| متن قانون: |
فصل اول (از آيين نامه ها) | بهداشت فردى |
ماده 1 (از آيين نامه ها) | كليه متصديان و كارگران و اشخاص كه در مراكز تهيه و توليد و توزيع و نگهدارى و فروش و وسايط نقليه حامل مواد خوردنى و آشاميدنى و آرايشى بهداشتى و اماكن عمومى اشتغال دارند. موظفند دوره ويژه بهداشت عمومى را بترتيبى كه معاونت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكى تعيين و اعلام مىنمايد گذرانده و گواهينامه معتبر آنرا دريافت دارند. تبصره 1- مديريت و يا تصدى و اشتغال بكار در هر يك از كارگاهها و كارخانجات و مراكز و اماكن و وسايط نقليه موضوع آييننامه بدون داشتن گواهينامه معتبر موضوع ماده يك ممنوع است. تبصره 2- استخدام يا بكارگيرى اشخاص فاقد گواهينامه معتبر مندرج در ماده يك اين آييننامه در هر يك از كارگاهها و كارخانجات و اماكن و مراكز و وسايط نقليه مذكور ممنوع است. تبصره 3- اشخاصى مانند صندوقدار، باغبان، راننده و نظاير آنها كه در اماكن موضوع اين آييننامه شاغل بوده ليكن با مواد غذائى، آرايشى و بهداشتى ارتباط مستقلى ندارند از شمول ماده 1 فوق و تبصرههاى 1 و 2 آن مستثنى مىباشند. |
ماده 2 (از آيين نامه ها) | كليه متصديان، مددياران و كارگران و اشخاصى كه مشمول ماده يك اين آييننامه مىباشند موظفند كارت معاينه پزشكى معتبر در محل كار خود داشته و هنگام مراجعه بازرسين بهداشت ارائه نمايند. تبصره 1- كارفرمايان موظفند هنگام استخدام اشخاص گواهينامه معتبر ماده 1 و كارت معاينه پزشكى آنان را ملاحظه و ضمن اطمينان از اعتبار آن در محل كسب نگهدارى نمايند. تبصره 2- كارت معاينه پزشكى منحصراً از طرف مراكز بهداشت شهرستان يا مراكز بهداشتى درمانى شهرى و روستائى وابسته به بهداشت، درمان و آموزش پزشكى صادر خواهد شد مدت اعتبار كارت فوق براى پزندگان اغذيه، ساندويچ، بستنى و آبميوهفروشان و قنادان و مشاغل و نيز كارگران كارگاهها و كارخانجات توليد مواد غذايى و بهداشتى و فاسدشدنى 6 ماه و براى ساير مشاغل موضوع اين آييننامه حداكثر يكسال مىباشد. |
ماده 3 (از آيين نامه ها) | متصديان و كارگران اماكن و مراكز و كارگاهها و كارخانجات و وسايط نقليه موضوع اين آييننامه موظفند رعايت كامل بهداشت فردى و نظافت عمومى محل كار خود را نموده و به دستوراتيكه از طرف بازرسين بهداشت داده مىشود عمل نمايند. |
ماده 4 (از آيين نامه ها) | كليه اشخاصى كه در اماكن و مراكز و وسايط نقليه موضوع اين آييننامه كار مىكنند بايد ملبس به لباس كار و روپوش تميز و برنگ روشن باشند. تبصره 1- كليه تهيهكنندگان مواد غذائى نظير آشپزان – نانوايان و مشاغل مشابه و نيز كارگران كارگاهها و كارخانجات توليد مواد غذايى و بهداشتى كه با اين مواد ارتباط مستقيم دارند ملزم به پوشيدن روپوش سفيد و كلاه و اشخاصى مانند شاغلين و فروشندگان اغذيه ساندويچ – آبميوه – بستنى – شيرينيجات – كله و پاچه – جگركى و مشابه آنها علاوه بر روپوش و كلاه ملزم به استفاده از دستكش در حين كار مىباشند. تبصره 2- در رستورانها و چايخانههاى سنتى افراديكه در امر پذيرايى شركت داشته و با غذا سر و كار دارند ملزم به پوشيدن روپوش و كلاه سفيد بوده و ساير افراد مىتوانند از لباسهاى محلى استفاده كنند. |
ماده 5 (از آيين نامه ها) | متصديان اماكن و مراكز و كارگاهها و كارخانجات موضوع اين آييننامه موظفند براى هر يك از شاغلين خود جايگاه محفوظ و مناسبى بمنظور حفظ لباس و ساير وسايل در محل تهيه نمايند. |
ماده 6 (از آيين نامه ها) | متصديان مراكز و اماكن و كارگاهها و كارخانجات و وسايط نقليه موضوع اين آييننامه موظفند از ورود و دخالت افراد متفرقه به امور توليد و تهيه و طبخ و حمل و نقل و توزيع و فروش مواد غذائى جلوگيرى نمايند. |
ماده 7 (از آيين نامه ها) | متصديان مراكز و اماكن و كارگاهها و كارخانجات و وسايط نقليه موضوع اين آييننامه موظفند به تناسب تعداد كارگران خود بازاء هر كارگر حداقل 5/2 مترمربع اطاق استراحت مطابق با موازين بهداشتى تهيه نمايند. تبصره- در هر حال مساحت اطاق استراحت نبايد كمتر از 5/7 مترمربع و ارتفاع سقف آن نبايد كمتر از 8/2 متر باشد. |
ماده 8 (از آيين نامه ها) | متصديان كارگاهها و كارخانجات مواد غذايى و بهداشتى موضوع اين آييننامه موظفند در صورت لزوم، آشپزخانه، انبار مواد غذايى اوليه و سالن غذاخورى با فضاى كافى به تناسب تعداد كارگران و شاغلين با شرايط كاملاً بهداشتى مطابق ضوابط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكى در محل كارگاه يا كارخانه ايجاد نمايند. |
ماده 9 (از آيين نامه ها) | هر كارگر موظف به داشتن كليه وسايل نظافت شستشو استحمام اختصاصى مىباشد. |
ماده 10 (از آيين نامه ها) | اشخاصى كه به نحوى از انحاء با طبخ و تهيه و توزيع مواد غذائى سروكار دارند، در حين كار شخصاً حق دريافت بهاى كالاى فروخته شده را از مشترى نخواهند داشت. تبصره- شاغلين محلهائى مانند ميوه و سبزىفروشى، عطارى، سقط فروشى، بقالى و فروشندگان مواد غذائى بستهبندى شده، همچنين فروشندگان آن گروه از مواد غذائى كه بدون شستشو يا پخت و پز بمصرف نمىرسند از شمول اين ماده مستثنى مىباشند. |
ماده 11 (از آيين نامه ها) | جعبه كمكهاى اوليه با مواد و وسايل مورد نياز در محل مناسب نصب گردد. |
ماده 12 (از آيين نامه ها) | كارگران كارگاهها و كارخانجات و اماكنى كه با پخت و فرآورى مواد غذايى سروكار دارند هم چنين كارگران كشتارگاهها و محلهايى مانند آنها موظفند هر روز قبل از شروع و بعد از خاتمه كار استحمام نمايند. |
ماده 13 (از آيين نامه ها) | استعمال دخانيات توسط متصديان و كارگران مشمول اين آييننامه در حين كار ممنوع است. |
ماده 14 (از آيين نامه ها) | فروش و عرضه سيگار در كارگاهها و كارخانجات و اماكن و مراكز و محلهاى موضوع اين آييننامه ممنوع است. تبصره 1- اماكن و مراكز و محلهائى كه داراى مجوز و عامليت عرضه دخانيات هستند از شمول ماده 14 مستثنى مىباشند. تبصره 2- فروش سيگار به افراد كمتر از 18 سال در اماكن و مراكز موضوع اين آييننامه ممنوع است. |
ماده 15 (از آيين نامه ها) | مصرف هرگونه محصولات دخانياتى در محوطههاى عمومى كارگاهها و كارخانجات و اماكن و مراكز و محلهاى موضوع اين آييننامه ممنوع است. تبصره 1- متصديان، مسئولين و يا كارفرمايان محلهاى موضوع اين آييننامه مسئول اجراى مفاد ماده 15 بوده و موظفند ضمن نصب تابلوهاى هشدار دهنده در نقاط مناسب و در معرض ديد از مصرف دخانيات جلوگيرى كنند. تبصره 2- متصديان، مسئولين و يا كارفرمايان موضوع تبصره 1 مىتوانند محل مشخصى را كه كاملاً از محلهاى معمولى و عمومى جدا باشد، جهت افراديكه مىخواهند دخانيات مصرف كنند در نظر بگيرند. |
فصل دوم (از آيين نامه ها) | شرايط ساختمانى و بهداشتى مراكز تهيه، توليد، توزيع، نگهدارى و فروش مواد غذائى و اماكن عمومى |
ماده 16 (از آيين نامه ها) | كف ساختمان بايد داراى شرايط زير باشد: الف- از جنس مقاوم، بدون درز و شكاف و قابل شستشو باشد. ب- داراى كف شور به تعداد مورد نياز، مجهز به شترگلو بوده و نصب تورى ريز روى آن الزاميست. ت- داراى شيب مناسب بطرف كف شور فاضلاب رو باشد. |
ماده 17 (از آيين نامه ها) | ساختمان ديوار از كف تا سقف از مصالح مقاوم بوده و طورى باشد كه از ورود حشرات و جوندگان جلوگيرى بعمل آورد. تبصره 1- سطح ديوارها بايد صاف، بدون درز و شكاف و برنگ روشن باشد. |
ماده 18 (از آيين نامه ها) | پوشش ديوارها بايد متناسب با احتياجات و لوازم مربوط به نوع كار و برحسب مشاغل مختلف، بشرح تبصرههاى ذيل باشد. تبصره 1- پوشش بدنه ديوار كارگاههاى تهيه مواد غذائى، آشپزخانه، آبدارخانه، انبار مواد غذائى، ميوه و سبزىفروشى، حمام، مستراح، دستشوئى، رختشويخانه بايد از كف تا زير سقف كارگاهها و كارخانجات توليدى مواد غذائى تا ارتفاع چهار متر كاشى، سنگ يا سراميك و ديوار كارخانجات از ارتفاع چهار متر به بالا مىتواند از سيمان صاف و صيقلى برنگ روشن باشد. تبصره 2- پوشش بدنه ديوار انبارهاى بزرگ مانند انبارهاى عمومى و امثال آنها و بنكداريها مىتواند از مصالح ديگر مانند سنگ و سيمان صاف و صيقل و برنگ روشن باشد. تبصره 3- سطح ديوار سالنهاى پذيرائى تا ارتفاع حداثل 120 سانتيمتر از كف با سنگهاى صيقلى با سراميك و يا كاشى و از ارتفاع 120 سانتيمترى تا زير سقف با رنگ روشن قابل شستشو پوشيده شود. تبصره 4- پوشش بدنه ديوارهاى مراكز تهيه و فروش مواد غذائى از قبيل كبابى، جگركى كله و پاچه، سيراب و شيردان، ساندويچ و اغذيه، پيتزا، مرغ كنتاكى، قهوهخانه و نظاير آنها بايد برحسب نوع بشرح زير باشد. بند 1- چنانچه محل طبخ در مراكز فوقالذكر از سالن پذيرائى جداسازى شده باشد قسمت طبخ مشمول تبصره 1 و قسمت پذيرائى مشمول تبصره 3 ماده 18 فوقالذكر مىباشد. بند 2- چنانچه محل طبخ از سالن پذيرائى جدا نشده باشد كليه ديوارهاى مراكز مذكور مشمول تبصره 1 ماده 18 مىباشد. تبصره 5- سطح بدنه ديوارهاى مراكز فروش انواع شيرينى، خشكبار و آجيل، خواربار فروشى، لبنيات فروشى، انواع نان فروشى و عطارى تا ارتفاع 120 سانتيمتر با سنگ يا كاشى و يا سراميك و از ارتفاع 120 سانتيمتر تا زير سقف با رنگ قابل شستشو پوشيده شود. تبصره 6- پوشش ديوارهاى مراكز فروش انواع گوشت و فرآوردههاى گوشتى (و ماهى – سوسيس – و كالباس و مواد پروتئينى) بايد از كف تا زير سقف كاشى يا سراميك با سطح صاف يا سنگ صيقلى باشد. تبصره 7- پوشش بدنه ديوارهاى نانوائيهاى سنتى و كارگاههاى پخت انواع نانهاى ماشينى و ساندويچى و فانتزى و انبار آرد و شكر بايد از كف تا زير سقف از جنس كاشى يا سراميك با سطح صاف يا سنگ صيقلى باشد. تبصره 8- سطح بدنه ديوارهاى سالن آرايشگاهها از كف تا زير سقف با رنگ روغنى قابل شستشو پوشيده شود. بديهى است پوشش بدنه ديوارهاى دستشوئى، سرشوئى، و مستراح در آرايشگاهها بايد از كف تا زير سقف با كاشى يا سراميك صاف و يا سنگ صيقلى باشد. تبصره 9- پوشش سطح ديوار سالنهاى پذيرايى در رستورانها و چايخانههاى سنتى بايد ضمن دارا بودن طرح و حالت سنتى از كف تا زير سقف از مصالح مقاوم، صاف، بدون فرورفتگى و شكاف و قابل شستشو باشد. |
ماده 19 (از آيين نامه ها) | سقف بايد صاف، حتى الامكان مسطح، بدون ترك خوردگى، و درز و شكاف و هميشه تميز باشد. تبصره- پوشش سقف آشپزخانه و هر نوع محل طبخ و همچنين گرمخانه و دوش حمام بايد از جنس قابل شستشو و برنگ روشن باشد. |
|