مصرف لیموترش در چای به مینای دندان آسیب میزند
به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری فارس، بهشته ملک افضلی در گفتگو با
سینانیوز در مورد خواص لیمو ترش گفت: «لیمو ترش یک ماده اسیدی است و مصرف
مکرر آن منجر به سایش دندانها میشود و در پی آن مینای دندان مقاومت خود را
از دست داده و پروسه پوسیدگی دندان با سرعت بیشتری صورت میگیرد.»
وی در ادامه به استفاده از مواد ترش در چای به عنوان طعم دهنده اشاره کرد
و افزود: «مصرف مواد ترش از قبیل لیمو ترش باعث افزایش میزان بزاق دهان
میشود و بدن به طور طبیعی یک مکانیسم دفاعی انجام میدهد تا سرعت شستشو را
افزایش دهد. بر اثر تکرار مداوم سیستم دفاعی نمیتواند بر مشکلات آن غالب
شود. در صورت اضافه نمودن لیمو ترش به چای غلظت اسید موجود در آن در اثر حل
شدن در چای کاهش مییابد. اصولا مصرف مواد غذایی باید دارای یک تعالی باشد
و همیشه توصیه آن است که مواد غذایی که مضر است گاها و به مقدار توصیه
شده مصرف شود اگر فرد در هفته یکبار لیمو ترش را مصرف کند مشکلی برایش
ایجاد نمیشود زیرا بدن و دهان و بزاق عمل دفاعی خود را به درستی انجام
میدهند و مانع از ایجاد مشکل میشود.»
خواص چای و نتیجه مصرف آن پس از خوردن غذا
وی در ادامه به خواص خوب چای اشاره کرد و گفت: «چای حاوی فلوراید است و
فلوراید تنها مادهای است که خاصیت ضد پوسیدگی دارد. مصرف آن منجر به کاهش
پوسیدگی دندانها میشود. بهترین روش تهیه آن استفاده از قوری چینی است که
فلوراید را در چای نگه میدارد در قوری لعابی امکان دارد که فلوراید به
قوری جذب شود و دیگر تاثیری نداشته باشد.»
افضلی در خصوص نوشیدن چای بلافاصله بعد از غذا نیز گفت: «نوشیدن چای بعد
از غذا میتواند مواد قندی یا چسبنده را شستشو دهد، اما اگر نوشیدن چای بعد
از غذا حالت سرد و گرم را برای دهان ایجاد نماید میتواند برای دندان مضر و
به سلولهای آن شوک وارد نماید ولی در پوسیدگی دندان تاثیری نخواهد
داشت.».
این استادیار افزود: «استفاده مسواک بعد از چای توصیه نمیگردد و بهتر
است بعد از مصرف چای دهان را با آب ولرم شستشو دهیم زیرا مسواک زدن سبب
خواهد شد تا ماده (مواد چسینده) به تمام قسمتهای دندان تاثیر بگذارد.»
مواد شیرین؛ تاثیر منفی بر دندان
وی در ادامه به تاثیر برخی انواع شیرینی جات بر دندان اشاره کرد و گفت:
«هر چه مواد شیرین مصرفی نرم و خاصیت چسبندگی آن بیشتر باشد مضر است زیرا
هر چه نرمتر باشد در داخل شیارهای دندان فرو میرود بنابراین ماندگاری آن
افزایش مییابد و منجر به پوسیدگی دندان میشود ولی هر چه دانه درشتتر
باشد خطر پوسیدگی آن نیز کمتر میشود.»
دکتر افضلی در بخش دیگری به خاصیت خشکبار و تاثیر مخرب آن بر دهان اشاره
کرد و گفت: «میوههایی که خشک شده مصرف میشوند به علت داشتن مقدار زیادی
قند و دارای چسبندگی بالا به شدت پوسیدگی زا هستند و به هیچ عنوان میوههای
خشک توصیه نمیشود.»
وی افزود: «وقتی مواد شیرین استفاده میشود با میکروبهای بدن تخمیر
میشود و تولید اسید مینماید و اسید با مینای دندان حل شده و پرسه پوسیدگی
انجام میگردد و وقتی یک ماده اسیدی حاوی قند مصرف میشود هم اسید در
اختیار مینای دندان قرار میگیرد و هم قند را در اختیار میکروب میگذاریم.»
افضلی در پایان گفت: «مصرف اسیدها بزاق دهان را افزایش میدهند و هر چه
مواد غذایی که ما مصرف میکنیم مایع باشد ترشح بزاق افزایش مییابد و هر چه
این ماده غذایی چسبنده و شیرین باشد میزان ترشح بزاق کاهش مییابد و
افزایش بزاق برای دهان مفید است زیرا شستشوی دهان را بالا میبرد.»
با هفت دشمن دندان ها آشنا شوید
اما به نظر می رسد حفظ بهداشت دهان و دندان برای اغلب ما کار ساده ای نیست و
به همین دلیل همیشه به دنبال راهی هستیم که جرم دندان ها را از بین ببریم.
اما نکته قابل توجه اینجاست که پیش از رفع جرم دندان باید از خرابی و زردی
آن جلوگیری کرد، کاری که چندان هم دشوار به نظر نمی رسد. شما می توانید با
رعایت برخی اصول ساده از آسیب به لثهها و دندان هایتان جلوگیری کنید.
در
این گزارش ما با شما از چند عادت بسیار مرسوم در زندگی می گوییم که به طرز
غیر قابل باوری موجب آسیب رساندن به دندان و لثه می شود.
شکستن یخ با دندان
یخ
جویدن یکی از عادات لذت بخشی که احساس رضایت سرشاری نصیب ما می کند. همین
احساس رضایت عده بسیاری را تحریک به خوردن یخ می کند، علی رغم اینکه یخ هیچ
گونه طعم یا اسانس خاصی ندارد. اما جویدن همین قطعه کوچک سرد آسیب جدی به
مینای دندان ما وارد می کند. مینا یک لایه محافظتی است که دندان ما را قوی و
سالم نگه می دارد و بدون آن شکنندگی دندان های ما به شدت افزایش می یابد و
توان مقاومتش در برابر باکتری ها را از دست می دهد. از همین رو جویدن یخ
می تواند موجب شیارهای کوچک و سطحی در دندان بشود که در طولانی مدت عمیق تر
و شدیدتر می شوند.
بلافاصله پس از غذا مسواک زدن
استفاده از
خوراکی ها و نوشیدنی های اسیدی، مانند: نوشیدنی های انرژی زا، مرکبات و
گوجه فرنگی می تواند موجب ساییده شدن مینای دندان بشود. حال اگر شما
بلافاصله پس از مصرف خوراکی هایی از این دست مسواک بزنید، دندان خود را در
معرض آسیب بیشتری قرار داده اید. در واقع شما اسید خوراکی را به درون دندان
راه داده اید و مانع خارج شدن آن شده اید. به جای مسواک زدن پس از غذا
خوردن دهان و زبان خود را با آب بشویید و حداقل 30 دقیقه برای مسواک کردن
دندان خود صبر کنید.
استفاده از مسواک به عنوان خلال دندان
بسیاری
از ما مسواک را به عنوان وسیله می دانیم که به وسیله آن می توانیم خرده
غذاهای مختلف از بین دندان ها خارج کنیم. به جرئت می توان گفت همه ما حداقل
یک یا دو بار این کار را در زندگی انجام داده ایم. به هر حال، اینکه مسواک
را مانند نخ یا خلال بدانیم حاصلی جز آسیب رساندن و ضعیف کردن بیشتر دندان
ها ندارد.
خشن مسواک زدن
بسیاری از ما گمان می کنیم هر چه
خشن تر و محکم تر مسواک بزنیم دندان هایمان تمیزتر می شوند، غافل از اینکه
با این کار تنها و تنها لثه ها و دندان های خود را از بین می بریم. به همین
دلیل، بهتر است مسواک را آرام تر روی لثه های و دندان های بکشید تا از
ضعیف شدن آنها جلوگیری کنید.
استفاده از توتون و تنباکو
استفاده
از تمامی محصولاتی که توتون و تنباکو دارند مانند سیگار نه تنها سلامت
عمومی ما را به خطر می اندازد بلکه لثه ها و دندان ها را نیز به شدت خراب
می کند. این ماده به دلیل کاهش جریان خون در لثه ها خطر بیماری پریودنتال
را افزایش می دهد. هم چنین باعث بوی بد دهان، کاهش بزاق، افزایش پوسیدگی
دندان و سرطان دهان می شود.
ناخن جویدن
بسیاری از ما برای
رفع استرس های روزانه به جویدن ناخن هایمان متوصل می شویم، اما ناخن های ما
اغلب بسیار آلوده هستند و جویدن آنها به باکتری ها اجازه می دهد تا به
تمامی قسمت های دندان نفوذ کنند و از طریق دهان به کل بدن ما وارد شوند. از
طرف دیگر ناخن های ما بسیار سخت و سفت هستند و جویدن آنها باعث بروز
شکستگی در دندان می شود.
غذا و نوشیدنی
شکر
و اسید دو ماده ای هستند که به شدت سلامت دهان ما را به خطر می اندازند.
دور ماندن از شکر و خوراکی های اسیدی مانند نوشابه های گازدار و شکلات یکی
از مهم ترین عوامل داشتن دندانی سالم است. فراموش نکنید، نوشیدنی های رژیمی
هم دشمن دندان و لثه هستند زیرا هم چنان مقدار قابل توجهی اسید درون خود
دارند.