دستور پخت حریره بادام + نکاتی درباره ارزش غذایی آن
نی نی سایت:
غذا دادن به کودکان از سنی که باید شروع به خوردن غذای کمکی کنند، همیشه
دغدغه مادران بوده و هست. به همین دلیل نی نی سایت تصمیم گرفته به کمک خانم ها ایران
کوهستانی و مهسا میرزایی که به ترتیب مربی آشپزی و کارشناس تغذیه هستند،
هر بار دستور پخت غذاهای مناسب را برای کودکان شما ارائه دهد. بنابر این
اگر دلتان میخواهد بدانید اولین غذایی که باید به عنوان غذای کمکی به
نوزادتان بدهید از نظر تغذیه ای چه ارزشی دارد این مطلب را بخوانید.
دستور پخت حریره بادام
مواد لازم:
بادام: 6 عدد
آرد برنج: 2 قاشق سوپ خوری
شیر پاستوریزه، یک استکان (حدود 60 میلیلیتر)
شکر: 1 قاشق چای خوری
آب: نصف استکان (حدود 30 میلیلیتر)
بادامها را در آب
بریزید و بگذارید آب به جوش بیاید، 30 ثانیه بیشتر لازم نیست بجوشد،
بادامها را آبکش کنید، رویشان آب سرد بگیرید و بلافاصله، به راحتی آنها را
پوست بکنید. سپس بادامها را با مقداری آب سرد و شکر در مخلوطکن بریزید
تا در عرض چندثانیه به مایعی سفیدرنگ و شیرمانند تبدیل شود. این مخلوط را
روی شعله ملایم در حالی که به طور مرتب هم میزنید، به مدت حدود 20 دقیقه
بپزید. سپس آرد برنج را در شیر سرد حل کرده و به مخلوط فوق اضافه کنید و
مجددا مرتب هم بزنید تا قوامی مانند ماست پیدا کند.
مقدار اضافی حریره را در ظرف در بسته تا دو روز در یخچال نگه داری کرد.
جهت نگهداری حریره
در یخچال، اجازه دهید تا کاملا سرد شود سپس درب ظرف را بسته و آن را در
یخچال بگذارید. البته تازه تهیه کردن این حریره بهتر است.
کودک 6 ماهه
صرفنظر از شیر مادر باید غذای کمکی نیز بخورد، چون در حال رشد و نمو است و
شیر مادر به تنهایی نمیتواند تمام نیازهای بدن او را تامین کند.
نظر مهسا میرزایی، کارشناس تغذیه:
در ماه ششم لازم است روزی یکبار قبل از شیر دادن به کودک، حریرهی 5% (
به مقدار مساوی با شیر ) به کودک داده شود. دادن حریره به کودک باید از یک
قاشق چایخوری شروع شود و روزانه اضافه گردد تا در پایان ماه ششم به 150
گرم (دو سوم استکان) برسد. حریره میتواند برای یک وعدهی کودک کافی باشد و
نیازی نیست که در همان وعده به کودک شیر هم بدهید، ولی طبیعی است که آنچه
کودک قبلا به آن عادت کرده (شیر ) را ترجیح بدهد. بنابراین میتوان قبل از
دادن حریره، به اندازه ی نصف شیشه به کودک شیر مادر داد. در ماه هفتم
میتوان دادن حریرهی 10% را برای کودک شروع کرد اما در این سن به غذای دوم
هم نیاز است و مابقی وعدههای کودک (حدود 170- 200 گرم) را شیر مادر
تشکیل میدهد.»
ارزش غذایی حریره بادام:
آرد برنج به ترتیب شامل درشت مغذیها و ریز مغذیهایی مانند پروتئین، کربوهیدرات، ویتامینهای گروه ب، آهن و کلسیم است.
شیر کامل هم شامل پروتئین، چربی، کلسیم و ویتامین د است. این دو ماده یعنی
آرد برنج و شیر کامل از 6 تا 7 ماهگی برای کودک قابل مصرف هستند. بادام از
گروه دانههای روغنی محسوب میشود و شامل ریزمغذیهایی مانند ویتامین A و D
و هم چنین اسیدهای چرب ضروری است که از انتهای ماه ششم برای نوزاد قابل
مصرف است.
توصیهی من این است که هرچه به اواخر شش ماهگی کودک نزدیکتر میشویم پودر
بادام را اضافه کنیم و در اوایل شش ماهگی حریره بیشتر ترکیبی از آرد برنج و
شیر کامل باشد. بنابراین من دو نوع حریره را به شما پیشنهاد میکنم و
دستور پخت آن را می دهم که کمی با حریره بادام خانم کوهستانی متفاوت است.
حریره ی 5%:
آرد برنج 5 گرم
شیر 50 گرم
آب 100 گرم
شربت قند 5 گرم
محلول نمک طعام 5/1 گرم
آرد برنج الک کرده را در اب جوش ریخته و تا نیم ساعت روی شعله ملایم هم
بزنید. وقتی خوب پخت محلول نمک و شربت قند و شیر را که کمی گرم شده(70
درجه) در آن بریزید بعد از 1-2 دقیقه که حریره جوشید، آن را خنک کرده و به
کودک بدهید.
حریره ی 10%:
آرد برنج 20 گرم
کره 5 گرم
شیر 200 گرم
آب 50 گرم
شربت قند 10 گرم
محلول نمک طعام 3 گرم
نیم استکان شیر و آب را با هم بجوشانید سپس روی شعله ملایم بگذارید ، سپس
آهسته آرد برنج را در آن بریزید و به مدت نیم ساعت مرتب هم بزنید. بعد شربت
قند و محلول نمک طعام اضافه کنید و بقیهی شیر را گرم کرده و در آن بریزید
و 2 تا 3 دقیقه بجوشانید. در این حریره کره بریزید و خوب هم بزنید.
(این حریره برای کودکان 6 تا10 ماهه مناسب است و در هر وعده میتوان 50 تا 200 گرم از این حریره را به کودک داد)
موارد منع مصرف و توصیهها:
به طور عادی آرد برنج و بادام نمیتواند آلرژن باشد و برای کودک حساسیت
ایجاد کند اما برای هضم بهتر در دستگاه گوارش کودک، بهتر است پوست بادامها
کنده شده و سپس پودر شود. برای آسانتر شدن این امر، بهتر است بادامها را
چند ساعت بخیسانید.
و اما شیر کامل گاو در برخی از کودکان میتواند حساسیت یا عدم تحمل ایجاد
کند که در این صورت باید با پزشک مشورت شود و اقدامات لازم صورت گیرد.
وقتش رسیده به نوزاد غذای جامد بدهید
شروع تغذيه کودک با غذاي جامد از ۴ تا ۶ ماهگي توصيه
مي شود و در مراحل اوليه اغلب فرني برنج مخلوط شده با شير مادر به وي داده
مي شود.
قبل از شروع مصرف غذاي جامد، نوزاد بايد بتواند بنشيند،
سرش را حرکت دهد و فک خود را براي جويدن حرکت دهد. مصرف شير مادر را ادامه
دهيد از آنجا که بلافاصله نوزاد شروع به خوردن غذاي جامد نمي کند، غذاي
جامد را به عنوان غذاي اصلي و جايگزين شير قرار ندهيد. خوردن مواد جامد
نياز به تمرين دارد غذا خوردن با قاشق موضوع جديدي براي کودک است.
زيرا
تا قبل از اين تنها غذاي مايع خورده است و کمي طول مي کشد تا به غذاي جامد
عادت کند. بنابراين به جاي اين که به ميزان غذايي که مي خورد تمرکز کنيد،
روي تجربه آموزي اش تمرکز کنيد. ميوه و سبزي را يکي يکي به او معرفي کنيد
غذاهاي پوره شده را يکي يکي به او بچشانيد و واکنش او را بسنجيد.
اگر
از خوردن يک غذاي خاص امتناع کرد، دوباره تلاش کنيد. به ميزان ماده غذايي
روي قاشق دقت کنيد. بايد به اندازه اي باشد که بتواند قورت بدهد. از دادن
شير گاو و عسل بپرهيزيد بسياري از پزشکان معتقدند که تا يک سال نبايد شير
گاو به نوزاد داد. زيـــــرا بعضي از کودکان نمي توانند شير گاو را هضم
کنند. دادن عســل به کودکان کمتر از يک سال (برخي پزشکان روي ۲ سال تاکيد
دارند) نيز توصيه نمي شود زيرا احتمال خطر بروز مسموميت وجود دارد.
زماني
که کودک سير شد، از غذا دادن به وي دست بکشيد هنگامي که کودک سير مي شود،
شروع به بهانه گيري مي کند، صورت خود را برمي گرداند، دهان باز نمي کند،
غذا را بيرون مي دهد و گريه مي کند. وقتي متوجه شديد کودک سير شده است، از
غذا دادن به وي دست بکشيد. اگر کودک بد غذا داريد، نگران نباشيد اگر کودکي
برخي از غذاها را نمي خورد، نگران نباشيد زيرا به مرور زمان به آن غذا
علاقه پيدا مي کند. توجه داشته باشيد والدين نقش مهمي در تربيت کودک دارند و
به احتمال زياد به آنچه مي خوريد، علاقه پيدا مي کند. کثيف کاري هنگام غذا
خوردن با بزرگ شدن، کودک دوست دارد خودش غذا بخورد و اين يعني کثيف کاري.
پس زير صندلي او پارچه اي پهن کنيد.
قطعات کوچک غذا را به دست او
بدهيد در حدود ۹ ماهگي، کودک مي تواند غذاهاي نرم را در دست بگيرد. البته
نياز به غذا دادن با قاشق و تغذيه با شير مادر ادامه پيدا خواهد کرد. تکه
هاي رسيده موز، تکه هاي هويج پخته، تکه هاي پنير، پاستاي پختهشده و تخم
مرغ به او بدهيد.
از دادن موادي که خطر خفگي ايجاد مي کند مانند شکلات، چيپس، سبزيجات خام، انگور، کشمش و پنير سفت بپرهيزيد.