سیر و پیشگیری سرطان: پرسش و پاسخ
نکات مهم
- مطالعات مقدماتی حاکی از آن میباشد که ممکن است مصرف سیر خطر بروز چند نوع سرطان، مخصوصاً سرطانهای
دستگاه گوارش، را کاهش دهد (به پرسشهای 3 و 4 مراجعه شود). در اکثر این
مطالعات از انواع مختلف فرآوردههای سیر در مقادیر متفاوت استفاده شده است
(به پرسش 5 مراجعه شود). - اگر مصرف سیر به واقع خطر بروز سرطان را کاهش دهد، مقدار سیری که باید برای پایین آوردن خطر بروز سرطان مصرف شود مشخص نیست (به پرسش 7 مراجعه شود).
- گرچه مصرف سیر در مقدار معمول بهندرت مشکلاتی ایجاد
میکند، ولی مصرف مقدار بیشتری از آن ممکن است باعث شود عوارض جانبی، از
جمله ناراحتی دستگاه گوارش، بروز نماید (به پرسش 8 مراجعه شود).
1. سیر چیست؟
سیر یکی از سبزیجات است (Allium Sativum) که به جنس Allium تعلق دارد.
گیاهان این جنس به شکل پیاز هستند، و پیاز و پیازچه (Chives) و تره فرنگی و
نوعی موسیر (Scallions) هم در این جنس قرار دارند. از سیر برای طعم دادن
به غذا در آشپزی استفاده میشود، و سیر از نظر بالا بودن مقدار گوگرد موجود
در آن بینظیر است. سیر، علاوه بر گوگرد، حاوی آرژنین، الیگوساکاریدها،
فلاونوییدها، و سلنیم میباشد، که امکان دارد تمام اینها برای (حفظ) سلامتی
مفید باشند.
بو و طعم مخصوص سیر به دلیل حضور مواد گوگردی است که از آلیسین تشکیل
میشوند، که آلیسین پیشساز اصلی مواد بیواکتیو (Bioactive) سیر است، که
این مواد به هنگام ریز ریز کردن، له کردن یا زخمی شدن سیر تولید میشوند.
مواد بیواکتیو را بهعنوان موادی تعریف میکنند که در مواد غذایی یا
مکملهای غذایی وجود دارند، برای برآوردن نیازهای اصلی غذایی لازم
نمیباشند، و باعث بروز تغییرات در وضعیت بهداشتی میشوند.
2. انواع فرآوردههای سیر کدامند؟
مکملهای سیر را میتوان در چهار گروه روغن ضروری سیر، روغن دارای سیر خرد شده، پودر سیر، و عصاره سیر طبقهبندی نمود.
- روغن ضروری سیر با بخار دادن سیر بهدست میآید. کپسولهای سیر که
در بازار در دسترس است، حاوی روغن گیاهی میباشد، اما تنها دارای مقدار
اندکی روغن ضروری سیر است، زیرا این روغن بوی تندی دارد. - فرآوردههای روغن حاوی سیر خرد شده بهصورت کپسولهایی عرضه میشود که در آنها پودر سیر با روغن گیاهی مخلوط شده است.
- پودر سیر، با ورقه ورقه بریدن (قاچ کردن) یا له کردن دانههای سیر و
سپس خشک کردن و به صورت پودر در آوردن آن تهیه میشود. از پودر سیر
بهعنوان عامل طعمدهنده در چاشنیها و مواد غذایی استفاده میکنند، و تصور
میشود که این پودر حاوی همان اجزای موجود در سیر خام است. - عصاره سیر از دانههای کامل یا دانههای ورقه ورقه بریده سیر تهیه
میشود که در یک محلول الکلی (محلول عصارهگیر) به مدتهای زمانی متفاوت
خیس خوردهاند. فرمهای پودری این عصاره هم در دسترس است.
3. آیا در یافتههای حاصل از مطالعات جمعیت شواهدی وجود دارد دال بر اینکه ممکن است سیر از سرطان پیشگیری کند؟
در چند مطالعه مبتنی بر جمعیت مشخص شده است که بین افزایش مصرف سیر و کاهش خطر سرطانهای خاص، از جمله سرطانهای
معده و روده بزرگ و مری و لوزالمعده و پستان، ارتباطی وجود دارد. مطالعات
مبتنی بر جمعیت، مطالعاتی بین رشتهای درباره گروههایی از جمعیت است و در
آنها علت، موارد بروز، یا انتشار بیماری بررسی میشود، یا اثر مداخلات
مرتبط به بهداشت، موادی که در رژیم غذایی و در تغذیه به مصرف میرسند، یا
قرار گرفتن در معرض محیطهای زیستی مطالعه میشود. با تحلیل دادههای
بهدست آمده از 7 مطالعه جمعیت، مشخص شد که هرچه مقدار بیشتری سیر خام و
پخته مصرف شود، خطر سرطان معده و روده بزرگ و راستروده کمتر خواهد بود.
(EPIC یا European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition)، یا تحقیق آیندهنگر اروپایی درباره سرطان
و تغذیه، یک مطالعه چند ملیتی در دست انجام است که در آن زنان و مردان 10
کشور مختلف شرکت دارند. در این مطالعه، درباره اثرات تغذیه بر سرطان تحقیق میشود، و در آن مشخص شده است که مصرف مقدار بیشتری پیاز و سیر با کاهش خطر سرطان روده مرتبط است.
در مطالعة گسترده و آیندهنگری که در مورد زنان در ایالت آیوا در
ایالات متحده صورت میگیرد (Iowa Women′s Study)، این مسئله بررسی میشود
که آیا رژیم غذایی، توزیع چربی بدن، و دیگر عوامل خطر با موارد بروز سرطان در زنان مسنتر ارتباط دارند. با یافتههایی که از این مطالعه بهدست آمد مشخص شد بین مصرف سیر و خطر سرطان
روده بزرگ رابطهای قوی وجود دارد. در زنانی که بیشترین مقدار سیر را
مصرف میکردند، در مقایسه با زنانی که مقدار مصرف سیر آنها از همه کمتر
بود، خطر سرطان قسمت پایینی روده بزرگ 50 درصد کاهش مییافت.
در چند مطالعه مبتنی بر جمعیت که در کشور چین انجام شد، محققان بر مصرف سیر و خطر سرطان تأکید نمودند. در یکی از این مطالعات، محققان متوجه شدند که مصرف مکرر سیر و انواع مختلف پیاز و نوعی پیازچه (Chives) با کاهش خطر سرطانهای
مری و معده مرتبط است، و با مصرف سطوح بالاتر این مواد غذایی، خطر به
میزان بیشتری کاهش مییابد. به نحوی مشابه، در یک مطالعه دیگر، مصرف
سبزیجات جنس Allium، مخصوصاً سیر و پیاز، با کاهش خطر سرطان
معده رابطه داشت. در یک مطالعه سوم، مصرف مقدار بیشتری از سبزیجات Allium
(جنس سیر) (بیش از 10 گرم در روز در برابر کمتر از 2.2 گرم در روز)،
مخصوصاً سیر و نوعی موسیر (Scallions)، با کاهش تقریباً 50 درصدی خطر سرطان پروستات مرتبط بود.
شواهد موجود همچنین حاکی از آن میباشد که ممکن است مصرف مقدار بیشتری از سیر خطر سرطان لوزالمعده را کاهش دهد. در یک مطالعه که در ناحیه خلیج سان فرانسیسکو انجام شد، محققان دریافتند که خطر سرطان لوزالمعده در افرادی که مقادیر زیادی سیر میخوردند، در مقایسه با اشخاصی که مقدار کمتری سیر مصرف میکردند، 54 درصد کمتر است.
علاوه بر آن، در مطالعهای که در کشور فرانسه صورت گرفت، مشخص شد افزایش مقدار سیر مصرفی با کاهش خطر سرطان
پستان رابطهای دارد که از نظر آماری معنیدار است. پس از در نظر گرفتن
مقدار کل کالری مصرفی و دیگر عواملی که ثابت شده است عوامل خطر بروز سرطان هستند، خطر سرطان پستان در کسانی کاهش مییافت که مقادیر بیشتری فیبر، سیر، و پیاز مصرف میکردند.
4. آیا در یافتههای آزمایشات بالینی شواهدی وجود دارد که ممکن است سیر از سرطان پیشگیری کند؟
برای بررسی اثرات بالقوه ضد سرطانی سیر، تعداد معدودی آزمایش بالینی (مطالعات تحقیقاتی بر روی انسان) صورت گرفته است.
در سه آزمایش بالینی تصادفی، اثر مصرف سیر بر خطر سرطان معده ارزیابی شده است. در یکی از این مطالعات، که 5000 زن و مرد چینی را در بر میگرفت که با بالا بودن خطر سرطان
معده مواجه بودند، محققان به مدت 5 سال اثرات مصرف ترکیبی از 200 میلیگرم
آلیتریدوم مصنوعی (عصارهای از سیر که بیش از 3000 سال است در کشور چین
بهعنوان دارو مصرف میشود) در روز و 100 میکروگرم سلنیوم بهصورت یک روز
در میان را، با مصرف یک دارونما (ماده یا درمانی غیرفعال که شبیه به دارو
یا درمان فعالی است که تست میشود، و به همان نحوه مصرف دارو یا درمان فعال
بهکار گرفته میشود) مقایسه نمودند. در گروهی که آلیتریدوم و سلنیم مصرف
مینمود، در مقایسه با گروهی که تنها دارونما دریافت میکرد، خطر کل تشکیل
تمام تومورها به میزان 33 درصد و خطر سرطان معده به اندازه 52 درصد کاهش مییافت.
برعکس، از یافتههای آزمایش بالینی تصادفی دیگری که در آن افرادی با ضایعات پیش سرطانی
معده شرکت داشتند، مشخص شد که کاربرد مکمل سیر (800 میلیگرم عصاره سیر به
اضافه 4 میلیگرم روغن سیر تقطیر شده با بخار در روز)، شیوع (تعداد موارد
موجود) ضایعات پیش سرطانی معده را کمتر نمیکرد، یا موارد بروز (تعداد موارد جدید) سرطان معده را کاهش نمیداد.
در مطالعه تصادفی سوم در کشور ژاپن، اثرات مصرف روزانه دوز بالا (2.4
میلیلیتر) و دوز پایین (0.16 میلیلیتر) عصاره کهنه سیر، پس از 6 و 12
ماه، در افرادی مقایسه شد که آدنوم (تومور غیرسرطانی)
روده بزرگ و راستروده داشتند. در پایان 12 ماه، در 67 درصد از افراد
گروهی که دوز کمتر را مصرف میکردند، آدنومهای جدید تشکیل شده بود، در
مقایسه با تشکیل آدنومهای جدید در 47 درصد از کسانی که به آنها دوز بالاتر
داده میشد.
از نتایج حاصل از یک مطالعه غیر تصادفی که در مقیاس کوچک انجام شده
بود، مشخص شد که ممکن است کاربرد عصاره سیر بر روی برخی از تومورهای پوستی
مفید واقع شود. در این مطالعه، که 21 نفر بیمار مبتلا به کارسینوم سلول
بازال (Basal Cell Carcinoma) در آن شرکت داشتند، با استفاده از آجونی
(Ajoene یک ماده شیمیایی گوگردی است که در سیر وجود دارد) بر روی پوست به
مدت یک ماه، اندازه 17 تومور به میزان چشمگیری کاهش یافت، در سه نفر از
بیماران اندازه تومور بزرگتر شد، و در یک بیمار اندازه تومور تغییر نکرد.
تغییر در اندازه تومور از 88 درصد کاهش تا 69 درصد افزایش متغیر بود، و
میانه کاهش کلی به 47 درصد میرسید.
5. در حال حاضر چه مسائل و جروبحثهایی درباره مصرف سیر برای پیشگیری سرطان وجود دارد؟
محدودیتهای مطالعات، از جمله دقت گزارش نمودن مقادیر و دفعات
(فراوانی) سیر مصرف شده، و ناتوانی در مقایسه نمودن دادههای مربوط به
مطالعاتی که در آنها فرآوردههای متفاوت سیر در مقادیر مختلف استفاده
شدهاند، نتیجهگیری کلی درباره سیر و پیشگیری سرطان را بسیار مشکل میسازد. چون در بسیاری از مطالعاتی که در آنها کاربرد سیر و پیشگیری سرطان
بررسی شده است از فرآوردههایی دارای اجزای تشکیلدهنده متفاوت استفاده
شده است، مشخص نیست که آیا سیر به تنهایی یا همراه با دیگر مؤلفهها یا
اجزای تغذیهای میتواند بیشترین اثر را داشته باشد.
برای تعیین مقادیر مصرف (سیر) که بهطور بالقوه مؤثر باشد، باید
مطالعات غذایی (تغذیهای) با طراحی مناسب بر روی انسان انجام شود. همچنین
به مطالعاتی احتیاج است که در آنها فرآوردههای مختلف سیر بهطور مستقیم با
هم مقایسه شوند.
6. سیر احتمالاً چگونه از سرطان پیشگیری میکند؟
ممکن است اثرات حفاظتکننده سیر بهخاطر خصوصیات ضد باکتریایی آن یا ناشی از توانایی سیر در جلوگیری از تشکیل مواد ایجادکننده سرطان، به دلیل متوقف نمودن فعالسازی مواد ایجادکننده سرطان، در اثر افزایش میزان مرمت DNA، در نتیجه کاهش دادن تکثیر سلولی، و یا به دلیل باعث شدن مرگ سلولی حاصل شود.
7. مصرف چه مقدار سیر ممکن است در پیشگیری سرطان مفید باشد؟
محققین مصرف هیچ مکمل غذایی را برای پیشگیری سرطان توصیه نمیکنند، ولی قبول دارند سیر یکی از چند سبزیجات است که ویژگیهای بالقوه ضد سرطانی دارند. چون تمام فراوردههای سیر یکسان نیستند، تعیین مقدار دقیق مورد نیاز که ممکن است خطر سرطان
را کاهش دهد مشکل میباشد. علاوه بر آن، امکان دارد مواد فعالی که در سیر
وجود دارند به مرور زمان، با جابهبجا شدن، و در اثر فرآوری، تأثیر خود را
از دست بدهند. رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی (World Health Organization)
یا WHO برای پیشبرد (تقویت) کلی بهداشت افراد بزرگسال این است که روزانه 2
تا 5 گرم سیر تازه (تقریباً یک دانه سیر)، 0.4 تا 1.2 گرم پودر خشک سیر، 2
تا 5 گرم روغن سیر، 300 تا 1000 میلیگرم عصاره سیر، یا فرمولاسیونهای
دیگری را مصرف کنند که معادل 2 تا5 گرم آلیسین باشند.
8. ملاحظات ایمنی مربوط به مصرف سیر کدامند؟
گرچه سیر بدون خطر در آشپزی استفاده شده است، ممکن است مصرف مقدار
بسیار زیاد آن باعث شود تعدادی عوارض جانبی بروز نماید، علاوه بر آنکه نفس و
بدن کسی که سیر میخورد تند و بدبو میشود. هر از گاهی، سیر باعث
آلرژیهایی میشود که ممکن است از تحریک اندک تا مشکلاتی که بهطور بالقوه
جان شخص مربوطه را بهخطر میاندازند متغیرند. خوردن ساقه زیرزمینی سیر
(Garlic Bulbs)، عصاره سیر، یا روغن سیر با معده خالی، ممکن است هر از گاهی
باعث ترش کردگی (سوزش سر دل)، تهوع، استفراغ، و اسهال شود. برخی از
مطالعاتی که بر روی حیوانات و انسان به عمل آمده است حاکی از آن میباشد که
ممکن است سیر سطح قند خون را پایین آورد و سطح انسولین را افزایش دهد.
محققان نشان دادهاند که سیر کارکرد برخی از داروهای نسخهای،
مخصوصاً داروی HIV به نام ساکوییناویر (با نام تجاری اینویراز و فورتوواز)،
را مختل میسازد. سیر ممکن است سطح سرم ساکوییناویر را تا 50 درصد کاهش
دهد. همچنین سیر بهعنوان رقیقکننده طبیعی خون عمل میکند و، به این
ترتیب، زنان باردار، افرادی که قرار است تحت عمل جراحی قرار گیرند، و
اشخاصی که از رقیقکنندههای خون مانند وارفارین (با نام تجاری کومارین)
استفاده میکنند، نباید سیر بخورند.
ساقه زیرزمینی سیر (Garlic Bulbs)، گاهی اوقات به باکتری Clostridium
Botulinum آلوده میباشد. در فرآوردههای سیر که در روغن میباشند و در
یخچال گذاشته نمیشوند و حاوی عوامل ضد باکتری نیستند، این باکتری میتواند
رشد کند و سم بوچولینوم (Botulinum) را تولید نماید.
علاوه بر آن، مصرف سیر بر روی پوست ممکن است باعث سوختگی شیمیایی،
التهاب پوست (Contact Dermatitis)، و آسم نایژهای شود. افرادی که مستعد
ناراحتیهای معده مانند زخم معده (Ulcers) هستند هم باید از مصرف سیر
اجتناب کنند، زیرا امکان دارد ناراحتی آنها وخیمتر شود، یا ناراحتیهای
جدیدی بهوجود آید.
پیشگیری از سرطان با سیر و عصاره سیر خشک
قرنهاست سیر داروی گیاهی مهمی در درمان
بیماریها محسوب میشود. بر طبق اسناد پزشکی موجود در مصر باستان که قدمت
آن به ۱۵۵۰پیش از میلاد میرسد، نقوش یافت شده بر دیواره مقبرههای مصر و
مکانهای اطراف مقبرهها در اوایل ۳۷۰۰ پیش از میلاد نشان میدهند که سیر
به عنوان درمانی برای بیماریهای قلبی، سرطان و دیگر بیماریهای مزمن مورد
استفاده قرار میگرفته است.
علم نوین بسیاری از فواید شفابخش سیر و
خواص بالقوهی آن در کاهش فاکتورهای خطرناک تعداد کثیری از بیماریها، که
برخی از آنها به افزایش سن مرتبط است از جمله بیماریهای قلبی عروقی و
عصبشناختی و سرطان را تائید میکند. تاثیر سیر و عصاره سیرخشک، در مکملی
طبیعی و بیبو ساخته شده در شرکت امریکایی Wakunaga ، که در پیشگیری از سرطان بر روی انسان آزمایش شده به اثبات رسیده است.
مکانیزم اساسی در خواص پیشگیرانه سیر اغلب
بر پایه تحقیقات انجام شده بر روی عصاره سیر خشک ارائه شده و عمدتا ناشی
از خواص آنتیاکسیدانی ترکیبات آلیگوگرد است و دارای قابلیت افزایش مصونیت
سیستم ایمنی، رفع مسمومیت ناشی ازمواد سرطانزا، کاهش التهاب و کمک به
پیشگیری از جهشهای منجر به سرطان میباشد.
مطالعات اپیدمیولوژیکال
اسناد موثق از موسسه ملی سرطان
چندین مطالعه بر روی تعدادی زیادی از
افراد انجام شد و نتایج حاکی از ارتباطاتی بین افزایش مصرف سیر و کاهش خطر
ابتلا به برخی از سرطانها از قبیل معده، روده، مری، پانکراس و سینه بود.
در تجزیه تحلیل ۷ مورد از این مطالعات انجام شده بر روی افراد، محققان
اثبات کردند هرچه میزان مصرف سیر افزایش یابد، به همان نسبت خطر ابتلا به
سرطان معده و روده کاهش مییابد.
در مطالعهای جامع در مرکزمطالعات زنان
آیوا، به بررسی نقش برنامه غذایی و فاکتورهای خطرناک دیگر در ارتباط با
شیوع سرطان در زنان میانسال پرداخته و اثبات نمودند که ارتباط عمیقی بین
مصرف سیر و کاهش خطر ابتلا به سرطان روده وجود دارد. زنانی که مقدار زیادی
سیر مصرف میکردند تا ۵۰٪ خطر ابتلا به سرطان روده در آنها پایینتر از
زنانی بود که مقدار سیر کمتری مصرف مینمودند.
چندین مطالعه بر روی مردم در چین صورت
پذیرفت که حول محور مصرف سیر و خطر ابتلا به سرطان میچرخید. در یکی از این
مطالعات نشان داده شد که مصرف مکرر سیر و انواع مختلف پیاز و پیازچه با
کاهش ابتلا به سرطان مری و معده رابطه مستقیم داشته و هرچه میزان مصرف سیر
بالاتر بوده، خطر ابتلا به سرطان پایینتر آمده است.
در یکی دیگر از مطالعات مشخص شد که مصرف
سبزیجات از جنس سیر و پیاز، به خصوص خود سیر و پیاز با کاهش خطر ابتلا به
سرطان معده در ارتباط بوده است. در سومین مطالعه، نشان داده شد جذب حداکثری
سبزیجات از جنس سیر و پیاز، بویژه سیر و ترهفرنگی (بیش از ۱۰ گرم در روز)
تا ۵۰٪ از خطر ابتلا به سرطان پروستات میکاهد.
همچنین شواهد دال بر این است که افزایش
مصرف سیر ممکن است خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را کاهش دهد. در یکی از
مطالعات انجام شده در حوزه سانفرانسیسکو اثبات کرد که در افرادی که سیر
مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که سیر مصرف نمیکنند تا ۵۴٪ خطر ابتلا
به سرطان لوزالمعده در گروه اول پایینتر بوده.
بعلاوه، در مطالعهی انجام شده در فرانسه
روشن شد که افزایش مصرف سیر، آمار ابتلا به سرطان سینه را به طرز قابل
توجهی کاهش میدهد. پس از احتساب مجموع کالریهای جذب شده و تعیین
فاکتورهای خطرناک، مشخص شد خطر ابتلا به سرطان سینه در افرادی که مقدار
زیادی فیبر، سیر و پیاز مصرف میکنند کاهش داشته است.
در مطالعات اخیر امراض همه گیر که در چین
صورت پذیرفت مشخص شد که جذب سیر خام یک یا دوبار در هفته نقش موثری در کاهش
سرطان ریه داشته و این تاثیر ناشی از میزان مصرف میباشد. محققان اشاره
میکنند گرچه ممکن است سیر بتواند به صورت بالقوه مانع از بروز سرطان ریه
شود اما ترکیبات موثر در پیشگیری از سرطان ریه همچنان ناشناخته باقی مانده
است.
عصاره سیر خشک محافظی طبیعی
شاید به دلیل بوی ناخوشایند و البته
طولانی مدت و عوارض جانبی بالقوه سیر از قبیل نفخ شکم و اسهال امکان مصرف
سیر تازه برای همگان میسر نباشد، و موجب شود از فواید سیر بیبهره بمانند.
عصاره سیر خشک، مکملی بیبو و طبیعیست که از سیر طبیعی تازه و طی فرایندهای
طولانی در دمای اتاق به عمل آمده و عصارهگیری شده است.
مادهای ناپایدار و تند از قبیل آلیسین که
در هر حبه سیر یافت میشود و منبع بوی سیر است، به ترکیباتی پایدار از
قبیل آلیل سیستئین برگردانده میشود، حداکثر آب ترکیبات قابل حل آلی گوگرد
در عصاره سیر خشک برای همگونسازی مواد و آلیل مرکاپتوسیتنین که ترکیبی
منحصر به فرد در عصاره سیر خشک است، مورد استفاده قرار میگیرد. بر اساس
گزارشات حدودا ۷۰۰ مورد مطالعه علمی و بالینی در ارتباط با عصاره سیر خشک
که بخش عمدهای از خواص سیر را دربر دارد و تاثیرات آن بر سلامت انجام
پذیرفته است.
بر طبق مدلهای آزمایشگاهی و مطالعات
بالینی اثبات شده است عصاره سیر خشک که مملو از ترکیبات آلی گوگرد و سرشار
از ترکیبات فعال آنتیاکسیدانی و ضدالتهابیاند در برابر امراض و
بیماریهای مرتبط با افزایش سن، که بسیاری از آنها در نتیجه صدمات ناشی از
رادیکالهای آزاد و التهابات بوده، نقش محافظ را ایفا میکنند.
سرطان، تصلب شرائین، بیماریهای قلبی
عروقی و اختلالات بازسازی سلولهای عصبی از قبیل جنون، و شکل غالب آن یعنی
آلزایمر از جمله این موارد محسوب میشوند. اثبات شده است که عصاره سیر خشک
سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده، متابولیسم و مسمویتها را دفع مینماید،
مواد و دیگر ترکیبات سرطانزا را از بدن دفع میکند.
خواص ضد سرطانی عصاره سیر خشک
خواص ضد سرطانی عصاره سیر
خشک در سیستم بدنی نمونهها به صورت گستردهای گزارش شده است. در میان
این یافتهها، عصاره سیر خشک و اجزاء اصلی آن که بر حسب میزان مصرف مانع از
سرطان روده میشوند و آنزیمی به نام گلوتاتیون ترانسفرز که به دلیل همکاری
در رفع مسمومیت بسیاری از ترکیبات سرطانزا در کبد و روده شناخته شده است
را تحریک میکند.
محتویات آنتیاکسیدانی آنها، رادیکالهای
آزاد که موجب تحریک و تغییر ناگهانی عوامل سرطانزا در اسید دی اکسی
ریبونوکلیک موسوم به AND میشود را میزداید؛ دیگر فعالیتهای آن شامل قطع
فعالیت عوامل سرطانزایی که با اسید دی اکسی ریبونوکلیک در ارتباطند،
پیشگیری از فعالیت ناگهانی عوامل سرطانزا و رفع مسمومیت ناشی از آنها
میباشد. همچنین عصاره سیر خشک در نابودی سلولهای سرطانی نقش مهمی را ایفا
میکنند و این امر با مرگ سلولها، برنامه ریزی سلولهای مرگآور و افزایش
فعالیت سلولهای سیستم ایمنی که به سلولهای سرطانی ، سلولهای کشنده
طبیعی حمله میکنند، صورت میپذیرد.
عصاره سیر خشک محافظی در برابر پیشرفت سرطان روده
مطالعه بیماریهای همهگیر، حاکی از خواص
پیشگیرانه سیر در برابر سرطان است؛ محققان با مطالعات آزمایشگاهی دریافتند
که عصاره سیر خشک و ترکیبات آن از قبیل آلیل سیستئین، آلیل مکاکاپتوسیتئن و
آلکسین از خواص ضد سرطانی برخوردارند؛ با این وجود اثبات این خواص مستلزم
مطالعات بالینی بر روی انسان میباشد. یک مطالعه تصادفی بالینی از سوی
تاناکا و همکارانش در این زمینه صورت پذیرفت.
محققان میزان فراوانی از عصاره سیر خشک
(۲.۴ میلیلیتر در روز) را به عنوان دارویی فعال و مقدار کمی از آن (۱۶/.
میلی لیتر در روز) را برای بازبینی بر روی ۵۱ نفر با سرطان روده بزرگ و
فاقد تومور بدخیم که ممکن بود به سرطانی حاد بدل شود، استفاده نمودند. در
این مطالعه پس از برداشتن تومور خوشخیم ۵ میلیمتری آنها، افراد به صورت
تصادفی به دو گروه مصرف کننده عصاره سیر خشک تقسیم شدند.
محققان پیش و بین ۶ تا ۱۲ ماه پس از دادن
عصاره سیر خشک به بیماران با استفاده از کلونوسکوپی تعداد و سایز تومور خوش
خیم را تعیین کردند.
۳۷ نفر از بیماران (۱۹ نفر در گروه فعال و
۱۸ نفر در گروه کنترل) تا انتها با این مطالعه همراهی نمودند. یافتهها در
گروه کنترل که میزان کمی عصاره سیر خشک دریافت میکردند حاکی از افزایش
تعداد تومورهای خوشخیم از ابتدای مطالعه بود؛ در مقابل به گروهی که میزان
زیادی عصاره سیر خشک داده میشد، بعد از ۱۲ ماه مصرف عصاره سیر خشک به طرز
قابل توجهی موجب کاهش سایز و تعداد تومورهای خوشخیم آنها شده بود.
این نتایجِ قابل توجه نشان داد که مکمل سیر، با پیشگیری از پیشرفت تومورهای خوش خیم به بدخیم در روده از پتانسیل محافظت برخوردار است
ارزیابی نتایج
مطالعات بالینی حاکی از آن است که عصاره
سیر خشک موسوم به Kyolic از پیشرفت سرطان جلوگیری کرده در نتیجه آسیبهای
غیرسرطانی یکی از یافتههای مهمی است که نتایج مطالعات بیماریهای همه گیر
را تائید میکند و نشان میدهد که مصرف مقدار زیادی سیر در روز سرطانهای
مربوط به روده را کاهش میدهد. البته امکان مصرف بالای سیر تازه برای همگان
وجود ندارد، زیرا بوی آن برای مدت طولانی بر روی پوست و هنگام تنفس باقی
میماند و در ضمن ممکن است سیر تازه تاثیرات معکوس ناخوشایند رودهای پدید
آورد، به این موارد باید نتایج وخیم ضد اجتماعی را نیز افزود.
بنابراین عصاره سیر خشک، که بیبوست و
فواید پیشگیرانه آن در بیماریهای مشابه و در برخی موارد حتی بیش از سیر
تازه است، محبوبترین نوع سیر آماده در بین مصرفکنندگان بوده و تاثیرات آن
در پیشگیری از سرطان بیش از هر چیز دیگری از سوی محققان و مطالعات بالینی
مورد بررسی قرار گرفته است.
مطالعات بالینی دال بر آن است که عصاره
سیر خشک تومورهای زمینهساز سرطان را از بین برده و به صورت بالقوه مانع از
پیشرفت سرطان روده که تحقیقات فراوانی بر روی انجام شده میشود و این امر
با تکیه بر همگونسازی شگرف ترکیبات فعال عصاره سیر رسیده اتفاق میافتد.
در مواردی که امکان مصرف سیر به شیوه متعارف وجود ندارد، این روش به مثابه
پیشرفتی در ارزیابی خواص بوتههای سیر تازه به حساب میآید.
همچنین بر اساس مطالعات آزمایشگاهی مشخص
شد حبههای سیر میتوانند حاوی ۳۳ نوع مختلف ماده چرب شامل پیه، موم و
فسفات و ترکیبات آلی گوگرد محلول باشد که هر یک به صورت بالقوه از خواص
متعددی در پیشگیری از سرطان برخوردار است؛ اما میزان سیر، که بر حسب تعداد
بوتههای سیر مشخص میشود و اینکه چه تعداد از آنها برای توقف سرطان روده
لازم است، همچنان ناشناخته است.
در مقابل، ترکیبات عصاره سیر خشک، از قبیل
آلیل سیستئین، شایعترین ترکیب موجود در عصاره سیر خشک است که ۹۸٪ توسط
روده جذب شده و بدون تغییر به خون میرسد.
کلام آخر:
سرطان فرایندی چند مرحلهای است که بر
اساس مولفههای تکوینی حاصل و به ارث میرسد اما در عین حال در شمار
بیماریهایی محسوب میشود که آغاز و پیشرفت آن در برخی موارد به عوامل
محیطی و گاه به تاثیرات متابولیک از قبیل رادیکالهای آزاد و اکسید شدنها
باز میگردد. جذب سیر تازه به عنوان ادویه و مصرف روزانه آن در قالب مکملی
بیبو با عنوان عصاره سیر خشک ، رویکردی موثر برای حمایت در برابر آغازهجوم
و پیشرفت برخی از انواع سرطان است.