عدس را از یاد نبرید
بهتر است از مصرف عدس غافل نشوید و حداقل هفته ای یکبار آن را در برنامه
غذایی تان بگنجانید و از خواص بی نظیر آن بهره مند شوید می خواهیم به
انواع مختلف عدس و فواید هرکدام اشاره کنیم.
عدس برای خیلی از ما یادآور غذاهای خوشمزه ای مانند عدس پلو و البته عدسی مقوی صبحانه است.
خوشبختانه عدس نیز مانند دیگر اعضای خانواده ی حبوبات جایگاه مهمی در
چهارچوب تغذیه ی سالم دارد. این ماده ی غذایی سرشار از فیبر، پروتئین و
مواد مغذی ضروری و مورد نیاز بدن است. اگر شما جزو طرفداران عدس هستید که
به مصرف آن ادامه دهید آن هم به طور منظم. اما اگر علاقه ای به این ماده ی
غذایی ندارید مطمئن باشید با مطالعه ی این مطلب نظرتان عوض خواهد شد. چون
همین عدس های کوچک نه تنها فاقد چربی بوده و به تناسب اندام تان کمک می
کنند بلکه منبع آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی ای است که سلامت بدنتان را
ارتقا می دهد. عدس یک ماده ی غذایی مفید برای گیاهخواران محسوب می شود چون
حاوی میزان قابل توجهی پروتئین گیاهی و جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز است.
در ادامه ی متن نگاه دقیق تری به خواص این ماده ی غذایی خواهیم داشت.
لطفاً با ما همراه باشید.
عدس استخوان ها، دندان ها، موها، پوست و ناخن های شما را تقویت خواهد کرد
در کشورهایی مانند هند، بسیاری از مردم گوشت مصرف نمی کنند و پروتئین
مورد نیاز بدن خود را با مصرف عدس و سویا تأمین می کنند. شما نیز می توانید
به کمک این مواد غذایی میزان کالری دریافتی روزانه را کاهش دهید. یعنی
زمانی که قرار است یک غذای پرچرب حاوی ژامبون و سیب زمینی و غیره میل کنید
در کنار آن گوشه چشمی به عدس نیز داشته باشید. روش های مختلفی برای تهیه
عدس وجود دارد که می تواند شما را از پروتئین موجود در آن بهره مند کند.
بنابراین شک و تردید را کنار بگذارید و گاهی به جای گوشت قرمز، عدس میل
کنید.
چرا عدس به لاغری کمک می کند؟
برخی بر این عقیده اند که مصرف عدس باعث چاقی می شود. اما باید بدانید
که راز تناسب اندام در رعایت حد تعادل است. اگر به طور منظم و البته بدون
افراط عدس مصرف می کنید گام مؤثری در رسیدن به تناسب اندام برداشته اید. به
خاطر اینکه عدس سرشار از زینک (روی) است. این ماده ی معدنی به کنترل
گرسنگی و مقابله با ریزه خواری بین وعده های غذایی کمک زیادی می کند. شما
می توانید با یک پیاله عدس به طور کامل سیر شوید. عدس حاوی میزان قابل
توجهی پروتئین است که در چهارچوب رژیم لاغری توصیه می شود. چون این ماده
برای استحکام عضلانی و پیشگیری از شل شدن آن ها لازم و ضروری است. عدس
همچنین حاوی میزان قابل توجهی پتاسیم است که مانع از تجمع آب و مایعات در
بافت ها شده و از احتباس آب پیشگیری می کند.
عدس منبع پروتئین و زودهضم است
یکی از مشکلاتی که مواد غذایی حاوی پروتئین مانند گوشت دارد دیرهضم بودن
آن ها است. به عنوان مثال بعد از مصرف استیک گوشت زمان نسبتاً زیادی برای
هضم آن لازم است چون مواد مغذی آن دیرتر توسط روده ها جذب می شوند. با این
حال عدس حاوی نوعی اسیدآمینه است که روند هضم را سرعت می بخشد. البته اگر
عادت داشته باشید که به عدس مواد غذایی دیگری مانند سوسیس و کالباس و مواد
سنگین دیگر اضافه کنید طبیعی است که هضم آن نیز با کندی صورت خواهد گرفت.
اما افزودن سبزیجاتی مانند هویج و کدو و غیره به این ماده ی غذایی، نه تنها
اشکالی در هضم آن ایجاد نمی کند بلکه ارزش غذایی آن را نیز بالا می برد.
توجه داشته باشید که میزان فیبرهای موجود در عدس و همچنین فقیر بودن این
ماده ی غذایی از نظر چربی باعث می شود که تأثیر زیادی به عملکرد روده ها و
همچنین تنظیم وزن داشته باشد.
عدس منبع طبیعی مواد مغذی
عدس حاوی میزان قابل توجهی پروتئین است که در چهارچوب رژیم لاغری توصیه می
شود. چون این ماده برای استحکام عضلانی و پیشگیری از شل شدن آن ها لازم و
ضروری است.
عدس یک ماده ی غذایی نسبتاً ارزان قیمت، بسیار خوشمزه و حاوی ویتامین
ها، مواد معدنی و پروتئین است. بنابراین نمی توان از خیر چنین ماده ی غذایی
مفیدی گذشت. عدس حاوی ویتامین های A ،B1 ،B2 ،B3 ،B6 ،C و E می باشد. این
ماده ی غذایی همچنین حاوی مواد معدنی مفیدی مانند پتاسیم، کلسیم، فسفر،
آهن، منیزیم، اسیدفولیک و سدیم است. توصیه می کنیم برای بهره مند شدن از
این مواد مغذی در هفته یک تا دو مرتبه عدس میل کنید. با همین کار ساده به
راحتی می توانید با یبوست مقابله کنید و بیشتر مراقب کولون خود باشید.
عدس همچنین برای کنترل کلسترول خون، مقابله با استرس (به دلیل دارا بودن
ویتامین های گروه B)، جذب بیشتر کلسیم و در نتیجه مقابله با پوکی استخوان
مفید است. این ماده ی غذایی برای افراد مبتلا به دیابت یک ماده ی غذایی فوق
العاده محسوب می شود. اگر دچار کم خونی هستید نیز می توانید به عدس اعتماد
کنید. مصرف عدس همچنین به خانم های باردار و شیرده توصیه می شود چون حاوی
میزان قابل توجهی اسیدفولیک و پروتئین است. عدس استخوان ها، دندان ها،
موها، پوست و ناخن های شما را تقویت خواهد کرد.
سالاد عدس یک انتخاب ساده و خوشمزه
مواد لازم
عدس پخته شده و طعم دار شده ۴۰۰ گرم
پنیر تازه ی کم چرب ۵۰ گرم
گوجه گیلاسی ۵ عدد
هویج رنده شده ۱ عدد
جعفری خرد شده ۲ قاشق غذاخوری
پیاز خرد شده ۱ عدد
زیتون بدون هسته ۱۰ عدد
ذرت ۲ قاشق غذاخوری
روغن زیتون و سرکه ی سفید به میزان لازم
روش تهیه
طرز تهیه ی این سالاد بسیار ساده و سریع است. قبل از هر کاری پیاز را پوست
کنده و ساطوری کنید. هویج را رنده کرده و پنیر تازه را به مکعب های کوچک
تقسیم کنید. عدس پخته شده را داخل ظرف مناسب بریزید و سپس ذرت، هویج، پنیر،
پیاز و جعفری خرد شده را اضافه کنید. در نهایت نیز زیتون ها را افزوده و
با سرکه و روغن زیتون و کمی نمک و اگر مایل بودید فلفل طعم دار کنید. سالاد
را هم زده و میل کنید.
حواستان به بالا رفتن کلسترول خون باشد
مراقب مصرف مواد غذایی با کلسترول بالا
باشید آن ها تهدیدی برای سلامت قلب و عروقتان به شمار می روند و موجب
افزایش خطر سکته قلبی در شما می شوند می توان به کله پاچه،خامه،کره و دیگر
مواد غذایی چرب اشاره کرد
پیامفرحبخشی متخصص تغذیه و رژیمدرمانی با
اشاره به اینکه توجه به کلسترول LDL در خون میتواند سلامت قلب، عروق و
مغز را تضمین کند، اظهارکرد: افزایش بیش از حد کلسترول LDL خطرات بزرگی
مانند بروز بیماریهای قلبی و عروقی، سکته قلبی، سکته مغزی و یا در بعضی
مواقع مرگ ناگهانی را بههمراه داشته باشد.
وی افزود: افرادی که دارای کلسترول بالا
هستند علاوهبر در معرض خطربودن بیماریهای قلبی و عروقی در معرض سکتههای
مغزی قرار میگیرند. بیماران دیابتی باید به این عارضه توجه ویژه داشته
باشند زیرا اگر قندخون آنها بالا باشد، دچار این عارضه شوند وضعیت آنها
بهشدت خطرناک و وخیم خواهد شد. بنابراین سعی میشود در بیماران دیابتی
کلسترول LDL تنظیم و میزان آن در حد نرمال حفظ شود.
فرحبخش تصریح کرد: دو کلسترول شامل کلسترول
بد (LDL) و کلسترول خوب (HOL) در خون وجود دارد افرادی که نسبت کلسترول بد
به خوب آنها بیش از 3 باشد در معرض خطربیماریهای قلب و عروقی هستند خصوصا
تصلب شراین (آتروا سکلروز) همچنین سکتههای قلبی و مغزی قرار میگیرند.
این متخصص تغذیه و رژیمدرمانی ادامه
داد:کلسترول LDL در افراد سالم باید زیر 130 باشد درصورتی که این کلسترول
بالای 160 باشد به طور قطع شخص در وضعیت خطرناک بهسر خواهد برد.
وی در پایان گفت:مصرف چربیهای اشباع مانند
کره، خامه و سرشیر باعث بالارفتن کلسترول LDL میشود. مصرف چربیهای ترانس
در روغنهای هیدروژنی باعث این کلسترول میشود.
با انجام آزمایش ناشتای چربیهای خون وضعیت کلسترول LDL افراد مشخص خواهد شد.