انجیر «داروئی»
مقدمه
درخت انجیر از زمانهای بسیار قدیم وجود داشته و از آن استفاده زیادی میشده است. در تورات از این درخت نام برده شده و اشعیای نبی
، خرقیا پادشاه آن زمان را در حدود 700 سال قبل از میلاد با انجیر مداوا
کرده است. درخت انجیر بومی آسیای غربی و کشورهای مدیترانه است و از آنجا به
عربستان ، سوریه و اسرائیل برده شده است. درخت انجیر در نزد یونانیان مقدس
و محترم بوده بطوری که صادرات آن ممنوع اعلام شده بود.
شاعران و
نویسندگان یونانی مانند هومر ، هرودوتوس و افلاطون در نوشتهها و اشعار خود
آنرا ستودهاند در اوائل قرن هجدهم ، انجیر بوسیله میسیونرهای مذهبی
اسپانیایی به کالیفرنیا برده شد و امروزه به مقدار زیاد در این ایالت و
ایالات جنوبی آمریکا کشت میشود. حدود 85 درصد از محصول انجیر به صورت خشک
به بازار عرضه میشود زیرا انجیر رسیده زود خراب میشود.
کلیات گیاه شناسی
انجیر درختی است با برگهای زرد و پنجهای برنگ سبز خاکستری که بلندی
آن تا شش متر میرسد و چون در مقابل سرمای شدید مقاومت ندارد بنابراین در
مناطق معتدله و گرمسیر کشت میشود. درخت انجیر معمولا از سال چهارم شروع به
میوه دادن میکند و تا سن بیست سالگی میوه میدهد.
ترکیبات شیمیایی
انجیر میوه مغذی و خوش طعمی است. دارای مواد قندی ، مواد ازته ، چربی ، مواد معدنی ، آمینو اسید
، آنزیمهای مختلف و کاروتن میباشد. در برگهای آن حدود 0.6 درصد مواد تلخی
مانند فیکوسین Ficusin و برگاپتین Bergaptene وجود دارد. شیره سفیدی که با
شکستن شاخههای درخت انجیر و یا از میوه نارس آن خارج میشود بسیار سمی
است و اگر بر روی پوست زده شود سلولها را از بین برده و میکشد. برگهای
انجیر دارای Glycosiderutin میباشد.
خواص دارویی
خواص میوه
- انجیر تعرق بدن را زیاد میکند.
- ادرار آور است.
- حرارت بدن را کاهش میدهد.
- چاق کننده است و آنهایی که میخواهند وزن اضافه کنند و یا برای
بیمارانی که دوره نقاهت خود را میگذرانند بسیار مفید است. بدین منظور
میتوان آنرا با شیر سویا مخلوط کرده و بین غذاها خورد.
- انجیر یبوست را برطرف میکند و یکی از بهترین میوهها برای تمیز کردن روده بزرگ و رفع یبوست است.
- برای درمان ناراحتیهای سینه حدود 20 گرم از خرما ، عناب ، انجیر
خشک و مویز را باهم مخلوط کرده و آسیاب کرده سپس این پودر را با یک لیتر آب
جوشانده تا حجم آن به نصف برسد. از این جوشانده میتوان به مقدار سه فنجان
در روز مصرف نمود. - جوشانده انجیر خشک درمان کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی ، کلیه ، ذاتالریه ، ذاتالجنب ، سرخک ، مخملک و آبله میباشد.
- جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است.
- برای برطرف کردن سیاه سرفه ، برونشیت و ذاتالریه از قهوه انجیر استفاده کنید و برای درست کردن این قهوه انجیر را ابتدا بو داده و سپس آنرا آسیاب کنید تا به صورت پودر درآید.
- انجیر دستگاه هاضمه را تقویت میکند.
- انجیر برای درمان سوء هاضمه مفید است.
- سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیر ده مفید است. برای تهیه سوپ ، انجیر نارس را با گوشت بپزید.
- برای برطرف کردن ورم گلو ، 50 گرم انجیر زرد را در 500 گرم شیر
ریخته و مدت 15 دقیقه بگذارید سپس آنرا غرغره کنید و مقدری از آنرا نیز
بنوشید. - جوشانده انجیر خشک در شیر برای درمان آنژین ، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز موثر است.
- یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل ، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه میباشد. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین میبرد.
- انجیر را میتوان همراه با میوههای دیگر مصرف کرد انجیر با میوههای اسیدی مانند پرتقال و گریپ فروت سازگار نیست.
- انجیر برای آنهایی که قند خونشان پایین میآید و یکباره احساس ضعف میکنند مناسب است زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب میشود.
- خوردن انجیر باعث افزایش نیروی جنسی میشود.
- انجیر تقویت کننده کبد است.
- اگر ترشح ادرار کم باشد خوردن انجیر باعث ازدیاد آن میشود.
- برای برطرف کردن ورم بناگوش و دملها ، ضمادی از انجیر خشک با گندم درست کرده و روی ورم دمل بگذارید.
- دم کرده انجیر با شنبلیله برای سینه درد و رفع خشونت سینه مفید است.
- برای رفع ورم طحال ، انجیر را به مدت نه روز در سرکه خیس کنید و هر روز پنج عدد آنرا با سرکه بخورید.
- انجیر ضد سرطان است.
- انجیر در معالجه بیماریهای پوستی موثر است.
خواص شیره درخت انجیر
- مسهل بسیار خوبی است.
- دارای دیاستازهای مختلفی است و برای نرم و ترد کردن گوشت بکار میرود.
- شیره درخت انجیر را اگر به مدت چند روز روی زگیل و یا میخچه پا بگذارید آنرا از بین میبرد.
- برای معالجه بیماریهای پوستی مفید است.
- شیره درخت انجیر را با زرده تخم مرغ و یا روغن مخلوط کنید و روی زخمها بگذارید باعث التیام آنها خواهد شد.
- ضماد شیره درخت انجیر با شنبلیله برای رفع نقرس مفید است.
- برای معالجه جراحتهای پوستی ضمادی از شیره درخت انجیر با در جو درست کرده روی آنها بگذارید.
- مالیدن شیره درخت انجیر بر روی سر از ریزش مو جلوگیری میکند.
خواص برگ انجیر
- جوشانده برگ درخت انجیر شکم درد را برطرف میکند.
- برگ پخته درخت انجیر ملین است.
- برگ انجیر را له کنید و برای برطرف کردن درد بواسیر بر مقعد بمالید.
- برای برطرف کردن ورم و تومورهای مختلف برگ انجیر را روی این قسمتها بگذارید.
- جوشانده ساقههای جوان درخت انجیر آب اضافی را از بدن خارج میکند.
- برای درمان اسهالهای ساده و خونریزیهای مختلف از جوشانده پوست تازه درخت انجیر استفاده کنید.
- برگ درخت انجیر را در آب جوش ریخته و بگذارید کمی سرد شود و داخل
لگنی بریزید و داخل آن بنشینید بواسیر دردناک و متورم را درمان میکند.
مضرات
انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آنهایی که کبد ضعیف دارند باید
انجیر را با گردو بخورند. زیادهروی در مصرف انجیر تولید نفخ شکم و اسهال
کرده و برای چشم نیز مضر است.
|
خواص فوقالعاده انجیر
انجیر میوهای است که هر دو حالت خشک و تازه آن مفید و مغذی است. با وجود این کهانجیر خشک در تمام طول سال در دسترس است، اما خیلیها معتقدند جای طعم خوش و منحصربهفردانجیر تازه را نمیگیرد.
خواص
سبزیجات,خواص انجیر ,خواص دارویی انجیر ,فواید انجیر ,خاصیت انجیر ,انجیر
در طب سنتی ,فواید درمانی انجیر ,مضرات انجیر ,فوائد انجیر , انجیر ,طب
سنتی ,خواص سبزیجات ,خواص میوه جات , خواص انجیر در طب سنتی ,فواید انجیر
در طب سنتی
*انجیر از نظر طب قدیم ایران، گرم و تر است.
* تعرق بدن و ادرار را زیاد میکند.
* حرارت بدن را کاهش میدهد و میوهای چاقکننده است.
* جوشاندهانجیر خشک درمانکننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذاتالریه، سرخک، مخملک و آبله میباشد.
* جوشانده غلیظانجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف میکند.
*انجیر برای درمان سوءهاضمه مفید است.
* یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز وانجیر سیاه میباشد. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین میبرد.
*انجیر برای آنهایی که قند خون شان پایین میآید و یک دفعه احساس ضعف میکنند مناسب است، زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب میشود.
* اگر در اثر کهولت سن با کاهش تمایلات جنسی مواجه شده باشید خوردنانجیر در این مورد هم به کمک شما میآید.
*انجیر برای بهبود مشکلاتی نظیر تب، گوش درد و ورم چرکی کاربرد دارد و برای کمک به کبد هم عالی است.
*انجیر موجب از بین رفتن بوی بد دهان نیز میشود.
* مخلوطانجیر با عسل در تسکین زخم معده بسیار مفید است.
انجیر تازه خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – غنی بتاکاروتن و ویتامین ث است. این دو آنتی اکسیدان در پیشگیری از ابتلا به سرطان نقش مهمی را ایفا میکنند.انجیر همچنین حاوی طیف گستردهای از دیگر ویتامینها نیز است.
کمخونهاانجیر بخورند
انجیر حاوی مقادیر زیادی آهن و ویتامین C است؛ مخلوطی از این دو مادهی مغذی، آن را به یک میوهی فوقالعاده برای کمخونها مخصوصا افراد مبتلا به کمخونی فقرآهن تبدیل کرده است.
از طرفیانجیر به خاطر داشتن قند فراوان باعث فعالیت سلولها و تولید انرژی زیاد در بدن نیز میشود، همان چیزی که معمولا کمخونها از آن شکایت دارند.
کاهش فشار، چربی و اورهی خون
انجیر خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – خوبی از پتاسیم است و پتاسیم نیز عنصری است که به کنترل فشار خون کمک میکند. کمبود پتاسیم به خصوص زمانی که با افزایش مصرف سدیم همراه باشد، میتواند منجر به فشار خون بالا شود.
انجیر به علت داشتن پتاسیم، درجه قلیایی بدن را بالا برده و در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر است.
راهی شیرین برای کاهش وزن
انجیر خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات
و سلامت – بسیار خوبی از فیبر غذایی است. شاید بدانید که مواد غذایی حاوی
فیبر نقش موثر و مفیدی در مدیریت و کنترل وزن ایفا میکنند. فیبر، گرسنگی را به تأخیر میاندازد و از این رو در رژیمهای کاهش وزن جایگاه ویژهای دارد. البته به آن شرط که در خوردن آن و سایر مواد غذایی نیز از حد تعادل خارج نشویم.
افزایش تراکم استخوان
انجیر هم خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – خوبی از کلسیم و هم خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – خوبی از پتاسیم است. کلسیم موجب افزایش تراکم استخوان و پتاسیم، دفع کلسیم از طریق ادرار را کاهش میدهد؛ از این روانجیر یکی از بهترین میوهها برای افزایش تراکم استخوان است و از پوکی استخوان پیشگیری میکند.
درمان یبوست
پزشکان در گذشته یبوست را امالامراض یا
مادر بیماریها نامیدهاند. پس اهمیت پیشگیری و درمان آن مشخص است. بهترین
داروی آزمایش شده و خوش طعم در این زمینهانجیر است.
فیبر موجود درانجیر به عملکرد سالم روده کمک میکند؛ این عمل مانع بروز یبوست میشود.
برای رفع یبوست 10 عددانجیر خشک را به خوبی شسته و در ظرف آبی بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید.
مرتضی صفوی، متخصص تغذیه میگوید:انجیر میوهای مقوی و شیرین است که خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامینهای A، B و C است.انجیر سرشار از پتاسیم و تأمینکننده سلامت کودکان ضعیف است و برای بیاشتهایی مفید است.
40 گرمانجیر تازه یا یک چهارم لیوانانجیر معادل یک واحد میوه است و 1.5 عددانجیر خشک معادل یک واحد میوه یا 15 گرم کربوهیدرات است.
انجیر، فیبر غذایی بالایی دارد که هر واحد آن 20 درصد نیاز روزانه را تأمین میکند.انجیر بیش از سایر میوهها املاح دارد.
در هر 40 گرمانجیر تازه 244 میلیگرم پتاسیم (7 درصد نیاز روزانه)، 53 میلیگرم کلسیم و 1.2 میلیگرم آهن (6 درصد نیاز روزانه) وجود دارد.
هر 224 گرم انجیر، 79میلیگرم کلسیم دارد. تحقیقات نشان داده است که کلسیم درانجیر به همان اندازهی کلسیم موجود در شیر است.
انجیر برای سلامت موها
وجود گوگرد درانجیر باعث ازدیاد مو شده و از ریزش آن جلوگیری کرده و شوره سر را درمان میکند.
خوردنانجیر خشک همراه پسته، بادام و گردو موجب تقویت حافظه و قدرت تعقل و تفکر شده و گنجاندن آن در برنامه غذایی زنان باردار باعث تقویت حافظه جنین میشود.
انجیر باعث سفید شدن دندانها و جرمگیری آنها میشود و در ورم لثه موجب تسکین درد و رفع التهاب میگردد.
انجیر و سلامت ریهها
این میوه التهابات تنفسی مانند ذاتالریه، آسم و تنگی نفس را بهبود میبخشد. از جوشاندنانجیر در شیر، شربتی به دست میآید که نرمکننده سینه و معده بوده و غرغره آن، گلو را نرم میکند.
شربتانجیر مسکن گلو و سرفه بوده و ملین سبکی به شمار میرود، لذا برای تهیه آن 5 تا 10 عددانجیر خشک را در مقداری آب بجوشانید تا آن که به حالت شربت درآید.
برای درمان ناراحتیهای سینه حدود 20 گرم از خرما، عناب وانجیر
خشک را با هم مخلوط کرده و آسیاب کرده، سپس این پودر را با یک لیتر آب
جوشانده تا حجم آن به نصف برسد. از این جوشانده میتوان به مقدار 3 فنجان
در روز مصرف کرد.
برای برطرف کردن سیاه سرفه، برونشیت و ذاتالریه از قهوهانجیر استفاده کنید و برای درست کردن این قهوهانجیر را ابتدا بو داده و سپس آن را آسیاب کنید تا به صورت پودر درآید.
اثرات موضعی انجیر
شیره انجیر، میخچه، زگیل و آثار جلدی را از بین میبرد.
همچنین اگر یکانجیر خشک را پخته و سپس به دو نیم تقسیم کنید و روی کورک یا دمل قرار دهید، بزودی آن را رسانده و رفع التهاب میکند.
انجیر و شیردهی
سوپانجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیرده مفید است. برای تهیه سوپ،انجیر نارس را با گوشت بپزید. جوشاندهانجیر خشک در شیر برای درمان آنژین، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز موثر است.
انجیر مانع رشد میکربهای مضر در مواد غذایی میشود
مطالعات جدید نشان میدهد کهانجیر و عصارهی آن ممکن است اثر بازدارنده بر رشد و بقای میکربهای مضر مواد غذایی داشته باشد. اخیراً گروهی از محققان در کارولینای شمالی، اثر ضد میکربی عصارهانجیر را در کاهش بار میکربی انواع میکربهای آلوده کننده مواد غذایی اشریشیاکلی و سالمونلا مورد بررسی قرار دادهاند. این یافته میتواند در صنعت مواد غذایی مورد توجه قرار گیرد.
شرایط انتخاب و نگهداری
پوستانجیر
تازه بسیار نرم است و از این رو یکی از میوههایی است که به راحتی و در
حمل و نقل و هنگام نگهداری خراب میشود، پس مهم است دقت کنیم که خیلی هم
زودتر از مصرف این میوه را خریداری نکنیم، حداکثر یک یا 2 روز زودتر.
همچنین برای بهره بردن از فواید آن سعی کنید انجیرهای تازه و رسیده را انتخاب کنید.
بویانجیر نیز راه خوبی برای درک تازگی آن خواهد بود.انجیر نباید بوی ترشیدگی بدهد.
زیادهروی ممنوع
انجیر برای مبتلایان به بیماری قند مضر است.
زیادهروی در خوردن انجیر، برای معده و چشم، زیانآور است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.
انجیر به علت دارا بودن دانههای ریز، باعث تقویت معده و روده میشود، ولی برای کبد های ضعیف زیانآور است.
زیادهروی در مصرف آن موجب چاقی میشود.
در ضمن مصرف بیش از حدانجیر ممکن است موجب بروز اسهال شود که باید دقت نمود. همچنینانجیر خشک حاوی مقدار زیادی قند است که میتواند برای دندانها مشکلاتی را ایجاد کند. پس تعادل در مصرف نیز نباید فراموش شود.