اقدامات درمانی به هنگام مسمومیت کودک کدام است؟
یک فلوشیپ سم شناسی بالینی و مسمومیت های اطفال با تاکید بر اینکه محیط
خانه، عامل اصلی بروز مسمویت در کودک است، گفت: تمام خانواده ها باید در
جمع آوری مواد و داروهایی که منجر به بروز مسمومیت در کودکان می شود دقت و
توجه زیادی داشته باشند.
دکتر فریبا فرنقی در گفتوگو با خبرنگار سلامت ایسنا – منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران
با اشاره به اینکه کودک از خانواده آموزش می بیند، گفت: بهتر است خانواده
ها دور از چشم کودک موادی را که می دانند ممکن است به کودک صدمه وارد کند
مانند مواد شوینده، مواد شیمیایی، قلیا، تینر، و حتی متادون و داروهای مایع
را دور از دسترس کودک و در داخل کابینتی که قفل دارد قرار دهند، چرا که
کودک به دلیل کنجکاوی که دارد ممکن است آنها را بخورد.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: عدم نگهداری بسیاری
از داروها در یخچال و در شیشه هایی که در آنها به راحتی باز نمی شود می
تواند در بروز مسمومیت ها نقش موثری داشته باشد. همچنین عدم نگهداری
داروهایی که تاریخ مصرف آنها گذشته و فاسد شده است می تواند راهکاری موثر
در جلوگیری از بروز مسومیت باشد.
فرنقی خاطرنشان کرد: دادن شیر به کودک در زمان مسمومیت و وادار کردن او به
استفراغ کار غلط و اشتباهی که اکثر خانواده ها انجام می دهند بدون اینکه به
این مسئله توجه داشته باشند که استفراغ باعث می شود آسیب شدیدی به کودک
برسد و شرایط را بدتر کند.
وی با بیان این مطلب که مفهوم قرص و دارو باید به کودک آموزش داده شود،
گفت: خانواده ها باید از ابتدا به کودک بگویند که قرص با شکلات و تنقلات
متفاوت است تا اشتباهی آن را نخورد. آنها باید دقت کنند که در مقابل کودک
کارهای خطرناک مثل مشاجره، اقدام به خودکشی و حتی خوردن دارو نکنند زیرا
کودک به راحتی از خانواده این کار را یاد می گیرد و به طور قطع آن را انجام
می دهد.
این فلوشیپ سم شناسی بالینی و مسمومیت های اطفال در پایان تصریح کرد: به
خانواده ها توصیه می شود در مواجهه با بروز مسمویت با مواد سوزاننده و اسید
حتما صورت کودک را با مایع زیاد شست و شو دهند و اگر محیط آلوده به گاز
منواکسیدکربن است، کودک را از آنجا خارج کنند. همچنین اگر کودک بدحال است؛
در اسرع وقت از اورژانس کمک بگیرند و حتی در شرایط عادی هم کودک را برای
درمان و معاینه به مراکز درمانی منتقل کنند.
عمر سبزیجات در فریزر چقدر است؟
درباره شیوه نگهداری و فریز کردن سبزیجات گفت: چند روش برای نگهداری
سبزیجات وجود دارد که از جمله آن میتوان به کنسرو کردن، خشک کردن، فریز
کردن و ترشیجات اشاره کرد.
وی ادامه داد: برای نگهداری سبزیجات به روش فریز کردن باید سبزیجات در دمای منفی 18 درجه قرار داده شوند.
از ظروف کاغذی و شیشهای برای فریز کردن سبزیجات استفاده کنیماین
کاشناس ارشد بهداشت مواد غذایی با بیان اینکه اغلب مردم برای فریز کردن
سبزیجات از کیسههای پلاستیکی استفاده میکنند، متذکر شد:ا این کیسهها
برای منجمد کردن سبزیجات مناسب نیستند و بهتر است از ظروف کاغذی مشروط بر
اینکه در آن آلومینیوم به کار نرفته باشد و یا ظروف شیشهای استفاده شود
البته در صورت انجماد زیاد ظروف شیشهای احتمال شکستن آنها وجود دارد.
سبزیجات را بیش از سه ماه در فریزر نگه نداریداین
کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی با بیان اینکه در منجمد کردن سبزیجات
احتمال انتقال فنیل فتالات از ظروف پلاستیکی به سبزی وجود دارد، تصریح کرد:
نگهداری سبزیجات به مدت حدوداً سه ماه در فریزر و در دمای کمتر از 18 درجه
زیر صفر احتمال انتقال این مواد به سبزیجات افزایش پیدا میکند.
قوشچی،
درباره شیوه مناسب فریز کردن سبزیجات گفت: در ابتدا بهتر است از سبزیجات
گلخانهای استفاده نکنیم بلکه از سبزیجات معطر استفاده کنیم؛ همچنین برای
نگهداری نباید سبزیجات را خیلی خرد کرد تا سبزی له نشود و به بافت سبزی
آسیبی نرسد، سپس سبزی آماده را سه دقیقه در آب جوش قرار دهیم و با این روش
که آنزیمبری نامیده میشود تثبیت رنگ سبزی اتفاق میافتد و به این شکل رنگ
و برخی ویتامینهای آن حفظ میشود.
عضو سازمان
غذا و داروی استان آذربایجان غربی ادامه داد: وقتی سبزی خرد شده در مجاورت
هوا قرار میگیرد آنزیمهایی در آن فعال میشود سپس سرخ کردن باعث میشود
که ارزش غذایی آن از دست برود و نیاز سلولی ما را برطرف نمیکند.
پرهیز از فریز کردن گوجه فرنگی و سیب زمینیوی
درباره سبزیجاتی که امکان فریز کردن آنها وجود دارد، تصریح کرد: پیاز،
سیر، سبزیجات برگدار، نخودفرنگی، بادمجان، باقلا، سبزی قرمه، اسفناج جزو
سبزیجاتی هستند که امکان منجمد کردن آنها وجود دارد اما نباید سیب زمینی و
گوجه فرنگی را هیچگاه فریز کرد.
قوشچی، درباره
فریز کردن قارچ نیز گفت: قارچ یک ماده پروتئینی و دارای آب زیاد است، پس
باید زمان نگهداری آن کوتاه باشد اما وقتی بر روی سبزیجات فرآیندی انجام
شود به ویژه درباره سرخ کردن سبزیجات، نمیتوان آن را زمان زیادی نگهداری
کرد به این دلیل که روغن به آن اضافه میشود سپس حرارت میبیند پس احتمال
تشکیل مواد مضر در آن زیاد است.
این کاشناس ارشد
بهداشت موادغذایی درباره شیوه نگهداری مرکبات خاطرنشان کرد: هر فرد باید
روزانه 60 میلی گرم ویتامین C دریافت کند و با توجه به سرماخوردگی زیاد در
فصل سرما مصرف این ویتامین به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان، باعث جلوگیری
از بسیاری از بیماریها میشود.
فریز کردن مرکبات خواص آن را از بین میبردقوشچی،
در ادامه اظهار کرد: مصرف ویتامین C جلوی تولید رادیکال آزاد را در بدن
میگیرد و از ایجاد سرطان جلوگیری میکند، اما فرآوری مواد غذایی دارای
ویتامین C از جمله مرکبات 50 تا 60 درصد ویتامین آن را از بین میبرد.