خواص روغن کنجد

روغن کنجد و خواص شگفت‌انگیز آن

روغن کنجد در بین روغن‌های خوراکی به ملکه‌ی روغن‌ها مشهور است. دانه
کنجد بیشترین میزان روغن را در بین دانه‌های روغنی دیگر داراست اما با وجود
این تولید آن بسیار کمتر از دانه‌های دیگر نظیر سویا، آفتابگردان و گلرنگ
است.

روغن کنجد به عنوان یک روغن با قیمت و کیفیت بالا شناخته
می‌شود. این روغن بیشترین مقاومت و ماندگاری را در بین روغن‌های خوراکی با
درصد بالای چربی غیراشباع دارد. نوع لیگنان و آنتی اکسیدان‌های طبیعی موجود
در این روغن باعث بروز مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون و خواص
فیزیولوژیکی ارزشمند روغن کنجد شده است.

ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد به گونه‌ای است که برای هر سه مصرف سرخ کردن، پخت و پز و سالاد قابل استفاده است.

 

خواص روغن کنجد

* کاهش دهنده سطح کلسترول بد خون(LDL) و افزایش جذب کلسترول خوب(HDL)

* کاهش فشارخون در افراد مبتلا به فشار خون بالا

* جلوگیری از سرطان‌های سینه، پروستات و سرطان‌های دستگاه گوارش

* جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق

* جلوگیری از بروز سکته قلبی

* جلوگیری از بروز آب مروارید

* شفافیت و لطافت پوست به دلیل غنی بودن از ویتامین E

* مناسب برای سرخ کردن به دلیل مقاومت بالای حرارتی

* کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون

* جلوگیری از بیماری‌های مفصلی و آرتروز

*
خواص آنتی اکسیدانی فوق‌العاده به دلیل وجود دو ماده شیمیایی sesamol و
sesamin. آنتی اکسیدان‌ها با رادیکال‌های آزادی که به سلول‌ها آسیب
می‌رسانند و به روند پیری سرعت می‌بخشند مقابله می‌کند.

* ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمر جلوگیری می‌کند.

خواص ذکر شده در مورد روغن کنجد بدین معنا نیست که شما آزادید هر چه قدر

که
می‌خواهید از آن در طی یک روز استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که کالری
همه‌ی روغن‌ها یکسان است؛ یعنی هر 5 گرم آن که معادل یک قاشق چای خوری
می‌شود چیزی در حدود 45 کیلوکالری انرژی دارد

* روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می‌کند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه می‌شود.

* مصرف مرتب آن اضطراب را کاهش می‌دهد، گردش خون را تقویت می‌کند، مانع اختلالات عصبی می‌شود و سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند.

* مصرف روغن کنجد، نشاط آور است، هوشیاری ایجاد می‌کند، دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش می‌دهد.

* ویتامین E موجود در آن به رشد مو سرعت می‌بخشد.

* برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج می‌برند مفید است.

* مصرف موضعی این روغن، پوست را نرم و لطیف می‌کند.

* خاصیت ضدقارچی و ضدباکتریایی دارد.

* غرغره کردن آن، باکتری‌ها، از جمله باکتری‌های سرماخوردگی از بین می‌برد.

* محافظ طبیعی در برابر اشعه‌ی فرابنفش به حساب می‌آید.

* مانع شوره‌ی سر می‌شود.

* از پوست در برابر کلر موجود در آب استخر محافظت می‌کند.

* ماساژ با روغن کنجد انعطاف پذیری مفاصل را زیاد می‌کند.

* بریدگی‌ها و جراحت‌های سطحی را درمان می‌کند.

* پوست صورت به خصوص اطراف بینی را سفت می‌کند و مانع بزرگ شدن منفذهای پوستی صورت می‌شود.

* از بروز آکنه جلوگیری می‌کند.

روغن کنجد

خواص شیمیایی

 

ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد

روغن
کنجد به گروه اسیدهای اولئیک – لینولئیک متعلق است. این روغن کمتر از 15
درصد اسید چرب اشباع دارد که بیشترین آن پالمیتیک و استئاریک و بیش از 85
درصد مجموع اسیدهای چرب آن غیراشباع است. اسید اولئیک و اسید لینولئیک بیش
از 80 درصد کل اسیدهای چرب روغن کنجد را تشکیل می‌دهند.

برخلاف
روغن‌های گیاهی دیگر در این گروه، درصد اسید اولئیک روغن کنجد حدود 45 درصد
و اسید لینولئیک آن حدود 40 درصد از مجموع کل اسیدهای چرب آن می‌باشد.

 

استرول ها(sterols)

روغن
کنجد در مقایسه با سایر روغن‌های گیاهی، مواد غیرقابل صابونی(حدود 2 درصد)
بیشتری دارد. مواد غیرقابل صابونی شامل استرول ها، تری ترپن‌ها و تری ترپن
الکل‌ها، توکوفرول ها و لیگنان‌های کنجد می‌باشد. روغن کنجد یکی از منابع
غنی استرول های گیاهی(فیتواسترول) می‌باشد. فیتواسترول ها یا استرول های
گیاهی رقیب کلسترول در جذب هستند. بنابراین مصرف فیتواسترول موجب کاهش
کلسترول خون و در نتیجه جلوگیری از حملات قلبی و عروقی می‌شود.

فیتواسترول ها و به طور خاص بتا سیتوسترول، از رشد سلول‌های سرطان کولون، سرطان پروستات و سرطان سینه نیز جلوگیری می‌کنند.

 

توکوفرول ها(Tocopherols)

شهرت
روغن کنجد به خاطر مقاومت در برابر اکسید شدن آن است. یکی از دلایل این
مقاومت بیش از حد به خاطر وجود توکوفرول در این روغن است و میزان آن در
روغن کنجد 1200 میلی گرم بر کیلوگرم است. گاما توکوفرول بیشترین میزان
موجود در روغن کنجد را شامل می‌شود و پس از آن دلتا و آلفا هستند که حدود 5
درصد توکوفرول موجود در روغن را شامل می‌شوند. در بین اقسام مختلف
ایزومرهای توکوفرول، گاما توکوفرول قوی‌ترین آنتی اکسیدان موجود در روغن‌ها
می‌باشد.

روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می کند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه می شود

این
خاصیت آنتی اکسیدانی، ماندگاری این روغن را در برابر حرارت در مقایسه با
روغن‌های دیگر بسیار افزایش داده است. مقاومت اکسیداتیو روغن کنجد در برابر
حرارت 110 درجه سانتی‌گراد 17.5 ساعت می‌باشد که این روغن را در دسته
روغن‌های با مقاومت بالا قرار می‌دهد. همچنین نقطه دود این روغن 226 درجه
سانتی‌گراد می‌باشد. شایان ذکر است مقاومت حرارتی روغن‌های مخصوص سرخ کردنی
در همین دما حداکثر 14 ساعت می‌باشد. لذا از این روغن می‌توان در مصارف
سرخ کردنی عمیق با طیب خاطر استفاده نمود.

 

نکته‌ی مهم

خواص
ذکر شده در مورد روغن کنجد بدین معنا نیست که شما آزادید هر چه قدر که
می‌خواهید از آن در طی یک روز استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که کالری همه‌ی روغن‌ها یکسان است؛
یعنی هر 5 گرم آن که معادل یک قاشق چای خوری می‌شود چیزی در حدود 45
کیلوکالری انرژی دارد. پس مراقب باشید تا با مصرف بی رویه‌ی آن دچار اضافه
وزن و در پی آن دچار مشکلات و بیماری‌های مختلف نشوید.



عرقیات مفید در کاهش و تنظیم قند خون(دیابت)

با سلام و احترام به همه دوستداران طب سنتی و گیاهان دارویی به ویژه
عزیزانی که ما را با تلفن ها و ایمیل های پر از مهر خود مورد لطف قرار
دادند و باعث دلگرمی برای ادامه ارائه مطالب شدند. با توجه به درخواستهای
مکرر شما عزیزان مبنی بر معرفی عرقیات برای کاهش و تنظیم قندخون(دیابت)
برای داشتن زندگی بهتر و سالم تر، تصمیم گرفتیم تا به معرفی گیاهان متفاوتی
برای درمان این بیماری که از نظر علمی نیز تاثیر آن ها ثابت شده است
بپردازیم.در این مطلب به تعدادی از این گیاهان اشاره خواهیم کرد.

 آلوئه ورا  : مطالعات بسیاری انجام شده نشان دهنده
این موضوع است که مصرف منظم عرق آلوئه ورا  برای ایجاد ثبات در میزان گلوکز
در جریان خون  آنزیمهایی نظیر آمیلاز و لیپاز که برای کاهش چربی و قند خون
مفیدند، در این گیاه موجود است که قند و کلسترول خون را کنترل می کند.

برگ زیتون : مصرف عرق برگ زیتون می‌تواند مانند گلوکز،
میزان ترشح انسولین از لوزالمعده (پانکراس) را افزایش دهد و با افزایش
ترشح انسولین، باعث کاهش قندخون و رسیدن آن به سطح نرمال در بیماران دیابتی
شود.

برگ گردو : از نظر طب سنتی عرق برگ گردو یکی از موارد
بی نظیر در کاهش و تنظیم قند خون به دلیل مقدار فراوانی از انواع آنتی
اکسیدان موجود در آن است.

بوقناق : عرق بوقناق تأثیر مستقیم بر فعالیت‌های
آنزیمی کبد داشته و برای پاکسازی کبد از سموم و باز کردن مجاری کبدی مفید
است؛ بر غدد فوق‌کلیه اثر مفید و مؤثر داشته و در همکاری با کبد برای
افزایش ترشح انسولین و فعال کردن لوزالمعده (پانکراس)، کاهش قند خون و
درمان دیابت اثر شگفت‌آوری دارد.

خارمریم : در بسیاری مقالات از خارمریم به عنوان دوست
کبد یاد شده ، خار مریم حاوی عنصر فعالی به نام “سیلی مارین” است. سیلی
مارین ترکیبی حفاظت کننده از کبد درون خار مریم است. این عنصر ضد اکسید به
مراتب قویتر از ویتامین C , E بوده و در درمان بیماری های کبد مثل : سیروز
کبدی، هپاتیت B مزمن، بیماریهای الکلی مزمن کبد و آسیبهای وارده بر کبد در
اثر مواد سمی  و همچنین در تنظیم و کاهش قند خون مؤثر است. سلولهای آسیب
دیده کبد را ترمیم می کند.

 دارچین : دارچین مدت طولانی به عنوان منبعی خوب برای
درمان دیابت گزارش شده است.مطالعه ای در سال 2003 توسط خان و همکاران انجام
شد، که  در آن 60 نفر در گروه مورد آزمایش قرار گرفتند و به یک سوم از
گروه، دارونما داده شد. نتایج پایانی بسیار چشمگیر بود و سلامت کلی گروه با
قند پایینتر از 18 درصد ، افزایش یافته بود. کلسترول LDL و تری گلیسیرید
نیز کاهش یافته بود. همه افراد هیجان زده بودند و به استفاده از دارچین
مشتاق بودند دارچین در غشای سلولی همانند انسولین عمل میکند، در نتیجه نیاز
شما به انسولین را فورا پایین می آورد.

سیر : این گیاه بهترین درمان برای کاهش مستقیم قند خون، بازسازی سلول های لوزالمعده و تحرک آن برای تولید انسولین به حساب می آید.

شنبلیله: شنبلیله یکی از پرمصرف ترین گیاهان برای
کنترل بیماری دیابت به حساب می آید. شنبلیله مقاومت انسولین را در بدن کاهش
می دهد و با افزایش تعداد گیرنده های انسولین در گلبول های قرمز، میزان
قند خون را کنترل می کند. این گیاه با به کارگیری گلوکز در بافت های
پیرامونی، میزان گلوکز خون را کاهش می دهد.

شوید:  معولا شوید به منظور کاهش چربی خون به ویژه تری
گلیسرید که با قند خون ارتباط دارد مصرف می شود، شوید نه تنها کاهنده چربی
خون است بلکه باعث ترشح و جذب بهتر انسیولین و در نتیجه تنظیم قند خون می
شود.

قرقات : در شمال غربی کشور عزیزمان ایران گونه گیاهی
یافت می شود که در نواحی جنگلی و معمولا به صورت وحشی می روید . محلی ها
قره گیله یا سیاه گیله آن را نامیده اند که از نظر ظاهر دارای برگ های
بیضوی و نوک تیز با گل های صورتی و سفید ریز است و در اواخر تابستان، دانه
های سیاه ارغوانی آن برای چیده شدن آماده می شوند. میوه آن را می توان هم
به صورت تازه و هم خشک شده مصرف کرد، اثر ضد دیابت یک بار مصرف عصاره این
گیاه که اثری مشابه انسولین دارد، تا چند هفته در بدن باقی می ماند. به
علاوه این گیاه دارویی در پیشگیری از عوارض بلندمدت دیابت مانند عوارض قلبی
عروقی، عصبی، کلیوی و چشمی تا حدی موثر است. عصاره آن به مقدار۸۰ تا ۱۶۰
میلی گرم ۳ بار در روز برای بیماران مبتلا به دیابت توصیه می شود.:

کلپوره : استفاده از کلپوره(مریم نخودی) از گذشته تا
امروز برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها توسط اطبای طب سنتی قدیم
قرار گرفته و حتی امروزه نیز مورد توجه بسیاری از علاقمندان گیاهان دارویی
قرار دارد، از جمله خواص درمانی کلپوره کنترل قند خون و از بین بردن بسیاری
از مشکلات گوارشی به ویژه دل پیچه نوزادان است که خانواده های کرمانی با
خواص درمانی این گیاه به طور کامل آشنایی دارند.

گزنه : گیاه گزنه هم یکی دیگر از گیاهان دارویی است که
در کنترل دیابت نقش مهمی دارد، معمولا در هر منطقه ای یافت می شود ، این
گیاه طبیعت گرم دارد و می توان گفت به دلیل داشتن خواص درمانی بی نظیرش
برای مشکلات کبد و مجاری ادراری نیز کارایی دارد.

یونجه :  یونجه را به دلیل دارا بودن مقدار فراوانی از
ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن سلطان گیاهان دارویی نامیده اند،
از خواص درمانی بی نظیر آن می توان به کاهش و تنظیم قند خون اشاره کرد.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top