آشنایی با آلاشت ، طبیعتی وصف ناشدنی در مازندران
آلاشت با طبیعتی وصف ناشدنی، در ارتفاعات سوادکوه مازندران، یکی از بهترین مقاصد برای طبیعت گردی است. با سفر به آلاشت میتوانید از طبیعت بینظیر و سیل ابرها، جاذبههای تاریخی و فرهنگی و رصد آسمان لذت ببرید.
زندگی میان ابرها شاید یک تصویر و خیال رمانتیک باشد که برای بسیاری از شهریها، حتی تصورش هم ناممکن است، اما در پهنه وسیع و کوهستانی مازندران، ییلاقات کوچک و بزرگی قرار دارند که این ابرهای سیال هر روز مهمان کوچههایشان است.
یکی از این ییلاقات مهآلودشمالی، آلاشت است؛ از توابع سوادکوه با قدمتی ۳۰۰ ساله که در بیشتر ساعتهای روز و ماههای سال، گذرگاه ابرهای پراکنده و مرطوب است.
آلاشت، یکی از روستاها و یا به تعبیری شهرهای کوچک زیبای مازندران است که کمتر از آنچه میبایست، کسی به آن سفر میکند، اما این شهر زیبا، هم تاریخ دارد و هم طبیعت. آلاشت پهنهای سبز و مرتفع است، که شما را در ارتفاعی بلند، مهمان ابر و آفتاب و جنگل میکند.
این شهر زیبا و با طراوت با دارا بودن آب و هوای پاک و مفرح کوهستانی، بافت تاریخی به ثبت رسیده در فهرست میراث ملی، بقاع متبرکه امامزادگان، بنای مسجد امام حسین (ع) با معماری منحصر به فرد (۱۳۵۲)، موزه مردم شناسی در ساختمانی با قدمت بالغ بر ۱۵۰ سال، رصدخانه و جاذبههای فراوان دیگر یکی از بهترین مقاصد برای تورهای طبیعت گردی و سفری چند روزه به طبیعتی وصف ناشدنی است.
با گذر از جاده پرپیچوخم و سرسبز آلاشت، به یک دوراهی میرسید که یکی از آنها به سمت امامزاده میرود و دیگری به روستاهای هلی چال و سواد رودبار. روستای سواد رودبار که در زبان محلی به آن «ساتروآر» میگویند، از پایین محله و بالا محله تشکیل شده که شغل اصلی ساکنان آن، دامپروری است. شاید انتخاب نام پارک جنگلی برای ییلاقی که وجود درختان انبوه، اولین ویژگی اقلیمی آن است، انتخاب مناسبی نباشد، اما با این حال، دوراهی ورودی آلاشت به محدودهای میرسد که به آن پارک جنگلی میگویند؛ منطقهای بکر و آرام که بیشتر گردشگران، حداقل یک روز در آنجا اتراق میکنند. در این جنگل انبوه به دلیل ارتفاع بالایی که دارد، همواره درختان در پوششی از مه فرو میروند و منظرهای بدیع و رؤیایی میآفرینند؛ نمایی که شاید تا به حال تنها در فیلمهای تخیلی دیده باشید.
بعد از آخرین خیابان بلند آلاشت که به مسجد امام حسين «ع» ختم میشود، پلکانی طولانی شما را به بالاترین نقطه آن میرساند که رصدخانهای کوچک در آن بنا شده است؛ بنای گنبدی شکل کوچکی که شبها میتوانید از دریچه رو به بالای آن، آسمان را رصد کنید؛ البته به شرطی که اگر ابرها، شما و فضای بالا سرتان را احاطه نکرده باشند!
کل مجموعه رصدخانه حاضر بر بالای تپهای به ارتفاع ۵۰ متر قرار گرفته که از ۳ طرف به پرتگاه و از طرف دیگر به دامنه کوه محصور شده است. به همین خاطر تمام رفت و آمدها به رصدخانه و مرکز اداری مجموعه از طریق پلکان و با پای پیاده مقدور است. زمین مجموعه ۳۰۰۰ مترمربع و زیربنای آن ۳۰۰ مترمربع مساحت دارد.
در این مجموعه امکاناتی چون ۲ دستگاه تلسکوپ ۱۴ و ۶ اینچی زیر گنبدی به قطر ۴ متر نصب شده است. از دیگر امکانات مجموعه میتوان به آسمان نما، ترازوی نجومی، مجموعه کامل نرم افزارها کتب و عکس و پوسترهای اخترشناسی، اتاق رایانه و سالن همایش اشاره کرد. در ابتدای شهر تابلوی مرکز نجوم آماتوری آلاشت شما را به سمت رصد خانه هدایت میکند. جهت هماهنگی و کسب اطلاع بیشتر میتوانید با شهرداری آلاشت به شماره تماس: ۵۳۳۲۰۸۴– ۰۱۲۴ تماس حاصل نمایید.
بهترین فصل برای بازدید از آلاشت
در فصل تابستان و پاییز زیبایی آلاشت شما را محصور خود میکند، اما اگر دوست دارید در بهترین شرایط آب و هوایی به آلاشت سفر کنید، شهریور ماه و اوایل پاییز بهترین زمان برای این ماجراجویی است؛ در این زمان هم آب و هوا مناسب است و هم طبیعت در اوج زیبایی.
مسیر دسترسی به آلاشت
اگر خودروی شخصی دارید، میتوانید مسیر جاده فیروزکوه را پیبگیرید. فاصله تهران تا آلاشت حدود ۲۳۷ کیلومتر است و تقریباً سه ساعت و نیم طول میکشد تا به آنجا برسید. در جاده فیروزکوه بعد از شهر «پل سفید» به دو راهی آلاشت میرسید که در سمت چپ جاده قرار دارد. از این دو راهی تا خود آلاشت حدود ۳۷ کیلومتر را باید در جاده فرعی و پیچ و خمهایش برانید تا بعد از ۴۵ دقیقه به آلاشت برسید. نشانه جاده آلاشت غیر از تابلوی راهنمای آن، پلی است که روی آن ماکت یک قطار باری کشیده شده است.
اگر بدون خودرو سفر میکنید، میتوانید با اتوبوسهای قائم شهر هم خود را به منطقه سوادکوه و دو راهی آلاشت برسانید، مسیری که تقریباً سه ساعت و نیم به طول میانجامد و از آنجا به بعد باید مینیبوس ماشینی کرایه کنید تا شما را به آلاشت ببرد.