درمان درد دندان تنها در چند دقیقه
یکی از مهمترین عوامل دندان درد پوسیدگی دندان است. باکتریهای دهان از
قند و نشاسته بجای مانده روی دندانها تغذیه میکنند و از خود اسیدهایی را
تولید میکنند که به تدریج مینای دندان را از بین میبرند.
به گزارش فرادید*،
اسیدهای تولید شده توسط باکتریها موجب دندان درد میشود. در ادامه
راهحلهایی را به شما میگوییم که میتواند شما را از شر دندان درد خلاص
کند.
قرقره کردن روغن برای جلوگیری از عفونت دندانها
اصلیترین مزیت قرقره کردن روغن این است که این کار از میزان
باکتریهای مضر در دهان میکاهد. از این رو، احتمال عفونت دندانها هم به
مراتب کم میشود. کافی است دو قاشق غذاخوری روغن در دهانتان ریخته و بین 15
تا 20 دقیقه آن را قرقره کنید. اگر این کار را چند روز پشت هم انجام دهید،
شاهد سفید شدن دندانها خواهید بود. علاوه بر آن، از بوی بد دهان نیز
جلوگیری خواهید کرد.
شاید این مسئله کمی برای شما عجیب باشد! اما قرقره کردن روغن ریشه
در «آیورودا» دارد. آیورودا علمی باستانی و کهن و به معنای «علم زندگی»
است که کانون آن در هند بوده است. در آیورودا از گیاهان طبی، ماساژ و یوگا
برای درمان بیماران استفاده میشود. بهترین زمان برای قرقره کردن روغن که
یکی از گزینههای آن روغن نارگیل است، مصرف آن به صورت ناشتا است.
زنجبیل
ریشه تازه زنجبیل را در آب خیس کرده و با آن قرقره کنید.
چای کیسهای برای دندان درد
چای سیاه به دلیل ساختاری که دارد میتواند موقتا تورم لثهها را کاهش و درد را نیز تسکین دهد.
سیر
یکی دیگر از درمانهای خانگی که برای تسکین دندان درد به کار
میِآید سیر است. در واقع میتوان گفت که سیر در درمان بسیاری از دردها
معجزه میکند و دندان درد تنها یکی از آن موارد است. اما سیر چگونه
میتواند در این مسئله کمک کننده باشد؟ برای این کار بهتر است یک یا دو حبه
سیر کوچک را در دهانتان گذاشته و آنها را به آرامی بجوید.
اگر از این کار خوشتان نمیآید یک کار دیگر هم میتوانید انجام
دهید: یک حبه سیر را برداشته و آن را خرد کنید و با نمک خوراکی مخلوط کنید.
برای این کار حتی از مخلوط پودر سیر و نمک هم میتوانید استفاده کنید. سپس
این مخلوط را بر روی دندانی که درد میکند بگذارید. البته این رویه را
برای چند روز متوالی انجام دهید.
برگ میوه گواوا
گزینهی دیگر استفاده از برگ میوه گواوا است. برای این منظور
کافی است دو یا سه برگ گواوا را هنگام دندان درد بجوید. شیوه دیگر نیز این
است که میتوانید چند برگ میوه گواوا را داخل آب جوش انداخته و کمی به آن
نمک اضافه کنید. سپس اجازه دهید تا محلول خنک شود که بتوانید با آن
دهانشویه کنید.
برگ نعناع فلفلی
اگر دندانتان درد گرفت میتوانید چند برگ نعناع فلفلی را بجوید.
این کار به سرعت دندان دردتان را تسکین میدهد. اگر به هر دلیلی به برگ
تازه این گیاه دسترسی نداشتید، میتوانید از نعنای فلفلی خشک شده استفاده
کنید.
نمک و فلفل
یکی از آسانترین گزینهها برای تسکین دندان درد استفاده از
ترکیب نمک و فلفل است. این ترکیب جالب خاصیت ضد باکتریایی دارد و به همین
دلیل است که تاثیر مثبت بر دندان درد میگذارد. طرز استفاده آن اما کمی خاص
است. بهتر است مقداری نمک خوراکی و فلفل را با کمی آب ترکیب کنید تا حالت
خمیری به دست آید. سپس آن ترکیب را روی دندانی که درد میکند بگذارید و
اجازه دهید چند دقیقهای روی آن بماند.
کیسه یخ
کیسه یخ نیز میتواند به دندان درد شما کمک کند. کافی است
مقداری یخ را خرد کنید و آن را با گاز پانسمان یا دستمال تمیز بپیچانید و
سپس بر روی صورت خود بگذارید.
میخک صدپر
میخک صدپر (Clove) یکی از بهترینهای تسکین دهندههای درد دندان
است. برای این کار دو عدد میخک صدپر را برداشته و با کمی روغن زیتون یا
نوع دیگری از روغنهای گیاهی ترکیب کنید. سپس آن را روی محل درد قرار دهید.
کاری دیگری که میتوانید انجام دهید این است که میتوانید دهانتان را با
ترکیبی از روغن میخک صدپر و آب بشویید.
پیاز
پیاز هم به تسکین دندان درد کمک میکند، زیرا خواص ضدعفونی و ضد
باکتریایی قدرتمندی دارد. هنگام دندان درد کافی است تکهای پیاز خام را
برداشته و آن را چند دقیقه بجوید.
زردچوبه برای تسکین درد ناشی از کرم خوردگی
دندان
با ترکیب نصف قاشق چایخوری زردچوبه و چند قطره روغن خردل
مخلوطی غلیظ به دست میآید. این مخلوط را روی کرمخوردگیهای دندانتان
گذاشته و اجازه دهید 15 دقیقه روی آن باقی بماند. سعی کنید این کار را
چندین بار انجام دهید.
آب نمک
آب نمک یکی از آسانترین گزینهها است که میتواند التهاب و
دندان درد را تسکین دهد. طرز تهیه آن نیز بسیار ساده است. کافی است یک قاشق
غذاخوری نمک خوراکی را داخل یک لیوان آب گرم ریخته و آن را حل کنید.
با خوردن بستنی دندان درد میگیرید؟
حساسیت دندانی زمانی آغاز می شود که دندان ها به محرک های محیطی مانند
سرما، گرما، غذاهای ترش یا شیرین واکنشی شدیدتر از حالت طبیعی نشان دهند و
به دنبال آن درد و ناراحتی به وجود آید.
بیشتر بیماران از
حساسیت به سرما شکایت دارند، اما حساسیت و درد ممکن است به وسیله مسواک
زدن، مصرف نوشیدنی گرم، شیرینی ها، غذاهای ترش و… نیز ایجاد شود. البته
بیماران نسبت به محرک ها واکنش متفاوتی نشان می دهند.
چرا دندان ها حساس می شوند؟
عاج دندان
از ساختار های میکروسکوپی به نام توبول های عاجی تشکیل شده که در قسمت تاج
دندان توسط مینا و در ریشه توسط سمنتوم پوشانده شده است. توبول ها از یک
سو با پالپ دندان که حاوی اعصاب حسی است در ارتباط هستند و از طرفی با مینا و سمنتوم مرتبط اند.
زمانی
که مینا و سمنتوم در اثر سایش، شکستگی یا پوسیدگی آسیب ببینند، عاج دندانی
پوشش خود را از دست می دهد. در این شرایط محرک ها به طور مستقیم با عاج در
ارتباط اند و باعث جابجایی و حرکت سریع مایع داخل توبول ها می شوند. این
حرکت باعث تحریک پایانه های اعصاب دندانی و ایجاد دردی تیز و کوتاه می شود.
از طرفی عامل اصلی سفیدی رنگ دندان ها، ضخامت میناست. با
کم شدن یا از بین رفتن ضخامت مینا، عاج زیرین که زرد رنگ است نمایان می
شود. در نتیجه با از دست رفتن مینا در دندان ها علاوه بر ایجاد درد و
ناراحتی، زیبایی دندان ها نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
برخی
افراد عادت به مصرف غذاهای ترش مانند لواشک، آبلیمو و… دارند. اسید
موجود در غذاهای ترش باعث از بین رفتن مینای نازک موجود در طوق دندان ها می
گردد و این ساییدگی شیمیایی زمینه ساز حساسیت دندانی می شود کدام دندان ها حساس ترند؟
یکی از مهم ترین عوامل در ایجاد حساسیت دندانی، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
است که این عادت منجر به تشکیل لایه میکروبی بر روی دندان ها خواهد شد. در
اثر فعالیت میکروب ها اسیدی تولید می شود که روند تخریب مینا را تسریع می
کند و به دنبال آن پوسیدگی دندان رخ
می دهد. با گسترش پوسیدگی به عاج، محرک های دهانی به طور مستقیم روی عاج
تاثیر می گذارند و دندان حساس می شود که به صورت ایجاد درد در برابر سرما و
گرما بروز می کند.
از طرفی تجمع پلاک و جرم بر سطح ریشه دندان می تواند باعث تحلیل لثه شود و تحلیل لثه نیز باعث از بین رفتن سمنتوم و نمایان شدن ریشه دندان می شود که این روند منجر به ایجاد حساسیت دندانی می شود.
همچنین
مسواک زدن غیراصولی و محکم باعث از بین رفتن مینا و سمنتوم در ناحیه طوق
دندانی می شود. در نتیجه به تدریج این ناحیه، ظاهری گود و تورفته پیدا
خواهد کرد.
کدام بیماری ها دندان را حساس می کنند؟
عادت های دهانی مانند دندان قروچه
را نیز نباید نادیده گرفت. دندان قروچه عادتی است که باعث ساییدن دندان ها
روی هم می شود. فشار حاصل از سایش دندان ها، باعث سایش مینای دندان و در
نتیجه از بین رفتن پوشش عاج می شود.
در نهایت برخی درمان های دندان پزشکی مانند جرم گیری، جراحی لثه، ترمیم دندان ها، قرار دادن روکش و استفاده از سفیدکننده های دندانی نیز درجه هایی از حساسیت دندان ها را به دنبال دارند که البته موقت و گذراست.
کدام خوراکی ها دندان را حساس می کنند؟
برخی
افراد عادت به مصرف غذاهای ترش مانند لواشک، آبلیمو و… دارند. اسید
موجود در غذاهای ترش باعث از بین رفتن مینای نازک موجود در طوق دندان ها می
گردد و این ساییدگی شیمیایی زمینه ساز حساسیت دندانی می شود.
از تشخیص تا درمان
در موارد حساسیت خفیف، توصیه های آموزشی شامل استفاده از خمیردندان های ضدحساسیت
(حاوی استرانسیوم کلراید، پتاسیم کلراید یا نیترات)، مسواک هایی با الیاف
نرم که از آوردن فشار به لثه حساس و عاج برهنه جلوگیری می کند و عدم
استفاده مکرر از غذا و نوشیدنی های اسیدی است.
در
مواردی که حساسیت دندانی همراه با دندان قروچه مشاهده شده است، استفاده از
نایت گارد (محافظ شبانه دندان ها) به بیماران توصیه می شود توصیه
می شود برای پیداکردن علت حساسیت به دندان پزشک مراجعه شود. دندان پزشک با
توجه به علت حساسیت، درمان های متفاوتی را پیشنهاد می دهد و در صورت وجود
حساسیت به علت نمایان شدن عاج، پوشاندن آن با مواد ترمیمی همرنگ دندان
پیشنهاد می شود.
در شرایطی که تحلیل لثه وجود دارد، درمان شامل جراحی لثه است.
در مواردی که حساسیت دندانی همراه با دندان قروچه مشاهده شده است، استفاده از نایت گارد (محافظ شبانه دندان ها) به بیماران توصیه می شود.
در
صورت وجود پوسیدگی، درمان سریع تر آن الزامی است. اخیرا استفاده از لیزر
نیز نتایج موفقیت آمیزی به همراه داشته است. لیزر با انعقاد پروتئین ها
دهانه توبول ها را می بندد و از طرف دیگر بر فعالیت اعصاب دندانی موجود در
پالپ دندان تاثیر می گذارد و در نتیجه باعث کاهش حساسیت دندانی می شود.
در نهایت در صورت وجود حساسیت با شدت بالا، ممکن است با تشخیص اندودنتیست، درمان ریشه انجام شود.