این صداها قبل از خواب باعث کابوس شبانه میشود
کارشناسان اعتقاد دارند برخی صداها میتوانند به بهبود خواب افراد کمک کنند.
گفتنی است، صداهایی مانند زنگ تلفن همراه میتواند باعث هوشیاری مغز و تهدید سیستم هوشیاری بدن شود.
بررسیها نشان میدهند، در عوض پخش صداهایی مانند برهم خوردن موجهای اقیانوس میتواند بهشدت در بهبود ساعت خواب افراد موثر باشد.
کارشناسان صداهایی را که باعث برهم خوردن خواب میشوند را شامل رگبار باران، صدای گریه نوزاد و صدای ماشین میدانند.
پژوهشگران به افرادی که دچار بیخوابی و
بدخوابی هستند، توصیه میکنند قبل از خواب در یک محیط تاریک به موسیقی
ملایم از جمله صدای اقیانوس گوش کنند.
کارشناسان اعتقاد دارند زنگ تلفن همراه، بدترین اثر در بروز بیخوابی در افراد را دارد.
این یافتهها حاصل تحقیقات پژوهشگران دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا در شناسایی صداهای آزاردهنده و مطلوب در خواب افراد است.
پژوهشگران به افراد همچنین توصیه
میکنند، در صورت داشتن شکل بدخوابی و بیخوابی، صداهای زائد محیط اطراف
خود را حذف کنند و بویژه تلفن همراه خود را قبل از خواب خاموش کنند.
کارشناسان اعتقاد دارند در حین خواب به دلیل عملکرد مغز، قابلیت تفسیر انواع صداها و به دنبال آن بیخوابی و بدخوابی وجود دارد.
غذاهاي دشمن مغز را بشناسيد
مغز پيچيدهترين
بخش بدن انسان است که از نرونهاي کنترل کننده حرکات بدن، احساس و تفکر
تشکيل شده و از اين رو، حفظ سلامت مغز از اهميت بالايي برخوردار است و بايد
در نوع تغذيه دقت لازم را داشت.
سالها مطالعه حکايت از آن دارد که به
عنوان مثال با مصرف برخي مواد غذايي ميتوان بر پير شدن سلولهاي مغزي و در
نتيجه بروز آلزايمر غلبه کرد، اما از سوي ديگر، استفاده از بعضي مواد
غذايي ممکن است سلامت مغز را به خطر بيندازد.
غذاهاي فرآوري شده
غذاهاي
فرآوري شده و غذاهاي حاوي مواد حساسيتزا خطري براي مغز بهشمار ميرود.
بسياري از موادغذايي در دنياي امروز به شکل فرآوري شده تهيه ميشود و مصرف
زياد از اين گونه مواد ميتواند مشکلات و بيماريهاي خطرناکي را ايجاد و
صدماتي به مغز وارد کند.
مواد شيميايي استفاده شده در مواد غذايي
فرآوري شده، مملو از مواد قند و شربت ذرت با فروکتوز بالاست و همچنين سديم
زياد و چربيهاي ترانس نيز دارد که همگي جزو مواد مضر براي سلامت به شمار
ميروند.
چربيهاي ترانس
اين
نوع چربيها، چربيهاي هيدروژنهاي هستند که به ترانس معروفاند و
آسيبهاي جدي به مغز وارد ميکنند. رژيمهاي غذايي سرشار از چربيهاي
ترانس، باعث افزايش آميلوئيدهاي بتا ميشوند. اين مواد، رسوبات پلاکهاي
پپتيدي در مغز هستند که نقش مهمي در ابتلا به آلزايمر ايفا ميکنند.
در تحقيقاتي که سال 2012 انجام شد، محققان
دريافتند مصرف چربيهاي ترانس ميتواند کوچک شدن مغز را نيز به دنبال
داشته باشد که از جمله عوامل بروز آلزايمر محسوب ميشود. اسيدهاي چرب ترانس
در مارگارين، چيپس، بيسکويت، انواع کيک و غذاهاي فرآوري شده يافت ميشود.
مونو سديم گلوتامات
در
رژيم غذايي آسيايي، ماده «مونو سديم گلوتامات» يا MSG بوفور يافت ميشود.
اين ماده تقريبا 78 درصد اسيد گلوتاميک، 21 درصد سديم و بيش از يک درصد
مواد ديگر دارد. MSG نوعي ماده افزودني است که مستقيم روي مغز اثر ميگذارد
و سلولهاي مغزي را تحت تأثير قرار ميدهد.
اين ماده به صورت پنهان در بسياري از مواد مانند طعمدهندههاي طبيعي، ادويهها، سوپهاي آماده و پروتئين سويا وجود دارد.
مطالعات
نشان ميدهد بدن از اسيدآمينه گلوتامات به عنوان يک انتقالدهنده
تکانههاي عصبي در مغز استفاده ميکند و بافتهاي واکنشدهنده نسبت به اين
ماده نيز در قسمتهاي ديگر بدن يافت ميشود.
عملکرد غيرطبيعي گيرندههاي گلوتامات با
بروز بيماريهاي عصبي چون آلزايمر و بيماري هانتينگتون مرتبط است. تزريق
اين ماده به موشهاي آزمايشگاهي آسيب وارده به سلولهاي عصبي را به دنبال
داشته است. علاوه بر اين مصرف MSG باعث چاقي، آسيب چشمي، سردرد، خستگي،
سردرگمي و افسردگي ميشود.
مواد قندي اضافي
نوشيدنيهاي
شيرين شده با مواد قندي مصنوعي مانند نوشيدنيهاي انرژيزا و ورزشي و
نوشابهها بيشترين منابع مواد قندي هستند ولي در کلوچه، کيک و اين قبيل
خوراکيها و تنقلات، آبميوههاي صنعتي، بستني، آبنبات و غلات آماده نيز
يافت ميشود.
مواد قندي اضافي که در مواد غذايي يافت ميشود، بدون داشتن
ويتامين، مواد معدني، فيبر و مواد مغذي مفيد، تنها کالري بالايي را جذب
بدن ميکند و اضافه وزن را به دنبال دارد.
طبق مطالعات، افرادي که 17 تا 21 درصد
کالري روزانه خود را از منابع قندي اضافه شده به مواد غذايي دريافت
ميکنند، 38 درصد بيشتر در معرض ابتلا به بيماريهاي قلبي ـ عروقي قرار
دارند. اين در حالي است که اين خطر در افراد ديگر فقط 8 درصد است.
چربيهاي اشباع
هميشه
از ارتباط مصرف مواد غذايي و چاقي و لاغري بحث ميشود ولي کمتر پيش
ميآيد درباره تأثير مواد مختلف روي سلامت مغز موضوعي مطرح شود و اين مقوله
کمي ناديده گرفته ميشود.
چربيهاي اشباع از جمله موادي هستند که علاوه
بر اثرات منفي که روي سلامت بدن دارد و چاقي و افزايش اندازه دور کمر را
موجب ميشود، با عملکرد مغز نيز مرتبط است به طوري که محققان توانستهاند
ارتباطي ميان رژيمهاي چرب غربيها و بيماريهاي مغزي بيابند.
به عبارتي، مصرف رژيم غذايي سرشار از
چربيهاي اشباع ميتواند توانايي مغز را در کاهش تشکيل پلاکهاي مغزي که با
بيماري آلزايمر در ارتباط است، پايين بياورد. اين نوع چربيها به توانايي
يادگيري مغز آسيب وارد ميکند.
کافئين
دانههاي
قهوه حاوي کافئين هستند که باعث هوشياري مغز ميشود و شما را پرانرژي
ميکند و مغز را فعال نگه ميدارد. کافئين همچنين منبع توليد آدرنالين است
که ضربان قلب را بالا ميبرد، پمپاژ قلب را انجام ميدهد و راههاي هوايي
را باز ميکند.
همچنين اين ماده، از جذب مجدد دوپامين در بدن جلوگيري
ميکند و مواد شيميايي را به مدت طولانيتري در اطراف مغز نگه ميدارد. اين
اثر دوپامين باعث ميشود قهوه مانند يک ماده مخدر عمل کند و در دفعات بعدي
مصرف، مغز به آن واکنش نشان دهد.
از اين رو، مصرف زياد قهوه در طول روز
ميتواند باعث سردرد شود و اختلال خواب و اضطراب ايجاد کند. مصرف بيش از حد
قهوه نيز گيجي، هذيان و گاهي تشنج را به دنبال دارد که حتي در مواردي
ميتواند باعث مرگ شود.
مواد مصنوعي
غذاهاي
فرآوري شده از مواد نگهدارنده، رنگهاي خوراکي و طعمدهندههاي مصنوعي
تشکيل شدهاند. مواد نگهدارنده، مواد شيميايي هستند که از فساد ماده غذايي
جلوگيري ميکنند، رنگهاي خوراکي، رنگ خاصي به ماده غذايي ميدهند و
طعمدهندههاي مصنوعي طعم خاصي را به ماده مورد نظر ميدهد. همه اينها
موادي هستند که نهتنها براي بدن مفيد نيستند بلکه ضرر هم دارند.
نمک
نمک
پاي ثابت غذاي بسياري از افراد است و بدون آن غذا طعم و مزه واقعي پيدا
نميکند ولي مصرف زياد آن اثرات مخربي بويژه روي مغز به جا ميگذارد. نمک
فعاليت سلولي مغز را بالا ميبرد و فشار زيادي به مغز وارد ميکند و تعادل
مايعات مغزي و تنظيمات انتقال عصبي را بر هم ميزند.
سلامت نبودن عروق بدن با مصرف بالاي سديم
يا نمک در رژيم غذايي و ورزش نکردن مرتبط است و در سنين بالا به سرعت باعث
افت عملکرد شناختي در افراد ميشود و همچنين خطر زوال عقل و آلزايمر را
بالا ميبرد.
فستفود
اين
روزها فستفودها جاي غذاهاي خانگي را پر کرده و به دليل در دسترس بودن،
افراد تمايل زيادي به مصرف آنها نشان ميدهند. همبرگر، سيبزميني سرخ کرده
و… حاوي مقادير بالايي چربيهاي ترانس، اشباع و سديم يا نمک و مواد قندي
اضافه شده است که همگي جزو مواد مضر براي مغز و بدن هستند.
مصرف بالاي اين مواد به دليل کالري بالايي
که دارند، باعث چاقي ميشوند و همچنين افرادي که در هفته بيش از چهار بار
فستفود ميخورند، بيشتر در معرض ابتلا به بيماريهاي قلبي هستند. اين مواد
غذايي استرس و کوچک شدگي مغز را نيز به دنبال دارند. اسيدهاي چرب مضر و
سديم موجود در فستفودها در کنار افزودني مصنوعي، استرسزا بوده و محرک قوي
براي مغز به شمار ميروند.