هفت خاصیت شیر برای سلامتی
شیر
بخش مهمی از رژیم غذایی ما است. ما از لحظه تولد شروع به نوشییدن شیر می
کنیم. اما به تدریج و با افزایش سن نقش این ماده غذایی در سبد تغذیه افراد
کاهش پیدا میکند.
بعضی از افراد محتاط مصرف شیر را به این دلیل ترک می کنند که می
ترسند شیر عاملی برای ورود مقدار زیادی چربی به بدنشان باشد. بعضی دیگر از
افراد هم فکر می کنند که با افزایش سن و رشد استخوانها دیگر نیازی به مصرف
شیر ندارند.
با این حال باید بدانید که شیر منبع بسیار خوبی از ویتامینها و
مواد مغذی است. شما هیچوقت آنقدر پیر نیستید که دیگر احتیاجی به شیر و
فواید بینظیرش نداشته باشید! در این
نوشته ، با فواید شیر برای زیبایی پوست، سلامت دندانها و
استخوانها،سلامت ماهیچهها، کاهش استرس،کاهش وزن، کاهش فشارخون و داشتن یک
بدن سالم آشنا شوید.
سلامت استخوانها و دندان
شیر
منبع بسیار خوبی از کلسیم است. نه تنها کودکان خردسال برای رشد
استخوانهایشان به آن نیاز دارند بلکه بزرگسالان هم برای قوی و سالم نگه
داشتن استخوانهایشان و جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان به آن نیازمندند.
شیر همچنین خواص بسیار زیادی برای دندان دارد و از پوسیدگی آن جلوگیری می کند.
برای اینکه کلسیم جذب بدن شود، وجود ویتامینD در بدن الزامی است. اگر شما کمبود ویتامینD دارید، شیری را خریداری کنید که با ویتامینD غنیسازی شده باشد، تا مطمین باشید که کلسیم شیر جذب بدنتان خواهد شد.
پوست درخشان و لطیف
کلئوپاترا
برای اینکه همیشه پوستی درخشان، لطیف و انعطافپذیر داشته باشد، در شیر
حمام میکرد. شما هم میتوانید همین کار را بکنید! یا اینکه به جای این کار
برای بهره بردن از تمام منافع بیشمار شیر روزی چند لیوان شیر را بنوشید!
شیر دارای مواد مغذی فراوانی است که کمک میکند پوست در بهترین
حالت خود باقی بماند. اسید لاکتیک موجود در شیر عاملی برای داشتن پوست صاف و
اسید آمینههای آن دلیلی برای مرطوب نگه داشتن پوست بدن است. همچنین شیر
به دلیل داشتن آنتیاکسیدان میتواند از شما در برابر زیانهای وارده از
سموم محیطی محافظت کند.
اما مراقب باشید، در صورتی که به شیر یا محصولات لبنی حساسیت
دارید، از نوشیدن آن اجتناب کنید تا شیر عاملی برای تشدید حساسیتتان نشود!
سلامت ماهیچهها
شیر
حاوی پروتئین است که به بازسازی ماهیچهها کمک چشمگیری میکند. بعد از
ورزش یک لیوان شیر بنوشید تا تمام چیزی را که لازم است، به بدنتان برسانید.
کاهش وزن
مطالعات
نشام میدهد زنانی که در رژیمشان از شیر کمچرب استفاده میکنند، بیشتر
از کسانی که شیر را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف میکنند، وزن کم
کردهاند.
شیر به همراه یک تکه میوه، یک میان وعده سالم و سبک است، از آن لذت ببرید.
کاهش استرس
نوشیدن شیر یک روش عالی برای کاهش استرس روزانه است. یک لیوان شیر گرم به شل شدن عضلات متشنج و تسکین اعصاب کمک بزرگی میکند.
همچنین ثابت شده که نوشیدن شیر راه مناسبی برای کاهش علایم سندروم پیش از قاعدگی و افزایش انرژی بدن است.
دفعه بعدی که احساس خستگی و فرسودگی کردید، یک لیوان شیر بنوشید و معجزه شیر را درک کنید.
کاهش فشار خون
بسیاری
از مطالعات نشان میدهد که مصرف سه وعده لبنیات در هر روز به همراه پنج
وعده میوه و سبزیجات تازه به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی کم نمک سبب کاهش
فشار خون در کودکان و بزرگسالان میشود.
دوری از بیماریها
علاوه بر همه خواصی که گفتیم، بد نیست بدانید که:
شیر دارای خواصی است که سبب کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی و بسیاری از سرطانها میشود.
ویتامینهایA وB در شیر بینایی شما را تقویت میکنند
لبنيات بخورید ، لاغر شوید!
بر
طبق تحقیقات جدید پرکردن یخچال از شیر، پنیر و ماست، کاهش وزن و سوزانده
شدن چربی را بدون اینکه نیاز به کاهش شدید کالری باشد راحتتر کرده
است.
اگر
چه میزان کالری مصرفی مهم میباشد اما این مطالعه نشان داده که افراد چاق
که رژیم غذایی دارای میزان زیادی از لبنیات دارند به نسبت افرادی که همان
میزان کالری را دریافت کرده ولی رژیم غذایی آنها دارای لبنیات کمی است به
میزان قابل توجهی وزن و چربی بیشتری را از دست میدهند.
در
صورتیکه رژیم غذایی غنی از لبنیات با رژیم غذایی بدون لبنیات مقایسه شود،
دیده میشود که میزان کاهش وزن و چربی با رژیم غنی از لبنیات دوبرابر
خواهد بود. همچنین دیده شده است که مصرف سه تا چهار وعده محصولات لبنی در
طول روز در کاهش وزن موثرتر از قرصهای کلسیم به تنهایی یا غذاهای غنی از
کلسیم است.
مطالعات
قبلی نشان داده بود که رژیم غذایی غنی از کلسیم در کاهش وزن موثر است ولی
موضوع فقط به کلسیم مربوط میشود. کلسیم عامل مهمی در کنترل تنظیم
کالریهای بدن است و محصولات لبنی حتی از کلسیم مهمتر است. بدون تغییر
کالری مصرف شده میتوان میزان کاهش وزن و چربی را تغییر داد.
محصولات لبنی نسبت به کلسیم در کاهش وزن موثرترند:
در
این مطالعه محققین اثرات سه رژیم مختلف را روی کاهش وزن در ۳۲ فرد چاق
مقایسه کردهاند. هر کدام از شرکتکنندگان در مطالعه میزان مصرف روزانه
کالری خود را به ۵۰۰ کالری در روز برای ۲۴ هفته رساندند و به سه گروه تقسیم
شدند.
الف – غنی از لبنیات: مصرف کل کلسیم حدود ۱۲۰۰ – ۱۳۰۰ میلی گرم در روز از سه تا چهار فنجان غذاهای لبنی بهخصوص ماست، شیر و پنیر.
ب
– غنی از کلسیم ولی با لبنیات کم: مصرف کل کلسیم حدود ۱۲۰۰-۱۳۰۰ میلی گرم
در روز از یک فنجان لبنیات در روز بهعلاوه یک قرص ۸۰۰ میلی گرمیکلسیم.
ج – لبنیات کم، کلسیم کم: مصرف کلکلسیم ۵۰۰-۴۰۰ میلی گرم در روز و از یک فنجان مواد لبنی.
شرکتکنندگان
در این مطالعه آزاد بودند که لبنیات خود را از بین لبنیات معمولی یا کم
چربی یا بدون چربی انتخاب کنند. این افراد عمدتا لبنیات بدون چربی یا کم
چربی را انتخاب کردند. البته میزان مصرف کلی چربی در همه آنها یکسان بود.
این مطالعه نشان داد تمام گروهها وزنشان کم شد ولی گروهی که رژیم غذایی
غنی از لبنیات داشتند حداکثر کاهش وزن یعنی حدود ۱۱ کیلو را نشان دادند در
حالیکه در گروه مصرفکننده مکملهای کلسیم ۹ کیلو و در گروه با مصرف کم
لبنیات و کلسیم، کاهش وزن حدود ۷ کیلو بود.
میزان
کاهش وزن بهطور متوسط در گروه غنی از لبنیات، ۱۱ درصد و در گروه بدون
کلسیم و لبنیات شش درصد. این بدین معناست که اگر شما روزانه سه تا چهار
فنجان لبنیات مصرف کنید میزان تاثیر رژیم با کاهش متوسط کالری مساوی با
کاهش شدید کالری بدون مصرف لبنیات خواهد بود. بهعلاوه محققین دریافتند که
گروه با رژیم غنی از لبنیات چربی بیشتری را بخصوص در ناحیه میانی بدن نسبت
به سایر گروهها از دست میدهند. چربی اضافه در ناحیه شکم همراه با ریسک
بالاتر حملات قلبی و سایر مشکلات جسمانی است.
نقش لبنیات در کاهش وزن
مطالعات
قبلی نشان داده بود که کلسیم از طریق افزایش تجزیه چربی در سلولهای چربی
میتواند کاهش وزن را تشدید کند ولی این مطالعه نشان داد که مصرف کلسیم از
طریق محصولات لبنی میتواند این اثرات را تشدید کند. لبنیات بهدلایل
ناشناخته به نسبت کلسیم به تنهایی اثر بیشتری روی کاهش چربی دارد. اگر چه
اکثریت اثرات تشدیدکنندگی کاهش وزن به علت کلسیم موجود در لبنیات است. ولی
مجموعهای از سایر مکانیسمهای احتمالی وجود دارند که میتوانند اثرات
بهتر لبنیات را توضیح دهند.
برای
مثال بعضی از مواد معدنی موجود در لبنیات مثل فسفر و منگنز ممکن است اثرات
مفید کلسیم روی تجزیه چربی در سلولها را تشدید کنند. علاوه بر این
پروتئینهای موجود در لبنیات ممکن است به حفظ عضلات و افزایش متابولیسم کمک
کنند. البته این نتایج نباید بهعنوان مجوزی جهت افزایش بیرویه محصولات
لبنی بهعنوان کاهش وزن تلقی شوند. باید به این نکته توجه کرد که پایه
اصلی کاهش وزن هنوز سوزانده شدن کالری بیشتری نسبت به آنچه که مصرف میکنید
است. در مجموع یافتههای این مطالعه نشان میدهند که محصولات لبنی و کلسیم
در حفظ عضلات، کاهش چربی از نیمه فوقانی بدن و تشدید پروسه کاهش وزن موثر
هستند.