خواص خاویار و خاصیت های جالب خاویار
خواص خاویار و خاصیت های جالب خاویار
خاویار به تخمکهای بارور نشده حاصل از تخمدان جنس ماده ماهیان خاویاری گفته میشود.
به ماهیان خاویاری «استروژن» نامیده میشوند. ارزش ماهیان خاویاری علاوه
بر گوشت، به سبب تخم آنهاست که به مروارید سیاه مشهور است.خاویار انواع
گوناگونی داردمانند خاویار طلایی و سرخ و سیاه که البته در این میان خاویار
سیاه از ارزشی قابل توجه برخوردار است.
در گذشته ماهیان خاویاری را با یک چکش پلاستیکی بیهوش میکردند و بعد
خاویار آن را خارج و گوشت آن را میفروختند. ولی امروزه با عمل سزارین
قسمتی از تخم ها را از شکم ماهی خارج و تعدادی را برای بازآوری مجدد درون
شکم ماهی باقی میگذارند و ماهی را به دریا بازمیگردانند. این روش را برای
هر ماهی میتوان تا 6 بار انجام داد.
انواع خاویار:
1) ماهیان خاویاری یا استورژون:
از خانواده تاسماهیان، از جمله گونههای آبزی کم نظیری هستند که از
قدمتی چند صد میلیون ساله که به عصر ژوراسیک باز میگردد بر خوردارند و از
این رو ماهیان خاویار را فسیلهای زنده جهان مینامند که همراه با تکاملی
فیلوژنی تا به امروز باز ماندهاند. این ماهیان به ۲۷ گونه و زیرگونه در
جهان تقسیم میشوند که از این تعداد ۶ گونه در دریای خزر زندگی میکنند.
ارزش ماهیان خاویاری نه به جهت استفاده از گوشت آنان که به واسطه تخم آنان
است.
2) فیل ماهی:
بزرگ ترین ماهی آبهای داخلی ایران است
که از نقطه نظر کیفیت خاویار رتبه اول را به خود اختصاص داده است نام
دیگر آن بلوگا است و نمونههایی از آن با وزنی در حدود ۱۴۰۰ کیلوگرم و سنی
بیش از ۱۰۰ سال صید شدهاست. هر ۲ یا ۳ سال یک بار تخم ریزی میکند و بین
۱۴ و ۱۷ سالگی بالغ میشود و به واسطه بهترین خاویار، رتبه گرانترین ماهی و
خاویار جهان را داراست. از قامتی معادل یک و نیم متر تا بیش از چهار متر
بر خوردار است، رکورد صید آن در ایران ۶۲۰ کیلوگرم بودهاست
3) قره برون یا تاسماهی ایران:
در حال حاضر گونهای مستقل محسوب میشود، اما پیشتر آن را زیرگونهای
از ماهی روس میدانستند. «قره برون» به ترکی به معنای «بینی سیاه» است که
از رتبه دوم ارزش بر خوردار است. در حال حاضر به واسطه تکثیر مصنوعی از
نقطه نظر تعدد از گونه روس پیشی گرفته است. از گونه روسی بزرگتر میباشد و
کیفیت خاویاری برتر از وی را نیز دارا میباشد از نظر ظاهری تا حدی شبیه
به هم میباشند. گرچه رنگی تیره تر همراه با رنگ دانههای سفید رنگ که تا
بینی وی ادامه پیدا کرده وی را از نظر ظاهری از تاس ماهی روس جدا میکند.
وزنی معادل ۶۰ تا ۱۳۰ کیلوگرم دارد و طولی معادل ۱ متر تا بیش از ۲ متر که
در فاصله ۱۲ تا ۱۴ سالگی بالغ میگردد.
4) تاس ماهی روس یا چالباش:
در زمره گونههایی است که در تمام نقاط دریای خزر یافت میشود و خاویار
آن را نیز به اصطلاح طلایی مینامند که از رتبه سوم ارزش بر خوردار است و
در فاصله ۱۲ تا ۱۶ سالگی به سن تخم دهی میرسد و بالغ میشود. از طولی
معادل ۱ تا ۲ متر بر خوردار است و وزنی معادل ۶۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم.
5) ماهی خاویار شیپ:
معمولاً ماهی مهاجری
است که به واسطه تخمریزی به سواحل ایران میآید و در رودخانههای آبریز
دریای خزر تخمگذاری میکند. از عمری معادل ۳۰ سال بر خوردار است، سبک وزن
است و از تعدد کمی هم بهره میبرد. از نقطه نظر ارزش در رتبه چهارم قرار
دارد. با طولی بیش از ۱ متر و وزنی سبک، در فاصله ده سالگی تا ۱۴ سالگی
بالغ میگردد و به سن تخمدهی میرسد
6) ماهی اوزون برون (دراکول):
کوچکترین ماهی خاویار دریای خزر میباشد
که در ایران به اشتباه کلیه ماهیان خاویاری را به نام وی اوزون برون
مینامند. از نقطه نظر کیفی در رتبه آخر قرار دارد چرا که از خاویار ریزتر و
ارزانتری بهره میبرد. از نظر تکثیر مصنوعی با مشکلاتی مواجهاست و تعداد
آن نیز در شرایط طبیعی رو به کاهش میرود. در ترجمه نام وی بینی دراز است.
در فاصله ۸ تا۱۲ سالگی بالغ میشود. قامتی معادل ۱ تا ۱٫۵ متر و وزنی
سبکتر در قیاس با دیگر ماهیان این خانواده در دریای خزر دارد.
ترکیبات خاویار:
خاویار یکی از با ارزش ترین و مقوی ترین مواد غذایی دریایی به شمار می
رود. این ماده غذایی پر خاصیت پرانرژی و سرشار از انواع ویتامینها، مواد
معدنی، پروتئین، اسیدهای چرب و آنتی اکسیدان ها و امگا 3 است. خاویار
سرشار از ویتامینهای C، B2، B6، B12 ، A، D، E، اسید فولیک، اسید
پانتوتنیک، فسفر و عنصر آهن است. پروتئین موجود در آن دارای اسیدآمینه
آرژنین، هیستامین، ایزولوسین لیزین است. چربی های موجود در آن به دو صورت
عمده می باشد که حاوی 25 درصد کلسترول و 75 درصد لیستین است.
فواید خاویار:
یکی از مهم ترین فواید خاویار
این است که به دلیل وجود اسيدهاي چرب امگا 3 ، مانع از افزايش کلسترول خون
می باشد و باعث پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي مي شود.
هم چنین مصرف خاويار در پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي آرتريت رومائيد
(التهاب مفاصل)، بيماري هاي دستگاه گوارش و بعضي از انواع سرطان بسيار موثر
است. این ماده غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 است لذا برای درمان بیماری
های افسردگی مفید است. ویتامین A موجود در خاویار در ترمیم و نگهداری
اپیتلیان، رشد استخوان و ترمیم رنگدانه مردمک چشم هم نقش بسزایی دارد.
همچنین باعث شادابی و طراوت پوست صورت
می شود. ویتامین D موجود در آن موجب تعادل کلسیم و فسفر میشود که مصرف آن
در دوره نقاهت، بیماریهای عفونی مفید است. به دلیل این که غنی از آهن
هستند در کمخونی ناشی از کمبود آهن موثر است.
این ماده غذایی با تقویت سیستم ایمنی میتواند آثار بی هوشی ناشی از
عمل جراحی را نیز رفع کند. سطح بالای پروتئین و اسید های آمینه ضروری
خاویار میتواند برای تقویت ماهیچه ها و عضلات بسیار موثر باشد و چربی
سودمند آن میتواند ناراحتیهای اعصاب را التیام بخشد. خاويار غني از
ترکيبي به نام “ctacosand”است که نوعي الکل چرب با زنجيره بلند که در بدن
به اسيدهاي چرب تبديل مي شود. اين اسيدهاي چرب به دست آمده در سنتز ميلين
(پوشش سلول عصبي) نقش بسزايي ايفا مي کند. به همين دليل مصرف خاويار در
سلامت سلول هاي عصبي بسيار موثر است.
روش مصرف
خاویار خود به تنهایی اشرافیترین صبحانه جهان محسوب میگردد.
بسیاری آن را به شکل خام و یا همراه با
زرده تخم مرغ یا خرده پیاز میل میکنند و گروهی نیز به اندازه نوک قاشقی از
آن را همراه با سبزیجات معطر یا قطعه کوچکی از نان و کره میخورند. بعضی
علاقمندان خاویار، آن را سرد و با یک قاشق کوچک و بدون نان میل میکنند.
برخی بوی تند ماهی مانند آن و طعم شورش را بسیار دوست میدارند هرچند طعم و
بوی خاویار ممکن است برای بسیاری اصلاً خوشایند نباشد.
همانگونه که خاویار سیاه در ایران و جنوب روسیه شناخته شدهتر است، خاویار سرخ
در سیبری و خاور دور طرفداران بیشتری دارد. گرچه خاویار سرخ از خاویار
سیاه ارزانتر است اما طعم و ارزش غذایی آن دست کمی از خاویار سیاه ندارد. خاویار سرخ یا سیاه
را میتوان در تمامی فروشگاههای مواد غذایی روسیه خریداری کرد. در اغذیه
فروشیها چند دانه خاویار سرخ بر روی برشی از نان با یک برگ جعفری سرو
میشود.
آشنایی با خواص قلم گاو و گوساله و آب قلم
خواص قلم بیشمار و بی نظیر است. طبق گفته ی
محققان انگلیسی آب قلم از پیری پوست جلوگیری می کند. درد مفاصل را تسکین
می بخشد و عملکرد مغز و دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.
ماده مغذی موجود در عصاره قلم می تواند کیفیت مو، پوست و ناخن را به طور چشمگیری بهبود دهد
خواص قلم را بشناسید و برای تقویت اعضای بدن و بهبود سلامت انها عصاره و آب قلم را در برنامه ی غذایی خود بگنجانید.
قلم گاو حاوی املاح و خیلی چرب است اما وقتی هنوز قرمز است منبع خوبی از آهن است باید در مصرف آن رعایت تعادل را بکنید.
روغن قلم گاو برای بهبود درد مفاصل: درد
مفاصل در مزاج سرد را با دادن داروهای گرم و غذاهای گرم و در مزاج گرم با
اغذیه و داروهای سرد تعدیل مزاج نمایند. اگر مربوط به مزاج خشک باشد به
ترطیب مزاج بپردازند و اغذیه رطوبتی چون شیر گاو و غیره خورند، روغن بادام،
روغن مغز تخم کدو، پیه مرغ و مغز ساق قلم گاو مخلوط کرده بمالند.
پروتیین
اصلی در عصاره قلم، ژلاتین است که مکمل های ژلاتین سبب بهبود درد و سفتی
مفاصل در افراد مبتلا به آرتروز می شود. این عصاره سرشار از اسیدهای آمینه
به نام پرولین و گلیسین است که برای بافت های بدن لازم است. پرولین سلولیت
را کاهش و پوست را نرم می کند.
متخصصان تغذیه انگلیس می گویند،
عصاره قلم گاو، گوسفند و مرغ مملو از آمینو اسید، کلسیم و کلاژن است که
برای سلامتی بدن، کاهش درد مفاصل، جوان سازی پوست، ناخن و مو بسیار موثر
است.
به گزارش پایگاه خبری هلث، سیان پورتر سخنگوی انجمن رژیم غذایی
انگلیس می گوید: این عصاره حاوی مواد مغذی، معدنی و ویتامین ها است و با
مصرف آن فوایدی بیش از گوشت این حیوانات نصیب انسان می شود.
همچنین یک فنجان عصاره قلم حاوی 86 کالری است و در نتیجه می تواند یک وعده نهار لاغر کننده نیز محسوب شود.
این عصاره همچنین مواد مغذی مورد نیاز بدن را برای سوخت و ساز تامین می کند که بیشتر این مواد مغذی در غذاهای آماده وجود ندارد.
تاثیر فوق العاده آب قلم برای سلامت بدن
آب
قلم بطور سنتی برای سرماخوردگی، آنفلوانزا و سلامت دستگاه گوارش تجویز می
شد؛ اما اکنون بیشتر پزشکان مصرف این عصاره را به بیماران خود توصیه می
کنند.
پروتیین اصلی در عصاره قلم، ژلاتین است که مکمل های ژلاتین سبب بهبود درد و سفتی مفاصل در افراد مبتلا به آرتروز می شود.
همچنین این عصاره سرشار از ماده مغذی است که به تقویت استخوان ها، رباط ها، تاندون ها و غضروف ها کمک می کند.
این
عصاره سرشار از اسیدهای آمینه به نام پرولین و گلیسین است که برای بافت
های بدن لازم است. پرولین سلولیت را کاهش و پوست را نرم می کند.
ماده
مغذی موجود در عصاره استخوان می تواند کیفیت مو، پوست و ناخن را به طور
چشمگیری بهبود دهد. همچنین از آن جا که دندان غنی از کلسیم است، این عصاره
دندان ها را تقویت و مانع از پوسیدگی آنها می شود.
استخوان ها وقتی
به مدت طولانی در آب می جوشد تمامی مواد مغذی آن گرفته می شود؛ به این
عصاره آب قلم هم گفته می شود که دارای خواص زیر است.
قسمت هایی از
بدن حیوانات حلال گوشت، قابل خوردن نیست از جمله استخوان؛ اما می توان با
آن سوپ تهیه کرد و از خواص فراوان آن بهره برد.
در یک دسته بندی می توان گفت استخوان ها وقتی به مدت طولانی در آب می جوشد تمامی مواد مغذی آن گرفته می شود؛ به این عصاره آب قلم هم گفته می شود که دارای خواص زیر است:
مواد مغذی به بدن می رساند
آب
قلم غنی از پروتئین و مواد معدنی مختلف از جمله کلسیم، پتاسیم، منیزیم،
آهن، فسفر و… است. علاوه بر آن، حاوی ویتامین های B نیز است. بنابراین منبع
خوب مواد مغذی مورد نیاز بدن برای روند سوخت و ساز است. بیشتر این مواد
مغذی در غذاهای آماده وجود ندارد.
باعث تندرستی می شود
بیشتر
پزشکان مصرف این عصاره را به بیماران خود توصیه می کنند زیرا عملکرد سیستم
ایمنی را بهبود می بخشد. آب استخوان جوشیده می تواند سیرکننده و انرژی
دهنده باشد. از طرفی با تقویت سیستم ایمنی بدن، روند بهبود را تسریع می
کند.
مواد مغذی مورد نیاز زنان را تامین می کند
زنان
باردار یا شیرده که به احتمال زیاد دچار کاهش مواد معدنی می شوند، هر روز
آب قلم مصرف کنند. این عصاره به ساخت خون کمک می کند. گلیسین تولید
هموگلوبین را افزایش می دهد.
به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند
ژلاتین
که از کلاژن استخوان ها به دست می آید، آسان هضم می شود. این ماده عملکرد
روده کوچک را بهبود می بخشد و سیستم گوارش را تقویت و سوخت و ساز پروتئین
را تحریک می کند تا بدن بتواند پروتئین را هضم کند. بنابراین افرادی که
حساسیت غذایی دارند، این عصاره را به برنامه غذایی روزانه شان اضافه کنند.
عملکرد مغز را بهبود می بخشد
ویتامین
ها و مواد معدنی موجود در این ماده غذایی به تولید خون، بهبود کیفیت خون و
جریان خون کمک می کند و در نهایت عملکرد مغز را بهبود می بخشد. گلیسین
نوعی اسیدآمینه است که در عملکرد سیستم مرکزی اعصاب نقش مهمی ایفا می کند.
خلق و خو را تنظیم می کند و حافظه را بهبود می دهد. با ایجاد آرامش، خواب
آرام را تضمین می کند. پرولین، نوعی اسید آمینه است که کلسترول های کوچک و
چسبیده به دیواره های رگ های خون را رها می کند. بنابراین احتمال گرفتگی
قلب و رگ های خون را کاهش می دهد.
روند پیری را کند می کند
چین
و چروک بر اثر کاهش تولید کلاژن رخ می دهد. کلاژن تشکیل دهنده اصلی مو،
پوست و ناخن است. ماده مغذی موجود در عصاره استخوان می تواند کیفیت مو،
پوست و ناخن را به طور چشمگیری بهبود دهد. پرولین سلولیت را کاهش می دهد و
پوست را نرم می کند. برای پوست عاری از چین و چروک و موهای شاداب، روزانه
این عصاره را مصرف کنید.
مواد مغذی آب جوشیده استخوان به تقویت استخوان ها، رباط ها، تاندون ها و غضروف ها کمک می کند
به سلامت مفصل ها کمک می کند
آب
جوشیده استخوان سرشار از ماده مغذی است که به تقویت استخوان ها، رباط ها،
تاندون ها و غضروف ها کمک می کند و مفصل ها را سالم نگه می دارد. این آب
سرشار از اسیدهای آمینه به نام پرولین و گلیسین است که برای بافت های بدن
لازم است. مبتلایان به التهاب مفصل و استخوان، مکمل های کوندرویتین سولفات
مصرف می کنند زیرا مانع از شکستگی غضروف مفصل می شود. غذاهای طبیعی نسبت به
مکمل غذایی سالم تر است. گلیسین، پرولین و آرژنین در کاهش التهاب و درد
مفصل موثر است.
سیستم ایمنی را تقویت می کند
مصرف
این عصاره حساسیت و عدم تحمل غذایی را برطرف می کند. این امر مانع از بروز
بیماری های خودایمنی می شود. آرژنین به عملکرد سیستم ایمنی و بهبود زخم ها
کمک می کند و سلول های آسیب دیده کبد را ترمیم می کند.
عملکرد کلیه ها و غدد فوق کلیوی را بهبود می دهد
براساس
طب چینی، این عصاره غنی از ماده مغذی است که عملکرد کلیه ها و غدد فوق
کلیوی را بهبود می دهد. هورمون هایی که از این غدد رها می شود، از چند طریق
به حفظ سلامت جسمی و ذهنی کمک می کند.
در حفظ سلامت دندان ها موثر است
از آن جا که دندان غنی از کلسیم است، این عصاره دندان ها را تقویت می کند و مانع از پوسیدگی دندان می شود.
استخوان ها را تقویت می کند
مواد معدنی چون کلسیم و منیزیم، روند تشکیل استخوان های سالم را سرعت می بخشد و در بهبود استخوان های شکسته نقش مهمی دارد.
عضله ها را تقویت می کند
گلوتامین روند سوخت و ساز بدن را بهبود می دهد. عصاره استخوان حیوانات حلال گوشت را می توان به سوپ، برنج، خورشت و… افزود.