خواص مارچوبه را میتوان در علوم مختلف گیاه شناسی، دارویی، غذایی و طب سنتی مطالعه کرد. چرا که همه این علوم به خواص اعجازانگیز مارچوبه پی برده و مردم را برای درمان بسیاری از بیماریها یا برطرفسازی بسیاری از مشکلاتشان به مصرف آن ترغیب کردهاند. مارچوبه، منبع غنی اینولین، پورین، ویتامینهای C و E، سلنیوم، منیزیم و بسیاری از مواد معدنی دیگر است. عناصر مختلف در مارچوبه جمع شده و ترکیباتی با ارزش غذایی بالا را پدید آوردهاند. مارچوبه حاوی ویتامین های آ،سی،کا و اسید فولیک است. در این مقاله متوجه می شوید که خاصیت مارچوبه چیست و چه چیزی گیاه مارچوبه را برای سلامتی خوب ساخته و چگونه در دستورات غذایی از آن الهام بگیرید. ۴۰ خاصیت درمانی مارچوبه را در اینجا می خوانید این گیاه بومی اکثر قسمتهای اروپا، شمال آفریقا و غرب آسیا است. هنگامی که بیش از ۲۰۰۰ سال پیش برای اولین بار کشت شد، به عنوان یک داروی طبیعی استفاده میشد.
1. خواص مارچوبه در بدنسازی
امروزه تب تند بدنسازی، حفظ تناسب اندام، برخورداری از بدنی سالم و پر انرژی از جمله دغدغههای افراد است. جالب است بدانید که خواص مارچوبه در بدنسازی بسیار زیاد است. فیبر موجود در مارچوبه سبب میشود تا افراد با مصرف این ماده غذایی احساس سیری کرده و کمتر دچار گرسنگی شوند. به همین علت نیازی به مصرف غذاهای چرب و پر کالری ندارند. از این رو لاغری را میتوان با مارچوبه حاصل شد.
همچنین ویتامین B موجود در مارچوبه سلامت سطوح هموسیستئین را حفظ کرده و اسید فولیک موجود در این گیاه نیز برای انتقال ژن سالم از مادر به فرزند مفید واقع میشود.
2. مفید برای زنان باردار
مارچوبه، منبعی عالی از فولات (B9) است. مصرف فقط نصف فنجان مارچوبه، ۳۴درصد از نیاز یک فرد بزرگسال و ۲۲ درصد از نیاز روزانه زنان باردار را برطرف میکند. فولات ماده مغذی مهمی است که به تشکیل گلبولهای قرمز خون کمک میکند و با تولید DNA در رشد و نمو مؤثر است. بنابراین بهتر است که زنان باردار، در مراحل اولیه بارداریشان از این گیاه مغذی مصرف و رشد کامل نوزادشان را تضمین کنند.
3. مارچوبه برای مبارزه با PMS
عصاره مارچوبه می تواند به طور مؤثر برای تسکین نفخ قبل از قاعدگی استفاده شود. مواد مغذی ضروری اش به مقابله با افسردگی و خستگی و همچنین کاهش گرفتگی قاعدگی کمک می کند.
همچنین به کنترل از دست دادن خون و حفظ تعادل هورمونی در دوران قاعدگی کمک می کند.
4. مارچوبه میتواند به کاهش وزن کمک کند
این گیاه نه تنها چربی و کالری اندکی دارد (یک پیمانه از آن تنها ۳۲ کالری دارد) بلکه حاوی فیبرهای محلول و نامحلول زیادی است و همین امر آن را به یک ماده عالی برای کاهش وزن تبدیل کرده است.
از آنجایی که بدن فیبر را آهستهتر از سایر مواد هضم میکند، زمانی که مواد حاوی فیبر مصرف میکنید حس سیری بیشتری خواهید داشت و خیلی دیر گرسنه میشوید.
فیبر به شما کمک میکند حس سیری داشته باشید و همین امر برای کاهش وزن بسیار مفید است. همچنین فیبر موجود در مارچوبه برای یبوست نیز عالی است و باعث پایین آوردن کلسترول خون میشود.
5. خواص مارچوبه برای اسپرم
خواص مارچوبه برای اسپرم نیز بسیار زیاد است، فولات مادهای است که در باروری زنان و مردان نقش موثری دارد. مصرف 5 عدد مارچوبه در ابعاد موجود آن در بازار، حاوی 100 میکروگرم فولات است. این میزان میتواند سلامت اسپرم را در آقایان تضمین کرده و به حفظ باروری سالم آنها کمک نماید.
اسپرم سالم یکی از اولین و موثرترین عاملان پیدایش جنین سالم است. از این رو پیشنهاد میشود، مردان بالغ در ماه از مصرف مارچوبه بهرهمند باشند.
6. مارچوبه برای بهبود هضم و گوارش
مارچوبه حاوی مقادیر قابل توجهی از اینولین مغذی است که نوعی چربی پیچیده است که معمولاً به عنوان پروبیوتیک شناخته می شود. تا زمانی که به روده بزرگ برسد هضم نمی شود. در آن از نوعی باکتری خوب مانند لاکتوباسیلی تغذیه می شود. اینولین به بهبود و جذب مواد مغذی کمک می کند.
همچنین منبع خوبی از فیبر رژیمی است و خواص ملینی دارد که به عملکرد نرم مدفوع و روده ها کمک می کند و باد و نفخ و یبوست را دور می کند.
7. مبارزه با تومور
مارچوبه racemosus، یا مارچوبه خودرو، حاوی مواد مغذی گیاهی مانند ساپونین است. بررسیها نشان داده که ساپونین ویژگیهای ضدسرطانی و ضدالتهابی دارد. مارچوبه همچنین به افزایش مقدار گلوتاتیون، نوعی ترکیب آنتی اکسیدانی و سمزدایی کمک میکند. همچنین از بیماریهای متعددی مانند ایدز، فیبروز سیستیک، بیماری آلزایمر، کم خونی، سرطان، دیابت و انواع اختلالهای قلبی-عروقی جلوگیری میکند.
8. منبع غنی آنتی اکسیدان ها
مارچوبه مانند سایر انواع سبزیجات حاوی مقادیر بسیار بالای فلاونوئید ها و آنتی اکسیدان هاست که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به استرس اکسیداتیو، التهاب مزمن و بیماری هایی مانند سرطان را کاهش می دهند.
مارچوبه بنفش حاوی رنگدانه های قدرتمندی به نام آنتوسیانین هاست که خواص آنتی اکسیدانی قوی داشته و باعث کاهش فشار خون بالا شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را از بین می برد.
9. مارچوبه، علیه بیماریهای قلبی و دیابت
مواد آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی موجود در مارچوبه، بسیاری از بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی را متوقف میکنند. مقادیر بالای ویتامینهای گروه B در مارچوبه، مسئول اثرات ضددیابتی این گیاه میباشند.
ویتامینهای گروه B که در مارچوبه به فراوانی یافت میشوند، عبارتاند از: B1 (تیامین)، B2 (ریبوفلاوین)، B3 (نیاسین)، B5 (پانتوتنیک اسید)، B6 (پیریدوکسین)، B9 (اسیدفولیک) و کولین. ویتامینهای گروه B نقش مهم و کلیدی را در متابولیسم قندها و نشاسته ایفا میکنند و برای مدیریت مناسب قند خون ضروری میباشند.
اسیدفولیک نیز نقش کلیدی در تنظیم هوموسیستئن (که افزایش آن ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد) دارد.
مارچوبه همچنین منبع بسیار خوبی از فیبر محلول میباشد و مطالعات متعدد نشان داده است که فیبر محلول ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و دیابت را میکاهد.