اثر شیر و فراورده های آن در پیشگیری از سرطان
متاسفانه امروزه سرطان یکی از بیماریهای شایع می باشد.سرطان روده ی بزرگ
سومین سرطان پرشیوع در جهان است که همه ساله قربانیان زیادی بر جای می
گذارد. میزان شیوع ابتلا به این بیماری در زنان و مردان یکسان است. در
ابتلا به انواع سرطان، عوامل گوناگونی از جمله عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی
نقش عمده ای ایفا می کنند.
تحقیقات،
ثابت کرده است که، دریافت500 کیلو کالری انرژی بیش از نیاز در طول روز،
میزان ابتلا به سرطان روده بزرگ را در مردان 15درصد و در زنان 11درصد
افزایش می دهد.
در بین عوامل محیطی، رژیم غذایی ارتباط
تنگاتنگی در ابتلا به سرطان دارد. به طوریکه علت 60- 30درصد از انواع سرطان
ها، رژیم غذایی نادرست است. در بین انواع مواد غذایی اگر چه مواد غذایی
سرطان زا وجود دارد، اما مواد غذایی ضد سرطان نیز شناخته شده اند.
شیر و فراورده های آن از جمله مواد غذایی ضد سرطان هستند.
وجود
موادی مانند کلسیم، ویتامین D، نوعی اسید چرب به نام اسید لینولئیک، اسید
بوتیریک ، کازئین، اسفنگولیپیدها و وجود برخی باکتری ها مانند لاکتوباسیلوس
اسیدوفیلوس در شیر و فراورده های آن، این مواد غذایی را به مواد غذایی ضد
سرطان معروف کرده است.
رژیم های غذایی که غنی از چربی، و فقیر از
فیبر هستند،
در بروز سرطان روده های بزرگ نقش بسیاری دارند. افزایش دریافت انرژی در
طول روز نیز در ابتلا به بیماری سرطان روده بزرگ تاثیر بسزائی دارد.
تحقیقات، ثابت کرده است که، دریافت500 کیلو کالری انرژی بیش از نیاز در طول
روز، میزان ابتلا به سرطان روده بزرگ را در مردان 15درصد و در زنان 11درصد
افزایش می دهد.
مواد
موجود در مواد دفعی مانند اسیدهای صفراوی و سموم باکتری ها اگر به طور
مستقیم و دائم با مخاط روده بزرگ تماس داشته باشند، می توانند به سلول ها
آسیب رسانده و رشد تکثیر سلولی را از حالت طبیعی خارج کنند.
کلسیم
موجود
در شیر و فراورده های آن، رشد و تقسیم سلول های پوششی و همچنین پرزهای
موجود درلوله ی گوارش را تنظیم کرده و از تکثیر بیش از حد سلول ها پیشگیری
می کند. مواد موجود در مواد دفعی مانند اسیدهای صفراوی و سموم باکتری ها
اگر به طور مستقیم و دائم با مخاط روده بزرگ تماس داشته باشند، می توانند
به سلول ها آسیب رسانده و رشد تکثیر سلولی را از حالت طبیعی خارج کنند.
کلسیم موجود در شیر و فراورده های آن اسیدیته مدفوع را افزایش می دهد.
بعلاوه دفع فسفات، چربی، اسیدهای چرب آزاد و همچنین اسیدهای صفراوی را
افزایش می دهند. همچنین، کلسیم از غلظت اسیدهای چرب بلند زنجیره، اسیدهای صفراوی ثانویه، و فسفولیپیدهای مدفوع می کاهد.
ماست
به ماده غذایی ضد سرطان معروف شده است. علاوه بروجود مقادیرمناسبی از
کلسیم در ماست، عوامل دیگری نیز در این فراورده ی شیری وجود دارند که به آن
خواص ضد سرطانی بخشیده است. باکترهای اسید لاکتیکی موجود در ماست از جمله
عواملی هستند که از لوله ی گوارش در برابر سرطان محافظت می کنند. مصرف
فراورده های حاوی باکتری لاکتوباسیلوس،هم بطورمستقیم وهم بطورغیرمستقیم از
لوله ی گوارش محافظت می کند. باکتری های اسید لاکتیکی، مانع از افزایش
تکثیر سلول های سرطانی در افراد مبتلا به سرطان روده ی بزرگ می شوند.
در طول تخمیر شیر برای تولید ماست موادی تولید می شوند که،خاصیت ضدسرطانی دارند.
اسید لینولئیک کنژوگه
ایزومزی از اسید لینولئیک بوده، که مقدار آن در شیر
و فرآورده های شیری بسیار بالاست. این اسید چرب مانع از ایجاد سلول های
سرطانی می شود. شیر، کره، ماست و پنیر منبع خوبی از اسید لینولئیک کنژوگه
هستند. برخی از تحقیقات ثابت کرده اند که، این اسید چرب سیستم ایمنی بدن را
تقویت می کند.
اسفنگوزین
موجود در شیر، فعالیت آنزیم پروتئین کنیاز را مهار می کند. فعالیت این
آنزیم شکل گیری و رشد سلول های سرطانی را تحریک می نماید. به علاوه
اسفنگوزین رشد سلول های سرطانی را متوقف کرده و ازهجوم سلول های سرطانی به
دیگر بافت های بدن پیشگیری می کند.
اسفنگولیپیدها
از
دیگر ترکیبات ضدسرطان در شیر و فرآورده های آن بوده که از ابتلا به سرطان
روده ی بزرگ پیشگیری می کنند. اسفنگولیپیدها نقش عمده ای در رشد و تمایز
سلولی دارند. . اسفنگومیلین یکی از فراوان ترین اسفنگولیپیدها در شیر و
فراورده های آن است، که حدود یک سوم از اسفنگولیپیدهای شیر را به خود
اختصاص می دهد، که نقش عمده ای در رشد و تمایز سلولی دارد. میزان
اسفنگومیلین موجود در شیر با تغییرات فصلی تغییر خواهد کرد. از آنجا که
اسفنگولیپیدها درغشای سلول ها قرار گرفته اند و در ذرات چربی متمرکز نشده
اند، تمام انواع شیر از جمله شیر بدون چربی، شیر کم چربی و شیر پرچرب همگی
منابع خوبی از این ماده ی شیمیایی هستند. اسفنگوزین موجود در شیر، فعالیت
آنزیم پروتئین کنیاز را مهار می کند. فعالیت این آنزیم شکل گیری و رشد سلول
های سرطانی را تحریک می نماید. به علاوه اسفنگوزین رشد سلول های سرطانی را
متوقف کرده و ازهجوم سلول های سرطانی به دیگر بافت های بدن پیش گیری می
کند.
محققان معتقدند اسفنگولیپیدهای موجود در شیر، سلول هایی را که در مرزسرطانی شدن هستند را ، به سلول های طبیعی تبدیل می کنند.
اسید
بوتیریک تکثیر بیش از حد سلول های روده ی بزرگ را مهارمی کند. اسیدبوتیریک
علاوه بر اینکه در شیر وجود دارد، به دنبال تخمیر فیبر، توسط باکتری های
لوله گوارش نیز تولید می شود.
ترکیب ضدسرطانی دیگری که
در شیر و فراورده های آن وجود دارد،اسید بوتیریک است. این اسید، نوعی اسید
چرب کوتاه زنجیره است، که به مقدار مناسبی در شیر وجود دارد. اسید بوتیریک
تکثیر بیش از حد سلول های روده ی بزرگ را مهار،و در نتیجه چرخه ی سلولی را
تنظیم می کند. تحقیقات ثابت کرده اند که این اسید چرب از تهاجم سلول های
سرطانی جلوگیری می نمایند. اسیدبوتیریک علاوه بر اینکه در شیر وجود دارد،
به دنبال تخمیر فیبر، توسط باکتری های لوله گوارش نیز تولید می شود.
پروتئین
های موجود در شیر به خصوص کازئین، که حدود 80 درصد از پروتئین های شیر گاو
را به خود اختصاص داده است، خاصیت ضدسرطانی به شیر بخشیده است. بعلاوه این
نوع پروتئین، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
پروتئین
WHEY
نوعی دیگر از پروتئین های موجود در شیر است که این نوع پروتئین نیز خاصیت
ضدسرطانی دارد. چرا که این پروتئین غنی از اسیدهای آمینه ی گوگرددار مانند
سیستئین و متیونین است. این اسیدهای آمینه پیش ساز گلوتاتیونین در بدن می
باشند. گلوتا تیونین خاصیت آنتی اکسیدانی داشته که سلول های بدن را از
تهاجم رادیکال های آزاد مصون می دارد.
تمام
افراد به ویژه آن هایی که سابقه ی خانوادگی ابتلا به این نوع سرطان را
دارند، باید حتماً در طی روز به مقدار کافی از شیر و فراورده های آن مصرف
کنند.
به طور کلی دریافت1200 میلی گرم کلسیم از منابع غذایی به خصوص شیر، 15-10 میکروگرم
ویتامین D
در طول روز، از ابتلا به سرطان روده ی بزرگ جلوگیری می کند. تمام افراد به
ویژه آن هایی که سابقه ی خانوادگی ابتلا به این نوع سرطان را دارند، باید
حتماً در طی روز به مقدار کافی از شیر و فراورده های آن مصرف کنند.
اثر شیر و فراورده های لبنی در پیشگیری از سرطان
اثر شیر و فراورده های لبنی در پیشگیری از سرطان
متاسفانه امروزه سرطان يکي از بيماريهاي
شايع مي باشد.سرطان روده ي بزرگ سومين سرطان پرشيوع در جهان است که همه
ساله قربانيان زيادي بر جاي مي گذارد. ميزان شيوع ابتلا به اين بيماري در
زنان و مردان يکسان است. در ابتلا به انواع سرطان، عوامل گوناگوني از جمله
عوامل ژنتيکي و عوامل محيطي نقش عمده اي ايفا مي کنند.
تحقيقات، ثابت کرده است که، دريافت500 کيلو کالري انرژي بيش از نياز در
طول روز، ميزان ابتلا به سرطان روده بزرگ را در مردان 15درصد و در زنان
11درصد افزايش مي دهد.
در بين عوامل محيطي، رژيم غذايي
ارتباط تنگاتنگي در ابتلا به سرطان دارد. به طوريکه علت 60- 30درصد از
انواع سرطان ها، رژيم غذايي نادرست است. در بين انواع مواد غذايي اگر چه
مواد غذايي سرطان زا وجود دارد، اما مواد غذايي ضد سرطان نيز شناخته شده
اند. شير و فراورده هاي آن از جمله مواد غذايي ضد سرطان هستند.
وجود
موادي مانند کلسيم، ويتامين D، نوعي اسيد چرب به نام اسيد لينولئيک، اسيد
بوتيريک ، کازئين، اسفنگوليپيدها و وجود برخي باکتري ها مانند لاکتوباسيلوس
اسيدوفيلوس در شير و فراورده هاي آن، اين مواد غذايي را به مواد غذايي ضد
سرطان معروف کرده است.
رژيم هاي غذايي که غني از چربي، و فقير از
فيبر هستند، در بروز سرطان روده هاي بزرگ نقش بسياري دارند. افزايش دريافت
انرژي در طول روز نيز در ابتلا به بيماري سرطان روده بزرگ تاثير بسزائي
دارد. تحقيقات، ثابت کرده است که، دريافت500 کيلو کالري انرژي بيش از نياز
در طول روز، ميزان ابتلا به سرطان روده بزرگ را در مردان 15درصد و در زنان
11درصد افزايش مي دهد.
مواد موجود در مواد دفعي مانند اسيدهاي
صفراوي و سموم باکتري ها اگر به طور مستقيم و دائم با مخاط روده بزرگ تماس
داشته باشند، مي توانند به سلول ها آسيب رسانده و رشد تکثير سلولي را از
حالت طبيعي خارج کنند.
ماست به ماده غذايي ضد سرطان معروف شده است. علاوه بروجود مقاديرمناسبي
از کلسيم در ماست، عوامل ديگري نيز در اين فراورده ي شيري وجود دارند که به
آن خواص ضد سرطاني بخشيده است. باکترهاي اسيد لاکتيکي موجود در ماست از
جمله عواملي هستند که از لوله ي گوارش در برابر سرطان محافظت مي کنند. مصرف
فراورده هاي حاوي باکتري لاکتوباسيلوس،هم بطورمستقيم وهم بطورغيرمستقيم از
لوله ي گوارش محافظت مي کند. باکتري هاي اسيد لاکتيکي، مانع از افزايش
تکثير سلول هاي سرطاني در افراد مبتلا به سرطان روده ي بزرگ مي شوند.
در طول تخمير شير براي توليد ماست موادي توليد مي شوند
که،خاصيت ضدسرطاني دارند. اسيد لينولئيک کنژوگه ايزومزي از اسيد لينولئيک
بوده، که مقدار آن در شير و فرآورده هاي شيري بسيار بالاست. اين اسيد چرب
مانع از ايجاد سلول هاي سرطاني مي شود. شير، کره، ماست و پنير منبع خوبي از
اسيد لينولئيک کنژوگه هستند. برخي از تحقيقات ثابت کرده اند که، اين اسيد
چرب سيستم ايمني بدن را تقويت مي کند.
اسفنگوزين موجود در شير،
فعاليت آنزيم پروتئين کنياز را مهار مي کند. فعاليت اين آنزيم شکل گيري و
رشد سلول هاي سرطاني را تحريک مي نمايد. به علاوه اسفنگوزين رشد سلول هاي
سرطاني را متوقف کرده و ازهجوم سلول هاي سرطاني به ديگر بافت هاي بدن
پيشگيري مي کند.
اسفنگوليپيدها از ديگر ترکيبات ضدسرطان در
شير و فرآورده هاي آن بوده که از ابتلا به سرطان روده ي بزرگ پيشگيري مي
کنند. اسفنگوليپيدها نقش عمده اي در رشد و تمايز سلولي دارند. .
اسفنگوميلين يکي از فراوان ترين اسفنگوليپيدها در شير و فراورده هاي آن
است، که حدود يک سوم از اسفنگوليپيدهاي شير را به خود اختصاص مي دهد، که
نقش عمده اي در رشد و تمايز سلولي دارد. ميزان اسفنگوميلين موجود در شير با
تغييرات فصلي تغيير خواهد کرد. از آنجا که اسفنگوليپيدها درغشاي سلول ها
قرار گرفته اند و در ذرات چربي متمرکز نشده اند، تمام انواع شير از جمله
شير بدون چربي، شير کم چربي و شير پرچرب همگي منابع خوبي از اين ماده ي
شيميايي هستند. اسفنگوزين موجود در شير، فعاليت آنزيم پروتئين کنياز را
مهار مي کند. فعاليت اين آنزيم شکل گيري و رشد سلول هاي سرطاني را تحريک مي
نمايد. به علاوه اسفنگوزين رشد سلول هاي سرطاني را متوقف کرده و ازهجوم
سلول هاي سرطاني به ديگر بافت هاي بدن پيش گيري مي کند.
محققان معتقدند اسفنگوليپيدهاي موجود در شير، سلول هايي را که در مرزسرطاني شدن هستند را ، به سلول هاي طبيعي تبديل مي کنند.
اسيد
بوتيريک تکثير بيش از حد سلول هاي روده ي بزرگ را مهارمي کند. اسيدبوتيريک
علاوه بر اينکه در شير وجود دارد، به دنبال تخمير فيبر، توسط باکتري هاي
لوله گوارش نيز توليد مي شود.
ترکيب ضدسرطاني ديگري که در
شير و فراورده هاي آن وجود دارد، اسيد بوتيريک است. اين اسيد، نوعي اسيد
چرب کوتاه زنجيره است، که به مقدار مناسبي در شير وجود دارد. اسيد بوتيريک
تکثير بيش از حد سلول هاي روده ي بزرگ را مهار،و در نتيجه چرخه ي سلولي را
تنظيم مي کند. تحقيقات ثابت کرده اند که اين اسيد چرب از تهاجم سلول هاي
سرطاني جلوگيري مي نمايند. اسيدبوتيريک علاوه بر اينکه در شير وجود دارد،
به دنبال تخمير فيبر، توسط باکتري هاي لوله گوارش نيز توليد مي شود.
پروتئين
هاي موجود در شير به خصوص کازئين، که حدود 80درصد از پروتئين هاي شير گاو
را به خود اختصاص داده است، خاصيت ضدسرطاني به شير بخشيده است. بعلاوه اين
نوع پروتئين، سيستم ايمني بدن را تقويت مي کند.
پروتئين Whey نوعي
ديگر از پروتئين هاي موجود در شير است که اين نوع پروتئين نيز خاصيت
ضدسرطاني دارد. چرا که اين پروتئين غني از اسيدهاي آمينه ي گوگرددار مانند
سيستئين و متيونين است. اين اسيدهاي آمينه پيش ساز گلوتاتيونين در بدن مي
باشند. گلوتا تيونين خاصيت آنتي اکسيداني داشته که سلول هاي بدن را از
تهاجم راديکال هاي آزاد مصون مي دارد.
تمام افراد به ويژه آن هايي
که سابقه ي خانوادگي ابتلا به اين نوع سرطان را دارند، بايد حتماً در طي
روز به مقدار کافي از شير و فراورده هاي آن مصرف کنند.
به
طور کلي دريافت1200 ميلي گرم کلسيم از منابع غذايي به خصوص شير، 15-10
ميکروگرم ويتامين D در طول روز، از ابتلا به سرطان روده ي بزرگ جلوگيري مي
کند. تمام افراد به ويژه آن هايي که سابقه ي خانوادگي ابتلا به اين نوع
سرطان را دارند، بايد حتماً در طي روز به مقدار کافي از شير و فراورده هاي
آن مصرف کنند.
منبع: ماهنامه دنياي تغذيه شماره 28
کلسيم موجود در شير و فراورده هاي آن، رشد و تقسيم سلول هاي
پوششي و همچنين پرزهاي موجود درلوله ي گوارش را تنظيم کرده و از تکثير بيش
از حد سلول ها پيشگيري مي کند. مواد موجود در مواد دفعي مانند اسيدهاي
صفراوي و سموم باکتري ها اگر به طور مستقيم و دائم با مخاط روده بزرگ تماس
داشته باشند، مي توانند به سلول ها آسيب رسانده و رشد تکثير سلولي را از
حالت طبيعي خارج کنند. کلسيم موجود در شير و فراورده هاي آن اسيديته مدفوع
را افزايش مي دهد. بعلاوه دفع فسفات، چربي، اسيدهاي چرب آزاد و همچنين
اسيدهاي صفراوي را افزايش مي دهند. همچنين، کلسيم از غلظت اسيدهاي چرب بلند
زنجيره، اسيدهاي صفراوي ثانويه، و فسفوليپيدهاي مدفوع مي کاهد.