نسخههای طب سنتی برای بعد از زایمان و شیردهی
دوران بعد از زایمان و شیردهی از مهم ترین روزهای زندگی یک مادر است. در
این دوران اگر مادر حواسش به خورد و خوراکش باشد و بدون استرس و ناراحتی
بهترین شیر را به نوزادش بدهد میتواند سلامت فرزندش را تضمین کند.
اما
قبل از شروع دوران شیردهی دوره نفاس یا همان خونریزیهای طبیعی بعد از
زایمان وجود دارد که باید با رعایت نکات لازم این دوره طی شود، پس می توان
گفت هر زنی بعد از زایمان دو مرحله مهم از جمله نفاس و شیردهی را تجربه
میکند که با رعایت نکات ریز میتواند آن را به بهترین صورت پشتسر
بگذارد. دکتر مژگان تنساز، متخصص طب سنتی، درباره بایدها و نبایدهای
دوران بعد از زایمان بیشتر توضیح میدهد.
نفاس یا خونریزی بعد از زایمان
نفاس
هم به دوران پس از زایمان میگویند و هم به خونی که حین زایمان (سزارین
یا طبیعی)، مادر ازدست داده است که شبیه خون عادت ماهانه است. به قول حکمای
طب سنتی «وقتى كه اولين جزء بچه از شكم مادر بيرون مى آيد هر خونى كه زن
مى بيند، اگر پيش از ده روز يا سر ده روز قطع شود، خون نفاس است و زن را در
حال نفاس (نفساء) مى گويند.» معمولا مادری که پسرزاییده انتظار داریم بین
25 تا 30روز خونریزی داشته باشد و اگر دختر زاییده بین 35 تا 40روز خونریزی
داشته باشد.
خون زیادی دفع کردهاید یا کم؟
خونریزی
دوران نفاس (یعنی بعد از زایمان) مانند خونریزیهای دوران عادت ماهانه
است؛ یعنی باید در حد طبیعی باشد. البته احتمال دارد کمتر از حد طبیعی یا
بیشتر از حد طبیعی، یک خانم بعد از زایمان خونریزی داشته باشد. اگر
خونریزی به اندازه طبیعی باشد که نیاز به انجام کار خاصی نیست، چراکه باید
این خون دفع شود، اما اگر کمتر یا بیشتر از حد طبیعی باشد در طب سنتی
توصیه میشود تدابیری انجام شود، چراکه اگر زیادتر از حد طبیعی باشد ممکن
است منجر به ضعیف شدن قوای جسمانی بدن مادر شود، حتی در درصد کمی احتمال
مرگ مادر به علت خونریزی زیاد وجود دارد، بنابراین توصیه میشود در این
شرایط از غذاهای خونساز یا حتی بندآورنده خون بیشتر استفاده شود.
البته
داروها و مواد غذایی زیادی وجود دارند که دارای این مزیت هستند؛ اما در
این مطلب سعی میشود به مواد غذایی اشاره شود که قابل دسترس مردم باشند.
آب گوشت گوسفند یا پرندگان ازجمله بلدرچین، کبک و… جزء غذاهای مقوی
هستند که توصیه میشود در این دوران مورداستفاده قرار بگیرند، اما اگر
میخواهید علاوه بر خاصیت گفته شده تقویتکننده رحم هم باشند، بهتر است به
این گوشتها یا حتی خورشهایی که از این گوشتها تهیه میشوند، دارچین
اضافه کنید. حتی خوردن خرما یکی از مهمترین نکتههای غذایی که نهتنها روی
تقویت جسمی زنان تاثیر بسزایی دارد، بلکه روی شیردهی مادر هم اثرات مثبتی
را بههمراه دارد.
چه گیاه دارویی به کارتان میآید؟
اگر
خونریزی در دوران نفاس یک زائو کم باشد اتفاق خوبی نیست و باید سعی کرد
میزان خونریزی را به حد تعادل رساند. در طب سنتی میتوان با مصرف بعضی
داروهای گیاهی این مشکل را برطرف کرد اما برای تجویز حتما باید بیمار به
پزشک مراجعه داشته باشد زیرا میزان خونریزی و شرایط مادر بررسی میشود و
طبق شرح حال دارو و دوز دارو توسط متخصص تجویز میشود.
همچنین نکته
دیگر این است مصرف خودسرانه هر دارو بهخصوص داروهای گیاهی در این دوران
توصیه نمیشود، زیرا ممکن است بعضی از این داروها در شیر مادر ترشح شود و
روی نوزاد تاثیرات سوئی داشته باشد، اما میتوان برای تعدیل درمان خونریزی و
حتی افزایش شیر به رازیانه اشاره کرد که قطرههای شیرافزای آن در بازار
موجود است و بعضی خانمها استفاده میکنند. البته تدابیر دیگری هم برای دفع
خون مانده در رحم مادر وجود دارد که تحریک به عطسه است، البته باید به این
نکته هم اشاره کرد فردی که لاغر و ضعیف است نباید انتظار داشته باشد که
خون زیادی دفع کند، یعنی اگر خونریزی این دوران برایش کم باشد نیازی به
انجام تدابیر متفاوت برای دفع خون بیشتر نیست.
با روغنهای گرم آشتی کنید
یکی
از مشکلاتی که در دوران نفاس ممکن است سراغ مادر بیاید، درد رحم است که
یکی از عمدهترین علتهای درد رحم رسیدن سرما به رحم و اندام تناسلی مادر
است، بههمین دلیل بهتر است مادر برای مدتی این نواحی را گرم نگه دارد که
میتواند از چند روش استفاده کند یا در آب نیمه گرم بنشیند یا از حوله گرم
استفاده کند یا آن نواحی را با پوششهای گرم ببندد. حتی استفاده از
روغنهای گرم مثل روغن شوید میتواند در درمان درد این نواحی موثر باشد که
توصیه میشود روزانه توسط این روغنها شکم و ناحیه تناسلی خود را به مدت 15
الی 20دقیقه ماساژ بدهد.
بعد از زایمان این شربتها را بنوشید
انواع
شربتهایی که میتوان در دوره نفاس استفاده کرد شربت عسل، شربت به (حتی
خورش به هم میتواند در این دوران موثر باشد) یا حتی شربت به لیمو هستند که
این شربتها جزء شربتهای خونساز هستند که باعث تقویت رحم مادر هم
میشوند. غیر از شربتهای نام برده شده آب هویج و آب سیب هم بهتر است در
این دوران بیشتر مورد مصرف مادران قرار بگیرد.
نکاتی که باید در دوران شیردهی رعایت کنید
درباره
مزاج شیر مادر بین حکمای طب سنتی دو عقیده وجود دارد، برخیها بر این
عقیده هستند که مزاج شیر مانند خون گرم و تر است، اما برخی آن را معتدل
میدانند.
از گذشته تا به امروز همه پزشکان چه طب سنتی چه طب رایج
معتقد هستند که شیر بهترین غذا برای نوزاد است که جایگزینی ندارد همچنین
سازگار با طبع شیرخوار است. حتی شیردهی، مادر را از برخی بیماریها ایمن
نگه میدارد و گفته شده حتی اگر سینهای شیر نداشته باشد، کودک سینه مادر
را بمکد باز هم تاثیرگذار خواهد بود.
توصیه دیگر این است که دفعات شیردهی بعد از تولد باید بهتدریج زیاد شود تا نوزاد بتواند به شیر خوردن عادت کند.
همچنین
توصیه میشود چون جریان شیر ابتدا زیاد است، اول مادر کمی از شیر را با
دست از سینه خارج کند و بعد عمل شیردهی را آغاز کند تا حجم زیاد شیر باعث
ناراحتی نوزاد نشود. همچنین سعی کنید تعداد دفعات شیردهی به اندازه باشد و
در فواصل زمانی کوتاه به نوزاد شیر ندهید چراکه تجمع شیر ممکن است برای
نوزاد مشکلات گوارشی مثل ریفلاکس ایجاد کند.
حتی در طب رایج هم
پزشکان به این نتیجه رسیدهاند که حجم زیاد شیر باعث بهوجود آمدن مشکل
ریفلاکس در نوزادان میشود، درست مثل یک فرد بزرگسالی که پرخوری میکند و
بالطبع نفخ و دلدرد سراغش میآید. با این حال اگر نوزاد در خوردن شیر
پرخوری کرد و دچار دلدرد و نفخ شد توصیه میشود، سعی کنید او را بخوابانید
زیرا خوابیدن به هضم شیر کمک میکند.
پزشکان معتقدند که شیر صبح
را باید قبل از شیر دادن مادر بدوشد و دور بریزد و بعد به نوزاد شیر بدهد.
البته تحت هر شرایطی کیفیت شیر مادر تغییر میکند ازجمله بیخوابی، استرس،
اضطراب، عصبانیت، خستگی و… بهتر است مادر ابتدا کمی از شیرش را بدوشد و
دور بریزد و بعد شیردهی را آغاز کند. بهعلاوه استرس، نگرانی و خستگی روی
کیفیت شیر تاثیرگذار هستند. ورزش و ماساژهای ملایم میتوانند روی افزایش
شیردهی تاثیرگذار باشند.
غذاهایی که خوردنشان در شیردهی واجب است!
بهترین
تغذیه برای مادر شیرده این است که از تمام گروههای غذایی استفاده کند. در
ادامه به چند مورد از برخی گروه غذایی اشاره میکنیم:
غلات: نان خشکی که از گندم آفت نزده تهیه شده باشد، برنج، ذرت و حریرههایی که از آرد برنج و آرد گندم تهیه میشود مثل حریره بادام.
پروتئین: گوشت بره و بزغاله، گوشت مرغ و ماهی تازه
اما
بهطور کلی آش جو (بهشرطی که مادر دچار نفخ نشود)، انواع شورباها (با
گوشت گوسفند) نخود آب، زرده تخممرغ عسلی، شیربرنج، ماءالعسل (ترکیب عسل و
آب)، انواع شیرها بهخصوص شیر شتر و ماست تازه میتواند مفید باشد؛ اما
بازهم نیاز به تاکید است در شرایطی این مواد غذایی مصرف شوند که مطابق با
مزاج مادر باشند و مشکلات گوارشی ایجاد نکنند.
همه میوهها و
سبزیجات باید در این دوران مورداستفاده قرار بگیرند اما بهتر است میوهها و
سبزیجاتی مثل خربزه، انگور، انجیر، انار، کاهو، هویج، سیب، کرفس و یونجه و
تخم یونجه بیشتر در برنامه غذایی مادر یافت شوند. همچنین در خشکبار هم
میتوان به بادام و فندق، مویز و… اشاره کرد. نخود، باقلا و حبوبات دیگر
میتوانند برای دوران شیردهی مفید باشند. حلوای هویج جزء غذاهایی است که
توصیه میشود در دوران شیردهی بیشتر مورد استفاده قرار بگیرد.
چرا شیر مادر کم میشود؟
کاهش
شیر مادر علتهای مختلفی دارد که به اصلیترین موارد آن اشاره میکنیم.
یکی از این علتها کمخونی است؛ چون خون، ماده اصلی تولید شیر است که وقتی
کمخونی وجود داشته باشد، شیر هم کم میشود. البته حالت دیگری هم وجود دارد
و آن هم فساد خون است، یعنی یا خون فرد غلیظ شده یا قوامش سرد شده است.
دلیل دیگر عدم مصرف موادغذایی کافی است که حتی ممکن است باعث ایجاد کمخونی
در مادر هم شود. دلایل دیگر هم در کمبود شیر تاثیرگذار هستند ازجمله
ازدست رفتن خون حتی در دوره نفاس یا بواسیر، استرس، نگرانی، بیخوابی و…
یکسری نکات کلی هستند که اکثرا از آن اطلاع دارند، مثل داشتن تغذیه مناسب و
دوری از استرس و اضطراب.
اما داشتن فعالیت مناسب مثل یک ورزش سبک
میتواند بسیار کمککننده باشد، چراکه حرارت بدن بالا میرود و خون رقیقتر
میشود و تولید خون افزایش پیدا میکند، با افزایش تولید خون، خون شیر هم
افزایش پیدا میکند. البته کاهش مقدار شیر علتهای دیگری هم دارد که در آن
صورت توصیه میشود بررسیهای بیشتر زیرنظر متخصص صورت گیرد.
از خوردن این مواد غذایی پرهیز کنید
بهتر
است مادر شیرده از خوردن گوشت گاو، گوشتهای قدیمی یا مانده، گوشتی که از
حیوانات پیر بهدست میآید و ماهی نمکسود پرهیز کند. همچنین از خوردن
مواد غذایی مثل شاهی، نعناع، خردل و… که طعم و بوی شیر را تغییر میدهد،
پرهیز کند. مواد غذایی که باعث فساد شیر میشوند یا ممکن است مقدار شیر را
کاهش دهند مثل خوراکیهای تلخ و ترشی یا قابض بهتر است مادر از خوردنشان
امتناع کند. یکی دیگر از مواردی که باعث فساد شیر مادر میشود، بارداری
است. حکمای طب سنتی بر این عقیده هستند که بارداری باعث میشود شیر مادر
برای نوزاد دیگر قابل استفاده نباشد و باید قطع شود.
توصیه های مهم برای روزهای بعد از زایمان
شش هفته اول بعد از زايمان، دوران نقاهت پس از زايمان (نفاس) ناميده می
شود. در اين مدت نيز لازم است مادر در چند نوبت توسط کارکنان بهداشتی
مراقبت شود. پدر و مادر نيز بايد به تغييرات طبيعی و خطراتی که سلامت مادر و
نوزاد را تهديد می کند آگاه بوده و در صورت بروز علائم خطردر اسرع وقت به
مراکز درمانی مراجعه نمايند. تغييرات بدن مادر پس از زايمان دو تغيير عمده
بدن مادر در دوران بعداز زايمان مربوط به رحم و پستان است.
تغییرات رحم بعد از زایمان
پس از زايمان رحم کم کم به حالت اوليه خود برگشته و اندازه آن به سرعت کوچکتر می شود.
پوشش
ضخيمی که ديواره رحم براي لانه گزينی جنين تشکيل شده بود ابتدا به شکل
ترشحات خونی وسپس ترشح قهوه ای رنگ و پس از حدود10 روز به صورت ترشحات زرد
يا سفيد رنگ از مهبل خارج می شود. البته ممکن است در برخی خانم ها خونريزی
در حد لکه بينی،حتی تا حدود 40 روز پس از زايمان نيز ادامه يابد. در اين
مورد براي اطمينان بيشتر می توان با پزشک يا ماما مشورت کرد.
در
اکثر مادرانی که کودک خود را شير می دهند به مدت 5 تا 6 ماه بعداز زايمان و
گاهی تازمانی که تغذيه کودک با شير مادر ادامه دارد، قاعدگی اتفاق نمی
افتد. ولی در زنانی که کودک خود را از پستان شير نمی دهند، معمولاً قاعدگی
حدود 4 تا8 هفته بعد از زايمان اتفاق می افتد. گاه اولين قاعدگی غيرعادی و
توأم با خونريزي زياد و خروج لخته است و نبايد موجب نگرانی شود، ولی در
صورت ادامه اين وضعيت بايد به پزشک مراجعه شود.
تغییرات سینه و پستان ها
در
روزهای اول بعد از زايمان آغوز که حاوی پروتئين بيشتر و مواد ايمن سازی
مشابه واکسن است در پستان ها توليد و ترشح آن تا 10 روز ادامه يافته و سپس
به شير تبديل می شود. مقدار شير در افراد مختلف، متفاوت بوده و بستگی به
دفعات شيردهی، رژيم غذائی وحالات روحی مادر دارد.
حالت افسردگی بعد از بارداری
برخی
از مادران در روزهای اول پس از زايمان احساس اندوه وغم بی دليل می کنند که
معمولاً زودگذر است و در افراد مختلف،شدت آن متفاوت می باشد. چنانچه اين
حالت طولانی و مداوم شود، مشورت با پزشک لازم است.علائم خطر پس
اززايماندوران پس از زايمان نيز می تواند مانند دوران بارداری برای مادر
خطرآفرين باشد. بنابراين اطلاع از علائم خطر اين دوران نيز برای مادر و
پدرضروری است و بايد با مشاهده اين علائم حتماً به پزشک يا ماما مراجعه
کنند.
اين علائم عبارتند از:
تب و لرز
خونريزی بيش از ميزان قائدگی در هر زمان و يا ادامه خونريزی بيشتر از حد لکه بينی بعد از ده روز
درد و ورم ناحيه بخيه ها
هر گونه درد، قرمزی و تورم پستان ها
لمس توده يا درد و تورم و خروج ترشحات چرکی از محل بخيه ها
خروج ترشحات چرکی و بدبو ازمهبل
درد زير دل يا درد ساق پا
بی
اختياري دفع ادرار و مدفوع مراقبت های پس از زايمانساعات اول پس از زايمان
(6ساعت اول) مهم ترين و خطرناک ترين زمان برای مادر می باشد. در اين
مراقبت ها کنترل ميزان خونريزی و علائم حياتی مادر (فشارخون،دمای بدن، نبض و
تنفس) اهميت زيادی دارد ارائه ای مراقبت ها بر عهده پزشک يا ماما می باشد.
ساير مراقبت های ضروری برای مادر عبارتند از:
تغذيه
رژيم
غذائی مادران شيرده بعد از زايمان در مقايسه با غذای زنان باردار نياز به
کالری و پروتئين بيشتری دارد زيرا بايد پروتئين،کلسيم و ساير موادی که مادر
در اثر شيردهی ازدست می دهد تأمين شود. ضمناً برای جلوگيری از کم خونی و
کمبود ويتامين ها مصرف روزانه يک قرص آهن و يک قرص مولتی ويتامين تا سه ماه
پس از زايمان برای مادر تجويز می شود.
مراقبت از نوک پستان
بعد
از زايمان تغذيه نوزاد با شير مادر بسيار اهميت دارد زيرا شير مادر علاوه
بر مزايای زيادی که دارد، احتياجات تغذيه ای نوزاد را در 4 تا 6 ماه اول
زندگی بر طرف می کند. براي تغذيه نوزاد باشير مادر، لازم است مراقبت مناسب
پستان ها را کاملاً تميز نگه دارد.
البته شستن نوک پستان در هر بار
تغذيه نوزاد و همچنين استفاده از صابون توصيه نمی شود، فقط کافی است خانم
های شيرده پستان های خود را يکبار در روز شسته و اجازه دهند تا در معرض هوا
خشک شود.در بعضی مادران شيرده به دليل وضعيت نادرست شيردهی ودر حالتی که
شيرخوار به قدر کافی از هاله پستان را در دهان قرار نداده و فقط نوک پستان
را می مکد، نوک پستان زخم می شود. مادر می تواند براي کمک به بهبود زخم يا
شقاق نوک پستان، بعد از تغذيه نوزاد يک قطره از شير خود را روی نوک و هاله
پستان قراردهد.
حتی اگر حالتان خوب است و حتی احساس خوبی دارید،
حواستان باشد که گول نخورید عوارض این ها بعدا سراغتان می آید. در روز و
ساعت های معینی مهمان بپذیرید.
استراحت
و آرامش شما و نوزاد در اولویت است. بنابراین هر دقیقه و ساعت این آرامش
نباید به هم بخورد. حتی در سنت ما هم آمده که باید تا 40 روز هوای مادر را
داشته باشید. و علم پزشکی هم می گوید 6 هفته دوران نقاهت بعد زایمان است.
رفت وآمد ها را کم کنید. مادر زیاد نایستد.
ولی بعضی وقت ها لازم
است که مادر راه برود، به این دلیل که فاکتورهای خونی بعد زایمان به هم
میخورد و احتمال اینکه فلبیت یا لخته در ورید های عمقی ایجاد شود ، هست. پس
باید جریان خون در بدنش بالا برود تا دچار آمبولی نشود. که در این شرایط
باید شکم را به داخل بگیرد و کف لگن رابه سمت بالا بدهد وکمی دولا شود و
راه برود. در حد 5 – 6 دقیقه و بعد دوباره مینشیند . دوباره کمی راه میرود و
دوباره می نشیند. و هر قدر که از روزهای اول بیشتر می گذرد راه رفتن را
باید بیشتر کنید.
توجه کنید که موقع خواب زیر سر و زیر پایتان در یک سطح قراربگیرد.
اگر
روز دوم یا سوم پایتان درد گرفت و حس کردید که یک مسیری در عروق پا مثل
طناب سفت و قرمزشده، یا درد و ورم در ناحیه پشت پا احساس کردید سریعا با
دکتر تان تماس بگیرید. این حالت می تواند بعدا همراه با تنگی نفس و تپش قلب
همراه باشد.
متخصص های انگلیسی می گویند خانمی که تازه زایمان
کرده، کاری راکه می تواند خوابیده انجام دهد نشسته انجام ندهد و کاری راکه
می تواند نشسته انجام دهد ایستاده انجام ندهد.
بعد از زایمان بستن
لگن و شکم خوب است. ولی نه خیلی سفت. به خصوص بعد از سزارین، چون این لایه
ها به هم میچسبند و چسبندگی ایجاد می شود.
در هر تغییر وضعیت از
حالت خوابیده به نشسته و از نشسته به ایستاده و برعکس، کاملا شکم را به
داخل می دهید و لگن را به سمت بالا میکشید و از جا بلند شوید. در واقع
خودتان گن طبیعی بدن خودتان باشید.
برای جمع کردن رحم و شکم ولگن 6هفته زمان را باید در نظر بگیرید.
مورد
دیگری که امکان داره بعد زایمان پیش بیاد عفونت های ادراری هست. به هر حال
شما یکسری خونریزی هایی رو بعد زایمان دارید وبدن برای عفونت مستعد است،
پس اگر لباس زیرتان مرتب عوض نشود، امکان ایجاد عفونت وجود دارد.
خانمهایی
که زایمان طبیعی می کنند، احتمال اینکه برش کف لگن داشته باشند هست
بنابراین بخیه هایی که بعدش در این ناحیه وجود دارد باید مرتب شستشو شود و
خشک نگهداری شود. گهگاهی سشوار را با باد ملایم در فاصله 20 سانتی بخیه ها
نگه دارید و آنها راخشک نگه دارید و حواستان باشد که در رطوبت نمانید.
بعد
از زایمان بر خلاف الان که مرتب دستشویی میروید، میزان ادرارتان کم می
شود. چون در حال شیردهی هستید.و این امکان عفونت رازیاد می کند چون دستشویی
کم میروید و بنابراین کمتر خودتان را چک و لباستان را عوض می کنید. پس
حواستان باشد که مرتب خودتان رابشویید و خشک کنید ولباس زیر و نوار بهداشتی
تان را عوض کنید.
مورد دیگری که احتمالش وجود دارد، هموروئید است
درقسمت
انتهای راست روده، یک کیسه پر از عروق عصبی داریم. در زمان بارداری به علت
تغییرات هورمونی عروق این کیسه عصبی ممکن است شل و باز شود و کش بیاید.
حالا اگر یبوست هم در کار باشد، باعث می شود که به این عروق فشار بیاید و
آنها را از مقعد بیرون بیاندازد. یا حتی عروق را پاره می کند و امکان
خونریزی هم وجود دارد.
در واقع یا زخم میشود یا خونریزی میکند یا یه کیسه عروق از مقعد بیرون می افتد . و درد ایجاد میشود.
چون
یبوست بعد زایمان پیش می آید و شایع است. بنابراین تغذیه بعد از زایمان
خیلی مهم است تا یبوست نگیرید. به خصوص اگر در بارداری تان مستعد یبوست
بودید و یبوست داشتتید باید حواستان به بعد زایمان هم باشد. و مرتب غذاهایی
بخورید که دفع را زیاد کند مثل کمپوت های سیب و گلابی و آلوی خشک شده و
آلوی پخت شده در سوپ اینها در بچه هم نفخ ایجاد نمی کند. قطعا ممکن است بعد
زایمان دو سه روزی دفع نداشته باشید و طبیعی هم هست ولی اگر از چهار روز
گذشت و دفع نداشتید با وجود اینکه اصول تغذیه رو رعایتمی کنید، پس:
1- یبوست رو باید درمان کنید.
2- اگر حس کردید یه کیسه ای اومده بیرون با دست تمیز بفرستیدش داخل، راحت میره بالا.
3- گرمش کنید.
4-
اگر موقع دفع درد داشتید، پماد های آنتی هموروئید هست که از داروخانه
میگیرید و با لیدوکائین ترکیب میکنید و شب ها این پماد رو داخل مقعد می
کنید تا این تحریک آروم بشه و دفع فردا صبح راحت بشود.
عوامل ایجاد یبوست متعدد است
بارداری،
ارث و ژن، زایمان سخت همه می توانند عامل باشند. البته در سزارین بیشتر از
زایمان طبیعی این مورد دیده شده است. علت اینست که میزان سزارین بالاست و
سزارین عامل نیست بلکه تعدد دارد. و اصلش هم همون بارداری و سنگینی دوران
بارداری است برای همین می گوییم که در بارداری تا وقتی احساس دفع ندارید
نروید و زور بزنید. این زور ها می تواند این کیسه رو بیرون بفرستد.
از
بعد زایمان، این لگن و شکم باید سر جایش برگردد و جمع شود. بنابراین بحث
ورزش را در 6 هفته اول بعد زایمان نداریم. آنچه داریم توانبخشی بعد زایمان
است. چه 6هفته بعد چه سه ماه بعد از زایمان هم هر ورزشی را نمی شود انجام
داد، بلکه اول باید تست شوید که معلوم شود که عضله شکم به جای اولش برگشته
یا نه و اینکه کف لگن اون توانمندی اش رو بدست آورده یانه.
وقتی
تایید شد مسئله ای نیست. البته خانمی که شیر می دهد تا 9 ماه ورزش سنگین
نمیکند چون هنوز از نظر هورمونی نیمه حامله محسوب می شود وهنوز مفاصل شل
هستند. پس ورزش های سنگین و رقابتی انجام نمی دهد. ولی ورزش های ملایم جهت
برگشت پذیری رامی تواند انجام دهد.
سر یک هفته بعد از زایمان دکتر شما رو می بیند و رحم وشکم شما رو چک می کند.
شش هفته بعد از زایمان هم یک معاینه می شوید.
روزهای اول بعد زایمان سر پا ایستادن شما نباید بیش از 5 دقیقه باشد. اون هم برای ایجاد جریان خون در بدن.
برای اینکه بخیه های جذبی در زایمان طبیعی زود تر جوش بخورد، تمرینات کف لگن خیلی کمک می کند.
کمربند و گن : اگر کمر درد دارید و اگر عضله شکم شل است حتما ببندید.