خار مریم و تنظیم و کنترل قند خون
گیاه خار مریم فواید بسیار زیادی دارد و از
نظر طب سنتی بهترین درمان برای عارضه دیابت به مار می رود و می تواند به
مبتلایان به امراض قندی کمک زیادی کند و قند خون آنها را تنظیم کند
پژوهشکده علوم و صنایع غذایی موفق شده است
پوششی جدید به نام ایروژل صمغ کتیرا را برای ترکیبات «فلاونوئیدی» گیاه خار
مریم که برای کاهش قند خون دیابتیها مورد استفاده قرار میگیرد به دست
بیاورد.
به گفته رسول کدخدایی، رئیس این پژوهشکده
مهمترین چالش انسولین خوراکی، کاهش دسترسی زیستی آن هنگام عبور از دستگاه
گوارش است چراکه وجود موانع فیزیولوژیکی مانع از دسترسی بهینه بدن به
انسولین میشود.
کدخدایی با اشاره به گیاه بومی خار مریم که
در مناطق شمال، غرب و جنوب ایران میروید، گفت: «بهترین روش برای حل این
مشکل استفاده از گیاهان دارویی است که به ضد دیابت شهرت دارند.»
او ضمن اعلام اینکه در این پژوهشکده «ایروژل
صمغ کتیرا» را بهعنوان پوششی برای ترکیبات «فلاونوئیدی» گیاه بومی خار
مریم قرار دادهاند، گفت: «ایروژلهای تولیدی با توجه به اینکه طبیعی هستند
میتوانند بدون هیچ نگرانیای در تنظیم قند خون بیماران دیابتی و همراه با
مواد غذایی شیرین مورد استفاده قرار گیرند.»
تاثیر عصاره پیاز در کاهش قند خون افراد دیابتی
پژوهش های جدید نشاندهنده تاثیر مثبت ترکیب داروی متفورمین و عصاره پیاز در بهبود شرایط بیماران دیابتی است. عصاره پیاز در این آزمایش ها به طور مستقیم از خود پیاز استخراج شده و روی موش های آزمایشگاهی امتحان شد.
در
همین زمینه «آنتونی اوژیه»، سرپرست تیم تحقیق و استاد دانشگاه ایالتی دلتا
واقع در منطقه آبراکا کشور نیجریه، می گوید: «ما نیاز به انجام تحقیقات
بیشتری جهت شناسائی مکانیسم به وجود آمده توسط عصاره پیاز
در بدن بیماران دیابتی داریم تا به این وسیله دریابیم به چه دلیل این ماده
می تواند میزان گلوکز و کلسترول خون را کاهش دهد. ما هنوز هیچ توضیح دقیقی
برای این موضوع نداریم.»
بر اساس گزارش های منتشر شده، پژوهشگران در
این آزمایش ها تعدادی موش را به بیماری دیابت مبتلا کرده و سپس به آن ها
داروی متفورمین به همراه دوزهای مختلفی از عصاره پیاز
به میزان 200، 400 و 600 میلی گرم به صورت روزانه و به ازای هر کیلوگرم
وزن بدن دادند. در این آزمایش ها مشخص شد که با توجه به افزایش دوز عصاره
پیاز، میزان تاثیرات بیماری دیابت، اندازه کلسترول و قند خون این موش ها
بین 35 تا 50 درصد کاهش یافت.
پژوهشگران همچنین دریافتند موش های تحت
آزمایش قرار گرفته با میزان بیشتر عصاره پیاز، تاثیرات مثبت بیشتری را
شاهد بوده و میزان کلسترول آنها کاهش بیشتری را نشان داد. از سوی دیگر در
این تحقیقات مشخص شد که اضافه کردن عصاره پیاز به برنامه غذائی موش های
غیردیابتی منجر به افزایش وزن آنها شد در حالی که این موضوع در موش های مبتلا به دیابت مشاهده نشد.
«اوژیه»
در توجیه این موضوع عنوان می کند: «پیاز به نوبه خود فاقد کالری بالائی
است ولی این ماده غذائی سبب تحریک اشتها شده و به این ترتیب فرد رغبت
بیشتری برای خوردن پیدا کرده و وزن وی بالا می رود.»