فواید کره بادام زمینی
کره
بادامزميني جزو لذيذترين محصولات تهيه شده از بادامزميني است و حدود يک
سوم بادامزميني کشت شده در سراسر دنيا، صرف تهيه کره ي آن ميشود. اما
ببينيم خوردنش به چه کساني توصيه ميشود و براي چه کساني ممنوع است.
امروزه کره بادام زمینی جای خود را در بین مردم بازکرده است. اما آیا کره بادام زمینی برای سلامتی خوب است؟
برخی
کره بادام زمینی را بر روی نان تست مالیده و به عنوان صبحانه میل میکنند و
برخی در خمیر کیک و کلوچه از آن استفاده میکنند، به هر شکلی که استفاده
شود غذای بسیار جذاب و پرطرفداری است که اگر یکبار آن را خریداری کنید،
بعدازآن همیشه یک بسته کره بادامزمینی در آشپزخانه خود خواهید داشت.
همانند
بسیاری از کرههای مغزهای گیاهی، کره بادامزمینی نیز حاوی چربی و کالری
بسیار بالایی است (حدود 90 کالری و 16 گرم چربی در هر 2قاشق غذاخوری). خبر
خوب این است که با خوردن 2 قاشق کره بادامزمینی علاوه بر دریافت 190
کالری، مقدار بسیاری زیادی مواد مغذی نیز دریافت میکنید. مغزها و کرههای
آنها منبع بسیار خوبی برای پروتئین، فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و مواد
شیمیایی گیاهی هستند.
در سال 2003 سازمان نظارت بر غذا و داروی
امریکا ادعای فواید سلامتی برای کره بادامزمینی و برخی مغزهای گیاهی را
تأیید کرد و اعلام کرد شواهد علمی نشان میدهد که خوردن بیشتر مغزهای گیاهی
به مقدار 42 گرم در روز ( بهعنوان بخشی از برنامه غذایی کم کلسترول و
کمچربی اشباعشده) میتواند خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
بیشتر تحقیقات نشان میدهد فواید
سلامتی مغزها شامل کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی یا عوامل زمینهساز
آنهاست اما شواهدی نیز وجود دارد که نشان میدهد ممکن است مغزها به کاهش
بیماریهای دیگری نیز کمک کنند مثلاً کره بادامزمینی منبع ماده شیمیایی
گیاهی ریزوراترول (resveratrol) است (مادهای که در پوست انگور نیز وجود
دارد). مطالعه اخیر در آلمان نشان داد که این ماده تأثیر پیشگیریکننده
برای سرطان کولورکتال (روده) دارد.
نکته جالب این است که
بادامزمینی درواقع یکی از حبوبات (از خانواده باقلائیان) بومی امریکای
جنوبی است که ظاهر و طعمی همانند مغزها دارد.
بادامزمینی ازنظر
تغذیهای نیز همانند مغزها است. حدود نیمی از وزن آن چربی است و بقیه وزنش
تقریباً بهطور مساوی پروتئین و کربوهیدرات (همراه با فیبر) است. حدود نیمی
از کل چربی بادامزمینی چربیهای تک پیوندی اشباعنشده هستند. این همان
چربی است که با سطح سالمتر لیپیدهای خون مرتبط است. یکسوم چربی آن را
چربیهای چند غیراشباع (Polyunsaturated) تشکیل میدهد که کاملاً در
بادامزمینی از اسیدهای چرب امگا-6 تشکیلشده است. حدود14% چربی آن، بهطور
طبیعی اشباعشده است.
برای خرید کره بادامزمینی به دنبال چه باشیم؟
نکاتی برای خرید کره بادام زمینی
هنگام خرید کره بادامزمینی به دنبال
محصولات طبیعی که چربی یا شکر افزوده ندارند یا مقدار آن بسیار کم است
باشید. برخی شرکتها روغنهای هیدروژنه بخشی نیز به نوع معمول کره
بادامزمینی اضافه میکنند و بسته به مقداری که افزوده میشود، ممکن است
چربیهای ترنس نیز در آن وجود داشته باشند.
از نظر سدیم حتی طبیعی
ترین برندهای کره بادام زمینی، مقداری نمک برای طعم به آن میافزایند.
اگرچه با مقدار کم آن نیز میتوان طعم خوبی ایجاد کرد و حدود 120 میلیگرم
سدیم در هر دو قاشق غذاخوری معمولاً مطلوب است.
بادام زمينی و کره ی آن
اين كره ضد كلسترول است
کره
بادام زميني براي كساني كه مستعد ابتلا به بيماريهاي قلبي هستند، مفيد مي
باشد، زيرا چربيهاي موجود در بادامزميني از نوع چربيهاي خوب هستند. به
علاوه داراي فيتوسترول است که ساختاري شبيه به کلسترول موجود در غذاهاي
حيواني دارد، با اين تفاوت که بر خلاف کلسترول، فيتوسترول براي سلامت قلب و
عروق مضر نيست.
در ضمن، هر 32 گرم کره بادامزميني حدود 50
ميليگرم فيتوسترول دارد و بررسيها نشان داده مصرف روزانه 2 گرم فيتوسترول
ميتواند تا 10 درصد از ميزان کلسترول LDL يا کلسترول بد بکاهد و در صورتي
که فرد رژيم کم چربي داشته باشد، ميتواند ميزان کلسترول بد را تا 20 درصد
پايين آورد.
در كل تحقيقات نشان داده اند که مصرف حداقل 4 بار
بادامزميني در هفته، تا 37 درصد از خطر بيماريهاي قلبي ميکاهد. پس اگر
ميخواهيد از بيماريهاي قلبي در امان باشيد، از يک مشت بادامزميني (حاوي
ده عدد) يا يک قاشق غذاخوري کره بادامزميني، آن هم 4 بار در هفته شروع
كنيد.
خواص داروئی کره بادام زمینی
ضد سرطان
تحقيقات
ديگري نشان داده اند كه مصرف يک واحد بادامزميني (10 عدد بادام زميني) در
هفته ميتواند از بروز سرطان روده در زنان پيشگيري کند. فيتوسترول موجود
در بادامزميني و کره بادامزميني نيز ميتواند رشد سلولهاي سرطان پستان،
روده بزرگ و پروستات را کند كرده و حتي از بروز سرطان ريه در افراد مستعد
بكاهد. بهعلاوه، بادامزميني حاوي نوعي آنتياکسيدان به نام رزوراترول است
که ميتواند به نوعي ترکيب ضدسرطاني به نام پيساتانول تغيير شکل يابد. اين
تغيير شکل به کمک نوعي آنزيم که در تومورهاي سرطاني يافت ميشود، ايجاد
ميشود و به اين ترتيب مانع رشد تومورها خواهد شد.
ضد ديابت
جالب
است بدانيد ثابت شده که مصرف منظم کره بادامزميني (حداقل 5 قاشق غذاخوري
در هفته) ميتواند از بروز ديابت نوع 2 در زنان پيشگيري کند. فيبر و منيزيم
موجود در کره بادامزميني از جمله دلايل خاصيت ضدديابتي اين ماده غذايي
هستند.
دشمن سنگ كيسه صفرا
تحقيقات
بيشماري نشان داده اند مصرف مرتب کره بادامزميني ميتواند احتمال ابتلا
به سنگ صفرا را در مردان و احتمال برداشتن کيسه صفرا را در زنان کاهش دهد.
دليل اين خاصيت بادام زميني نيز وجود فيبرهاي غذايي، فيتوسترول و منيزيم
است. مطالعه 20ساله روي بيش از 80 هزار زن نشان ميدهد زناني که حداقل دو
قاشق غذاخوري بادامزميني يا کره بادامزميني در هفته مصرف ميکنند تا 25
درصد کمتر به سنگ صفرا مبتلا ميشوند.
شايد باور نکنيد، اما اين راه ساده و آساني براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري است.
باز هم فيتواسترول
اما
در مورد مصرف منظم اين نوع كره توسط خانمهاي باردار بايد بگوييم، امروزه
بحث فيتواستراديول بسيار داغ بوده و محققان اثرات گوناگوني را به آن نسبت
ميدهند؛ مثلا مشکلات قاعدگي را به کمک آن ميتوان برطرف کرد، و يا اينکه
اين مواد قادرند احتمال بروز پوکي استخوان را كم كنند.
از آنجايي که
فيتواستراديول در بادامزميني وجود دارد (يعني در هر 100 گرم کره
بادامزميني، 100 ميليگرم از اين ماده يافت ميشود)، ميتواند براي
بيماريهاي زنانه موثر باشد، اما مصرف آن در بارداري دلخواه است، يعني نه
ضرر خاصي براي مادر و جنين دارد و نه منفعت خاصي، فقط مصرفاش بايد به
اندازه و در وعده صبحانه باشد، زيرا در صورت افزايش مصرف کره بادامزميني
به دليل داشتن چربي و انرژي زياد، مشکل اضافه وزن پيش خواهد آمد.
افرادی هم که ميخواهند شبها شام سبکي بخورند، ميتوانند با يك فنجان چاي، يك يا دو واحد نان آغشته به اين نوع کره را ميل کنند.
هشدارها:
با
وجود تمامي فوايد ياد شده، بادامزميني جزء مواد غذايي آلرژيزا (حساسيت
زا) است. حساسيت به بادامزميني ميتواند شديد باشد، طوري که مصرف مقدار
کمي از آن ميتواند به شوک آنافيلاکسي منجر شود. در نتيجه افراد مبتلا به
آلرژي بايد از مصرف هر گونه غذاي حاوي بادامزميني خودداري کنند، حتي خوردن
كره بادامزميني هم به دليل داشتن ذرات پروتئين درست نيست. بنابراين در دو
سال اول زندگي نبايد از بادام زميني و فرآوردههاي آن براي تأمين انرژي
كودك استفاده كرد، ولي بعد از آن در صورت نداشتن حساسيت، ميتوان آن را در
برنامه غذايي گنجاند.
از سوي ديگر، گاهي پزشک به افرادي كه مستعد
ابتلا به سنگ كليه و مثانه هستند، توصيه ميکند از خوردن مواد غذايي حاوي
اگزالاتها از جمله بادام زميني و كره ي آن خودداري کنند، زيرا اين
ترکيبات احتمال بروز اين سنگها را بالا مي برند.
يادتان نرود كه کره بادامزميني طبيعي را ميتوان براي يک يا دو هفته در هواي آزاد و دو ماه در يخچال نگه داشت.
خوردن کره گیاهی بهتر است یا کره لبنی؟
مارگارین برعکس آنچه تصور میشود، کم کالری
یا فاقد انرژی نیست. مارگارین معمولی مانند کره لبنی حاوی 80 درصد چربی
بوده و از نظر تولید میزان انرژی هیچ تفاوتی با کره ندارد. تنها تفاوت این
دو محصول در نوع چربی گیاهی و حیوانی آنهاست. هر دو نوع چربی در هر گرم
حاوی 9 کالری انرژی هستند.
سالهاست که کره از نظر متخصصان تغذیه
و پزشکان، دشمن قلب شناخته میشود. به همین دلیل در سالهای اخیر نسل جدید
و به اصطلاح رژیمی این فرآورده با نام کره گیاهی یا مارگارین پا به
بازارعرضه گذاشته است.
به نوشته جام جم آنلاین، این محصول در ابتدا
طرفداران زیادی به خود جلب کرد، ولی با گذشت اندک زمانی به توصیه همان
متخصصانی که مصرف زیاد کره لبنی را منع کرده بودند، مصرف زیاد این محصول
نیز محدود شد، اما پرسش اینجاست چگونه میتوان از یک گیاه، کره تهیه کرد؟
کرهای که پایه گیاهی دارد چرا باید دارای محدودیت مصرف باشد؟ مگر گیاهی بودن این محصول دلیل بر فقدان کلسترول، چربیهای اشباع و کالری آن نیست؟
کره گیاهی واقعیت دارد
به
کرهای که از روغن گیاهی تهیه میشود، مارگارین میگویند. مارگارین خواص
ظاهری و فیزیکی مشابه با کره لبنی دارد، ولی پایه اصلی آن شیر نیست. این
محصول اغلب از انواع روغنهای نباتی چون ذرت، آفتابگردان، سویا و کتان به
همراه برخی افزودنیها تهیه میشود.
معمولا برای تهیه مارگارین بعد
از آنکه روغن را تحت فشار وبه وسیله حلالهای شیمیایی از گیاهان روغنی
استخراج کردند، طی فرآیندهای حرارتی، عملیات تصفیه، بوگیری و رنگبری روی آن
انجام میدهند و برای آنکه قوامی مشابه کره یابد، آن را هیدروژنه یا
جامد میکنند.
سپس با افزودن ترکیباتی چون شیرخشک بدون چربی، طعمدهندههای مصنوعی، امولسی فایر، برخی ویتامینهای ضروری چون
A و D و نمک، روغن هیدروژنه به کره گیاهی تبدیل میشود.
ارزش تغذیهای کره گیاهی
این کره فاقد ویتامینهای موجود در شیر بوده و از لحاظ املاحی چون آهن، روی و مس فقیر است. البته این کره خواص تغذیهای روغنهای گیاهی را داراست، ولی به دلیل فرآیندهای حرارتی تا حدود زیادی از ریزمغذیهایش کاسته میشود.
به همین دلیل برای آنکه این محصول را از نظر تغذیهای
مشابه کره لبنی کنند با افزودن ویتامینهایی چون A وD آن را غنی و با
افزودن طعمدهنده و مواد رنگی طعم و مزه مخصوص کره را در آن ایجاد میکنند.
خوب است
بدانید امولسی فایر، ترکیبی است که جهت جلوگیری از دو فاز شدن و ایجاد
پایداری به این کره افزوده میشود و نمک نیز به دلیل جلوگیری از فعالیت و
رشد باکتریها و میکروارگانیسمها و همچنین افزایش زمان ماندگاری در این
محصول کاربرد دارد. نمک این محصول میتواند تا حدودی برای افراد مبتلا به
پرفشاری خون دردسرساز باشد.
کره گیاهی حاوی کالری و کلسترول است
مارگارین برعکس آنچه تصور میشود، کم کالری
یا فاقد انرژی نیست. مارگارین معمولی مانند کره لبنی حاوی 80 درصد چربی
بوده و از نظر تولید میزان انرژی هیچ تفاوتی با کره ندارد. تنها تفاوت این
دو محصول در نوع چربی گیاهی و حیوانی آنهاست. هر دو نوع چربی در هر گرم
حاوی 9 کالری انرژی هستند.
نکته مهمتر، اسیدهای چرب ترانس این محصول است.
به دلیل آنکه اسیدهای چرب
غیراشباع روغنهای گیاهی طی فرآیندهای حرارتی و هیدروژنه به چربیهای
اشباع تبدیل و از فرم طبیعی خود خارج میشوند، بر میزان چربی اشباع ترانس
محصول تولیدی افزوده شده و مصرف زیاد آن میتواند موجب افزایش کلسترول بد خون شود و برای بیماران قلبیـ عروقی، کبدی و مبتلایان به تری گیلیسیرید و کلسترول بالا مضرباشد.
از طرفی مصرف طولانی مدت اسیدهای چرب ترانس میتواند با تضعیف سیستم ایمنی بدن، التهاب و واکنشهای آلرژیک را در مصرف کننده ایجاد کند.
کره لبنی، طبیعیتر از کره گیاهی است
موضوع
دیگر یون نیکلی است که در زمان هیدروژنه یا جامد کردن، به محصول اضافه
میشود. نیکل نوعی فلز سمی است که نقش کاتالیست یا تسریعکننده فعل و
انفعالات شیمیایی را طی فرآیند هیدروژناسیون ایفا میکند.
این یون
اگر در انتهای فرآیند به طور کامل از محصول جدا نشود، مصرف آن در درازمدت
میتواند باعث بالا رفتن احتمال ابتلا به ناراحتیهای ریوی، کلیوی و فشار خون شود.
در ضمن اگر محصول بیش از حد هیدروژنه و سفت شود، قابلیت هضم و جذب آن کاهش مییابد و مصرفکننده را دچار اختلالات گوارشی خواهد کرد. اما خوب است بدانید این موضوع در مورد کره لبنی صدق نمیکند.
چون
چربی شیر اشباع و از همان ابتدا به صورت جامد از شیر گرفته شده و نیازی به
هیدروژنه شدن ندارد و طبیعیتر از کره گیاهی به دست میآید.