برای داشتن چشمان سالم چه کنیم؟/ خوراکیهای مفید برای تقویت چشم
بسياري از مردم نمي توانند باور كنند كه چربي ها نيز براي سلامتي لازم
هستند. اسيدهاي چرب در واقع زير بناي چربي ها هستند و بعضي از آنها از اين
جهت ” ضروري ” خوانده مي شوند كه بدن نمي تواند آنها را بسازد و بايد حتماً
از طريق مواد غذايي تأمين شوند.
بررسي ها نشان داده اند كه ميزان
ويتامين A موجود در يك هويج متوسط دو برابر مقدار توصيه شده در روز است ،
پس مصرف اين سبزي واقعاً براي تقويت چشم مؤثر است. اگر شما هويج دوست
نداريد نگران نباشيد. مواد غذايي زياد ديگري وجود دارند كه حاوي مقدار
زيادي ويتامين A و ديگر مواد لازم براي سلامت چشم هستند. در اين مقاله سعي
کرده ايم ويتامين ها و ديگر تركيبات مفيد براي سلامتي چشم و مواد غذايي
حاوي آنها را معرفي کنيم.
1- آنتي اكسيدان ها
آنتي
اكسيدان ها مولكول هايي هستند كه با خنثي كردن ” راديكال هاي آزاد ” مانع
اثر مخرب آنها بر سلول هاي بدن مي شوند. راديكال هاي آزاد تركيباتي هستند
كه بر اثر واكنش هاي شيميايي در داخل بدن توليد مي شوند. تحقيقات نشان داده
است كه بعضي از آنتي كسيدان ها خطر ابتلا به بسياري از بيماري ها از جمله
بيماري هاي چشم مثل كاتاراكت ( آب مرواريد ) را كاهش مي دهند.
الف ) ويتامين A و كاروتنوئيدها
ويتامين
A آنتي اكسيداني است كه در مواد غذايي حيواني مثل شير و لبنيات، جگر ، تخم
مرغ ، كره و مواد غذايي گياهي حاوي كاروتنوئيدها وجود دارد. كاروتنوئيدها
رنگدانه هاي قرمز و زردي هستند كه در گياهان و حيوانات وجود دارند. اين
مواد به عنوان آنتي اكسيدان عمل كرده و همچنين انواع خاصي از آنها ( كه
بيشتر بتا-كاروتن است) به ويتامين A تبديل مي شوند. بعضي از كاروتنوئيدهاي
ديگر نظير لوتئين و زيگزانتين نيز مفيد هستند.
ويتامين A مانع شب
كوري مي شود. كمبود ويتامين كه سبب شب كوري شده باشد، در صورت عدم درمان مي
تواند سبب گزروفتالمي ( خشكي چشم )، زخم هاي قرنيه و تورم پلك ها شود.
خشكي چشم نيز در صورت عدم درمان مي تواند سبب كوري شود. بد نيست بدانيد كه
كمبود ويتامين A يكي از علل اصلي كوري در كشورهاي در حال توسعه است.
تحقيقات همچنين نشان داده است كه ويتامين A مانع شكل گيري كاتاراكت شده
است.
ميزان لازم ويتامين A براي مردان بالاتر از 11 سال 1000RE1 و
در زنان بالاي 11 سال 800RE است. RE يا RETINAL EQUIVALENT ؛ واحد اندازه
گيري ويتامين A و به معناي ” معادل رتينول ” است. ويتامين A با واحد بين
المللي (INTERNATIONAL UNIT) نيز سنجيده مي شود. در مواد غذايي با منشاء
گياهي هر RE معادل 10 واحد بين المللي و در مواد غذايي با منشاء حيواني هر
RE معادل 3.3 واحد بين المللي است.
افراد سيگاري و افرادي كه الكل
مصرف مي كنند، بايد ويتامين A بيشتري دريافت كنند، زيرا توتون مانع جذب
ويتامين A مي شود. الكل نيز ذخيره ويتامين A بدن را از بين مي برد. در عين
حال بايد مراقب قرص هاي ويتامين حاوي بتا- كاروتن نيز بود. مطالعات نشان
داده اند كه اين قرص ها شيوع سرطان ريه را در افراد سيگاري بالا مي برند.
در اين موارد بهتر است ويتامين A لازم از طريق مواد خواركي تأمين شود. جدول
زير مواد غذايي غني از ويتامين A و مقدار اين ويتامين را در آنها نشان مي
دهد:
ماده غذايي RE در 100 گرم RE در مصرف معمول:
روغن كبد ماهي 30,003 4,080 (يك قاشق غذاخوري)
جگر سياه 10,503 11,868 (113 گرم)
جگر مرغ 6,165 1,973 (1 عدد)
هويج 2,813 2,025 (1 عدد)
سيب زميني شيرين (نوع خاصي از سيب زميني) 2,006 2,668 (1 عدد)
کلم 890 596 (يك فنجان، خرد شده)
کدو 870 1,092 (يك فنجان، خرد شده)
فلفل دلمه اي قرمز 570 849 (يك فنجان، خرد شده)
انبه 389 806 (1 عدد)
طالبي 322 515 (يك فنجان، خرد شده)
مقادير
بالا در مورد مواد غذايي خام صدق مي كند. پختن مواد غذايي محتواي ويتاميني
آن را تغيير مي دهد، زيرا گرما سبب تخريب ويتامين A و بتا- كاروتن موجود
در مواد غذايي مي شود. همچنين، در صورتي كه از مواد غذايي تازه استفاده نمي
كنيد ، مواد يخ زده بهتر از مواد كنسرو شده هستند.
ب ) لوتيئين و گزانتين
لوتيئين
و گزانتين رنگدانه ها ي گياهي زرد رنگ هستند. مطالعات مختلف نشان داده اند
لوتئين و گزانتين ممكن است در كاهش خطر ابتلا به كاتاراكت مؤثر باشند.
لوتئين و گزانتين ارتباط تنگاتنگي با هم دارند. اين دو ماده اغلب همراه با
يكديگر در سبزيجات و ميوه جات يافت شده و بدن مي تواند لوتئين را به
گزانتين تبديل كند. در حال حاضر مقدار مصرف روزانه اي اين دو ماده مشخص
نشده است ولي بهتر است روزانه کمي مصرف شوند زيرا بدن نمي تواند اين دو
ماده را بسازد. بهترين منبع تأمين اين مواد، سبزيجات سبز و پربرگ بويژه
اسفناج است. كلم و سبزيجات سبز رنگ نيز منابع خوبي هستند. لوتئين و گزانتين
را مي توان در سبزيجات و ميوه جات زرد و نارنجي رنگ نظير ذرت نيز يافت.
سبزيجات پخته مقادير بيشتري لوتئين دارند، زيرا پختن سبب شكسته شدن ديواره
سلول ها و آزاد شدن لوتئين مي شود.
ج ) ويتامين C و بيوفلاونوئيدها (BIOFLAVONOIDS)
هر
چند که اين مطلب با ويتامين A شروع شد، ولي اين ويتامين تنها ماده غذايي
مفيد براي چشم نيست. يكي ديگر از مواد بسيار مفيد براي بينايي ويتامين C
است. بيوفلاونوئيد ها نيز مواد آنتي اکسيداني هستند که علاوه بر کمک به اثر
گذاري ويتامين C ، خود نيز فوايدي دارد. مطالعات نشان داده اند كه مقادير
بالاي ويتامين C مي تواند باعث كاهش خطر ابتلا به كاتاراكت شود. همچنين مي
تواند با كاهش فشار چشم ، مانع گلوكوم ( آب سياه ) شده و يا بيماري را در
مبتلايان تسكين دهد.
ميزان نياز روزانه به ويتامين C 60 ميلي گرم در
روز است. نكته قابل توجه اين است كه اين مقدار بايد به صورت روزانه مصرف
شود، زيرا بدن انسان نه تنها قادر به ساخت اين ويتامين نيست، حتي نمي تواند
آن را براي مدت طولاني ذخيره كند. افراد سيگاري ، كساني كه الكل مصرف مي
كنند و مبتلايان به ديابت بايد مقادير بيشتري مصرف كنند.
مركبات مثل
پرتقال و ليمو ، فلفل دلمه اي، کيوي ، گوجه فرنگي ، توت فرنگي ، سيب زميني
و سبزيجات سبز و پر برگ منابع غني ويتامين C هستند. جدول زير مواد غذايي
غني از ويتامين C و مقدار اين ويتامين را در آنها نشان مي دهد:
ماده غذايي ميلي گرم در 100 گرم ميلي گرم در مصرف معمول:
فلفل دلمه اي قرمز 190 283 (يك فنجان، خرد شده)
كلم 120 80 (يك فنجان، خرد شده)
كلم بروكلي 93 82 (يك فنجان، خرد شده)
فلفل دلمه اي سبز 89 133 (يك فنجان، خرد شده)
توت فرنگي 57 86 (يك فنجان، نصف شده)
پرتقال 53 70 (1 عدد)
طالبي 42 68 (يك فنجان، خرد شده)
گريپ فروت 34 44 (نصف گريپ فروت)
انبه 28 57 (1 عدد)
تمشك 25 (يك فنجان)
مقادير
بالا در مورد مواد خام صدق مي كند. پختن مواد غذايي اين مقادير را تغيير
مي دهد، زيرا گرما سبب كاهش ويتامين C موجود در مواد غذايي مي شود. نور نيز
سبب تخريب ويتامين C مي شود. از اين رو بهتر است مثلا آب پرتقال در بسته
بندي هاي پلاستيكي يا مقوايي خريداري شود تا شيشه هاي شفاف. همچنين، مواد
غذايي تازه ، ويتامين C بيشتري دارند تا مواد غذايي يخ زده يا كنسرو شده.
مواد غذايي مفيد براي تقويت چشم و بينايي (2)
د ) ويتامين E و مواد معدني
ويتامين
E نيز يکي از آنتي اکسيدان هاي قوي مي باشد. مطالعات زيادي نشان داده كه
ويتامين E به پيشگيري از كاتاراكت مي کند . مقدار توصيه شده ويتامين E در
مردان بالاي 11 سال 10 ميلي گرم و در زنان بالاي 11 سال 8 ميلي گرم در روز
است. سيگار كشيدن نياز به ويتامين E را نيز زياد مي كند.
بهترين
منبع ويتامين E آجيل و روغن هاي گياهي است. جدول زير مواد غذايي غني از
ويتامين E و مقدار اين ويتامين را در آنها نشان مي دهد:
ماده غذايي ميلي گرم در 100 گرم ميلي گرم در مصرف معمول:
تخمه آفتاب گردان 50 36 (نصف فنجان)
بادام 24 17 (نصف فنجان)
فندق 24 16 (نصف فنجان)
بادام زميني 9 7 (نصف فنجان)
انبه 1 2 (1 عدد)
چشم
براي سلامتي خود به بعضي از مواد معدني نيز نياز دارد. براي مثال سلنيوم
به جذب ويتامين E و ساخته شدن آنتي اكسيدان ها در بدن كمك مي كند. غذاهاي
دريايي از جمله مواد غذايي حاوي مقادير زياد سلنيوم هستند. روي نيز به جذب
ويتامين A كمك كرده و همچنين بخشي از يك آنزيم است كه تعداد راديكال هاي
آزاد را كم مي كند. مطالعات نشان داده اند كه روي، چشم را در برابر شب كوري
محافظت مي كند. روي در غذاهاي دريايي، جوانه گندم و آجيل يافت مي شود.
2- اسيدهاي چرب ضروري
بسياري
از مردم نمي توانند باور كنند كه چربي ها نيز براي سلامتي لازم هستند.
اسيدهاي چرب در واقع زير بناي چربي ها هستند و بعضي از آنها از اين جهت ”
ضروري ” خوانده مي شوند كه بدن نمي تواند آنها را بسازد و بايد حتماً از
طريق مواد غذايي تأمين شوند.
اسيدهاي چرب ضروري شامل چربي هاي اشباع
نشده اُمگا-3 و اُمگا-6 هستند اُمگا-3 اصلي، آلفا-لينولنيك اسيد است و
مشتقات شامل ايكوزاپنتانوئيك اسيد (EICOSAPENTAEONIC ACID)،
داكوزاهگزانوئيك اسيد (DACOSAHEXAENOIC ACID) و چند تركيب ديگر است.
اُمگا-6 اصلي نيز لينولئيك اسيد است كه مشتقات آن تاثيري در سلامت چشم و
بينايي ندارند.
اسيدهاي چرب ضروري در تكامل بينايي در نوزادان نقش
دارند. كمبود اين مواد ( به ويژه اُمگا-3 ) در بزرگسالان ممكن است سبب كاهش
ديد شود. مطالعات نشان داده كه كمبود طولاني مدت ممكن است سبب تخريب شبكيه
شود. بدن هر دو نوع اسيد هاي چرب ضروري را به پروستاگلاندين ها تبديل مي
كند كه يكي از اثرات آنها كمك به خروج مايع چشم و تنظيم فشار داخل چشم است.
مقدار
توصيه شده مصرف اسيدهاي چرب ضروري براي اُمگا-3، 65/0 گرم و براي اُمگا-6،
44/4 گرم است، ولي بسياري از محققين نسبت مصرف اُمگا-6 به اُمگا-3 را مهم
مي دانند. مقدار مناسب اين نسبت 1 به 1 تا 4 به 1 است، در حاليكه در بيشتر
رژيم هاي غذايي اين نسبت بسيار بيشتر از اين است. بنابراين مقدار مصرف
اُمگا-6 در مقايسه با اُمگا-3 در بسياري از رژيم هاي غذايي بايد كاهش يابد.
بهترين منبع تأمين اُمگا-3 ماهي است و مقدار توصيه شده مصرف دو بار در هفته است.
نكته
اي كه بايد به آن توجه داشت اين است كه روغن ماهي راديكال هاي آزاد توليد
مي كند ، به همين دليل كساني كه زياد ماهي يا روغن ماهي مصرف مي كنند، بايد
به ميزان كافي آنتي اكسيدان به ويژه ويتامين E مصرف كنند.
نكته
قابل توجه ديگر اين است كه بيشتر اُمگا-6 مصرفي از روغن نباتي حاصل مي شود،
به همين دليل استفاده از روغن مايع مي تواند ميزان اُمگا-6 مصرفي را تا حد
زيادي كاهش دهد.
تحقيقات نشان داده است كه آنتي اكسيدان ها خطر
ابتلا به كاتاراكت را كاهش مي دهند. بعضي از آنتي اكسيدان ها فوايد ديگري
نيز دارند. بطور مثال ويتامين A چشم را در برابر كوري محافظت كرده و
ويتامين C ممكن است در جلوگيري يا تسكين گلوكوم نقش داشته باشد. همچنين
اسيد هاي چرب ضروري علائم خشكي چشم را كاهش داده و از چشم محافظت مي كنند.
مواد غذايي زير براي داشتن چشمي سالم توصيه مي شوند:
ويتامين A : روغن كبد ماهي ، جگر، هويج
لوتئين و گزانتين : اسفناج، كلم
ويتامين C: فلفل دلمه اي ، كلم ، توت فرنگي ، پرتقال
بيوفلاونوئيدها : مركبات، انگور
ويتامين E : تخمه آفتاب گردان، بادام ، فندق
سلنيوم : آجيل، غذاهاي دريايي
روي : جوانه گندم ، آجيل
اسيدهاي چرب ضروري : ماهي
بطور كلي شما بايد مقادير زيادي سبزيجات سبز و پر برگ و هفته اي دو بار ماهي مصرف كنيد تا چشمي سالم داشته باشيد.
برای داشتن چشمان سالم چه کنیم؟
رعایت چند نکته:
کسانی که مایلند چشمانشان سالم باشد بایستی نکات زیر را رعایت کنند.
1- به جسم سفید و خیلی شفاف نگاه نکنند.
2- از نگاه کردن به خطوط ریز و نقشه های خیلی دقیق که موجب صرف نور زیاد است خودداری شود.
3- زیاد گریه نکنند.
4- جلوی آتش شدید ننشینند.
5- در آفتاب شدید و خورشید را نگاه نکنند.
6- سعی کنید که باد قوی به چشم بر خورد ننماید ( مثل موتور سواری و غیره).
7- به جسمی مدت زیاد بطور قائم نطر نیفکنند.
8- از ورود گرد و خاک و دود به چشم جلوگیری کنند.
9-
هوای بسیار گرم و هوای بسیار سرد و دیدن اشیاء روشن و درخشان که بازتاب
آنها موجب آزار چشم گردد مثل آینه ایکه مقابل آفتاب گرفته باشند و نور آنرا
به چشم برسانند ( خودداری کنند ).
10- از زیاد بر پشت خوابیدن و خواب در هنگام پری شکم و غذای غلیظ و دیر هضم و خیلی گرم و پیاز بپرهیزند زیرا موجب زیان چشم است.
11- خوردن بیش از اندازه نمک و غذای شورپرهیز کنند.
12- زیاد بیداری و زیاد خوردن در شب.
13- جلوگیری از یبوست شدید.
مواردی که برای چشم مناسب است عبارتند از:
1- سر را در آب شیرین و صاف فرو بردن و چشم در آن باز کردن.
2- سرمه و توتیا به آب بادیان یا آب مرنجوش و مرزنجوش پروره در چشم کشیدن.
3-
چون چشم از اعضای مرطوب است و اکثر رطوبت و سردی ها باعث ضعف آن می شود
لذا بایستی از سرمه خشک جلا دهنده چشم استفاده نمایند تا چشم سالم بماند.
4- در هنگام وضو گرفتن بگذارید آب وضو داخل چشم برود زیرا آب وضو موجب افزایش نور چشم میگردد.
5-
رعایت حفظ محیط چشم یعنی مزاج چشم را به حالت طبیعی نگهداشتن برای این کار
اگر مزاج چشم خشک باشد روغن بادام بنفشه یا روغن کدو در بینی بچکانند از
سرمه مناسب نیز بکار برند اگر مزاج چشم گرم باشد اول باید آنرا با گلاب یا
آب گیشنیز یا با آمله بشویند سپس سرمه مناسب بکار برند و اگر مزاج چشم تر
باشد به گلاب و سماق شسته سرمه کشند.
6- اگر در هنگام خواب هر روز به آب سرد بینی را بشویند چشم از بیشتر بیماریها در امان خواهد بود.
7- اگر مدتی پی در پی هر روز یک گرم آمله کوبیده در عسل حل کرده میل نمایند قوت چشمها زیاد می گردد.
فرو رفتن جسم خارجی در چشم
در
این حالت به هیچ وجه نباید چشم را بمالید زیرا ممکن است جسم خارجی در چشم
فرو رود. بیمار بایستی دهان خود را باز کند و مرتبا چشم خود را باز کرده و
بهم بزند تا اشک بیشتری ترشح شود زیرا اینکار به خروج جسم از چشم کمک می
کند با یک قطعه پنبه ای که بر میله ای پاکیزه پیچیده شده باشد به آهستگی در
کنار جسم خارجی قرار دهند و به آهستگی آن را بردارند یا اینکه به وسیله سر
شی نازک و تمیزی بطور افقی در مسیر جسم خارجی قرار داده می شود جسم خارجی
را به طرف کنار چشم رانده و آن را بردارند – اگر جسم خارجی کاملا در چشم
فرو رفته باشد بدون دستکاری باید به چشم پزشک مراجعه نمایند ناگفته نماند
که در ابتداء در صورتیکه چشم زخم نباشد کمی نشاسته روی آن ریخته تا با آب
چشم خارج گردد یا به وسیله قطعه پنبه به آهستگی روی آن بکشند تا نشاسته
همراه جسم خارج گردد.
خوردنی هایی که باعث داشتن چشمی سالم می شود
خوردنی هایی که باعث داشتن چشمی سالم می شود
تغذیه عامل بسیار مهمی است که در تمام ابعاد سلامت نقش دارد.
بینایی نیز مانند سایر بخشها به میزان قابلتوجهی از تغذیه تاثیر میگیرد.
امگا3، ویتامینها، رنگدانهها و سایر آنتیاکسیدانها موادی مغذی هستند
که برای عملکرد مناسب و سلامت سلولهای بینایی ضروریاند. حال باید دید
موادمغذی چه نقشی در تقویت بینایی دارند و در کدام خوراکیها یافت
میشوند؟
جلوگیری از خشکی چشمی با ویتامین آ
شبکیه چشم
از سلولهایی ویژه به شکل مخروطی و استوانهای تشکیل شده است. این سلولها
نور را در قالب واکنش عصبی منتقل میکنند و مغز تصاویر را از آنها
میگیرد. سلولهای مخروطی (مورد استفاده برای دید در روز) و استوانهای
(مورد استفاده برای دید در شب) برای عملکرد مناسب خود به ویتامین آ نیاز
دارند.
بنابراین ویتامین آ برای بینایی روزانه و شبانه ضروری است. مهمترین
عملکرد این ویتامین تطابق مناسب چشم با تاریکی و همچنین تر کردن آن برای
جلوگیری از خشکی چشمی است.
خشکی چشمها و آبمروارید
کمبود ویتامین آ ممکن است باعث بروز برخی علائم و بیماریهایی مانند کاهش
تیزبینی و خشکی چشم شود. یکی دیگر از عوارضی که در صورت کمبود ویتامین آ
ممکن است ظاهر شود، دژنراسیون ماکولاست که بخش مرکزی شبکیه را تحت تاثیر
قرار میدهد.
کمبود ویتامین آ باعث خشکی چشم میشود
خوراکیهای حاوی ویتامین آ :
برای تامین ویتامین آ مورد نیاز بدن و به طور خاص چشمها از تخممرغ
(ویتامین آ بیشتر در زرده تخممرغ وجود دارد) شروع کنید و آن را مرتب
بخورید. جگر گاو یا گوسفند، کره، گوشت، ماهی، هویج، گوجهفرنگی، زردآلو،
اسفناج، کدوتنبل، کاهو، فلفل و خربزه نیز حاوی مقادیر قابلتوجهی از
ویتامین آ هستند.
بتاکاروتن، پیشروی ویتامین آ
بتاکاروتن نقش مهمی در بینایی و تقویت آن دارد، زیرا این آنتیاکسیدان پیشرو و در واقع مکمل ویتامین آ است.
میوهجات و سبزیهای رنگی بخورید!
کاروتینوئیدها که بتاکاروتن بخشی از آن است، رنگدانههایی زرد یا نارنجی
هستند که به میوهها و سبزیجات رنگ میدهند. بنابراین سعی کنید تا حد ممکن
خوراکیهای رنگی بخورید. برخی از مهمترین میوهها و سبزیجات حاوی
بتاکاروتن عبارتند از: هویج، زردآلو، سیبزمینی شیرین، انبه، گوجهفرنگی،
اسفناج، جعفری، کلم بروکلی و غیره.
جلوگیری از اکسیداسیون عدسی و قرنیه
ویتامین ث، آنتیاکسیدان
دیگری است که به مبارزه با رادیکالها کمک میکند. این رادیکالهای آزاد
عامل پیرشدن سلولها هستند. ویتامین ث از قرنیه و عدسی چشم در برابر
اکسیداسیون محافظت و در پیشگیری از بروز آبمروارید نقش دارد. باید یادآور
شد که روی و ویتامین ای نیز آنتیاکسیدانهای توانمند و مفیدی برای
سلولهای چشمی به شمار میروند.
مواد غذایی حاوی ویتامین c
مرکبات سرشار از ویتامین ث
مرکبات به میزان قابلتوجهی حاوی ویتامین ث هستند. کیوی نمونه سخاوتمندی
از این مجموعه است. علاوه بر مرکبات، سبزیجات برگدار سبز (جعفری، اسفناج و
غیره) و کلم ها نیز ویتامین ث دارند.
پیشگیری از ابتلا به آب مروارید
ماکولا، بخش مرکزی شبکیه و دیدن جزئیات است. وجود این بخش برای خواندن،
نوشتن، رانندگی، تشخیص چهرهها و مواردی از این دست ضرورت دارد. این ناحیه
سرشار از رنگدانههای لوتئین و زآگزانتین
است که از ماکولا در مقابل اشعههای نور محافظت و عملکرد رادیکالهای
آزاد را خنثی میکند. این دو رنگدانه در پیشگیری از بروز آبمروارید و
دژنراسیون ماکولا سهیم هستند.
میوهها و سبزیجات زرد، نارنجی و سبز
لوتئین و زآگزانتین نیز آنتیاکسیدانهایی هستند که به خانواده کاروتنوئیدها
تعلق دارند. بنابراین میتوان دو آنتیاکسیدان مذکور را به طور طبیعی و در
میوهها و سبزیجات زرد یا نارنجی (هویج، کدوتنبل، ذرت، فلفل، مرکبات و
غیره) و سبز (اسفناج، کلم و…) یافت.
ماهی یکی از منابع تامین امگا3 است.
امگا3، محافظ شبکیه
امگا3،
این اسیدهای چرب چندحلقهای غیراشباع که بیشتر بهواسطه منافعشان برای
دستگاه قلبی ـ عروقی شناخته میشوند، سازندههای غشای سلولی و سلولهای
عصبی نیز هستند. از سوی دیگر، غشاهای سلولی و سلولهای عصبی به وفور در
شبکیه وجود دارند. بنابراین امگا3 در آبرسانی مناسب به چشم و پیشگیری از
خشکشدن آن و همچنین جلوگیری از بروز دژنراسیون ماکولا نقش دارند.
ماهی!
برای
تامین امگا3 بدن، دو تا سه بار در هفته ماهی بخورید. ماهیهای چرب (مانند
ماهی آزاد، شاه ماهی، ساردین وماهی خالدار) در اولویت قرار دارند. ضمنا
میتوانید از روغنهای گیاهی حاوی امگا3 (کلزا، گردو و کتان) نیز استفاده
کنید.
توجه به چربیهای اشباع و ترانس
چربیهای اشباع که چربیهای بد خوانده میشوند، عکس تاثیر امگا3 را دارند.
زیادهروی در مصرف چربیها برای قلب و عروق مضر است، اما برای بسیاری از
عروق ریزی که چشمها و به طور خاص شبکیه را مرطوب میکنند، مفیدند.
بنابراین مصرف روغنهای سرشار از امگا6 مانند روغن آفتابگردان، گوشتهای
قرمز، چیپس، فرآوردههای صنعتی و خوراکیهای این چنینی باید محدود شوند.
نور خورشید یکی از منابع تامین ویتامین D است .
نزدیکبینی با کمبود ویتامین د
کمبود ویتامین د از عواملی است که باعث بروز نزدیکبینی و دژنراسیون ماکولا میشود.
تغذیه و خوراکیهای روزانه نمیتوانند نیاز بدن به ویتامینD را
تامین کنند؛ حتی روغنهای ماهی، جگر و زرده تخممرغ نیز حاوی میزان اندکی
ویتامین د هستند. ویتامین د در اصل بهواسطه تابش اشعه فرابنفش بر پوست
تولید میشود. بنابراین برای اجتناب از کمبود ویتامین د، 15 دقیقه از روز
را در معرض مستقیم نور خورشید قرار بگیرید. کودکانتان را نیز برای بازی و
گردش در زیر نور آفتاب از خانه به بیرون ببرید.