فواید و کاربردهای سکنجبین از دیدگاه طب سنتی ایران
سکنجبین ترکیبی از سرکه و انگبین (عسل) است و از جمله تراکیبی است که طبیب
بنابر نیاز بیمار می تواند در ترکیبات آن تصرف کند و به همین دلیل در کتب
حکما تا هزار و دویست نوع آن را ذکر کرده اند.
خواص کلی سکنجبین:
سکنجبین یک داروی مفتح (گشاینده) سدد است.
دارای قدرت تکه تکه کردن (تقطیع) مواد لزج بدن است که به سطح و جدار مجاری می چسبند و سبب انسداد مجاری می شوند.
سکنجبین یک داروی لطیف کننده مواد غلیظ بدناست.داروی تسکین دهنده حرارت و حدت خون و صفرا است.
یک فرآورده بسیار مؤثر در رفع تشنگی ها به شمار می آید.
مصرف شربت سکنجبین به خصوص همراه با عرق کاهو یا عرق عنب الثعلب، در کاهش خشکی کام و دهان مؤثر است.
در کسانی که رطوبت از ریه آنها به سختی و با سرفه شدید خارج می شود، مصرف
سکنجبین یک تسهیل کننده خروج خلط است. البته در این مورد لازم است با پزشک
خود مشورت نمایند.
مصرف سکنجبین سبب می شود اخلاط رقیق از طریق ادرار از بدن خارج شوند.
سکنجبین ترش:
اثر آن سریع تر در بدن نمایان می شود اما به همان نسبت نیز ضرر آن سریع تر بروز می کند
مضرات سکنجبین ترش:
1- برای سرفه زیان دارد
2- از آنجا که سکنجبین ترش دارای قوت زدایندگی (جالی) است در افرادی که در
بدن آنها خلط صفرا یا خلط شور وجود دارد، با ریزش این مواد به روده ها سبب
زخم در جداره روده می شود.
مصرف سکنجبین در فصول مختلف:
در زمستان و شدت سردی هوا بهتر است سکنجبین را نیم گرم استفاده کرد تا گرمی عارضی سکنجبین سبب پخته شده بهتر مواد (نضج) شود.
در فصل گرم و تابستان توصیه م یشود سکنجبین را با آب سرد بنوشند تا تشنگی را تسکین و شدت تب را بشکند.
نکته:
هیچگاه نباید سکنجبین را با یخ یا وسیله دیگری مانند یخچال سرد کرد،
زیرا این عمل باعث می شود از لطیف شدن خلط جلوگیری شود و لعاب دهان لزج می
شود.
شربتی که ضامن سلامتی شماست!
سکنجبین شربتی است که پایه اصلی آن از سرکه و شکر یا سرکه و عسل تشکیل شده و بر حسب زمان، مکان، مزاج و سایر خواص بسیار متنوع است.
وی
در خصوص انواع سکنجبین اظهار داشت: 1260 نوع سکنجبین تهیه میشود که بعضی
از آنها برای حفظ صحت و برخی برای رفع بیماریها به کار میرود.
معینی
به افزودنیهایی که به این شربت اضافه میشود اشاره کرد و گفت: به عنوان
مثال میتوان در پایه سکنجبین بذر بعضی از گیاهان یا میوههایی مثل به و یا
سبزیجاتی مانند نعناع و غیره اضافه کرد.
این دستیار تخصصی طب سنتی در ادامه افزود: بهتر است که سکنجبین را در منزل و با توجه به نوع مصرف تهیه کنید.
طرز تهیه سکنجبین با عسل معینی
دستور تهیه سکنجبین با عسل را این چنین بیان کرد: ابتدا عسل را با 4 برابر
آب، روی حرارت ملایم گذاشته تا کف کند و آب به نصف برسد. سپس کف عسل را
گرفته و نصف مقدار عسل، به آن سرکه اضافه میشود و دوباره روی حرارت ملایم
گذشته تا کاملا آمیخته و یکدست شود.
وی در ادامه افزود: البته میشود عسل و آب و سرکه را با هم از ابتدا مخلوط کرد و روی حرارت ملایم گذاشت تا آب به یک چهارم برسد.
خواص سکنجبین تهیه شده با عسل
دستیار
تخصصی طب سنتی در خصوص خواص سکنجبین گفت: باعث دفع رطوبت زائد از معده و
رودهها شده و دستگاه گوارش را جلا میدهد، همچنین باعث تحلیل رطوبت بد بدن
میشود و به دلیل قابلیت نفوذ بالایی که در سرکه وجود دارد، به مفاصل هم
نفوذ کرده و مواد و رطوبت مفاصل را هم از بین میبرد.
طرز تهیه سکنجبین با شکر
معینی
در خصوص روش تهیه سکنجبین با شکر اظهار داشت: این نوع سکنجبین از ترکیب
سرکه انگور با شکر تهیه میشود که مقدار سرکه نصف شکر هست و مانند نوع قبل 4
برابر مقدار شکر آب اضافه کرده و روی حرارت گذشته میشود و سپس نصف شکر،
سرکه اضافه شده و روی حرارت مانده تا شربت به قوام آید.
خواص سکنجبین با شکر
معینی
به خواص سکنجبین تهیه شده با شکر اشاره کرد و افزود: این نوع شربت به
افرادی که گرم مزاج هستند، برای حفظ صحت بسیار مفید و باعث ایجاد برودت در
کبدهای گرم میشود.
دستیار تخصصی طب سنتی با
بیان اینکه سکنجبین عطش را رفع میکند، گفت: عروق را جلا داده و رفع اسنداد
میکند و معده را از صفرای رقیق پاک میکند.
وی
با اشاره به افرادی که سرفه میکنند، تصریح کرد: سکنجبین برای آنها مناسب
نیست و همچنین میتوان نسبت سرکه با عسل یا شکر را متناسب با مزاج تنظیم و
تغییر داد.