6 دلیل عدم کاهش وزن که ربطی به ورزش و رژیم غذایی ندارد
مدتی بود که متخصصان فکر می کردند دلیل اپیدمیک شدن چاقی
ساده باشد: دریافت مقدار زیادی کالری + سبک زندگی بی تحرک و یکجا نشینی =
اضافه وزن و چاقی.اما به تازگی مشخص شده دلایل پشت اضافه شدن وزن شامل
مواردی بیش از اینها است.
به گزارش جام جم سرا ، از هیچکس پنهان نیست که چاقی یکی از مشکلات اصلی این روزها است و در طی دهه های اخیر روندی رو به رشد داشته.
اما به تازگی مشخص شده دلایل پشت اضافه
شدن وزن شامل مواردی بیش از اینها است. مسلم است که مقدار غذا و ورزش هر دو
نقشی اساسی در این زمینه ایفا می کنند. اما بر اساس گفته های جنیفر کوک
سرپرست تحقیقات اخیر دانشگاه یورک در تورنتو، وزن اضافی در واقع چیزی
پیچیده تر از وارد کردن انرژی در برابر خارج کردن انرژی از بدن است. سبک
زندگی و عوامل محیطی نیز می توانند نقشی کلیدی در اینکه چرا تثبیت وزن
مناسب در این روزها چالش برانگیز شده داشته باشند.
در این تحقیق کوک و همکارانش می خواستند
مشخص کنند که رابطه چاقی و سه عامل سلامت – کالری دریافتی، مقدار فعالیت
فیزیکی و مقدار پروتئین و کربوهیدرات دریافتی – در طی دهه های اخیر چه
مقدار تغییر کرده است.
برای انجام این کار آنها اطلاعات تغذیه ای
سالهای 1971 تا 2008 را بررسی کردند، همچنین اطلاعات ورزشی 14.419 نفر بین
سال های 1998 تا 2006. مشخص شده که یک فرد در سال 2006 به همان اندازه ای
که یک فرد در سال 1998 پروتئین، کربوهیدرات و کالری دریافت می کرده و به
همان اندازه نیز درگیر فعالیت های فیزیکی بوده است. اما مورد سال 1998 لاغر
تر است.
کوک و گروهش به این نتیجه رسیدند که عوامل
به غیر از برنامه غذایی و فعالیت فیزیکی به مرور زمان روی این افزایش BMI
تاثیر گذاشته اند.
در ادامه برخی از این عوامل را که مربوط به برنامه غذایی و ورزش نمی شوند برایتان توضیح خواهیم خواهیم داد:
1- قرار گرفتن در معرض سموم محیطی
هر روز در معرض صدها ماده شیمیایی قرار می گیریم. موارد شایعی مانند شامپو،
غذا، بسته بندی های غذایی ، پلاستیک، لوازم ساختمان و پاک کننده های
خانگی. در میان این مواد مواردی هستند که با چاقی و اختلال در غدد درون ریز
مرتبط هستند از جمله بیسفنول A، و فتالات که مخصوصا در پلاستیک ها و
محصولات مراقبت شخصی یافت می شوند.
با اینکه این مواد شیمیایی در دنیای مدرن
ما شایع هستند، اما کارهایی هست که با انجامشان می توانید کمتر در معرض این
مواد قرار بگیرید، از جمله استفاده ظروف استیل و شیشه ای به جای پلاستیکی و
به کار بردن محصولات زیبایی طبیعی.
2- تغییر در میکروبیوم
یکی دیگر از این عوامل تغییر در میکروبیونم است. جمعیت باکتری ها و دیگر
میکروارگانیسم ها که در بدن و روی آن زندگی می کنند – که می تواند در رشد
چاقی موثر باشد. این تغییرات می تواند مربوط به رشد استفاده از شیرین کننده
های مصنوعی و غذاهای فرآوری شده باشد، که هر دو می توانند تاثیری منفی روی
باکتری های داخل روده داشته باشند.
در واقع محققان متوجه رابطه ای نزدیک بین
میکروبیوم روده، چاقی، و مقاومت به انسولین، شده اند و امیدوارند در آینده
بتوانند با استفاده از این رابطه جلوی اپیدمیک شدن چاقی را بگیرند. برای
اینکه به باکتری های روده خود کمک کنید از غذاهای حاوی پروبیوتیک و مکمل
های پروبیوتیک استفاده کنید.
3- استفاده از داروهای ضد افسردگی
استفاده از داروهای ضد افسردگی از سال 1988 تا به این سمت رشد وحشتناک 400
درصدی داشته. امروزه حتی افراد 12 ساله نیز درگیر استفاده از چنین داروهایی
هستند.
اضافه شدن وزن در کنار دیگر موارد از
عوارض جانبی استفاده از این داروها است. حداقل یک چهارم افرادی که داروهای
ضد افسردگی استفاده می کنند دچار اضافه شدن وزن می شوند.
4- استرس مزمن و کورتیزول
استرس ضربه سختی به سلامت می زند و باعث رفتارهای ناسالمی از جمله پرخوری
می شود. استرس مخصوصا در میان افراد چاق و دارای اضافه وزن بسیار دیده می
شود.
ارتباط بین استرس و چاقی به صورت عمده در
هورمون ها نهفته است، مخصوصا در هورمون استرس کورتیزول. وقتی سطح هورمون ها
بالا می ماند، که کورتیزول را هم شامل می شود، در نتیجه اشتها افزایش پیدا
می کند. وقتی فرد دچار استرس، اضطراب و افسردگی می شود رو به غذا خوردن
های احساسی می کند تا خود را التیام دهد در نتیجه وزن فرد افزایش می یابد.
5- کمبود خواب
تحقیقات نشان داده رابطه ای واضح بین کمبود خواب و چاقی وجود دارد. در یک
تحقیق که روی 13.742 نفر انجام گرفت مدت خواب و وزن این افراد در نظر گرفته
شد. محققان متوجه شدند BMI افرادی که هر شب 7 تا 9 ساعت می خوابند از
کسانی که 6 ساعت یا کمتر می خوابند کمتر است و افراد کم خواب معمولا دارای
اضافه وزن و چاق هستند. متاسفانه مقدار خواب مردم در این سالها بسیار پایین
آمده و در مقایسه با سال های پیش کاهش محسوسی داشته.
6- متابولیزم پایین
مبارزه علیه چاقی برای بسیاری از افرا چاق که به شدت کالری دریافتی خود را
محدود می کنند ممکن است تبدیل به چرخه ای معیوب شود و سپس حالت یو یو شکلی
را تجربه می کنند: یعنی برای مدتی وزن خود را پایین می آورند و سپس دوباره
وزنشان بالا می رود، درست مانند حرکت یویو این چرخه بارها و بارها تکرار می
شود.
چرخه کاهش و افزایش وزن ممکن است منجر به
کاهش سرعت سوخت و ساز شود. هر بار که وزن کم می کنید و سپس اضافه می کنید،
تغییراتی در مقدار بافت عضلانی و بافت چربی ایجاد می شود. این تغییر در
بافت چربی افزایشی و در بافت عضلانی کاهشی است. از آنجا که بافت چربی از
بافت عضلانی کالری کمتری می سوزاند پس هر بار که این چرخه معیوب را تکرار
می کنید سرعت سوخت و ساز بدن نیز رو به کاهش می رود.
برای رسیدن به وزن هدفمان چه کاری می توانیم انجام دهیم :
یکی از کارهای کلیدی این است که برنامه غذایی متعادلی داشته باشیم و فعالیت
بدنی را بالا ببریم، که این را همه می دانیم. اما کارهای دیگری نیز هست که
به پیشرفتمان در رسیدن به هدف دخیل هستند:
اجتناب از سموم محیطی تا جای ممکن با استفاده از محصولات کاملا طبیعی و ارگانیک ( شوینده ها و لوازم آرایشی و غیره ).
استفاده نکردن از افترشیو و دیگر محصولات معطر.
انتخاب غذاهای ارگانیک در هر زمان ممکن، از جمله میوه و سبزیجات ارگانیک و بدون سموم، و گوشت های بدون هورمون.
استفاده از محفظه های شیشه ای و استیل به جای پلاستیکی برای نگهداری غذاها.
خرید محصولات در بسته بندی های پلاستیک بدون BPA، قوطی و کنسرو.
داشتن هفت تا هشت ساعت خواب شبانه.
تمرین روزانه کنترل استرس، از جمله مدیتیشن، آرامش گرفتن، نفس عمیق، یوگا، تای چی، و یا تمرین تجسم.
حمایت میکروبیوم خود با اجتناب از استفاده
ی شیرین کننده های مصنوعی و غذاهای فرآوری شده و همچنین خوردن غذاهایی
سرشار از پروبیوتیک برای تقویت باکتری های روده.
اگر از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنید با پزشک خود صحبت کنید تا
جایگزین هایی معرفی کند که باعث بروز مشکل در بدن و اضافه وزنتان نشوند.
برای تثبیت وزن مناسب راه حل ساده ای وجود ندارد و مسئله فقط درست غذا خوردن و ورزش کردن نیست.
تناسب اندام و سلامت به معنای 9 درصد چربی
بدنی و داشتن شکمی شش تکه نیست، اگر می خواهید واقعا سالم باشید باید سبک
زندگی خود را تغییر دهید. یک فرد برای سالم بودن باید از نظر ذهنی، فیزیکی،
هورمونی، جنسی و سیستم گوارش در بدن خود هارمونی داشته باشد، این چیزی است
که همه استحقاق بدست آوردنش را داریم و می توانیم آن را به دست بیاوریم.
غذای معروف ایرانی که سرطان زاست!
مجید حاجیفرجی درباره عوارض مصرف زیاد گوشت قرمز گفت: یکی از
پروتئینهای هرم غذایی که در بسیاری از جوامع مورد مصرف قرار میگیرد، گوشت
قرمز است؛ باید توجه داشته باشیم که علاوه بر چربیهای ظاهری گوشت که
توصیه میکنیم امحاء شود با چربیهای مخفی گوشت روبهرو هستیم که در ظاهر
محاسبه نمیشوند، از اینرو گوشت قرمز چربی اشباع بالایی دارد.
وی افزود: میزان مصرف گوشت قرمزی که به افراد توصیه میشود بنا بر وضعیت
جسمانی و سن آنها متفاوت است که در شرایط عادی باید طبق دستور هرم غذایی
مصرف شود.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: به کسانی که مستعد بیماریهای سیستمیک و
غیرواگیر نظیر چاقی، بیماریهای قلبی و عروقی، کلیوی و افزایش آنزیمهای
کبدی و فشارخون هستند، توصیه میشود که از مصرف گوشت قرمز به ویژه انواع
سرخ کردنیها یا کبابی روی ذغال پرهیز کنند، زیرا تحقیقات نشان داده که این
افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان معده و روده قرار خواهند داشت.
حاجیفرجی، درباره مضرات روش پخت ناصحیح گوشت قرمز گفت: در روش پخت
ناصحیح مانند ذغالی یا کبابی مواد سمی به وجود میآیند که به ماده غذایی
آمیخته میشوند و کسانی که در دفعات زیاد به این شیوه گوشت قرمز را مصرف
میکنند، بیشتر به سرطانهای گوارشی مبتلا میشوند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی ضمن توصیه به مصرف استاندارد گوشت قرمز گفت: در
مواردی که فرد مبتلا به کمبود خون ناشی از فقر آهن باشد، باید گوشت قرمز
را در الگوی غذایی خود قرار داد تا این کمبود آهن به صورت پروتئین حیوانی
تأمین شود.
وی افزود: با توجه به تغییر سبک زندگی و صنعتی شدن جوامع میزان تحرک در
افراد بسیار کاهش یافته و در نتیجه آن متابولیسم بدن تغییرات بسیاری کرده
است به همین دلیل توصیه میکنیم که بیش از دو یا سه وعده در هفته از گوشت
قرمز استفاده نشود.