چاي ترش دشمن فشار و چربي خون
خستگي يك روز سخت را هيچ چيز جز به قول مادر بزرگها يك چاي قند پهلو البته
از نوع ترش، رفع نميكند. در خانه ما ايرانيها چاي جزو لاينفك زندگي است و
روزانه شايد دو يا سه بار آن را دم كنيم، اما بايد مراقب قندهاي پهلوي چاي
بود تا با مصرف زياد آنها دندان ها، فشار خون و قند خون خود را نامتعادل
نكنيم. چاي انواع مختلفي دارد كه از آن جمله ميتوان به چاي سياه، چاي
سفيد، چاي قرمز و مانند آنها اشاره كرد اما آنچه كه چاي ترش را متمايز از
ساير چايها كرده خواص فراوان آن است اگر چه ساير چايها نيز خصوصيات خود
را دارند اما به قول معروف هرگلي بوي خود را دارد و بوييدن خواص گل چاي ترش
نيز خالي از حكمت نيست.
به گزارش آرمان، ترشي اين گياه به دليل
وجود اسيد سيتريك و ويتامين C آن است كه از مهمترين خواص اين گياه محسوب
ميشود، اين گياه به دليل دارا بودن آنتي اكسيدان و مقدار زيادي از
آنتوسيانين ضد چربي خون و كاهش فشارخون و ضد سرطان نيز شناخته شده است. از
خصوصيات ظاهري اين گياه ميتوان به بوتههاي يك ساله آن كه ارتفاع دو تا سه
متر دارند اشاره كرد همچنين اين گياه داراي كاسبرگهاي قرمز و برگهاي پهن
سه تا پنج وجهي سبز مايل به زرد است.
يكي از فروشندگان داروهاي
گياهي زاهدان در گفتوگو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: چاي قرمز يا ترش به
دليل تركيبات مفيدي كه دارد سبب كاهش فشارخون ميشود. زهرا صيادي ادامه
داد: همچنين اين چاي به دليل دارا بودن انواع ويتامينها ميتواند قند خون
را كنترل و موجب تمدد اعصاب و جريان بهتر خون شود. رضا رونده كارشناس
گياهان دارويي گفت: به چاي ترش، چاي مكه يا چاي قرمز هم ميگويند كه اين
چاي با چاي سفيد، سبز و سياه هم خانواده نيست. وي ادامه داد: معروفيت اصلي
اين چاي تركيبي در آن است كه سبب كاهش فشارخون شده و همچنين ميتواند قند
خون را كنترل كرده، موجب تمدد اعصاب، جريان بهتر خون و از حرارت كبد بكاهد و
به دليل داشتن ويتامين C نيز باعث تقويت سيستم ايمني بدن شود.
وي
خاطرنشان كرد: واقعيت اين است كه چاي قرمز حاوي مادهاي است كه ميتواند از
جذب كربوهيدرات بكاهد اما نميتواند به تنهايي باعث لاغري شود بلكه اين
چاي در كنار رژيم غذايي و تحرك مناسب ميتواند يك نوشيدني رژيمي و كم كالري
باشد. اين كارشناس گياهان دارويي گفت: چاي ترش يا چاي قرمز از كاسبرگ
گياهي خاص تهيه شده و در بسياري از مناطق دنيا به صورت نوشيدني گرم يا سرد
مصرف ميشود.
يك پزشك تغذيه نيز اظهار داشت: چاي قرمز يا چاي ترش
در نقاط مختلف دنيا با نامهاي متفاوتي خوانده ميشود كه يكي از مهمترين
خواص آن شباهت تركيبات آن با انسولين است و به همين دليل اين گياه خواص ضد
ديابتي نيز دارد. محمودرضا حيدري گفت: دانههاي اين گياه نيز غني از چربي و
پروتئين است و دم كرده برگ اين گياه منبعي غني از آهن و مس به وجود
ميآورد. وي افزود: نكته مهم آن كه زنان باردار، شيرده، افرادي كه قصد
بارداري دارند، كساني كه از قرص ضدبارداري استفاده ميكنند و زنان يائسهاي
كه تحت هورمون درماني هستند بايد با نظر پزشك از اين چاي استفاده كنند
زيرا اين چاي سطح استروژن بدن را تغيير ميدهد.
وي خاطرنشان كرد:
همچنين افرادي كه قند و فشار خون پاييني دارند بايد در مصرف اين نوشيدني
احتياط كنند تا دچار رخوت و سستي نشوند. معاون غذا و دارو دانشگاه علوم
پزشكي زاهدان گفت: چاي ترش يا همان چاي مكي و قرمز گياهي است كه عمدتا در
نقاط مختلف دنيا و همچنين ايران به ويژه سيستان و بلوچستان كشت ميشود.
عليرضا مباركي ادامه داد: اين گياه سرشار از آهن، مس، اسيد سيتريك،
آنتوسيانين، فلاونوئيدها و ويتامين C است.
وي بيان كرد: اين چاي
برخلاف چاي معمولي كه دفعكننده آهن است و توصيه ميشود بعد از غذا ميل
نشود به دليل دارا بودن آهن توصيه ميشود همواره استفاده شود. وي اظهار
داشت: از ديگر اثرات مطلوب اين چاي ميتوان به پايين آوردن چربي خون و فشار
خون اشاره كرد و همچنين اين گياه به دليل سرشار بودن از آنتي اكسيدانها
ضد پيري نيز شناخته شده است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي
زاهدان افزود: همچنين در طب سنتي از اين چاي به عنوان نشاط آور، آرام بخش و
داشتن اثرات مطلوب بر كبد و صفرا ياد شده است. وي ادامه داد: در مطالعات
مختلف نشان داده اين گياه فشارخون افراد ديابتي را كاهش ميدهد اما از نظر
علمي اثراتش بر كاهش قندخون هنوز ثابت نشده است. وي با بيان اينكه مصرف چاي
ترش هيچ محدوديتي ندارد توصيه كرد: افراد در طول روز50 گرم اين گياه را در
يك ليوان آب جوش ريخته و بعد از چند دقيقه دم كشيدن ميل كنند و از دم كردن
اين چاي به صورت چاي معمولي خوداري كنند زيرا در اين صورت احتمال از بين
رفتن ويتامين اين گياه وجود دارد.
تفت دادن انواع سبزی در روغن زیتون سالم تر از جوشاندن آن ها است
سبزیجات در صورت تفت داده شدن در روغن زیتون طبیعی، نسبت به زمانی که در آب
می جوشند، ترکیبات فنولی سلامت بخش خود را بیشتر حفظ می کنند.
این
مطالعه که در مجله Food Chemistry منتشر شد، نشان داد که سبزیجات تفت داده
شده در روغن زیتون حاوی میزان افزایش یافته ای از آنتی اکسیدان ها هستند که
از ابتلا به بیماری هایی که دوره طولانی دارند، مانند سرطان و دیابت،
پیشگیری می کنند.
محققان دانشگاه گرانادا در این مطالعه، با استفاده از
دستورهای غذایی سنتی اسپانیایی، 120 گرم سبزیجات مورد استفاده در رژیم
غذایی مدیترانه ای را مانند سیب زمینی، کدو تنبل، گوجه فرنگی و بادمجان
پختند.
محققان این سبزیجات را به سه روش مختلف تفت دادن در روغن زیتون، جوشاندن در آب و جوشاندن در مخلوط آب و روغن زیتون تهیه کردند.
نتایج
این مطالعه نشان داد که سبزیجات پخته شده در روغن زیتون حاوی چربی زیاد و
رطوبت کم بودند، کیفیتی که در سایر روش های پخت سبزیجات مشاهده نشد.
نتایج
این مطالعه نشان داد که تفت دادن سبزیجات میزان ترکیبات فنولی آنها را
افزایش می دهد. این ترکیبات، شایع ترین آنتی اکسیدان ها هستند و از ابتلا
به بیماری هایی مانند سرطان، دیابت و کاهش بینایی پیشگیری می کنند.
پروفسور
کریستینا سانچز از محققان در این مطالعه گفت: می توانیم تایید کنیم که تفت
دادن در روغن زیتون روشی است که بیشترین میزان افزایش فنولیک را موجب می
شود. با سرخ کردن، فنول های سالم از روغن به سبزیجات منتقل می شود اما
جوشاندن سبزیجات در آب در برخی موارد ویژگی های تقویت سلامتی آنها را کاهش
می دهد.