ترشیخورها بخوانند
حتی
گاهی در این فصل، آنقدر هوس خوردن ترشی و شور داریم که همچون زنان ویار
کرده سراغ ظرف یا دبه خیارشور، زیتون شور یا انواع ترشی ها می رویم و اگر
کسی جلویمان را نگیرد حجم آن را به نیمه می رسانیم، اما سوالاتی که اغلب از
کارشناسان و متخصصان علوم غذایی می پرسند این است که ارزش تغذیه ای شور و
ترشی چقدر است؟ این درست است که زیاده روی در مصرف ترشی موجب دفع کلسیم و
املاح معدنی بدن می شود؟ این که می گویند هرچه از زمان تهیه ترشی بگذرد
کیفیت بهتری پیدا می کند و حتی برخی معتقدند سیر ترشی جاافتاده چند ساله
خاصیت درمانی دارد، صحت دارد؟ آیا به گفته سرد و گرم چشیدگان روزگار ما
مصرف همزمان ماست یا ماهی با ترشی زیان آور است؟
شور و ترشی ارزش تغذیه ای چندانی ندارد
معمولا
انواع ترشی ها با سرکه و شورها با آب نمک و سرکه تهیه می شود. هر دو محصول
برای معطر شدن و به اصطلاح جاافتادن به مدت زمان تعریف شده ای نیاز دارند.
در طول این زمان میوه و سبزیجات مورد استفاده در شور یا ترشی تخمیر و همین
عامل موجب افزایش ماندگاری و پیدایش عطر و طعم مطلوب در محصول می شود. اما
خوب است بدانید ترشی در مقایسه با محصولات لبنی همچون ماست و پنیر که طی
تخمیر مغذی تر می شوند، ارزش تغذیه ای چشمگیری ندارد. از سوی دیگر، طی
تخمیر خاصیت اسیدی ترشی مضاعف شده و در صورت مصرف بیش از حد، باعث افزایش
ترشح اسید معده می شود و برای مبتلایان به زخم و ورم معده و اثنی عشر و
ریفلاکس مضر است.
در ضمن
نوجوانانی که در سن رشد قرار دارند و به دلیل مصرف غذاهای آماده و نوشیدنی
های گازدار از معده و سیستم گوارشی آسیب پذیرتری برخوردارند باید به مصرف
یک یا دو بار ترشی در هفته قناعت کنند و همیشه شور و ترشی را همراه با غذا و
نه با شکم خالی بخورند.
ترشی، کلسیم را دفع می کند
با توجه
به آن که مازاد اسید خون به واسطه مواد قلیایی خنثی می شود در صورت زیاده
روی در مصرف ترشی، بدن برای حذف اسید اضافی بناچار املاح قلیایی بخصوص
کلسیم را از استخوان ها خارج می کند که منجر به افت آن می شود و در نتیجه
زیاده روی در مصرف ترشی ها برای زنان یائسه و کسانی که مستعد ابتلا به پوکی
استخوان هستند یا کلیه سنگ ساز دارند، زیانبار است و در سالمندان منجر به
ضعف سیستم تنفسی و اعصاب شده و سرفه را شدید می کند. همچنین لازم است
بدانید شورها و ترشی ها با تحریک ترشح آنزیم های گوارشی، غذا را بسرعت هضم
می کنند و موجب افزایش تمایل افراد به مصرف مجدد مواد خوراکی می شوند و می
توانند سبب اضافه وزن شوند.
این شورها و ترشی های بانمک
با توجه
به این که در تخمیر، مزه ترش و اسیدی در شور و ترشی غالب می شود برخی
افراد با این گمان که محصول ترش است و نمک کمی دارد بیش از حد آن را می
خورند. اما باید بدانید شور و ترشی هر دو، حاوی میزان بالای نمک است و برای
مبتلایان به نارسایی کلیوی، بیماران قلبی ـ عروقی و افراد با فشار خون
بالا محدودیت مصرف دارد. از سوی دیگر، مصرف ترشی های بسیار شور و مملو از
ادویه جات تند همراه غذاهای گوشتی از قدرت جذب پروتئین گوشت می کاهد. لازم
است بدانید اگر ترشی را بدون نمک تهیه کنید تا مدت نسبتا زیادی ماندگاری
دارد و طعم آن با ترشی های پرنمک برابری می کند.
سیر ترشی چند ساله درمانگر نیست
برخی
خانواده ها بر این باورند که هرچه از زمان تهیه ترشی بگذرد کیفیت بهتری
پیدا می کند و حتی معتقدند سیر ترشی چند ساله خاصیت درمانی دارد و التیام
دهنده بیماری های قلبی است. اما حقیقت این است، اگرچه ترشی های جاافتاده،
خوشمزه تر هستند، ولی باید دانست سرکه و نمک افزوده شده به ترشی با گذر
زمان از خاصیت و میزان مواد مغذی ترکیبات ترشی می کاهد و آن را به محصولی
بی ارزش تبدیل می کند. این را هم بدانید ماندگاری زیاد برخی از انواع ترشی
موجب ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی در آن شده و ماده ای مضر به نام نیترات
تولید می شود که در طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.
با ماست و ماهی ترشی بخوریم یا نخوریم؟
در طب
سنتی برخی حکما مصرف همزمان ترشی با ماهی و ماست را به دلیل طبع سرد و
اسیدی مضر می دانند و برخی افراد نیز از مصرف توامان این غذاها اجتناب می
کنند، چرا که عقیده دارند به بیماری لک و پیس دچار می شوند. اما بسیاری از
متخصصان طب مدرن بر این باورند که مصرف توام ماهی با ترشی یا چاشنی های
اسیدی مثل آبلیمو و تمبرهندی در قالب غذاهای لذیذی چون قلیه ماهی در جنوب
ایران که بسیار زیاد است، اشکال ندارد و تحقیقات نشان داده آمار بیماری لک و
پیس در این مناطق بیش از سایر مناطق نیست. همچنین بسیاری از خانواده ها
بدون آن که خود بدانند انواعی از سس های سفید که حاوی سرکه است را با ماست
مخلوط و چاشنی سالاد می کنند. به گفته متخصصان اگر چه مصرف غذاهای سرد با
ترشی به آستانه تحمل افراد بستگی دارد و ممکن است هضم غذا را ثقیل و سبب
رخوت و پری شود، اما فرد را به بیماری های پوستی و برص مبتلا نمی کند و اگر
کسی دریافت که بدن او با مصرف توامان این غذاها ناسازگاری دارد باید از
مصرف آن پرهیز کند و این موضوع همگانی نیست.
توصیه های ترش و شور
برخی
افراد برای جلوگیری از فساد زودهنگام ترشی، سرکه آن را از قبل می جوشانند.
اما باید بدانید اسید سرکه درمجاورت حرارت ضعیف می شود و احتمال کپک زدگی
ترشی افزایش می یابد. برای تهیه ترشی از سرکه سیب، خرما و انگور استفاده
کنید. سرکه چند میوه احتمال کپک زدگی را بالا می برد.
برای
تغییر رنگ بهتر ترشی آن را درون ظرفی شیشه ای بریزید و یک تا دو روز در
معرض آفتاب قرار دهید. البته این را بدانید تابش بیش از حد آفتاب موجب بدبو
و بدطعم شدن ترشی می شود. ادویه ای که در بیشتر ترشی ها به کار می رود
ترکیب ساییده ای از فلفل سیاه، گلپر، سیاه دانه، تخم گشنیز، زنجبیل،
رازیانه، هل، میخک و دانه خردل است.
اگر قصد استفاده از دانه کامل ادویه را دارید آن را کمی در تابه حرارت دهید تا عطر و بوی آن ظاهر شود.
اگر سطح
آب نمک شورهای باز و فله ای، کدر و شیری رنگ شده باشد مشکوک به کپک و
باکتری بوده و احتمال فساد زودهنگام و انتقال میکروب های بیماریزا زیاد
است. در اغلب شورهای صنعتی بخصوص خیارشور از سبزیجات معطری چون ترخون،
شوید، مرزه، سیر و فلفل استفاده می شود. بد نیست بدانید سیر موجود در
خیارشور طی فرآیند تخمیر اکثر میکروب های خیار یا شکوفه آن را به خود جذب
می کند و غیرقابل مصرف می شود.
شـور و تـرشی خـورهای قـهار بخواننـد
اگر توجه کرده
باشید هوا که سرد می شود میل و رغبت مان به خوردن انواع شور و ترشی
بیش از هر فصل دیگر می شود و احساس می کنیم خوردن آبگوشت و اشکنه
با ترشی مخلوط، کله گنجشکی و کله پاچه با سیر ترشی، ساندویچ فلافل
با ترشی کلم یا کتلت و کوکو با خیارشور برایمان لذت بخش و دلچسب تر
می شود و به نوعی اشتهایمان را زیاد می کند.
حتی گاهی در این فصل، آنقدر هوس خوردن ترشی و شور داریم که همچون
زنان ویار کرده سراغ ظرف یا دبه خیارشور، زیتون شور یا انواع ترشی
ها می رویم و اگر کسی جلویمان را نگیرد حجم آن را به نیمه می
رسانیم، اما سوالاتی که اغلب از کارشناسان و متخصصان علوم غذایی می
پرسند این است که ارزش تغذیه ای شور و ترشی چقدر است؟ این درست است
که زیاده روی در مصرف ترشی موجب دفع کلسیم و املاح معدنی بدن می
شود؟ این که می گویند هرچه از زمان تهیه ترشی بگذرد کیفیت بهتری
پیدا می کند و حتی برخی معتقدند سیر ترشی جاافتاده چند ساله خاصیت
درمانی دارد، صحت دارد؟ آیا به گفته سرد و گرم چشیدگان روزگار ما
مصرف همزمان ماست یا ماهی با ترشی زیان آور است؟
شور و ترشی ارزش تغذیه ای چندانی ندارد
معمولا انواع ترشی ها با سرکه و شورها با آب نمک و سرکه تهیه می
شود. هر دو محصول برای معطر شدن و به اصطلاح جاافتادن به مدت زمان
تعریف شده ای نیاز دارند. در طول این زمان میوه و سبزیجات مورد
استفاده در شور یا ترشی تخمیر و همین عامل موجب افزایش ماندگاری و
پیدایش عطر و طعم مطلوب در محصول می شود. اما خوب است بدانید ترشی
در مقایسه با محصولات لبنی همچون ماست و پنیر که طی تخمیر مغذی تر
می شوند، ارزش تغذیه ای چشمگیری ندارد. از سوی دیگر، طی تخمیر
خاصیت اسیدی ترشی مضاعف شده و در صورت مصرف بیش از حد، باعث افزایش
ترشح اسید معده می شود و برای مبتلایان به زخم و ورم معده و اثنی
عشر و ریفلاکس مضر است.
در ضمن نوجوانانی که در سن رشد قرار دارند و به دلیل مصرف غذاهای
آماده و نوشیدنی های گازدار از معده و سیستم گوارشی آسیب پذیرتری
برخوردارند باید به مصرف یک یا دو بار ترشی در هفته قناعت کنند و
همیشه شور و ترشی را همراه با غذا و نه با شکم خالی بخورند.
ترشی، کلسیم را دفع می کند
با توجه به آن که مازاد اسید خون به واسطه مواد قلیایی خنثی می شود
در صورت زیاده روی در مصرف ترشی، بدن برای حذف اسید اضافی بناچار
املاح قلیایی بخصوص کلسیم را از استخوان ها خارج می کند که منجر به
افت آن می شود و در نتیجه زیاده روی در مصرف ترشی ها برای زنان
یائسه و کسانی که مستعد ابتلا به پوکی استخوان هستند یا کلیه سنگ
ساز دارند، زیانبار است و در سالمندان منجر به ضعف سیستم تنفسی و
اعصاب شده و سرفه را شدید می کند. همچنین لازم است بدانید شورها و
ترشی ها با تحریک ترشح آنزیم های گوارشی، غذا را بسرعت هضم می کنند
و موجب افزایش تمایل افراد به مصرف مجدد مواد خوراکی می شوند و می
توانند سبب اضافه وزن شوند.
این شورها و ترشی های بانمک
با توجه به این که در تخمیر، مزه ترش و اسیدی در شور و ترشی غالب
می شود برخی افراد با این گمان که محصول ترش است و نمک کمی دارد
بیش از حد آن را می خورند. اما باید بدانید شور و ترشی هر دو، حاوی
میزان بالای نمک است و برای مبتلایان به نارسایی کلیوی، بیماران
قلبی ـ عروقی و افراد با فشار خون بالا محدودیت مصرف دارد. از سوی
دیگر، مصرف ترشی های بسیار شور و مملو از ادویه جات تند همراه
غذاهای گوشتی از قدرت جذب پروتئین گوشت می کاهد. لازم است بدانید
اگر ترشی را بدون نمک تهیه کنید تا مدت نسبتا زیادی ماندگاری دارد
و طعم آن با ترشی های پرنمک برابری می کند.
سیر ترشی چند ساله درمانگر نیست
برخی خانواده ها بر این باورند که هرچه از زمان تهیه ترشی بگذرد
کیفیت بهتری پیدا می کند و حتی معتقدند سیر ترشی چند ساله خاصیت
درمانی دارد و التیام دهنده بیماری های قلبی است. اما حقیقت این
است، اگرچه ترشی های جاافتاده، خوشمزه تر هستند، ولی باید دانست
سرکه و نمک افزوده شده به ترشی با گذر زمان از خاصیت و میزان مواد
مغذی ترکیبات ترشی می کاهد و آن را به محصولی بی ارزش تبدیل می
کند. این را هم بدانید ماندگاری زیاد برخی از انواع ترشی موجب
ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی در آن شده و ماده ای مضر به نام
نیترات تولید می شود که در طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان معده را
افزایش می دهد.
با ماست و ماهی ترشی بخوریم یا نخوریم؟
در طب سنتی برخی حکما مصرف همزمان ترشی با ماهی و ماست را به دلیل
طبع سرد و اسیدی مضر می دانند و برخی افراد نیز از مصرف توامان این
غذاها اجتناب می کنند، چرا که عقیده دارند به بیماری لک و پیس دچار
می شوند. اما بسیاری از متخصصان طب مدرن بر این باورند که مصرف
توام ماهی با ترشی یا چاشنی های اسیدی مثل آبلیمو و تمبرهندی در
قالب غذاهای لذیذی چون قلیه ماهی در جنوب ایران که بسیار زیاد است،
اشکال ندارد و تحقیقات نشان داده آمار بیماری لک و پیس در این
مناطق بیش از سایر مناطق نیست. همچنین بسیاری از خانواده ها بدون
آن که خود بدانند انواعی از سس های سفید که حاوی سرکه است را با
ماست مخلوط و چاشنی سالاد می کنند. به گفته متخصصان اگر چه مصرف
غذاهای سرد با ترشی به آستانه تحمل افراد بستگی دارد و ممکن است
هضم غذا را ثقیل و سبب رخوت و پری شود، اما فرد را به بیماری های
پوستی و برص مبتلا نمی کند و اگر کسی دریافت که بدن او با مصرف
توامان این غذاها ناسازگاری دارد باید از مصرف آن پرهیز کند و این
موضوع همگانی نیست.
توصیه های ترش و شور
برخی افراد برای جلوگیری از فساد زودهنگام ترشی، سرکه آن را از قبل
می جوشانند. اما باید بدانید اسید سرکه درمجاورت حرارت ضعیف می شود
و احتمال کپک زدگی ترشی افزایش می یابد. برای تهیه ترشی از سرکه
سیب، خرما و انگور استفاده کنید. سرکه چند میوه احتمال کپک زدگی را
بالا می برد.
برای تغییر رنگ بهتر ترشی آن را درون ظرفی شیشه ای بریزید و یک تا
دو روز در معرض آفتاب قرار دهید. البته این را بدانید تابش بیش از
حد آفتاب موجب بدبو و بدطعم شدن ترشی می شود. ادویه ای که در بیشتر
ترشی ها به کار می رود ترکیب ساییده ای از فلفل سیاه، گلپر، سیاه
دانه، تخم گشنیز، زنجبیل، رازیانه، هل، میخک و دانه خردل است. اگر
قصد استفاده از دانه کامل ادویه را دارید آن را کمی در تابه حرارت
دهید تا عطر و بوی آن ظاهر شود.
اگر سطح آب نمک شورهای باز و فله ای، کدر و شیری رنگ شده باشد
مشکوک به کپک و باکتری بوده و احتمال فساد زودهنگام و انتقال
میکروب های بیماریزا زیاد است. در اغلب شورهای صنعتی بخصوص خیارشور
از سبزیجات معطری چون ترخون، شوید، مرزه، سیر و فلفل استفاده می
شود. بد نیست بدانید سیر موجود در خیارشور طی فرآیند تخمیر اکثر
میکروب های خیار یا شکوفه آن را به خود جذب می کند و غیرقابل مصرف
می شود.
کاهش وزن با این 6 غذای چربی سوز
تا
کی برای کاهش وزن بگوییم فلان غذا را نخورید، کم بخورید، دیر به دیر
بخورید، آرام بخورید؟؟؟ واقعاً رژیم گرفتن چه لذتی دارد اگر فقط به نبایدها
توجه کنیم؟ واقعاً آدمهایی که در کاهش وزن بدون عذاب موفق بودهاند چه
کارهایی انجام دادند؟ چقدر خوب است که بتوان با غذا خوردن هم لاغر شد! آیا
این اصلاً ممکن است؟ حتماً شما هم آرزو میکنید حقیقت داشته باشد. در این
مقاله به بررسی غذاهایی که به کاهش وزن کمک میکند میپردازیم. به نظر خوب میرسد! خب. برای پی بردن به معنی این همه مقدمه فقط کافی است این مقاله را بخوانید.
1 – گوشتهای خالص
گوشت چاق میکند. درست. اما چه گوشتی و چرا؟ گوشتی چاق میکند که سرشار از
چربی اشباع باشد. مثل گوشت قرمز. اما گوشت مرغ و ماکیان، البته قسمتهای
بدون چربی و بدون پوست آن از بهترین غذاهای یک رژیم کاهش وزناند.
چرا؟ چون دارای مقادیر بالای پروتئین و مقادیر اندکی از چربی است. همان
طور که میدانید پروتئین اگر به میزان متعادل و مناسب مصرف شود، صرف ایجاد
توده عضلانی میگردد. به علاوه آنکه با عضلانی شدن بدن، مصرف انرژی توسط
فرد افزایش یافته و سرعت سوخت و ساز و متابولیسم بالا میرود. اما شاید
دوست داشته باشید یک راز دیگر را هم بدانید. انرژی که بدن شما برای هضم و
جذب و ذخیره پروتئین مصرفی صرف میکند، بسیار بیشتر از انرژی لازم برای
چربی و قند است. پس هرچه بیشتر پروتئین ناب و خالص بخورید، بدن شما کالری
بیشتری میسوزاند.
گوشت ماهی همچنین ماده غذایی مناسبی برای کاهش وزن
سریع است. ماهی نظیر ماهی سالمون و ماهی تن حاوی مقادیر بالایی از روغن
امگا 3 است. این روغنها در دسته روغنهای خوب یا غیراشباع قرار میگیرند.
اصلاً چرا چربیهای بد چاق میکنند؟ تجمع چربی در بدن به دلیل فعالیت
هورمون خاصی به نام لپتین است که چربی را در بدن ذخیره میکند. چربیهای
امگا 3 باعث کاهش عملکرد این هورمون میشوند در نتیجه شما سریعتر و با شکم
سیر وزن کم میکنید. پس هر دو نوع گوشت مرغ و ماهی برای کاهش وزن مفید هستند. البته فراموش نکنید که پوست و چربی آن جدا شود. اما از گوشت قرمز دوری کنید و مصرف آن را به حداقل برسانید.
2 – روغن زیتون
روغن مصرفیتان را با روغن زیتون عوض کنید. روغن زیتون کاملا عاری از
روغنهای بد و اشباع است و مقادیر بالایی از چربیهای غیراشباع را به بدن
ارائه میدهد. این چربیهای غیراشباع نه تنها اشتهای ما را کاهش میدهد
بلکه با افزایش کلسترول هم مبارزه میکند. کلاً مصرف روغن زیتون سطح
کلسترول و چربی بدن را پایین نگه میدارد.
3 – توتها
توتها میوههای خوبی برای وزن کم کردن
هستند. توت سفید، سیاه، قرمز، فرنگی و خلاصه هر توتی که دم دست دارید
بخورید تا لاغر شوید. زغالاخته نیز از این قاعده مستثنا نیست. چگونگی
تأثیر این توتها در کاهش وزن ممکن است متفاوت باشد. در میان همهی این توتها، توتفرنگی بیشترین تأثیر را در کاهش وزن دارد. توتفرنگی نه تنها خیلی خوشمزه است بلکه مصرف آن باعث کاهش وزن نیز میشود.
4 – حبوبات
درباره مزیت پروتئین در رژیم غذایی که صحبت کردیم، مزایای فیبر و غذاهای پر فیبر در کاهش وزن
و کاهش اشتها را هم که بارها گفتهایم. حالا فکرش را بکنید هر دوی این
مواد با هم در یک ماده غذایی باشد: حبوبات. نخود، لوبیاها، مخصوصاً سویا،
عدس و … بهترین منابع برای پروتئین گیاهیاند که نه تنها درصدی چربی
اشباع ندارد بلکه سرشار از فیبر هستند.
5 – تخممرغ
تخممرغ منبع بسیار خوب پروتئین است که میتواند باعث تسریع سوخت و ساز
شود. تعجب کردهاید؟ حتماً بارها خطرات تخممرغ برای سلامتی را شنیدهاید.
مثلاً اینکه کلسترول را افزایش میدهد. اولا، کاملا درست است که تخممرغ
حاوی کلسترول نسبتا بالایی است. اما این کلسترول در قسمت زرده است و سفیده
تخممرغ سرشار از پروتئین. دوما، مطالعات اخیر نشان دادهاند خود کلسترول
رژیم غذایی به تنهایی کمترین اثر را بر کلسترول خون دارد. در افزایش
کلسترول خون محتوی کل چربی رژیم غذایی متهم اصلی است. اما اگر باز هم نگران
کلسترول خون خود هستید از سفیده تخممرغ استفاده کنید. تا به حال ساندویچ
سفیده تخممرغ را برای صبحانه امتحان کردهاید؟
این را هم بگوییم که تخممرغ منبع غنی ویتامین B12 است. ویتامینی که در شکستن و فروپاشی سلولهای چربی مهارت دارد.
6. لبنیات کم چرب
بر اساس نتیجه چندین مطالعه در زمینه چاقی، زنانی که محصولات لبنی کم چرب
نظیر ماست کم چرب و شیر کم چرب را به طور دائم در رژیم غذایی خود مصرف
میکردند، 70 درصد بیشتر از گروهی که در رژیم غذایی خود لبنیات نداشتند
چربی سوزانده و وزن کم کردند. مزایای لبنیات کم چرب در کاهش وزن
علاوه بر کمتر بودن چربی آن، به میزان بالای کلسیم لبنیات نیز نسبت داده
شده است. اگر شما به مصرف لبنیات علاقه دارید این بسیار عالی است. اما حالا
زمان آن رسیده که برای بهرهمند شدن از تمام مزایای لبنیات انواع کم چرب و
حتی بدون چربی آن را انتخاب کنید لوبیای سویا، جوی دو سر، غلات کامل و
نانهای سبوسدار، ذرت کامل، و قطعاً میوهها و سبزیها از دیگر مواد غذایی
کاهنده اشتهایند که اهمیت و اثر آنها در کاهش وزن بر هیچ کس پوشیده نیست.
پس : اشتهای کمتر= غذا خوردن کمتر= وزن کمتر!
همان طور که میبینید، تمایل و قصد کاهش وزن به معنی گرسنگی و عذاب نیست. امروزه رژیمهای غذایی متفاوت و البته عجیب غریبی برای کاهش وزن
توصیه میشود. اما با اطمینان میگوییم که هیچکدام از آنها نمیتواند
“رژیم وزن کم کردن با خوردن” را زمین بزند. مطمئن باشید اگر شما درست غذا
بخورید، نه تنها وزن کم میکنید بلکه سالم خواهید بود. رژیمهای غذایی سخت و
البته خیلی وقتها موفق در کاهش وزن،
معمولاً مشکلاتی برای سلامتی نیز ایجاد میکند. ریزش مو، خشکی پوست، لاغری
صورت و افتادگی پوست و … . اما غذاهایی که اینجا به آنها اشاره شده، با
تامین ویتامینها و مواد معدنی و نیز آنتیاکسیدانها، از اینگونه عوارض
پیشگیری خواهد کرد.
چه کسانی نباید ترشی بخورند؟
یکی از متداولترین توصیهها برای پیشگیری و درمان بیماریهای گوارشی،
مصرف موادغذایی مفید و اجتناب از خوردن خوراکیهای مضر است زیرا تغذیه در
بروز بسیاری از بیماریها، بهخصوص بیماریهای گوارشی، نقش دارد…
در این میان، برخی افراد هم اصلا نباید ترشی بخورند؛ مثلا کسانی که اسید
معدهشان زیاد است و افراد مبتلا به التهاب مری که معمولا در اثر برگشت
اسید معده به مری ایجاد میشود. بیماران دچار ریفلاکس معده که معمولا احساس
ترشکردن و سوزش سر دل دارند، به غیر از ترشی، باید از مصرف هرگونه
موادترش مانند مرکبات، لواشک و… هم پرهیز کنند زیرا مصرف این خوراکیها
باعث تشدید علایم بیماریشان میشود.
گروه دیگری که بهتر است ترشی نخورند، افراد مبتلا به زخممعده و اثنیعشر هستند.
معمولا این بیماران در اثر زخممعده و زخم اثنیعشر دردهای شدیدی دارند.
در مبتلایان به زخممعده، مصرف غذا باعث شدت بیماری میشود درحالی که در
بیماران دچار زخم اثنیعشر، غذاخوردن از شدت ناراحتی میکاهد. داروهای
تجویزشده برای این بیماران، میزان ترشح اسید را کم میکند تا زخم ترمیم شود
و بهبود یابد اما مصرف خوراکیهای اسیدی و ترش مانند انواع ترشی، نهتنها
بهبود زخم را به تاخیر میاندازد بلکه بر شدت و علایم بیماری میافزاید.
بیماران مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر (IBS) نیز باید از ترشی خوردن
اجتناب کنند به این دلیل که بر شدت مشکل آنها میافزاید. در مبتلایان به
سوءهاضمه هم اگرچه زخمی در معده وجود ندارد، اما در معده احساس ناراحتی
میکنند باید برای تشدید نشدن مشکلات گوارشی از مصرف ترشی پرهیز کنند.
در ضمن، مصرف فلفل هم که در تهیه ترشی به کار میرود، برای بیماران
مبتلا به ناراحتیهای گوارشی میتواند تحریککننده و تشدیدکننده علایم
بیماری باشد بنابراین افراد مبتلا به هیچوجه نباید ترشی تند مصرف کنند. از
سوی دیگر، نتایج تحقیقها نشان میدهد اگر ترشی، مانده و کهنه باشد، وجود
قارچهای درون آن نهتنها برای سلامت مضر است، بلکه میتواند سرطانزا هم
باشد بنابراین باید از خوردن ترشیهای چند ساله پرهیز کرد زیرا هرچه از
زمان تولید آنها بگذرد، میزان نیتراتشان افزایش پیدا میکند. لازم است
یادآور شوم که بررسیها نشان دادهاند در مناطقی که میزان مصرف ترشی
بالاست، ابتلا به سرطان مری و معده بیشتر گزارش شده است.