وقتی به جای ادویه فلز می‌خورید …

وقتی به جای ادویه فلز می خورید …

آفـلـاتـوکـسـین را مـی شـنـاسـید؟ آیا مـی دانید دوز پایین این سم قارچی
می تـواند کـم کم بـدن را مستعـد بـه ابتلـای سرطان کند؟ آیا می دانید این
سم خیلی هم از شـما دور نیست و با کمی بی دقتی می تواند حتی در کابینت
آشپزخانه شما جـا پیدا کند و حتی در وعـده های غذای روزانه وارد بدن تان
شود؟
آیا مـی دانـید ادویه های خوش رنـگ و لـعـابـی کـه بـرای خوش طعـم و رنگ
کـردن غذاهای تـان اسـتـفـاده می کنید، متهم های ردیف اول هسـتند و می
توانند این سم را در خود جـا دهند و خیلی راحت وارد بدن شما شوند؟ این
هشدارها فقط برای آگاهی شماست.
لطفا خیلی نگران نشوید، اما با دقت و کلمه به کلمه این گزارش را بخوانید تا
دست تان بیاید که آفلاتوکسین چیست؟ از کجـا می آید؟ چگونه وارد بدن شما می
شود و در بدن چه فعالیت هایی انجام می دهد؟ همچنین در این گزارش می خوانید
چطور باید ادویه های سالم را از ادویه های تقلبی و ناسالم تشخیص بدهید و
یک سد بزرگ در راه ورود این سم ها به بدن درست کنید. البته اگر از این
ادویه ها استفاده کرده اید چه کار کنید که در بدن تان خنثی شود و شما را به
دردسر نیندازد، پس با خونسردی کامل این گزارش را بخوانید.
وقتی به جای ادویه فلز می خورید,,آفلاتوکسین,زعفران تقلبی,ادویه تقلبی
قصه از کجا شروع شد؟
ماجرا از پخش گزارشی در شبکه خبر استان اصفهان شروع شد. جایی که در یک
کارگاه تاریک و مخروبه کارگران مشغول تولید ادویه بودند؛ ادویه هایی با نان
خشک کپک زده، مواد رنگی غیر مجاز و سموم قارچی. البته اگر از تاریکی و
آلودگی کارگاه بگذریم مهم ترین نکته نگران کننده گونی های نان خشک کپک زده و
رنگ های شیمیایی قرمز و نارنجی و حتی گونی شبیه سیمان بود. ادویه هایی مثل
زرد چوبه، فلفل قرمز، دارچین و فلفل سیاه که مصرف بیشتری دارند در این
لیست جای می گیرند. اما چطور می توان این ادویه های پر مصرف را شناخت و
البته سلامت شان را تشخیص داد . اینکه ترکیب اصل هستند یا مخلوطی از چند
جنس دیگر.
زردچوبه زرد است، نارنجی نیست
دلش نمی خواهد اسمش را بگوید اما می گوید 50سال است که کارش همین است. برای
همین کافی است تا به یک نگاه متوجه شود کدام ادویه اصل است و کدام تقلبی.
زرد چوبه؛ زرد چوبه ای اصل است که خیلی رنگش نارنجی نباشد و بوی مطبوع
زردچوبه را باید از آن حس کنید. زردچوبه نباید گلوله گلوله و دارای بافت
های متخلل باشد، بلکه یک پودر صاف و الک کرده است. رنگ زیاد زردچوبه کمی
مشکوک است، بنابراین اگر می خواهید بدانید اصل است یا نه یک قاشق چای خوری
از زرد چوبه را درون یک لیوان آب جوش بریزید و هم بزنید، اگر در چند ثانیه
آب جوش رنگی شد به وجود رنگ های شیمیایی غیر مجاز در آن شک کنید. زرد چوبه
اصل که از ریشه این گیاه به دست می آید خیلی دیر رنگ پس می دهد و زردی
ملایمی دارد. از موادی که در زردچوبه تقلبی استفاده می کنند، می توان به
پوست پسته آسیاب شده، پودر هویج خشک، رنگ های شیمیایی و البته پودر نان خشک
اشاره کرد.
فلفل؛ فلفل قرمز را می توان از بوی تند و تیز و اصیلی که دارد ، تشخیص داد.
وقتی کمی از فلفل قرمز اصیل را کف دست تان بریزید ، تندی و خالص بودن آن
باعث می شود دست تان بخارد و بسوزد و وقتی آن را نزدیک بینی تان می برید تا
انتهای گلوی تان را می سوزاند. در فلفل قرمز تقلبی از پودر گوجه خشک شده،
پودر پوست فندق خشک و بلوط و رنگ غیر مجاز شیمیایی استفاده می کنند. بیشتر
فلفل های تقلبی هیچ تندی ندارند و انگار که نه انگار از آنها در غذا
استفاده کرده اید و بیشتر به خاطر رنگ گوجه و فندق باعث می شوند رنگ غذای
تان تغییر کند و نه اینکه تند شود.
فلفل سیاه؛ فلفل سیاه مثل فلفل قرمز تند و تیز نیست، اما به دلیل بوی خاصی
که دارد خیلی راحت قابل تشخیص است . فلفل سیاه قیمت کمی ندارد. مثلا در
بازار بسته به نوع مرغوبیتش می توانید از کیلویی 100 هزار تا 150 هزار
تومان پیدا کنید، بنابراین اگر یک بسته200 گرمی از فلفل سیاه را 3 هزار
تومان فروختند حتما باید به مرغوبیت آن شک کنید. فلفل تقلبی می تواند حاوی
این مواد باشد؛ آرد نخودچی، آرد عدس ، خاک اره و تفاله زیتون.
سماق؛ سماق باید زرشکی کم رنگ و با بوی خاص خودش باشد. اگر بویی شبیه بوی
زرشک یا غوره داشت باید به اصل بودن آن شک کنید. سماق نباید خیلی کم رنگ یا
خیلی پر رنگ باشد. سماق تقلبی ترکیبی از پودر زرشک نامرغوب خشک، تفاله
غوره و پودر گل ختمی و رنگ های غیر مجاز شیمیایی است.
زعفران؛ شکل زعفران یکی از روش های شناسایی خالص بودن آن است. رنگ زعفران
باید قرمز تند باشد نه روشن و شکل کلاله های آن هم نباید براق باشد. یکی
دیگر از راه های شناخت زعفران تقلبی این است که گل زعفران را در دست
بفشارید، اگر دست تان چرب شد یعنی برای اضافه وزن آن روغن اضافه شده است.
رنگ مصنوعی و شیمیایی غیر مجاز هم به زعفران اضافه می کنند. برای تشخیص می
توانید زعفران را در آب جوش بریزید اگر زود رنگ پس داد و محلول شما بعد از
چند ثانیه قرمز شد، پس زعفران تقلبی است. زعفران اصل وقت زیادی می خواهد
تا دم بکشد و رنگ باز کند.
دارچین؛ دارچین را بهتر است به صورت چوب تهیه کنید و خودتان در خانه پودر
کنید. البته قبل از پودر کردن چوب دارچین را بشویید و بگذارید خشک شود. بعد
از اینکه چوب خشک شد آن را در آسیاب پودر کنید، اما پودر دارچین اصل نباید
زیاد قهوه ای و پر رنگ باشد. دارچین باید بویی قوی و ماندگار داشته باشد.
وقتی کف دست تان می ریزید باید تا چند دقیقه یا حتی یک ساعت بوی آن را
احساس کنید. در دارچین تقلبی از پودر پوست فندق و رنگ های شیمیایی و آرد
نشاسته استفاده می کنند.
مکان مهم تر از مواد است
غیر از رنگ های شیمیایی و البته سموم قارچی ناشی از نان کپک زده و گوجه یا
پوست پسته کپک زده، مکانی که در آن ادویه ها ترکیب می شوند، نقش مهم تری در
آلودگی دارند. فضایی برای این کار مناسب است که پر از نور و خشک باشد.
رطوبت و تاریکی اولین عامل در آلودگی ادویه هاست.ادویه ها به دلیل بافت
پودری که دارند در رطوبت دچار نم گرفتکی و در نتیجه کپک می زنند. کپک هایی
که همان سموم خطرناک آفلاتوکسین هستند و باعث می شوند بدن در معرض بیماری
های خطرناک و حتی سرطان قرار بگیرد.
ادویه فله ای را از جای مطمئن بخرید
حاج «ر-م» معتقد است بهتر است ادویه ها را به صورت بسته بندی و با نام های
معتبر با مجوز سازمان بهداشت و سازمان غذا و دارو خرید کنید، اما اگر دوست
دارید مثل قدیمی ها ادویه را به صورت فله ای بخرید بهتر است بروید سراغ
عطاری های شناخته شده قدیمی: «من اعتبار چندین ساله ام را به خاطر چند هزار
تومان سود بیشتر خراب نمی کنم، در ضمن ما عطاریم و برای سلامت مردم کار می
کنیم. من می دانم ادویه های تقلبی و نامرغوب چه بلایی سر کبد و کلیه مردم
می آورد برای همین هیچ وقت به خاطر سود بیشتر با زندگی مردم بازی نمی کنم.
من از کسانی ادویه می خرم که خودم و پدرم و پدر بزرگم با آنها کار کرده اند
و خانوادگی آنها را می شناسیم. این طور نیست که هر کسی می آید در مغازه و
جنسی معرفی می کند، بگویم بفرمایید جنس تان را بیاورید. به مردم هم توصیه
می کنم نکاتی را که برای شناخت ادویه ها گفتم را جدی بگیرند تا خدای نا
کرده دچار مشکل نشوند.»
وقتی به جای ادویه فلز می خورید …
دنبال رنگ و لعاب نروید
مهندس محمد هاشمی مدیر روابط عمومی سازمان غذا و دارو در این باره می گوید:
«سازمان غذا و دارو هر چیزی که آرم و نشان سازمان را داشته باشد، تایید می
کند. ناظران و بازرسان این سازمان به صورت دوره ای و سرزده و غیر مترقبه
به کارخانه ها سر می زنند و نظارت فنی را انجام می دهند. پس توصیه ما این
است از ادویه هایی استفاده کنید که آرم و مجوز این سازمان را داشته باشد.
اگر دل تان می خواهد از ادویه فله ای استفاده کنید دیگر انتخاب با خودتان
است. ما متولی فرآورده های غذایی و بسته بندی شده هستیم و درباره محصولات
فله ای و باز وزارت کشاورزی باید جوابگو باشد.
پس تا جایی که برای تان امکان دارد عقلانی تصمیم بگیرید و محصولی را انتخاب
کنید که مجوز بهداشت و سازمان غذا و دارو را داشته باشد. این آرم یعنی
اینکه این محصول از هر نظر مورد تایید ماست. دنبال رنگ و بوی تقلبی نروید.»
مهندس هاشمی از مردم درخواست مهمی هم دارد: «نقش فرآورده های غذایی آلوده
در بیماری افراد خیلی مهم است. اگر مورد مشکوکی مشاهده کردید حتما با
سازمان غذا و دارو و شماره 1490 در میان بگذارید تا به موضوع رسیدگی شود.»
آفلاتوکسین در گرما نمی میرد
اگر فکر می کنید ادویه های تقلبی را با حرارت دادن می توانید بی اثر کنید،
اشتباه کرده اید. متخصصان معتقدند سموم آفلاتوکسین به هیچ عنوان در گرما از
بین نمی رود. این سموم در دمای بالا هم زنده می ماند و حتی دوز پایین آن
رفته رفته در بدن می تواند باعث سرطان شود. پس اگر به تقلبی بودن ادویه ای
شک داشتید به هیچ عنوان از آن استفاده نکنید و به این خیال که حرارت، هر
میکروب و باکتری را ازبین می برد از آن استفاده نکنید.
ادویه تقلبی چه بلایی سرتان می آورد؟
اگر از سلامت ادویه هایی که مصرف کردید مطمئن نیستید این توصیه ها را جدی بگیرید:
موضوع خیلی جدی است. سمومی که وارد بدن می شوند، می توانند آسیب های جدی و
ناگهانی به بدن وارد کنند که هیچ وقت نمی توان منشا آنها را پیدا کرد.
البته نیاز است که در بعضی مواقع پیگیری های لازم انجام شود و افراد سعی
کنند تا جایی که می توانند از مواد غذایی که استاندارد نیستند یا از بهداشت
آنها اطلاعات دقیقی در دست ندارند، پرهیز کنند. یکی از این مسائل مربوط
به ادویه های تقلبی می شود. خیلی از افراد ممکن است تازه متوجه شده باشند
که ادویه های مصرفی شان از جنس تقلبی است و حالا به تب و تاب افتاده اندکه
این سموم را از بدنشان خارج کنند. اگر دل تان می خواهد جلوی ورود هر سم و
قارچی را به بدن تان بگیرید، دو پزشک متخصص راهکارهای مفیدی دراختیار شما
می گذارند.
دکتر سید مرتضی صفوی، متخصص تغذیه:
زردچوبه گیاهی علفی است که ساقه های زیرزمینی گوشتی گیاه یا ریزوم آن را
جمع آوری می کنند و آن را در آب می جوشانند. سپس ماده جوشانده شده را خشک
کرده و در آخر آن را آسیاب می کنند که پودر زرد مایل به نارنجی تهیه می
شود. زردچوبه مهم ترین ادویه موردمصرف در غذاهای آسیایی است. طعم این پودر
تلخ و تند است. برای درمان مشکلات نفخی و بواسیر می توان از فواید زردچوبه
استفاده کرد. این ادویه خاصیت صفرا آور دارد و ضد سم کبدی است و با خاصیت
آنتی اکسیدانی اش می تواند سموم را از بدن دفع کند. همچنین ماده موثر
زردچوبه یعنی کورکومین دارای اثرات ضد التهابی و ضد درد شبیه داروهای مسکن
معمولی است.
افرادی که مشکل معدوی دارند، می توانند از فواید این ادویه برخوردار شوند.
با این حال اصلی ترین و مهم ترین خاصیتی که می توان به آن توجه بیشتری کرد،
خاصیت آنتی اکسیدانی آن است که به عنوان یک ادویه ضد سرطان شناخته شده
است. اما اگر زردچوبه ای تقلبی باشد نه تنها تاثیری در درمان یا پیشگیری از
بیماری ها ندارد، بلکه به دلیل وجود برخی مواد افزودنی مثل رنگ های غیر
مجاز و نان های خشک کپک زده فرد را مستعد ابتلا به سرطان می کند. برای همین
توصیه می شود مواد غذایی به خصوص ادویه ها را به صورت فله ای تهیه نکنید.
بوی ماندگی بهترین راه تشخیص تقلبی ها
ادویه های تقلبی با بوی ماندگی که دارند تاحدودی قابل شناسایی هستند اما
باز هم به دقت و بررسی بیشتری نیاز است. به همین دلیل توصیه می شود از
عطاری های معتبر یا بسته بندی های شناخته شده ادویه بخرید.
فلفل اصل را دست کم نگیرید
در همه دستورهای غذایی گفته می شود نمک و فلفل به مقدار لازم. این ادویه چه
فلفل سیاه چه قرمز هر دو تا حد زیادی خواص مشابهی دارند. فلفل ها به هضم
غذا کمک می کنند. همچنین ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهند.
در گذشته پزشکان معتقد بودند مصرف فلفل ریسک ابتلا به زخم معده را افزایش
می دهد، در صورتی که بعد از تحقیقات انجام شده و بررسی های لازم مشخص شد که
این گفته صحت ندارد، بلکه در این تحقیقات مشخص شد که فلفل به دلیل وجود
عنصری به اسم کاپسیکوم از ایجاد لخته های خونی خطرناک جلوگیری می کند و
باعث زخم معده هم نمی شود؛ البته اگر به اندازه مصرف شود.
همچنین متخصصان در کشورهای آسیای شرقی به این نتیجه رسیده اند افرادی که
فلفل مصرف می کنند، خطر انسداد شریان خونی در آنها کمتر است. اما اگر فلفلی
تقلبی از رنگ های غیر مجاز و افزودنی های آلوده باشد مشکلات گوارشی برای
فرد به دنبال خواهد داشت و حتی ممکن است کبد هم به مشکلات عمده ای دچار
شود. حتی در بررسی های انجام شده به این نتیجه رسیده اند افرادی که سرطان
دارند بهتر است فلفل را به اندازه مصرف کنند چرا که در درمان و پیشگیری از
سرطان تاثیرگذار است. اما اگر فلفلی اصالت نداشته باشد و با مواد افزودنی
تهیه شده باشد در این زمینه نه تنها نقش موثری ندارد، بلکه می تواند خودش
یک عامل تهدید کننده باشد.
وقتی به جای ادویه فلز می خورید …
زعفران اگر اصل نباشد چه می شود؟
زعفران ادویه ای است که بیشتر به دلیل رنگ و بویی که دارد مورد استفاده
ایرانی ها قرار می گیرد و خاصیت آرامبخشی آن زبانزد است. توصیه می شود از
زعفران های تازه استفاده شود چراکه خاصیتش بیشتر است. البته اگر زعفران
زیاد مورد استفاده قرار بگیرد باعث خونریزی در افراد می شود بنابراین
افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند نباید زعفران مصرف
کنند.
مراقب کبد و کلیه های تان باشید
زعفران به نور، حرارت و رطوبت حساس است. در صورت نگهداری نامناسب، به مرور
زمان اسانس آن تبخیر شده و از اثرات دارویی و طعم و مزه آن کاسته می شود و
مرغوبیت آن از دست می رود، اما از قدیم به دلیل گران قیمت بودن این ادویه،
تقلب زیادی در فرآوری آن انجام می شود که در بیشتر مواقع از نمک و شکر و
رنگ های شیمیایی برای تهیه زعفران تقلبی استفاده می شود. حواس تان باشد در
خرید زعفران خیلی دقت کنید، نوع تقلبی آن اگر زمان طولانی مورد استفاده
قرار گیرد ممکن است باعث به وجود آمدن مشکلات کلیوی و البته ناراحتی کبدی
شود.
اگر ادویه تقلبی خوردید چه کار کنید؟
سم زدایی با لبنیات
اصلا نگران نباشید اگر فردی احساس کند سمومی وارد بدنش شده است، برای پاک
سازی بهتر است روزانه از حداقل بین 2تا 3 لیوان شیر یا ماست کم چرب استفاده
کند. البته باید بر کلمه کم چرب تاکید کنم زیرا لبنیات پرچرب هیچ تاثیری
در این زمینه ندارند و حتی ممکن است ضرر هم به همراه داشته باشند.
زیاده روی نکنید
میانه روی در هر کاری بهترین است. در خوردن ادویه هم بهتر است حواس تان
باشد که به طور کلی ادویه جات نام برده شده نباید بیشتر از 5/1 تا 3 گرم
بیشتر مصرف شود. البته مصرف زعفران باید کمتر از این میزان هم باشد و
بیشتر از یک گرم نباید مصرف شود، زیرا ممکن است احتمال خونریزی را افزایش
دهد. بیماران قلبی هم حتما برای خوردن زعفران باید با پزشک خود مشورت کنند.
دکتر سیدضیاء الدین مظهری، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، عضو هیات علمی:
برخی کپک ها در موادغذایی به خصوص نان خشک ها ممکن است از نوع کپک های سمی
باشند که تولید کننده آفلاتوکسین هستند. آفلاتوکسین جزء سم های بسیار
خطرناک و سرطان زاست. حتی دوز پایین این سم می تواند به تدریج باعث بروز
سرطان های کبدی شود و دوز بالای آن کشنده است.
این آفلاتوکسین مقاوم و ماندنی
یکی از میکروب هایی که در ادویه جات تقلبی مشاهده شده است آفلاتوکسین است.
آفلاتوکسین خودش یکی از عوامل سرطان زاست و ماندگاری زیادی دارد. به عنوان
مثال می توان گفت نان هایی که از شیرگاو تهیه می شوند، اگر شیرگاو آغشته به
میکروب آفلاتوکسین باشد، حتی بعد از پاستوریزه شدن و تهیه نان، این میکروب
ازبین نمی رود و تاثیر منفی خود را بر بدن خواهد گذاشت. با این حال
آفلاتوکسین یکی از سرطان زا ترین موادی است که ممکن است از هر طریقی وارد
بدن شود.
آفلاتوکسین ممکن است در بسیاری از موادغذایی وجود داشته باشد. غلات، دانه
های روغنی، ادویه جات، ذرت، مغزهای زمینی(بادام زمینی) و میوه های خشک
ازجمله موادی هستند که شانس بروز آفلاتوکسین در آنها بالاست، البته اگر به
درستی فرآورده و تهیه نشوند و محیط آلوده باشد. اما این سم خطرناک در طیف
گسترده تری از غذاها مشاهده می شود. در شیر، پنیرها و سایر محصولات لبنی
شانس آلودگی به آفلاتوکسین وجود دارد .
نکته حائزاهمیت این است که ذرات سموم قارچی با روش عادی پخت و پز از بین
نمی روند و غیر فعال نمی شوند، چراکه به حرارت مقاوم هستند و حتی در حرارت
های بالای 100 یا 120درجه سانتی گراد پایدار می مانند. برای همین وقتی این
سم وارد جیره غذایی فرد می شود، پاکسازی آن با روش های موجود و علم کنونی
به نحو درخور توجه میسر نیست.
با این حال شناخت این ماده از طریق عادی مقدور نیست و باید تشخیص های
آزمایشگاهی انجام شود. افرادی که با این ماده مسموم می شوند به مرور زمان
در بدن شان نفوذ پیدا می کند که علائم مشخصی ندارد. اما فراموش نکنید که
سرطان بیماری خاموشی است که بعد از مدتی خود را بروز می دهد. مصرف مقادیر
ناچیز این سم به مدت طولانی موجب بروز سرطان کبد ، هپاتیت و اختلال
متابولیکی ریز مغذی ها می شود.
وقتی به جای ادویه فلز می خورید …
وقتی به جای ادویه فلز می خورید
اساس مواد تشکیل دهنده رنگ های غیرمجاز شیمیایی فلزات هستند. فلزات سنگین
مثل سرب، جیوه و … رنگ های چشم نوازی ایجاد می کنند که بیشتر در کارهای
ساختمانی کاربرد دارند. اما متاسفانه برخی افراد غیر مسئول برای انجام برخی
تقلبات در موادغذایی به خصوص همین ادویه جات از فلزات استفاده می کنند.
مصرف این فلزات از روی عدم آگاهی باعث نگهداری در بدن می شود که تجمع آنها و
بعد از مدتی روی تمام اعضای بدن از جمله مغز، اعصاب، کلیه و … اثرات
منفی می گذارند.
حتی زمینه ساز بیش فعالی کودکان و حساسیت های مزمن و بیماری های دیگر می
شوند. توصیه می شود از ادویه جاتی استفاده شود که مهر استاندارد داشته
باشند و مورد تایید وزارت بهداشت هم باشند. اما خیلی از افراد زمانی که از
محصولات کارخانه ای استفاده می کنند، دیگر هیچ توجهی به تاریخ تولید و
انقضای آن ندارند و حتی محل تولید را بررسی نمی کنند. توصیه می کنم به این
نکات هم در این زمینه توجه داشته باشید.
حالا ضد فلز بخورید
برای دفع دریافت فلزات سنگین باید ابتدا مشخص شود که چه نوع فلزاتی دریافت
شده است. ویتامین e و سلنیوم از جمله مواد ضدسرطان و خنثی کننده آثار سمی
فلزات سنگینی مثل جیوه و سرب هستند. بارها از زبان اکثر متخصصان تغذیه
شنیده اید که برنامه روزانه شما باید سرشار از سبزیجات و میوه های مناسب
فصل باشد. اما اصلی ترین خوراکی های ضدزنگ (آنتی اکسیدان) که به دفع این
سموم کمک می کند آجیل های تازه و گوشت آبزیان است.
همچنین انواع جوانه ها که سرشار از ویتامین e هستند به خصوص جوانه گندم می
تواند در دفع این سموم نقش بسزایی داشته باشند. برای همین توصیه می شود
روزانه 30 گرم آجیل خام مصرف کرده و در کنار آن در هفته دو میان وعده از
گوشت آبزیان میل کنید. همچنین روزانه بین 5 تا 7واحد سبزیجات مصرف کنید.
گشنیز، سیر، اسفناج و کلم بروکلی نیز جزء سبزیجاتی هستند که بهتر است به
صورت یک سالاد با هم مخلوط شوند و در اکثر میان وعده ها میل کنید.
نان گندم و جو، حبوبات، ماهی، زرده تخم مرغ، سبزیجات حاوی برگ سبز تیره و
گوجه فرنگی مواد غذایی حاوی سلنیوم و مغزها از جمله منابع خوب ویتامین e
محسوب می شوند که علاوه بر خاصیت دفع سموم، سیستم دفاعی بدن را بالا می
برند. فراموش نکنید که اگر سیستم دفاعی بدن قوی باشد تاثیر سموم روی اعضای
داخلی بدن ناچیز خواهد بود.
همچنین دریافت ویتامین c و بتاکاروتن نقش بسزایی برای پاکسازی بدن در قبال
دریافت این سموم دارد. این ویتامین ها در اکثر میوه ها ازجمله هویج،
نارنگی، سیب های زرد، انبه، کدوحلوایی، زردآلو ( به فصلش) و… یافت می شود
که به عنوان ضدزنگ (آنتی اکسیدان) می توانند در خدمت سیستم ایمنی بدن
باشند.


نشانه شکلات مرغوب چیست؟

بخش عمده تخلفاتی که در صنایع غذایی انجام می شود، به وسیله مردم قابل
مشاهده و شناسایی نیست و حتما باید آزمایشگاه های حرفه ای سازمان غذا و
دارو آنها را رصد کنند، اما دکتر آراسب دباغ مقدم می گوید چند راه ساده
وجود دارد که اگر در هنگام خرید به آنها توجه کنیم، تا حدود زیادی می
توانیم محصول سالم را از ناسالم تشخیص دهیم. در این میان به 3 محصول پرمصرف
که شبهات زیادی برای تشخیص سلامت وجود دارد (شکلات، عسل و روغن زیتون)
اشاره می کنم:

شکلات مرغوب از کره کاکائو و پودر کاکائو درست می
شود. گاهی برخی از تولیدکنندگان به جای کره کاکائو که گرانقیمت است، از
روغن های گیاهی جایگزین استفاده می کنند و روی بسته بندی محصولشان درج می
کنند. این کار تخلف نیست چون تولیدکننده یک محصول با کیفیت پایین تر و با
قیمت ارزان تر تولید کرده و مصرف کننده می تواند آگاهانه آن را انتخاب کند.

نشانه شکلات مرغوب چیست؟

اگر تولیدکننده روی محصول خود ننویسد که از کره کاکائو استفاده نکرده، تخلف است. معمولا به شکلات های قنادی کره کاکائو نمی زنند.

تخلف
بعدی به این صورت است که پودر کاکائو کم و به جای آن شکر فراوان استفاده
می کنند، باید دقت داشته باشید شکلات های باز عموما کره کاکائو ندارند و
شکر فراوانی در آنها به کار رفته است. راه تشخیص این است که شکلات مرغوب در
دهان بلافاصله آب می شود چون کره کاکائو در دمای 37 درجه ذوب می شود.
درحالی که تصور عامه مردم این است که شکلات مرغوب باید سفت باشد و زود آب
نشود.

بسیاری از شکلات های نامرغوب در آفتاب نیز آب نمی شود. از طرف
دیگر، رنگ شکلات تقلبی کدر است ولی شکلات سالم براق است و چون شکر زیادی
ندارد، باید ته مزه تلخی داشته باشد.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top