چطور اشتهایم را کم کنم تا لاغرشوم؟
هیچ
چیز غیر عادی وجود ندارد. زمانی چاق میشویم که میزان کالری دریافتی مان
بیشتر از میزان کالری است که مصرف میکنیم. چه کار کنیم که اشتهایمان کم
شود و در نتیجه لاغر شویم بدون اینکه در دام بی اشتهایی های خطرناک
بیافتیم؟
“زشت شده ام، خیلی میخورم”
آلن سوشن، خوانندۀ فرانسوی در سال 1979 ترانه ای با این مضمون خوانده: “با
خوردن شیرینی ها و خوارکی های لذیذ، چاق و تپل میشیم، مبتلا به بی حرکتی
مفاصل میشیم، زشت میشیم چون زیادی میخوریم” البته در آن سال ها که این
خواننده، این ترانه را خواند، چاقی به حدی که امروزه وجود دارد، همه گیر
نشده بود.
سی سال بعد از خواندن این ترانه، «تغذیۀ ناسالم» در بیشتر نقاط دنیا
مشاهده میشود و چاقی تبدیل به اپیدمی شده است و ما خوراکی های چرب و شیرین
بیشتری میخوریم.
تا حالا فکر کرده اید که چرا ما این قدر
تمایل به خوردن خوراکی های چرب داریم؟ علتش این است که چربی ها خوشاینداند،
آنها نرم اند و احساس خوبی به وجود میآورند، در واقع خوراکی های چرب،
خوراکی های لذت بخشی هستند: حتماً تأیید میکنید که چیپس یا سیب زمینی سرخ
کرده خوشمزه تر از سیب زمینی پخته هستند !
حالا اگر این خوراکی چرب، شیرین هم باشد،
لذتش ده برابر میشود. همه چیز برمیگردد به تأثیرات شیمایی این مواد بر
مغز ما؛ پس از خوردن این خوراکی ها، مغز مولکول های ویژه ای ترشح میکند به
نام آندورفین، این مولکول ها باعث ایجاد احساس لذت و خوشی میشوند. در
واقع به همین خاطر است که ما خودمان را پرتاب میکنیم روی خوراکی های چرب و
شیرین!
آیا باید تمام خوراکی هایی را که حاوی قند
یا چربی هستند، حذف کنیم؟ مسلماً نه ! نباید خودمان را از لذات محروم کنیم
اما باید راه حلی پیدا کنیم که کمتر از این خوراکی ها بخوریم و هرگز بیشتر
از اشتهایمان نخوریم.
به اشتهای تان گوش دهید
در مغز ما، مرکزی برای کنترل اشتها تعبیه
شده است. با هر لقمه غذایی که میخوریم، اطلاعات خوراکی به این مرکز ارسال
میشود و میزان چربی، قند، پروتئین و کالری موجود در آن مشخص میشود. این
مرکز این اطلاعات را به مروز از شکم، بعد از پر شدنش دریافت میکند.
این مرکز کنترل هوشمند، آرام میماند تا
زمانی که میزان مواد غذایی خورده شده، کفایت کند و شکم دیگر خالی نباشد.
سپس به تدریج، پیغام هایی برای کند کردن و توقف روند غذا خوردن ارسال
میکند که این پیام ها به شکل کاهش اشتها بروز پیدا میکنند. درنتیجه به
مرور، فرد تمایل کمتری به خوردن دارد.
یک مثال برای کارکرد این مرکز: آیا خیلی
خوراک گوشت گوساله دوست دارید و همیشه یک بشقاب بزرگ از این غذا میخورید؟
اگر سهمیۀ کالری روزانه تان را قبل از تمام شدن این غذا دریافت کردید، آنچه
که بعد از آن بخورید، برای سلامتی تان خوب نیست و دیگر تمایلی به تمام
کردن غذایتان نخواهید داشت. اگر به خودتان فشار بیاورید و بیش از آنچه که
مورد نیاز بدن تان است بخورید و کالری بیشتر از نیازتان جذب کنید، این
میزان اضافه به شکل چربی در باسن و ران هایتان ذخیره خواهد شد.
تکه ای نان قبل از شروع کردن غذا
اگر قبل از نشستن سر میز غذا یا به محض اینکه سر میز نشستید، زمانی را
برای خوردن تکه ای نان در آرامش اختصاص دهید و آن تکه نان را خوب بجوید، با
هر لقمه ای که میخورید، مرکز کنترل مغزتان اطلاعات “کربوهیدرات ها” را
دریافت میکند. و روند ضبط داده ها را به کار میاندازد. به این ترتیب
میزان کربوهیدارت تان بالا رفته و اشتهای تان کم میشود. به این ترتیب شما
کم تر گرسنه خواهید بود و در نتیجه کمتر خواهید خورد.
آب گوجه فرنگی مهار کنندۀ اشتها
آب غلیظ گوجه فرنگی، به راحتی میتواند معده خالی تان را پر کند و در نتیجه به میزان قابل توجهی اشتهای تان را کاهش دهد.
یخچال تان را پر کنید از جعبه های کوچک یا
پاکت های آب گوجه فرنگی و قبل از اینکه سر میز غذا بروید، یک لیوان آب گوجه
فرنگی بنوشید، البته میتوانید این کار را زمانی که در حال آماده کردن غذا
هستید، هم انجام دهید زیرا ممکن است موقع غذا درست کردن، گرسنگی آزارتان
بدهد و شما را به سمت خوردن مقداری سوسیس یا یک تکه نان بکشد.
وقتی که دوستان تان را دعوت میکنید هم
میتوانید از آب گوجه فرنگی به عنوان یک گزینۀ مناسب روی میز غذا استفاده
کنید تا آنها هم از فواید آب گوجه فرنگی، خصوصاً به عنوان یک مهارکنندۀ
اشتها بهره ببرند. اگر هم به جایی برای مهمانی دعوت شدید، قبل از ترک کردن
خانه، یک لیوان آب گوجه فرنگی بنوشید.
به لطف این خاصیت مهارکنندگی اشتها که
کاملاً هم طبیعی است، علاوه بر اینکه غذای کمتری میخورید، آنتی اکسیدان
بیشتری هم جذب میکنید ! گوجه فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان است و آنتی
اکسیدان ها برای سرخرگ ها و پوست تان مفیدند.
هنگام غذا خوردن، آب بنوشید
حتماً آب بنوشید. هرچه موقع غذا خوردن بیشتر آب بنوشید، بیشتر شکم تان را
پر خواهید کرد. همان طور که احساس چاق بودن، اشتها را کم میکند، نوشیدن آب
به مراتب سریع تر احساس سیری به وجود میآورد. آب مهارکننده ای قوی برای
اشتهاست.
سبزیجات به عنوان پیش غذا
سبزیجات گلوسید کمی دارند، فاقد چربی هستند، میزان فیبرشان بد نیست و
کالری بسیار کمی دارند. اشتها را نیز به میزان قابل توجهی کاهش میدهند.
اگر شام تان را با یک سوپ سبزیجات شروع
کنید، مطمئناً خیلی سریع سیر خواهید شد زیرا بخش بزرگی از معده تان را با
سوپ سبزیجات پر کرده اید.
برای ناهار، بهترین کار استفاده از سالاد
سبزیجات است: همراه مقدار کمی روغن ولی در صورت استفاده از روغن بیشتر یا
سس، چربی زیادی ذخیره خواهید کرد.
وقتی که فصل کاهو فرنگی رسید، این خوراکی
ارزشمند را از دست ندهید. این گیاه ملایم سرشار از انواع ویتامین ها، املاح
معدنی و امگا 3 است. یک روز امتحانی، ناهارتان را با سالاد کاهو فرنگی
شروع کنید. متوجه خواهید شد که جلوی بخش زیادی از اشتهای تان گرفته شده
است.
مهارکننده های اشتهای تان را متنوع کنید:
با استفاده از هویج رنده شده، ماست و خیار، ترکیب گوجه فرنگی و ریحان، تره
فرنگی، مخلوط سبزیجات خام و گریپ فرت این تنوع را ایجاد کنید. تمام این
خوراکی ها که سریع هم آماده میشودند، سرشار از ویتامین، املاح معدنی و
فیبر هستند.
در این بین فقط سراغ سالادها و غذاهایی که
از سبزیجات تهیه شده اند ولی حاوی مقدار زیادی سس هستند، نروید. مطمئناً
این سالادها اشتهای شما را کم میکنند ولی انقدر چرب اند که شما هیچ سودی
از خوردن شان نمیبرید !
سیب یا تخم مرغ آب پز
آیا اهل ناخنک زدن هستید؟ به جای اینکه در دام خطرناک خوردن تکه ای شکلات
یا بیسکویت های خیلی چرب بیافتید، گرسنگی تان را با یک سیب یا یک تخم مرغ
آب پز برطرف کنید.
اولین فایدۀ این دو خوارکی مملو بودن شان
از فیبر و املاح معدنی و دومین مزیتشان پروتئین قابل توجه شان است. ضمناً
هر دو کم کالری هم هستند.
هر دوی آنها فضای قابل توجهی در معده تان
اشغال میکنند و مدت زمان مناسبی گرسنگی تان را آرام میکنند، این زمان،
مدت زمانی است که برای هضم آنها صرف میشود. اغلب پیدا کردن یک مهار کنندۀ
اشتها در صبح یا بعد از ظهر چندان آسان نیست. ولی سیب و تخم مرغ آب پز را
به راحتی میتوانید آماده کنید.
اگر از جمله افرادی هستید که صبحانه تان را
حذف میکنید و دچار ناخنک زدن و هرزه خوری ناشایست صبحگاهی میشوید، همیشه
یک تخم مرغ پخته در کیف تان داشته باشید و با خودتان ببرید.
ضمناً بعید است که کسی مانع از این بشود که شما قبل از شروع ناهارتان در دفتر کار، یک عدد سیب نوش جان کنید!
و اما دسرهای شیرین …
با کاهش اشتها در ابتدای غذا، مرکز کنترل
مغذی تان به شما خواهد گفت که هنوز واقعاً سیر نشده اید و بازهم کمی جا
برای خوردن دسر دارید.
تمایل تان هم بیشتر به سمت شیرینی هاست.
شما تا اینجا غذای تان را به برکت کربوهیدرات ها بدون افزایش وزن پشت سر
گذاشته اید. و شانس بزرگ دیگری هم داشته اید، شما سهمیۀ کربوهیدرات تان را
به شکل رضایت بخشی دریافت کرده اید، و دیگر هیچ نیازی به هرزه خوری های بعد
از ظهر یا شبانه حین تماشای تلویزیون ندارید !
ضمناً، استفاده از مهارکننده های اشتها
باعث شده که بتوانید بیشتر از نیازتان برای تأمین انرژی غذا نخورید و لاغر
شوید. خصوصاً، اگر هر روز به طور مرتب پیاده روی میکنید، میتوانید بیشتر
لاغر شوید.
جرم گوش هم میتواند خاصیتی داشته باشد؟/از مرهم زخم تا دستگاه کنترل آلودگی!
اما شاید خیلیها ندانند که در گذشته از جرم گوش به عنوان مرهم و مسکنی برای زخمهای عمیق استفاده میکردند.
تحقیقات همچنين نشان داده که جرم گوش می تواند نشان دهنده افزایش تدریجی
آلودگی در بدن باشد، و حتی می تواند برای تشخیص بعضی از بیماریها مورد
استفاده قرار گیرد. در اینجا به پنج نکته در مورد جرم گوش اشاره میکنیم که
احتمالا نمی دانستید.
جرم یا موم گوش از یک غده در کانال گوش ترشح می شود
سلولهای
درون کانال گوش، سلول های خاصی در بدن انسان هستند که حرکت می کنند.
پروفسور شکیل سعید از بیمارستان گوش و حلق و بینی ملی سلطنتی لندن می گوید
“شما می توانید یک قطره جوهر در گوش بگذارید و در طی چند هفته شاهد حرکت
کردنش باشید، حرکتی که توسط سلولها انجام میشود”
اگر این اتفاق نیفتد، کانال کور و کوچک گوش پر خواهد شد از سلول های مردهای که در جریان پوست انداختن تولید می شوند.
این
حرکت همچنین جرم گوش را که توسط غدههای تغییر یافته عرق تولید شده، بیرون
می راند ( این غده ها کانال گوش را پوشاندهاند ) گفته میشود که حرکت های
معمول آرواره هنگام خوردن و صحبت کردن، به این حرکت کمک می کنند.
پروفسور
سعید دریافته که جرم گوش گاهی با بالا رفتن سن تیرهتر می شود و درآن دسته
از مردان که گوش هایشان با زیاد شدن سن پرموتر میشود بعضا جرم گوش در
جنگلی از مو گرفتار میشود.
جرم گوش خاصیت میکروبکشی دارد
جرم گوش حاوی مومی روغنی و کراتینوسیتها- سلولهای مرده است. مابقی آن ، ترکیبی از مواد متفاوت است.
حدود
۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ از غدهها، پتیدهای ضد میکروب تولید می کنند و همزمان غده
های چربی نزدیک سلول های مو به این مخلوط الکلی، یک ماده چرب به نام
اسکوالین (squalene)، کلسترول و تری گلیسرید اضافه می کنند.
میزان
ترشح جرم گوش میان مرد و زن، یا پیر و جوان چندان تفاوتی ندارد، اما در یک
تحقیق کوچک نشان داده شده که میزان تری گلیسرید آن بین ماه های نوامبر و
ژوئیه کمتر می شود.جرم گوش همچنین
حاوی آنزیم ضد باکتری لیزوزم است که می تواند دیوارهای باکتری سلول را از
بین ببرد. بعضی محققان به این موضوع اعتقاد چندانی ندارند و میگویند این
بهترین محیط برای رشد باکتری است.
به ریشه خانوادگی شما بستگی دارد
بر
اساس تحقیق دانشمندان موسسه مونل در فلیپین، گوش مردم آسیا جرم متفاوتی
نسبت به غیرآسیاییها تولید می کند. کروموزوم ۱۶ محل ژن “خشک” و “تر” برای
جرم گوش است، که در آن ژن تر غالب است.
یک تغییر کوچک در ژن ABCC۱۱ هم به نوع خشک جرم گوش مربوط است و هم باعث کاهش بوی زیربغل در افراد چینی، ژاپنی و کره ای شده است.
تحقیق
آمریکایی تمرکز ۱۲ ترکیب ناپایدار در جرم گوش را در گروهی مرکب از مردان
سفید پوست و از شرق آسیا اندازه گرفته است.در ۱۱ نمونه از ۱۲ مورد جرم گوش
سفیدپوستان، مقدار بیشتری از ترکیبات دارای بو داشت.
کیت
پریج از موسسه مونل می گوید تحقیق آنها در مورد بوی جرم گوش اولین قدم اول
برای فهمیدن این موضوع است که آیا میشود ازآن برای تشخیص بیماری استفاده
کرد یا نه.
این
موسسه در مورد یک اختلال ژنتیکی نادر به نام بیماریmaple syrup urine
تحقیق می کند که توسط بوی جرم گوش به راحتی قابل تشخیص است. نمونهبرداری
از گوش بسیار سادهتر و ارزانتر از انجام تست ژنتیک است.
دکتر
پریج میداند که تخصص او ممکن است عجیب به نظر بیاید. او می گوید “وقتی به
کسی میگویم که روی بوی بدن کار میکنم، میخندد اما وقتی برایشان اهمیت
موضوع را توضیح میدهم یا می گویم چقدر اطلاعات می تواند از طریق اینگونه
تحقیقات بدست بیاید، اغلب دلیل کارم را میفهمند.”
مکنده به جای سرنگ شستشوی گوش
کری
رابرتز حدود ۴۰ سال دارد. او مشکل جرم گوش دارد و چندین بار پیش پزشک
عمومی گوشش را شستشو داده، روغن داغ را امتحان کرده ولی در نهایت هر دو
گوشش گرفته است.
خانم
رابرتز تصمیم گرفت که با پرداخت هزینه ، روش درمان مایکرو ساکشن
micro-suction را امتحان کند، که در آن کانال گوش را با مکنده ظریفی تمیز
می کنند.
پروفسور
سعید این روش را به شستشوی گوش با سرنگ ترجیح می دهد. او می گوید “با روش
شستشوی گوش با سرنگ، شما چشم بسته جلو می روید و چیزی زیر نگاه مستقیم شما
نیست. اگر از آب استفاده می کنید، آب باید از جرم بگذرد و هنگام بیرون
آمدن، جرم را با خودش برگرداند. اگر راهی نباشد، آب نمی تواند عبور کند و
نمی توان با زور عبورش داد. آسیب رساندن به پرده گوش در هنگام شستشوی گوش
با سرنگ چیز رایجی نیست، اما اتفاق می افتد”.
در روش مایکرو-ساکشن، در تمام مراحل شما با میکروسکوپ داخل کانال گوش را می بینید.کری
گفت که این فرآیند “بی درد، کمی با سر و صدا و بسیار سریع” انجام می شود.
او اضافه می کند “احساسش شبیه زمانی است که در دندانپزشکی لوله مکش آب در
دهان شما است، ولی در اینجا لوله در گوش شماست. این روش معجزه آساست.
کری
به روش تازه اعتقاد پیدا کرده. او می گوید “من از این به بعد هربار برای
معالجه خواهم رفت. خیلی از روش شستشوی گوش با سرنگ بهتر است و من بعد از
انجام کار ، احساس سرگیجه و ضعف ندارم، این روش خیلی سریع تر است و مجبور
نیستم یک هفته با روغن زیتون وقت تلف کنم”.
چرک گوش می تواند دستگاه کنترل آلودگی باشد
جرم
گوش مانند بسیار از ترشحات بدن، می تواند نشانه وجود سموم خاصی در بدن
مانند فلزات سنگین باشد. اما جای عجیبی برای معاینه است و از یک آزمایش خون
ساده قابل اعتمادتر نیست.
تعداد
کمی از اختلالات گوارشی روی جرم گوش تاثیر می گذارد. برجسته ترین دستاورد
علمی در مورد جرم گوش در سالهای اخیر، جرم ۲۴ سانتی متری است که در گوش یک
نهنگ آبی پیدا شده بود.
برخلاف
انسان که جرم گوش و سلول های مرده خود را بیرون می ریزد، نهنگ جرم گوش خود
را نگه می دارد. این جرم وقایع زندگی نهنگ را ثبت می کند مانند حلقه های
درخت که فصول خشک و مرطوب را در طول عمرش نشان می دهد.
جرم
گوش توسط ساشا اوشنکو، محقق محیط زیست در دانشگاه بایلور در ایالت تگزاس،
بررسی شده است. او و تیمش دریافتند که در طول زندگی یک نهنگ نر ۱۲ ساله، او
با ۱۶ آلاینده سمی از جمله سم کشنده مواجه شده است.
او
در سال اول زندگی بیش از هر زمان دیگر، در معرض آلایندهها بوده است. به
این معنی که احتمالا سموم از مادر به جنین یا از شیر به نوزاد منتقل
شدهاند.
در
سن بلوغ میزان زیادی از از هورمون استرس کورتیزول در جرم گوش نهنگ دیده
میشد. سنی که در آن اولویت برای نهنگ، رقابت برای یافتن جفت بوده است.