حقایقی مرگبار درباره شکر
قند کربوهیدراتی است که به طور طبیعی در انواع مواد غذایی مانند شیر،
میوه ها و عسل موجود است. مقدار مشخصی از قند در رژیم غذایی به عنوان انرژی
برای تامین سوخت و ساز عضلات و خوب کار کردن مغز ضروری است.
مشکل
این است که شکر اضافه شده در غذاهای فرآوری شده خطری برای سلامتی شما است.
مصرف زیاد قند و شکر باعث افزایش شدید در میزان قند خون می شود، که این
بالا رفتن قند خون سبب کاهش انرژی و خستگی می شود و انسان بد خو هم می شود
و اینچنین اشخاصی ولع قند خوردن دارندو افزایش چشمگیر خوردن قند منجر به
مشکلات افزایش وزن ، از جمله دیابت نوع ۲، بیماری های قلبی، و بیماری
آلزایمر می شود به گفته کارشناسان، شکر، چربی نیست، ولی علت اصلی اپیدمی
چاقی است.
شکر فریب دهنده است
معمولا وقتی که
ما در مورد قند و شکر صحبت می کنیم، یعنی از نیشکر بدست آمده. قند از دسته
ساکارز شناخته شده است. ساکارز ترکیبی از ۵۰ درصد قند و ۵۰ درصد فروکتوز
است. قند و فروکتوز در بدن پردازش متفاوت دارند. پردازش این دو سلامتی
انسان را تحت تاثیر قرار می دهد و عواقب جبران ناپذیری دارد.
شکر اعتیاد آور است
شکر
مسیرهای بیوشیمیایی در مغز را تغییر داده و فاجعه ای با گیرنده های
دوپامین بوجود می آورد. مواد شیرین بعنوان پاداشی برای مغز است که هرچقدر
قند وشکر زیاد مصرف کنید مغز شما راتشویق می کند و شمار ا به قند و شکر
وابسته تر میکند .در جریان خون قند تبدیل به گلوکز می شود. هیچ محتوای فیبر
و پروتئین در قند وجود ندارد که بتواند سرعت آن را کاهش دهد، آن در میوه
ها و سبزیجات وجود دارد.
شکر پنهان
قند وشکر
پنهان در اکثر غذاهای فراوری شده وجود دارد. حتی غذاهایی که بعنوان کم چرب
تبلیغ می شوند حاوی قند اضافی به منظور افزایش طعم و مزه آن هستند، به جای
چربی است. حتی اقلام مورد پسند مانند ادویه کاری و یا سوپ و سس آماده
قند و شکر اضافه شده است. به طور متوسط، منوشیدنی های گازدار معادل هفت
قاشق چای خوری شکر دارند.
فروکتوز مضر است
فروکتوز
به طور طبیعی در مواد غذایی مانند میوه ها، سبزیجات و آجیل وجود دارد، اما
این بدان معنا نیست که آن برای سلامتی خوب است. قند در روده در طول هضم
پردازش می شود توسط تمام سلول در بدن استفاده می شود. فروکتوز به طور
کامل و به طور مستقیم به کبد می رود.
حد نرمال استفاده از قند و شکر؟
انجمن
قلب آمریکا و سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می کنند که مصرف شکر اضافه
روزانه باید نه قاشق چای خوری (۳۸ گرم) برای مردان و شش قاشق چای خوری (۲۵
گرم) برای زنان شود.
آنچه باید درباره سوخت و ساز بدن بدانیم
اغلب ما فکر مي کنيم سوخت و ساز (متابوليسم) به ميزان کالري که بدن مي
سوزاند، گفته مي شود اين در حالي است که متابوليسم با ميزان سوخت و ساز
پايه (BMR) که بر حسب مقدار عضله نسبت به چربي در بدن افزايش پيدا مي کند،
ارتباط دارد. متابوليسم يعني روندي که طي آن سلول ها مواد مغذي غذا را براي
انرژي مي شکنند تا بتوانند کارهاي متفاوت و لازم را براي فعاليت قلب،
هاضمه، تنفس، گردش خون و… انجام دهند. اما آن چه به نقل از سايت «Readers
digest» در مورد سوخت و ساز بدن کمتر به آن توجه مي شود، به قرار زير است:
غده تيروئيد روند سوخت و ساز را کنترل مي کند: روند سوخت و ساز
بدن از طريق غده تيروئيد کنترل مي شود. در زمان توليد انرژي، پروتئين،
تنظيم هورمون، روند هضم و… مغز به غده تيروئيد پيغام ارسال مي کند.
تيروئيد
کم کار تنها روي وزن تاثير نمي گذارد: بسياري از افراد که مشکل کم کردن
وزن دارند عنوان مي کنند که تيروئيد کم کار دارند، يعني ميزان سوخت و ساز
آنها پايين است. کم کاري تيروئيد تنها روي وزن تاثير نمي گذارد بلکه علاوه
بر افزايش وزن باعث خستگي مفرط، افسردگي، ريزش مو و خشکي پوست نيز مي شود
که تنها با مصرف داروهاي درمان تيروئيد قابل رفع است.
به طور
معمول اندازه بدن ميزان سوخت و ساز را مشخص مي کند: اين تصور که افراد
لاغرتر و کم سن داراي ميزان سوخت و ساز پايه بيشتري هستند يا توانايي مصرف
کالري را دارند، نادرست است در واقع اندازه بدن و ترکيب آن (بافت هاي چربي و
بافت هاي عضلاني) مشخص مي کند که چه ميزان سوخت (مواد مغذي) براي توليد
انرژي مورد نياز بدن لازم است. در نتيجه هرچه بدن بزرگ تر باشد، به سوخت
بيشتري نياز دارد و متعاقبا ميزان سوخت و ساز پايه نيز افزايش مي يابد.
ورزش منظم سوخت و ساز را افزايش مي دهد:
افزايش فعاليت جسمي يعني افزايش ميزان سوخت و ساز پايه. ورزش هاي مفيد
براي سلامت قلب و عروق بايد به گونه اي باشد که ضربان قلب افزايش پيدا کند.
انجام تمرين هاي مقاومتي، در افزايش ميزان سوخت و ساز پايه بسيار موثر
است. هرچه توده عضلات بيشتر باشد، بدن سريع تر کالري مي سوزاند.
روند
سوخت و ساز با بالا رفتن سن کند مي شود: از اوايل دهه دوم زندگي، سوخت و
ساز پايه (BMR) هر ۱۰ سال تقريبا ۲ درصد کند مي شود که مي توان ۲ دليل را
براي آن برشمرد:
۱ – از دست دادن بافت عضله با بالا رفتن سن. ۲ – کاهش فعاليت هاي فيزيکي.
عوامل
ديگري که روي سوخت و ساز تاثير مي گذارد: ژن هر انسان نيز مي تواند در
ميزان سوخت کالري نقش داشته باشد. به عنوان مثال اگر خانواده شما به طور
طبيعي لاغرند، اين احتمال وجود دارد که هرچه بخوريد لاغر مي مانيد.
رژيم هاي ناسالم:
رژيم هاي ناسالم که بدن را از مواد مغذي حياتي محروم مي کند و باعث کاهش
وزن چشم گيري مي شود، نتيجه معکوس خواهد داشت. در واقع افرادي که روزي کمتر
از هزار و ۲۰۰کالري مصرف مي کنند، روند سوخت و ساز بدنشان کند مي شود.
براي
کاهش وزن، هر ۲ تا ۳ ساعت بخوريد: بهترين راه براي خارج کردن بدن از حالت
گرسنگي سوخت رساني به آن از طريق مصرف مواد غذايي سالم است. برخي معتقدند
به جاي فاصله هاي طولاني بين هر وعده غذايي، روزي ۳ وعده غذايي کوچک تر و ۲
اسنک سالم بخوريد تا ميزان سوخت کالري افزايش يابد.
افزايش دادن سوخت و ساز پايه با محرک ها:
در کنار ورزش، تمرينات مقاومتي و مصرف وعده هاي غذايي کوچک و سالم، مي
توان سوخت و ساز پايه (BMR) بدن را با مصرف موادي مانند ادويه و قهوه
افزايش داد. خوردن يک فنجان قهوه قبل از ورزش مي تواند سوخت و ساز پايه را
تا ۳ درصد افزايش دهد. در حالي که پودرهاي کاهش وزن، نوشيدني ها و قرص هاي
کاهش وزن و مصرف بيش از حد کافئين مي تواند خطرناک باشد.