۱۱ تاثیر فوق العاده ” آناناس” بر سلامتی
ه گزارش سرویس بهداشت و سلامت قدس آنلاین؛
آناناس میوه مناطق استوایی است که امروزه در همه جای دنیا مصرف می شود.
طعم شیرین و خوشمزه آن طرفداران زیادی را جذب خود کرده و در انواع دسرها و
شیرینی ها استفاده می شود. علاوه بر این منبع غنی ریزمغذی هاست و تنها میوه
ای است که بروملین دارد که این آنزیم روند هضم غذا را تسهیل می کند و
خاصیت آنتی اکسیدانی زیادی دارد.
85% آناناس از آب تشکیل شده است و منبع ویتامین های A و C ، پتاسیم، فسفر، کلسیم و فیبرها محسوب می شود.
- داروی مدر طبیعی
مقدار زیاد آب در کنار فیبرها و پتاسیم خاصیت ادرارآوری به
آناناس می دهد که برای کنترل ناراحتی های مرتبط با احتباس آب مفید است.
آناناس دفع آب از بافت ها را تسهیل می کند، مصرف آن در دوران رژیم های
لاغری مفید است و از ابتلا به بیماری های مزمن مانند آرتریت، نقرس و سنگ
های کلیه پیشگیری می کند.
- مقابله با رادیکال های آزاد
ترکیبات آنتی اکسیدانی با رادیکال های آزاد مقابله کرده و از
انواع آسیب های سلولی پیشگیری می کند. مصرف آناناس می تواند احتمال ابتلا
به تصلب شریان ها، بیماری قلبی عروقی، آرتریت، نقرس و انواع سرطان ها را کاهش دهد.
- کاهش خطر پرفشاری خون
فشار خون بالا جز ناراحتی های قلبی عروقی است که بسیاری از
افراد را درگیر می کند که حتی اطلاعی از بیماری خود ندارند. یکی از روش های
مقابله و کاهش خطر پرفشاری خون مصرف مقدار زیاد پتاسیم و مصرف کم سدیم
است. از همین رو آناناس انتخاب خوبی است زیرا به ازای هر 1 میلی گرم سدیم و
195 میلی گرم پتاسیم دارد.
- بهبود هضم غذا
بسیاری از مشکلات گوارشی با مصرف آناناس بهبود می یابد زیرا
فیبرها و آنزیم های مفیدی دارد. فیبرها به حرکات روده ای کمک می کند و مانع
از بروز یبوست می شود. آنزیم های آن نیز هضم را تسهیل کرده تا ریزمغذی ها
بهتر جذب شوند. به علاوه، برای حفظ تعادل فلور روده ای و عملکرد ضد التهابی
آن برای پیشگیری از نفخ نیز مفید خواهد بود.
- تقویت سیستم ایمنی
ویتامین C و
بروملین سیستم ایمنی را تقویت می کنند و پاسخ بدن به عفونت های ناشی از
ویروس ها و باکتری ها را بهبود می دهد. بروملین مانند داروی ضد انعقاد
طبیعی عمل می کند و باعث تغییرات مثبتی بر گلبول های قرمز شده و در نتیجه
دفاع ایمنی را تحریک می کنند.
- تحکیم استخوان ها
بیشتر مردم نمی دانند که آناناس فواید مثبتی بر سلامت استخوان
ها دارد. این میوه خوشمزه منبع غنی منیزیوم است که این ماده معدنی به جذب
کلسیم کمک می کند. یک فنجان آناناس می تواند تا 75% نیاز روزانه بدن به
منیزیوم را تامین کند.
- تمیز کننده دندان ها
عملکرد ویتامین C موجود در آناناس
باعث می شود تا پلاک های دندانی جمع شده روی دندان ها از بین برود. همچنین
برای پیشگیری از بیماری های لثه ها و دندان ها نیز عالی است.
- بهبود سلامت پوست
آنزیم های آناناس حالت کشسانی و سفتی به پوست می دهد. به علاوه، رطوبت طبیعی پوست را نیز تامین می کند و مانع از بروز علائم پیری زودرس می شود. ماسک آن نیز می تواند سلول های مرده را از بین ببرد و لکه ها و چروک ها را کاهش دهد.
- حفظ سلامت بینایی
آنتی اکسیدان های موجود در آناناس به خصوص بتا کاروتن ها به
حفظ سلامت بینایی کمک می کند و از بروز استحاله ماکولای چشمی پیشگیری می
کند.
- کمک به کاهش وزن
اگر قصد کاهش وزن دارید می توانید روی آناناس حساب ویژه ای
باز کنید. فیبرهای آن به کنترل اشتها کمک کرده و مانع از زیاده روی در مصرف
شکر، هیدرات های کربن و چربی ها می شود. به علاوه، خاصیت پاک کنندگی برای
بدن نیز دارد تا مواد زائد از بدن دفع شده و روند متابولیسم بهبود یابد.
- محافظت از قلب
رادیکال های آزاد می توانند عامل تصلب شریان ها، اختلالات
جریان خون و کلسترول باشند. مصرف منظم آناناس نه تنها با این مولکول های
مضر مقابله می کند بلکه مانع از ناراحتی های قلبی نیز می شود.
آنچه باید درباره آروغ زدن بدانید
باد گلو یا آروغ یکی از واکنشهای گوارشی بدن است که به
عبور معکوس گازهای معده از طریق مری به دهان گفته میشود. آروغ زدن
غیرارادی، پس از خوردن غذا یک پدیده طبیعی محسوب میشود که علت آن خروج
گازهای بلعیده شده همراه غذاست.
چرا آروغ میزنیم؟
آروغ
زدن، یکی از علامتهای افزایش گاز شکم است که البته در بعضی موارد نیز
بدون افزایش گاز شکم انجام میشود. در این میان عوامل زیادی میتوانند
زمینهساز آروغ زدن باشند ولی مهمترین آنها بلع هوا و تولید گاز زیاد در
معده و روده است که در بیشتر مواقع در ایجاد این علامت نقش دارند. در واقع
شایعترین علل بلع مقادیر زیاد هوا (وضعیتی که به آن آئروفاژی گفته میشود)
خوردن و آشامیدن سریع غذا، صحبت کردن همراه غذا خوردن، مکیدن مایعات با
نی، داشتن دندانهای نامناسب، سیگار کشیدن، جویدن آدامس، مصرف نوشیدنیهای
گازدار، وجود ترشحات بینی در سینوزیت مزمن و بیماری ریفلاکس یا برگشت اسید
از معده به مری (در این وضعیت، بیمار به دنبال بلع مواد اسیدی برگشتی از
معده مقداری هوا نیز بلع میکند) و… هستند. البته بلع هوا به طور طبیعی و
ناخودآگاه در افراد موقع غذا خوردن و نوشیدن مایعات اتفاق میافتد ولی
بعضی افراد بهخصوص وقتی مضطرب باشند به طور مکرر و ناآگاهانه هوا را
میبلعند و همین موضوع باعث ایجاد آروغهای پیدرپی در آنها میشود.
آیا نباید جلوی آروغ زدن را بگیریم؟!
شاید
این سوال برایتان پیش بیاید هنگامی که جلوی باد گلو را میگیریم این هوای
خارج نشده باعث بروز بیماری یا مشکلات گوارشی میشود؟ در پاسخ باید گفت
خیر؛ هوای بلعیده شدهای که توسط آروغ زدن خارج نمیشود وارد معده و روده
شده و در روده جذب خواهد شد. حالا اگر مقدار هوای بلعیده شده، بسیار زیاد
باشد تجمع این هوا در معده ممکن است احساس پری و فشار بعد از غذا را به
همراه داشته باشد. از طرفی زمانی که فرد پس از غذا خوردن زیاد، طاقباز
بخوابد هوای داخل معده را در ناحیه بین مری و معده، حس میکند و با آروغ
زدن، قادر به خارج کردن هوا نیست. بنابراین اتساع حاد معده در اثر هوای
بلعیده شده باعث ایجاد درد تیر کشنده در ناحیه شکم میشود.
نوزادان و آروغ زدن بعد از شیر خوردن
از
آنجا که نوزادان هنگام شیر خوردن مقدار زیادی هوا میبلعند، خواباندن آنها
بلافاصله پس از خوردن شیر، به اتساع معده، درد و ناراحتی آنها منجر
میشود. بنابراین یکی از بهترین کارها در این مورد، بغل کردن نوزاد در حالت
قائم و نواختن ضربههای ملایم به پشت اوست تا گاز معده خود را خارج کند و
دچار نفخ و دلدرد نشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در
مواردی که آروغ زدن ادامهدار یا بدون علت خاصی بوده یا همراه با علائم
دیگر مثل سوزش سردل، درد سینه، آروغ بدبو، استفراغ و هر گونه ناراحتی شکمی
باشد باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا اگر آروغ نشانه مشکلات گوارشی
است، تحت درمان قرار بگیرید. در هفته آینده بیشتر به این موضوع میپردازیم.