کشف مکانیسم تاثیر روزه داری در افزایش مقاومت سلول های بدن
مطالعات متعددي، تاثيرات مفيد روزهداري بر روي سلامت انسان
را نشان داده و اثبات كردهاند كه روزهداري ميتواند باعث بهبود پروفايل
چربي خون، كاهش عوامل خطرزا براي تصلب شرايين، كاهش مقاومت به انسولين و
بهبود ديابت شود.
وي افزود: تا چندي پيش تصور بر اين بود كه كاهش كالري
دريافتي در هنگام روزهداري عامل اصلي اثرات ذكر شده است اما مطالعات نشان
داده كه گرچه كاهش كالري دريافت هنگام روزهداري در ايجاد اثرات مفيد
جسماني ناشي از روزهداري موثر است اما مكانيسم اصلي اين اثرات را بايد در
جاي ديگر جستوجو كرد. به عبارت ديگر حتي در مواردي كه كالري دريافتي در
طول مدت روزهداري كاهش پيدا نميكند با وجود آن كه اثرات مفيد جسماني
روزهداري كاهش مييابد، اما هنوز اين اثرات وجود دارند.
شهابي با اشاره به تحقيق جديد انجام شده درباره اثرات
روزهداري كه آن را با همكاري «احد زارع» پژوهشگر مركز تحقيقات ايمونولوژي،
آسم و آلرژي انجام داده است، گفت: يافتههاي اين پژوهش براي اولين بار در
دنيا نشان ميدهد كه روزهداري باعث افزايش «پروتئين شوك حرارتي 70 »
ميشود. پروتئين شوك حرارتي 70 كه به آنها پروتئين استرسي نيز گفته ميشود،
نقش محافظت از سلولهاي بدن در برابر استرسهاي آسيبزا را داراست.
وي گفت: اين پروتئينها عامل اصلي ايجاد پديدهاي به نام
«تحمل به استرس» هستند كه در آن قرارگيري سلول يا بافت در برابر يك استرس
ملايم غيرآسيبزا باعث افزايش مقاومت آن در برابر استرس آسيبزا ميشود.
دانشيار ايمونولوژي دانشگاهي علوم پزشكي اروميه، منظور از
استرس را هر گونه «عامل آسيبرسان به سلول» و نه فشارهاي روحي – رواني
توصيف كرد.
شهابي در تشريح جزئيات تحقيق خود توضيح داد: در اين تحقيق،
نمونه خون 32 داوطلب مرد سالم كه تمامي ماه مبارك رمضان را روزهدار
بودهاند، يك روز قبل از شروع ماه رمضان و در روزهاي سوم و بيستوپنجم ماه
رمضان از نظر غلظت Hsp70 و نيز پروفايل چربي مورد بررسي قرار گرفت.
به گفته اين پژوهشگر، نتايج تحقيق حكايت از افزايش معنيدار
غلظت Hsp70 (پروئين شوك حرارتي 70) و بهبود معنيدار پروفايل چربي خون در
روزهاي سوم و بيستوپنجم ماه رمضان نسبت به يك روز قبل از شروع ماه رمضان
داشته است. همچنين غلظت پروتئين شوك حرارتي 70 و بهبود پروفايل چربي خون
در روز بيستوپنجم به طور معنيداري بيشتر از روز سوم بوده است.
وي تاكيد كرد: بر اين اساس ميتوان نتيجه گرفت كه
روزهداري، روشي براي ايجاد تحمل به استرس و افزايش مقاومت بدن در برابر
استرسهاي آسيبرسان به سلولهاي بدن است. همچنين ميتوان القاء
پروتئينهاي شوك حرارتي در اثر روزه داري را به عنوان حداقل يكي از ساز و
كارهاي دخيل در فوايد جسماني روزهداري در نظر گرفت.
به گزارش ايسنا، نتايج اين تحقيق براي چاپ در مجله علمي بينالمللي «SINGAPORE MEDICAL JOURNAL» مورد پذيرش قرار گرفته است.
گیاه خواری در طولانی مدت به شما آسیب میزند
یک متخصص تغذیه، التهاب روده، پوکی استخوان و کم خونی را بخشی از عوارض رژیم گیاهخواری در طولانی مدت عنوان کرد
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دکتر یحیی پاسدار با بیان اینکه
انسان موجودی همه چیزخوار است، گفت: دستگاه گوارش انسان طوری آفریده شده که
قادر است از تمام مواد خوراکی اطراف خود استفاده کند.
وی افزود: دستگاه گوارش متناسب با نیازهای بدن انسان طراحی شده تا
بتواند هر آنچه که بدن به آن نیاز دارد را تامین کند و در همین راستا به
هیچ عنوان نمیتوان انسان را موجودی گیاهخوار صرف دانست، زیرا نیازهای بدن و
نوع طراحی سیستم گوارش بدن طوری است که گیاهخواری صرف برای آن جوابگو
نیست و باید در کنار منابع گیاهی از منابع حیوانی نیز استفاده شود.
پاسدار اظهار کرد: تحقیقات علمی نیز رژیم گیاهخواری صرف را تایید
نمیکند و این نوع رژیم تنها برای دورهای کوتاه آن هم برای افرادی که
کلسترول بالا، مشکلات کبدی یا مشکلات قلبی و عروقی دارند، توصیه میشود.
این
متخصص تغذیه، التهاب روده، مشکلات گوارشی، کم خونی و کمبود آهن و ویتامین
B12 که تنها منبع حیوانی دارد را از جمله عوارض رژیم گیاهخواری در طولانی
مدت عنوان کرد.
پاسدار افزود: متاسفانه افرادی که رژیم گیاهخواری دارند علاوه بر گوشت و
فرآوردههای گوشتی، از لبنیات و محصولات دامی دیگر استفاده نمیکنند و
همین امر این افراد را در معرض ابتلا به بیماریهایی نظیر پوکی استخوان و
مشکلات اسکلتی – عضلانی و عدم رشد مناسب بدن قرار میدهد.
وی در همین راستا توصیه کرد، افراد به طور جد از گرفتن این رژیم خودداری
کنند و چنانچه قصد دارند برای مدت کوتاهی از این رژیم جهت بهبود برخی
بیماریها مانند مشکلات قلبی و کبدی و کلسترول بالای خون استفاده کنند،
حتما با پزشک خود مشورت کنند.