خوراکی های مفید برای بیماری دیابت(2)
همان طور که در
قسمت قبل هم گفتیم در جایی که هیچ جایگزینی برای یک رژیم غذایی متعادل
دیابتی وجود ندارد، افزودن برخی غذاهای خاص به رژیم غذایی ممکن است در جهت
کنترل بهتر سطوح قند خون در افراد دیابتی مفید باشد. در قسمت قبل از فواید
جو و ماهی گفتیم و در این قسمت به فواید برخی خوراکی های مفید دیگر می
پردازیم.
بروکلی، اسفناج و لوبیای سبز
متخصصین تغذیه
توصیه می کنند اگر مبتلا به دیابت هستید مقادیر زیادی از سبزیجات غیر
نشاسته ای نظیر بروکلی، اسفناج و لوبیای سبز را به رژیم غذایی خود
بیفزایید. این خوراکی ها غنی از فیبر و کم کربوهیدرات هستند که این
خصوصیات، آن ها را گزینه ای عالی برای کنترل دیابت می سازد.
در نقطه ی مقابل
سبزیجات غیر نشاسته ای، سبزیجات نشاسته ای نظیر: نخودفرنگی، سیب زمینی،
ذرت، کدوی زمستانی و غیره می باشند. نیازی نیست که سبزیجات نشاسته ای را
به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید، چرا که حاوی مواد مغذی مفیدی
هستند و فقط باید تعادل در مصرف آن ها را به یاد داشته باشید.
از آن جا که
سبزیجات نشاسته ای کربوهیدرات بیشتری دارند و قند خون را با سرعت و به
میزان بیشتر افزایش می دهند، بسیار مهم است که به اندازه ی مناسب مصرف
شوند.
شواهد جدیدی نیز
وجود دارند مبنی بر این که سبزیجات برای افراد دیابتی مفید و سالم هستند.
پژوهشگران دریافته اند که یک رژیم غذایی کم چرب گیاهخواری ممکن است به
بیماران دیابتی جهت مدیریت بهتر بیماری شان کمک کند.
دانشمندان چنین نتیجه گیری کردند که عصاره ی دارچین ممکن است اثر معتدلی را در کاهش سطوح قند خون در افراد دیابتی داشته باشد به ویژه برای افرادی که مشکل بیشتری در ارتباط با کنترل سطوح قند خون شان دارند
نتایج یک مطالعه
که در مجله ی علمی Diabetes Care چاپ شده است حاکی از آن است که در 43 درصد
از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که از یک رژیم غذایی کم چرب دیابتی حاوی
مواد گیاهی بیشتر برای 22 هفته پیروی نموده بودند، نیاز به مصرف داروهای
دیابتی به طور قابل توجهی کاهش یافت(در مقایسه با رقم 26 درصد برای افرادی
که از رژیم غذایی توصیه شده توسط انجمن دیابت امریکا، پیروی نمودند).
به طور متوسط کاهش
وزن و کاهش سطوح کلسترول نامطلوب در گروه گیاهخوار بیشتر بود. از آن جا که
افراد مبتلا به دیابت بیشتر مستعد ابتلا به بیماری های قلبی هستند، لذا
اهمیت رژیم غذایی سالم و مطلوب برای سلامت قلب در این بیماران کمتر از
کنترل قند خون نیست.
البته ما از این
گفته ها نتیجه نمی گیریم که افراد دیابتی باید به سمت رژیم غذایی گیاهخواری
سوق یابند بلکه توصیه می کنیم افراد دیابتی مصرف سبزیجات مکفی را یکی از
ارکان مهم در کنترل بیماری شان قرار دهند.
توت فرنگی
برخی افراد دیابتی
از خوردن توت فرنگی به دلیل شیرین بودن آن اجتناب می کنند، ولی یک فنجان
توت فرنگی میان وعده ی سالمی است که قند خون را چندان افزایش نخواهد داد و
در هر حال به مراتب گزینه ی بهتری از شیرینی جات و شکلات ها است.
توت فرنگی کم
کالری و کم کربوهیدرات است و غنی از فیبر و آب می باشد در نتیجه فرد را
برای مدت زمان بیشتری سیر نگه خواهد داشت. هر چه افراد دیابتی برای مدت
طولانی تری سیر بمانند، در کل کربوهیدرات کمتری مصرف خواهند نمود.
دارچین
بر طبق اخبار جدید
دارچین ادویه ای است که ممکن است اثراتی مشابه انسولین داشته باشد و به
کاهش سطوح قند خون در افراد دیابتی کمک نماید. در یک مطالعه ی جدید
پژوهشگران آلمانی، به طور تصادفی 79 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 را به دو
گروه تقسیم نمودند. گروه نمونه برای مدت 4 ماه عصاره دارچین را برای 3 بار
در روز مصرف کردند و گروه کنترل، دارونما (پلاسبو) را مصرف نمودند. در
انتها در گروهی که دارچین را مصرف نموده بودند سطح قند خون ناشتا به میزان
بیشتری کاهش یافته بود (3/10 درصد کاهش در گروه مصرف کننده ی دارچین، در
مقایسه با 3/4 درصد کاهش در گروه کنترل).
دانشمندان چنین
نتیجه گیری کردند که عصاره ی دارچین ممکن است اثر معتدلی را در کاهش سطوح
قند خون در افراد دیابتی داشته باشد به ویژه برای افرادی که مشکل بیشتری در
ارتباط با کنترل سطوح قند خون شان دارند. البته قبل از این که پزشکان
بتوانند پیشنهاد مصرف دارچین و میزان مصرف آن را به افراد دیابتی توصیه
نمایند، مطالعات بیشتری می بایست انجام گیرند. ولی مطمئنا تا آن موقع ضرری
نخواهد داشت اگر کمی ادویه ی دارچین را به غذای خود اضافه کنید.
13 مادهی غذایی برای تنظیم قند خون دیابتیها
. سیب
اکثر متخصصان تغذیه توصیه میکنند حتماً در رژیم غذایی یک فرد دیابتی سیب
باشد زیرا این میوه کالری بسیار پایینی دارد و فیبرش که همان پکتین است
بسیار بالا بوده و جلوی گرسنگی را میگیرد. به این دلیل به کاهش قند خون
نیز بسیار کمک میکند.
2. جو
میتوان
جو را جایگزین برنج سفید کرد تا میزان قند خون بعد از صرف غذا حدود 70
درصد کاهش یابد و تا ساعتها ثابت بماند. زیرا فیبرهای محلول جو، هضم را کند کرده و سبب جذب تدریجی قند میشوند. جوی دو سر
نیز همین خاصیت را دارد به طوری که مصرف آن باعث میشود بین آنزیمهای
هضمکننده در معده و ترکیبات کربوهیدراتی غذا یک سد چسبناک به وجود بیاید.
در نتیجه دستگاه گوارش مدت طولانیتری غذا را در خود نگه داشته و قندها به
تدریج وارد خون میشوند.
افرادی
که رژیم مدیترانهای دارند و روغن زیتون، میوه و سبزیها، غلات و گوشت
کمچرب میخورند کمتر به دیابت و ناراحتیهای قلبی و عروقی دچار میشوند
3. گوشت گاو و مرغ
میتوانید
قسمتهای کم چرب گوشت گاو را انتخاب کنید و یکچهارم بشقابتان را در هر
وعده غذایی به آن اختصاص دهید. رساندن به اندازه پروتئین به بدن باعث
میشود مدت طولانیتری سیر بمانید و در صورت لاغر شدن حجم بافت
ماهیچهایتان کاهش نیابد. در ضمن، مصرف پروتئین به افزایش متابولیسم بدن کمک میکند. گوشت سینه مرغ نیز
در مقایسه با ران یا سایر قسمتها چربی کمتری دارد و خوردن این گوشت نیز
برای ایجاد تنوع در برنامه غذایی روزانه به مبتلایان دیابت توصیه میشود.
4. میوههای قرمز و بنفش
انواع میوههای قرمز و بنفش مانند انگور قرمز، انار، آلو سیاه، آلبالو و گیلاس، کلم قرمز و چغندر حاوی ترکیبی طبیعی به نام آنتوسیانین هستند.
محققان میگویند این رنگدانهها میتوانند سبب کاهش قند خون شده و در عین حال محرک تولید انسولین در بدن باشند.
5. کلم بروکلی
این سبزی غنی از کروم بوده که در طولانی مدت نقشی اساسی و مهم در تنظیم قند خون دارد. در ضمن این سبزی از منابع غنی ویتامین C است بنابراین عادت به مصرف آن به صورت خام و بخارپز شده به این بیماران توصیه میشود.
6. هویج
هویج، یکی از منابع طبیعی غنی از بتاکاروتن است که میتواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش داده و قند خون را تنظیم کند.
میتوان جو را جایگزین برنج سفید کرد تا میزان قند خون بعد از صرف غذا حدود 70 درصد کاهش یابد و تا ساعتها ثابت بماند در گذشته تصور بر آن بوده که هویج باید از برنامه غذایی دیابتیها حذف شود در حالی که این روزها مصرف این سبزی میتواند آثار مفیدی را برای آنها داشته باشد.
7. ماهی
یکی از دلایل مرگومیر بیماران دیابتی، ابتلا به ناراحتیهای قلبی – عروقی است و مصرف یک یا دو بار ماهی در هفته
میتواند این احتمال را حداقل 40 درصد کاهش دهد. از سوی دیگر، اسیدهای چرب
موجود در این منبع پروتئینی احتمال ابتلا به دیابت، مقاومت در برابر
انسولین و التهاب را که از جمله فاکتورهای اصلی ابتلا به ناراحتیهای قلبی –
عروقی است، پایین میآورد.
8. دانه کتان
دانههای کتان
غنی از پروتئین، فیبر، چربیهای خوب (از نوعی که در ماهی موجود هستند) و
منیزیم است. یادتان باشد که این ترکیبات همگی قند خون را تنظیم کرده و به
سلولها در جذب انسولین کمک میکنند. بنابراین چه بهتر که آن را در برنامه
غذایی روزانهتان بگنجانید.
9.شیر و ماست
اینها
مواد غذایی غنی از پروتئین و کلسیم هستند و میتوانند به کاهش وزن کمک
کنند. از سوی دیگر این مواد مقاومت در برابر انسولین را از بین میبرند. پس
روزانه یک لیوان شیر و یک لیوان ماست کمچرب میل کنید.
10.گردو
گردو
حاوی مقادیر بالایی فیبر و پروتئین بوده و قند موجود در آن به آهستگی جذب
میشود. میتوانید روزانه دو عدد از این مغز را در وعدههای غذاییتان در
طول روز میل کنید.
یکی از دلایل مرگومیر بیماران دیابتی، ابتلا به ناراحتیهای قلبی – عروقی است
و مصرف یک یا دو بار ماهی در هفته میتواند این احتمال را حداقل 40 درصد
کاهش دهد
11. روغن زیتون
روغن زیتون طلای مایع نامیده میشود زیرا حاوی ترکیبات ضدالتهابی و قوی است که محققان آن را با آسپیرین مقایسه میکنند. افرادی که رژیم مدیترانهای
دارند و روغن زیتون، میوه و سبزیها، غلات و گوشت کمچرب میخورند کمتر به
دیابت و ناراحتیهای قلبی و عروقی دچار میشوند. هر دوی این بیماریها در
پی التهاب در بدن به وجود میآیند. برخلاف کره، چربی خوب روغن زیتون سبب افزایش مقاومت بدن در برابر انسولین نشده و حتی این مقاومت را کاهش میدهد.
12. کره بادام زمینی
تحقیقات به تازگی نشان دادهاند، مصرف کره بادام زمینی میتواند اشتها را کم کرده و سبب سیری بیشتر فرد در مقایسه با زمانی شود که مواد قندی کم فیبر مصرف میکند.
در
ضمن، کره بادام زمینی غنی از چربیهای غیراشباعی است که میتوانند قند خون
را تنظیم کنند پس برای تنوع این خوراکی را در صبحانهتان بگنجانید.
13.نان سبوسدار
مصرف زیاد نان سفید نیز میتواند حساسیت بدن به انسولین را کاهش داده و سبب افزایش قندخون شود در صورتی که نان سبوسدار دقیقاً برعکس عمل میکند. به همین دلیل مصرف مرتب این ماده غذایی در رژیم افراد مبتلا به دیابت توصیه میشود.