دیابتیها هویچ پخته نخورند
قند درون هویچ با پخته شدن افزایش مییابد به همین دلیل دیابتیها باید هویچ را خام مصرف کنند.
نسرین یادگاری کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان مرکزی در گفتوگو با
خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه مرکزی – با اشاره به
اینکه دیابت شایعترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسم در بدن است، گفت:
رژیم غذایی مناسب میتواند تاثیری مثبتی در درمان آن دارد.
وی با تاکید بر اینکه یک بیمار دیابتی باید رژیم و برنامهغذایی متنوع و
متعادلی داشته باشد، افزود: برنامه غذایی این افراد باید تلفیقی از
گروههای مختلف غذایی باشد و همه پنج گروه غذایی را طبق اصول و برنامه خاص
دریافت کنند.
یادگاری تصریح کرد: بیماران دیابتی در استفاده از گروه نان و غلات باید از
انواع نان سبوس دار استفاده کنند و توصیه میشود برنج را به صورت آبکش مصرف
و حتی در مصرف ماکارونی حتما به صورت اسپاکتی و دم نشده استفاده کنند. در
غذاهای حاوی گندم، جو و ذرت حتما ترکیبات کامل را مصرف کنند؛ برای مثال در
در مصرف آش جو حتما جو کامل استفاده شود.
وی با بیان اینکه بیماران دیابتی نیز به راحتی میتوانند از گروه میوهها و
سبزیجات تغذیه کنند، گفت: لازم است که این بیماران در خصوص مصرف میوههای
شیرینتر مانند موز، انگور، خربزه، طالبی، هندوانه و حتی خرمالوهای شیرین
جانب احتیاط را رعایت کنند و در طول روز تنها یک وعده مصرف کنند.
این کارشناس تغذیه اضافه کرد: در مورد سبزیجات میتوانند همه سبزیجات را
مصرف کنند، مگر سبزیجات شیرین مانند هویج که باید حتما به صورت خام مصرف
کنند، چراکه قند هویچ با پخته شدن افزایش مییابد.
وی درخصوص مصرف گروه گوشت حبوبات عنوان کرد: افزاد بزرگسال که مبتلا به
دیابت هستند، لازم است که حتما گوشتهای دارای چربی کمتر مانند گوشت گوساله
و گاو را مصرف کنند و علاوه بر آن نیز میتوانند انواع حبوبات و مغزها را
نیز استفاده کنند.
یادگاری با تاکید بر اینکه دیابتیها مبتلا به چربی خون بالا باید در مصرف
تخممرغ جانب احتیاط را رعایت کنند. مصرف زرده آن را تنها دو تا سه بار در
هفته عنوان کرد که البته منعی در مصرف سفیده تخممرغ وجود ندارد.
وی مصرف روغن را تنها به مقدار کم و روغن مایع عنوان کرد و با تاکید بر
مصرف بسیار اندک نمک و قند و شکر به عنوان سموم سفید که حتی برای افراد
سالم نیز زیانبار است، گفت: برای اینکه بیماران دیابتی طعم شیرینی را در
غذا و رژیم غذای خود داشته باشد، میتوانند از عسل و خرمای طبیعی استفاده
کنند و همراه چای به جای خوردن قند از خرمای تازه استفاده کنند.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان مرکزی افزود: خرما و توت خشک و کشمش قند
بالایی دارند، به همین دلیل لازم است که بیماران دیابتی مصرف را به حداقل
ممکن برسانند و تنها از خرمای تازه یا عسل طبیعی استفاده کنند.
وی با تاکید بر اینه بیماران دیابتی به هیچ عنوان نباید فست فود مصرف کنند،
افزود: دیابتیها به دلیل اینکه قرص یا انسولین مصرف میکنند، باید قند
خونشان همواره در حالت تعادل باشد، به همین دلیل لازم است که دو تا سه ساعت
یکبار وعده غذایی اصلی و یا میانوعده استفاده کنند، البته باید حتما با
تجویز پزشک و همچنین میزان قند موجود در مواد غذایی رژیم خود را دنبال کند.
یادگاری تاکید کرد: البته رژیم غذایی دیابتیها با توجه به میزان قند باید حتما توسط پزشک بررسی و تعیین شود.
عادات نادرست مانع هضم غذا
براي بهبود وضعيت گوارش و هضم راحت غذا لازم است كه از مصرف برخي مواد
غذايي، برخي عادتهاي نادرست حين و بعد از غذا و مصرف برخي نوشيدنيها و
غيره پرهيز شود. در اين مطلب شما را با عاداتی که براي گوارش مشکلسازند و
مانع هضم درست غذا میشوند بيشتر آشنا ميكنيم.
مصرف زياد كافئين
مولكولهاي
اصلي داخل قهوهاي كه نوش جان ميكنيد (نه تنها قهوه بلكه نوشيدنيهاي
انرژيزا و حتي چاي) به خودي خود روي گوارش تأثير ميگذارند. اين تأثير
شامل كاهش قدرت اسفنكتر تحتاني مري و تحريك ترشح اسيد معده است. همين تأثير
باعث بالا آمدن اسيد معده به سمت انتهاي گلو و ايجاد احساس ناخوشايند
ميشود. بنابراين مصرف زياد قهوه و چاي را بهويژه بلافاصله بعد از غذا
كاهش دهيد.
مصرف سوسيس و كالباس
همهچيز
بستگي به كيفيت و كميت گوشتهاي فرآوريشده دارد. مصرف كم و گزيده شده اين
محصولات غذايي تأثير زيادي روي گوارش ندارد. اما بدانيد كه چربي (چربي
موجود در گوشتهاي فرآوري شده، گوشت قرمز، غذاهاي حاوي سس، پنيرها و كره و
غيره) حدود 20 درصد تغذيه ما را تشكيل ميدهد اما هستند افرادي كه بيش از
اين ميزان چربي دريافت ميكنند. بنابراين زمان هضم غذا به دليل زماني كه
براي تجزيه كردن اين چربيها نياز هست طولانيتر ميشود. هضم اين مواد
غذايي از طريق اسيدهاي صفراوي موجود در كيسه صفرا و ترشح شده از كبد انجام
ميشود. در واقع با مصرف ميزان زيادي مواد غذايي چرب معده اسيد بيشتر و كبد
صفراي بيشتري توليد ميكنند و چربيهاي موجود در كولون آب ميخواهند.
نتيجه اين ميشود كه معده دچار سوزش و مدفوع چرب و حتي شل ميشود و فرد
مدام آروغ ميزند. اين اتفاق درباره بيشتر سبزيجاتي مانند كلم نيز ميافتد.
چون زماني كه اين قبيل سبزيجات به كولون ميرسند باكتريها آنها را تجزيه
كرده و به ميزان زيادي گاز توليد ميشود. در نتيجه باعث بروز مشكلاتي مانند
دل درد، نفخ و گاز معده توليد ميشود. علاوه بر اين بايد حواستان به مواد
غذايي كه باعث سوزش معده نيز ميشوند باشد. ادويهها و فلفل نيز به طور
مستقيم روي ترشح اسيد معده تأثير ميگذارند. درنتيجه باعث بروز مشكلاتي
مانند سوزش معده و حتي ريفلاكس معده ميشوند.
تند غذا خوردن و نجويدن كافي آن
تند
غذا خوردن باعث ميشود بدون اينكه متوجه باشيد پرخوري كنيد. در حين خوردن
غذا، مغز حدود 20 دقيقه زمان لازم دارد تا احساس سيري را مخابره كند. به
همين دليل امكان دارد فرد 2، 3 و حتي 4 برابر بيشتر بخورد. زماني كه معده
پر ميشود اسيد بيشتري نيز توليد ميكند. در نتيجه احساس ناخوشايندي بعد از
غذا خوردن بروز ميكند. بايد بدانيد كه خوب جويدن مواد غذايي كار داخلي
معده را كمتر و به هضم راحتتر غذا كمك ميكند.
سيگار كشيدن بعد از غذا
دود
دخانيات حاوي تركيبات سمي است كه وارد معده ميشود و به سلولهاي
توليدكننده موكوس آن آسيب ميزند. اين بافتها معده را از گزند اسيد زياد
حفظ ميكنند. مصرف دخانيات اغلب به عادتهاي آسيب رسان ديگري مانند مصرف
الكل، مواد غذايي چرب يا قهوه ي زياد گره ميخورد. تمام اين عوامل نيز
دردسرهاي معده را بيشتر ميكنند. مصرف دخانيات به مرور باعث بروز
زخم معده شده و زمينه را براي بروز سرطان معده فراهم ميسازد.
دراز كشيدن بعد از غذا
در
حين هضم غذا، جريان خون دستگاه گوارش، جريان خون سيستم مغزي را تحت تأثير
قرار ميدهد و ما وارد فاز آرامش ميشويم تا كار معده راحتتر انجام شود.
با اين حال
دراز كشيدن و چرت زدن بلافاصله بعد از غذا باعث توليد اسيد
بيشتر از همان ابتداي گوارش ميشود. بنابراين اسيد معده بالا ميآيد. بهتر
است بعد از غذا به جاي خوابيدن در حالت نيمه خوابيده قرار بگیرید.
پر كردن معده
هر
چه معده پرتر باشد زمان هضم غذا نيز كندتر و سختتر خواهد شد. اسيد معده
كه به هضم غذا كمك ميكند باعث تحريك مخاط معده شده و از مري بالا ميآيد.
در نتيجه مشكل ريفلاكس معده، سوزش معده و آروغهاي مكرر بروز ميكند.
مصرف نوشيدنيهاي گازدار
مصرف
زياد نوشيدنيهاي گازدار براي دستگاه گوارش دردسرساز ميشود. گاز كربونيك
موجود در اين نوشيدنيها باعث ايجاد تورم در معده شده و به صورت آروغ آزاد
ميشوند. تركيب اين اسيد با اسيد معده مشكل ساز است. ميزان بالاي قند موجود
در اين نوشيدنيها باعث افزايش توليد اسيد معده شده و مشكل را چند برابر
ميكند. در نتيجه مشكلاتي مانند ريفلاكس اسيد معده، نفخ و آروغ بروز
ميكند.
استرس
استرس زبان را
به لكنت مياندازد، ضربان قلب را بالا ميبرد، رنگ صورت را قرمز ميكند،
عرق را از سر و روي ما جاري ميسازد و غيره. علاوه بر تمام اينها باعث
مشكلاتي در دستگاه گوارش ميشود. استرس روي دستگاه عصبي تأثير ميگذارد و
فعاليت گوارشي را با مشكل مواجه ميسازد. مشكلاتي مانند بالا آمدن اسيد
معده، دردهاي گوارشي و كرامپ معده از جمله اثرات استرس در دستگاه گوارش
است. استرس همچنين باعث كاهش اشتها ميشود.
مصرف داروهاي ضدالتهاب
داروهاي
ضدالتهاب غيراستروئيدي مانند ايبوبروفن به طور مستقيم وارد خون ميشوند و
روي مكانيسم سلولهاي توليدكننده موكوس معده تأثير ميگذارند. اين وضعيت
باعث كاهش حفاظت معده در برابر اسيدها ميشود. اكثر مردم به صورت خودسرانه
از اين داروها به عنوان مسكن براي تسكين سردرد يا دردهاي قاعدگي استفاده
ميكنند. غافل از اينكه استفاده زياد از اين قبيل داروها امكان بروز زخم
معده و اثنيعشر و ورم معده را افزايش ميدهد.