف می کنند و حدود 30 درصد از مردم دنیا
قهوه را به هر نوشیدنی گرم دیگر ترجیح می دهند.
نوشیدنی مضر یا مفید؟
هر ماده غذایی را اگر به اندازه مصرف کنید برای بدن منفعت دارد.
اندازه مصرف قهوه
متخصصان تغذیه توصیه میکنند که نوشیدن آن را به دو فنجان قهوه دم کرده یا سه فنجان قهوه فوری(نسکافه) در روز محدود کنید.
اما به این موضوع توجه کنید که نباید بیش از شش فنجان قهوه در یک روز مصرف کنید.
شاید
باورتان نشود اگر بگوییم که در سالهای اخیر بر شمار افرادی که به خوردن
قهوه یا نسکافه عادت کردهاند، افزوده شده است! در زمانهای قدیم در میان
خانوادههای خاص و در مراسم ویژه قهوه تهیه میشد، اما این روزها با واردات
انواع آن، این نوشیدنی
به خصوص در میان قشر جوان محبوبیت فراوانی پیدا کرده است، به ویژه در
روزهای سخت کاری. اما مهمترین نکته آن است که هر روز ما تأثیرات جدیدی را
در زمینه عادت به نوشیدن قهوه میشنویم. البته در برخی از خبرها از فواید آن صحبت میشود، اما در برخی دیگر از مضرات آن میگویند، مانند خبری که اخیراً از سوی یکی از خبرگزاری ها منتشر شد.
بر اساس تازه ترین تحقیقات پزشکی، مصرف زیاد قهوه سبب از بین رفتن مینای دندان ها میشود. متخصصان تغذیه توصیه میکنند که نوشیدن آن را به دو فنجان قهوه دم کرده یا سه فنجان قهوه فوری(نسکافه) در روز محدود کنید.
در این خبر که از سوی خبرگزاری ایسنا منتشر شد، بر این موضوع تأکید شده بود که نوشیدن قهوه به شدت برای سلامت دندان ها مضر است. به گزارش این خبرگزاری، بر اساس تازه ترین تحقیقات پزشکی، مصرف زیاد این نوشیدنی سبب از بین رفتن مینای دندان
ها میشود. بر اساس این تحقیقات، قهوه فرآوری شده(نسکافه) 30 برابر بیش
از نوع عادی آن(به علت اسید سیتریک موجود)، سبب خوردگی مینای دندان میشود و به این ترتیب پوسیدگی دندان
ها را به همراه خواهد داشت. در ادامه، دلایل کامل و توضیحات بیشتر درباره
این تحقیق به چشم نمیخورد، اما شما درباره خواصی که بارها و بارها
تحقیقات، آنها را به اثبات رسانده اند چیزی میدانید؟
بهتر است بدانید که بیش از یکسوم مردم جهان قهوه را دوست دارند و مصرف میکنند. واژه قهوه، برگرفته از زبان عربی و به معنای تحریککننده و زایلکننده اشتهاست.
برخی از مورخان، پیشینه این واژه را به کشور اتیوپی نسبت میدهند. درخت
قهوه بین 7 تا 10 متر بلندی دارد و درهوای گرم و مرطوب رشد میکند. این
درخت گلهایی کوچک و سپید دارد که بوی آن شبیه به بوی گل یاسمن است.
جالب
است بدانید که دانه های آن در آغاز، رنگ سبز و پس از رسیدن، رنگ گیلاس به
خود میگیرند. از این رو، در بعضی کشورها به درخت گیلاس هم شهرت دارد.
دانههای قهوه دو به دو به یکدیگر چسبیده اند و پرده نازکی میان آنها وجود
دارد که آنها را از هم جدا می کند. تهیه قهوه در کشورهای گوناگون، متفاوت
است، اما اغلب آن را با آب جوش ، بخار آب و یا از طریق گذراندن آب جوش از
پودر آن تهیه میکنند.
بهترین قهوه جهان
از نظر بو و طعم ، از بوته ای به نام Arabica به دست می آید که در برزیل
به خوبی رشد می کند و از آنجا به سراسرجهان صادر می شود .
تا
به حال از خودتان پرسیده اید که اسپرسو چه تفاوتی با قهوه معمولی دارد؟
باید بگوییم که این نوع قهوه را با بخار آب درست می کنند و این روش تهیه
قهوه در ایالات متحده بسیار رایج است.
اما سؤالی که همیشه در میان مصرف کنندگان این نوشیدنی وجود دارد آن است که “مقدار مجاز نوشیدن قهوه چهقدر است؟”
جالب است بدانید، متخصصان تغذیه توصیه میکنند که نوشیدن آن را به دو فنجان قهوه دم کرده یا سه فنجان قهوه فوری(نسکافه) در روز محدود کنید.
اما درباره میزان کافئینی که از طریق این نوشیدنی
به بدن میرسد باید بگوییم که با نوشیدن یک فنجان قهوه معمولی، 115 میلی
گرم کافئین و با یک فنجان نسکافه، 65 میلی گرم کافئین و با نوشیدن یک فنجان
قهوه بدون کافئین باز هم معادل 3 میلیگرم کافئین وارد بدن میشود.
بنابراین میتوان گفت که کافئین در هیچ شرایطی به طور کامل از قهوه جدا
نمیشود، بلکه مقدار آن به حداقل میرسد.
حتماً خواص فراوانی را از گوشه و کنار درباره این نوشیدنی شنیدهاید. تا به حال خواصی نظیر بهبود خستگی و افسردگی، افزایش متابولیسم بدن و کاهش حملات آسم در مورد قهوه به اثبات رسیده است.
به
این ترتیب که کافئین موجود در قهوه به میزان 10 درصد سرعت پردازش اطلاعات
را در مغز افزایش داده و مصرف یک فنجان قهوه بعد از نهار، مانع از بی حالی
پس از مصرف غذا در ظهر میشود.
به علاوه دیده شده است که از این نوشیدنی میتوان در کاهش افسردگی
و اضطراب نیز استفاده کرد. در ضمن، قهوه موجب افزایش سرعت متابولیسم بدن و
شکستن چربیها شده و به میزان قابل ملاحظهای سوخت و ساز را در سلولها
بالا میبرد.
اما به این موضوع توجه کنید که نباید بیش از شش فنجان قهوه در یک روز مصرف کنید.
طی مطالعه ای در آمریکا و ایتالیا، دیده شد که نوشیدن مرتب قهوه در بیماران مبتلا به آسم، باعث کاهش حملات آسمی در آنها می شود.
البته مهم ترین نکتهای که باید در مورد این نوشیدنی
در نظر داشت، رعایت اعتدال در مصرف آن است، زیرا دریافت بیش از اندازه
کافئین باعث بیقراری، بی خوابی ، تعریق و تپش قلب می شود. به علاوه، قهوه
های معمولی که به شکل سنتی یعنی به روش دم کرده تهیه میشوند، اگر بیش از
اندازه به مصرف برسند، میتوانند کلسترول خون را نیز بالا ببرند.
کافئین موجود در قهوه در طولانی مدت و بر اثر استفاده بی رویه می تواند اعتیادآور و مضر
باشد، اما چون این نوع اعتیاد زیان آور نیست، مصرف آن در میان مردم همچنان
رواج دارد. کافئین در طول روز به شکل های گوناگون از راه نوشیدن انواع
نوشابه های گازدار، شکلات ها و قهوه وارد بدن می شود. کافئین موجود در یک
فنجان قهوه حدود 150 سی سی است. قهوه ای که با آب جوش قطره ای تهیه می شود،
60 تا 180 میلی گرم کافئین دارد. قهوه ترک دارای 40 تا 170 میلی گرم
کافئین و میانگین 100 میلی گرم است. نسکافه فرانسوی (قهوه آماده) دارای 30
تا 120 میلی گرم کافئین و میانگین کافئین 75 میلی گرم است. نسکافه فرانسوی
بدون کافئین دارای یک تا پنج میلی گرم کافئین است. امروز پژوهشگران درباره
کافئین موجود در قهوه، نظریات مختلف و گاهی حتی متضاد ابراز می کنند. گروهی
از پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که قهوه موجب پیدایش سرطان
در انسان می شود و گروهی نیز معتقدند که کافئین باعث تحریک بیماران روانی
می شود. اما در 1998 یک نشریه پزشکی مدعی شد که بر اساس آزمایش های انجام
شده، قهوه با تحت تاثیر قرار دادن سلول های سرطانی، باعث توقف رشد این سلول ها می شود و علاوه بر این بر تیزهوشی و آرامش نوشندگان نیز می افزاید.
به نظر می رسد بهترین و مطمئن ترین راه، رعایت حد اعتدال در مصرف این نوشیدنی بحث برانگیز و دلپذیر باشد. افرادی که از بالا بودن فشار خون یا بیماری تپش قلبی رنج می برند و همچنین خانم های باردار، بهتر است در مصرف قهوه زیاده روی نکنند.
قهوه های فوری
قهوه
را به دو صورت درست می کنند؛ با دُرد یا صاف نشده و بی درد یا صاف شده.
قهوه عربی و قهوه ترک را با درد درست می کنند. قهوه عربی، سیاهرنگ و تلخ
است، اما قهوه ترک، رنگی ترش و مزه ای متمایل به شیرینی دارد. اروپاییان
اما معمولا درد قهوه را از آب آن جدا می کنند. به همین خاطر قهوه اروپایی
همیشه درشت تر از قهوه عربی و ترک سائیده می شود. قهوه برخلاف چای نیاز به
دم کردن ندارد، چراکه ماده عطری، رنگی و موثر آن به محض تماس با آب جوش
آزاد می شود. در نیمه دوم قرن بیستم، انواع قهوه فوری (instand coffee) نیز
در بازار اروپا و آمریکا عرضه شد. این قهوه در واقع شیره تبخیر شده قهوه
صاف و عصاره دانه قهوه است که نیازی به قهوه جوش ندارد و با حل کردن کمی از
آن در یک فنجان آب جوش، قهوه آماده به دست می آید. این نوع قهوه در آغاز
مخالفان جدی در میان طرفداران قهوه داشت، چراکه قهوه نوشان حرفه ای معتقد
بودند طعم و عطر واقعی این نوشیدنی
در بسته بندی های قهوه فوری از دست می رود، اما امروز با پیشرفت فن آوری
تولید قهوه فوری، دیگر فاصله میان کیفیت این دو نوع قهوه به کلی از میان
رفته و حتی قهوه فوری طرفداران بیشتری پیدا کرده است، چراکه این نوع قهوه
معمولا پس از سایش، پروسه تولید را طی می کند و در حقیقت به نوعی پرورده و
خوش طعم می شود.
اولین شرکتی که قهوه فوری را راهی بازار جهانی قهوه
کرد، شرکت معروف Nestle بود. با ورود بسته های Nestle Coffee به ایران،
اصطلاح نسکافه نیز میان علاقه مندان به نوشیدن قهوه رواج یافت. به این
ترتیب اصطلاح نسکافه به نوعی اختراع ایرانیان قهوه نوش به حساب می آید.
هر
کیلو قهوه آماده یا فوری بین 25 تا 30 هزار تومان به فروش می رسد، اما
بسته بندی های کوچک در وزن های مختلف هم در بازار وجود دارد که هریک قیمت
خاص خود را دارند. معروف ترین قهوه های آماده که معمولا در بسته های 20
گرمی و با نام کلی? 33in1 به فروش می رسد Eagel Ring، Coffee Ring، Super
Coffee mix original و Gold Eagel هستند که از 100 تا 200 و گاه 250 تومان
به فروش می رسند، اما قیمت قهوه فرانسه و ترک ایرانی در بازار کیلویی 4
هزار تومان و انواع خارجی آن از 12 هزار تا 30 هزار تومان متغیر است. قهوه
سائیده شده که معمولا آب جوش از آن می گذرانند و صافش می کنند، نمی تواند
حداکثر کیفیت را داشته باشد. درواقع این قهوه همان کیفیت طبیعی را دارد،
اما کیفیت قهوه های فوری قابل تغییر است و می تواند بسیار متغیر باشد. قهوه
فوری، حاصل پیشرفت تکنولوژی در زمینه تهیه انواع قهوه است و اغلب طعم و
بوی بسیار مطبوعی دارد.
همه قهوه هایی که می نوشیم!
انواع قهوه بر اساس نوع مصرف و مقدار سایش و ترکیبات آن متغیر است. قهوه ترک، قهوه اسپرسو،
قهوه عربی، قهوه فرانسه، کاپوچینو، موکا، فراپه و … انواع مشهور این نوشیدنی هستند. قهوه ترک را در قهوه جوش و در ترکیه
غالبا سر میز، روی چراغ الکلی های کوچک و ظریف طی مراسم جالبی درست می
کنند. قهوه اسپرسو نیز که نخستین بار در ایتالیا تهیه شد، معمولا در فنجان
های کوچک پیش از ظهر یا بعد از ناهار نوشیده می شود.
تلخی قهوه عربی
بسیار بیشتر از سایر انواع قهوه هاست و رنگ آنهم به سیاهی می زند، اما آنچه
در میان مردم ما به عنوان قهوه فرانسه معروف است، در واقع قهوه ساده ای
است که با ریختن آب جوش روی قهوه سائیده و صاف کردن آن پس از چند لحظه به
دست می آید و در فنجان های نسبتا بزرگ با شیر یا بدون شیر، شیرین یا تلخ
نوشیده می شود. قهوه فرانسه خشک به درشتی شکر و به رنگ قهوه ای سیر است.
کاپوچینو هم نوعی شیر قهوه ایتالیایی است. کاپوچین، نام فرقه ای از راهبان
کاتولیک است که معمولا چهره ای رنگ پریده دارند و کلاهی سیاه به سر می
گذارند. فنجان قهوه کاپوچینو با آن همه کف شیر و گرد کاکائو و دارچین،
ظاهرا به نظر ایتالیایی ها شبیه قیافه راهبان کاپوچین بوده است!
آنچه مسلم است، قهوه گیاه مفیدی است. هم نوشیدنی
مطبوعی از آن به دست می آید و هم از تفاله آن می توان استفاده کرد. تفاله
قهوه برای گرفتن بوی زهم و سایر بوهای نامطبوع دست بسیار موثر است. از این
تفاله برای رنگ کردن مو هم می توان استفاده کرد.
مضرات و فواید مهم مصرف قهوه!!
مصرف قهوه تان افزایش یافته؟ جای نگرانی نیست.
کاپوچینو، قهوه … قهوه لحظات استراحت دلچسب و دلپذیری را برای ما با خود به همراه میآورد.
خواص قهوه از آنتی اکسیدان ها ناشی میشود
اولین فایدۀ قهوه،
مطمئناً به لطف کافین موجود در آن، مقابله با ضربات شلاقی است. قهوه،
هوشیاری، تمرکز و توجه را افزایش میدهد. و به طور خلاصه، به بیدار و
هوشیار ماندن کمک میکند… حتی شده برای یک دقیقه!
اما فواید قهوه
به این موارد خلاصه نمیشود. در واقع، قهوه حاوی آنتی اکسیدان های متعدد،
خصوصاً پلی فنول است. آنتی اکسیدان ها بدن را در مقابل اکسیداسیون محافظت
میکنند.
این پیدۀ طبیعی و اجتناب ناپذیر نابودی مولکول های سازندۀ
بدن ما را به دنبال دارد. پیری و ظهور سرطان ها از دیگر پیامدهای
اکسیداسیون است. اما همان طور که میدانیم یک فنجان قهوه ۲۰۰ میلی لیتر
بیشتر از یک سهم میوۀ سرشار از آنتی اکسیدان، مانند زغال اخته یا گیلاس
آنتی اکسیدان در خود دارد. آنتی اکسیدان ها تنها برگ برنده ای نیستند که
قهوه در آستین خود دارد. این مادۀ مفید، منبع بسیار خوبی برای تأمین
منیزیم، ویتامین B2، B3 و مس است.
به خاطر همین خواص است که قهوه عملکرد پیشگیرانه در مقابل بسیاری از بیماری ها دارد. بیماری هایی چون:
سرطان کبد، سرطان کولون و سینه،
دیگر بیماری های کبد (خصوصاً سیروز)،
بیماری پارکینسون،
دیابت،
نقرس،
و غیره.
قهوه مضراتی هم دارد
با تمام این حرف ها نمیتوان گفت که قهوه سرآمده تمام نوشیدنی هاست. برخی از آثار آن زیان آور هستند:
مصرف کافئین، آزاد شدن هورمون استرس را با خود به دنبال دارد. اگر شما فرد
پر استرس یا مضطربی هستید، بهتر است که مصرف قهوه تان را کاهش دهید.
قهوه گوارش را سرعت میبخشد. بنابراین افرادی که رودۀ حساسی دارند، باید از نوشیدن قهوه اجتناب کنند.
قهوه ترشح اسید معده را نیز افزایش میدهد: اگر مبتلا به رفلاکس معد-مری،
ورم معده یا زخم معده هستید، حواس تان به میزان قهوه ای که مینوشید، باشد.
قهوه جذب آهن توسط بدن را نیز کم میکند. بنابراین نوشیدن قهوه به کسانی که مبتلا به کم خونی هستند، توصیه نمیشود.
ضمناً دُز بالای کافئین طی بارداری خطرناک است.
از همین رو، به زنان باردار توصیه میشود که مصرف قهوه شان را نهایتاً به
دو فنجان در روز محدود کنند. (این میزان قهوه در صورتی مجاز است، که هیچ
نوشیدنی حاوی کافئین دیگری مورد استفاده قرار نگیرد.)
و در نهایت
باید بدانید که کافئین تپش قلب را زیاد میکند. پس در صورتی که به خاطر
مشکلات ریتم قلبی، دارو میخورید، حواس تان به میزان مصرف قهوه تان باشد.