خواص مفید قارچ ها
بسیاری از مردم، از رفتن به جنگل و کندن قارچ برای خوردن لذت می برند، اما شناخت نوع قارچ می تواند مسئله مهمی باشد.
بیش
از 38 هزار نوع قارچ وجود دارد که بعضی از آنها سمی اند و بعضی از آنها
قابل خوردن می باشند. رنگ، شکل و اندازه ی قارچ ها می تواند خیلی متنوع و
مختلف باشد.
این مسئله خیلی مهم است که بتوانید به طور صحیح، قارچ کنده شده را بشناسید تا از خوردن نوع سمی آن دوری نمایید.
فراعنه
ی مصر، قارچ را یک خوراکی لذیذ می دانستند و یونانی ها اعتقاد داشتند که
قارچ برای جنگاوران در صحنه نبرد، تولید قدرت می کند. رومی ها نیز قارچ را
به عنوان یک هدیه از جانب خدا برمی شمردند و آن را فقط در روزهای عید
استفاده می کردند. چینی ها از آن به عنوان یک گنج غذایی سالم مصرف می
کردند.
امروزه
از قارچ ها به خاطر طعم و بافت شان در تهیه غذاها استفاده می کنند. آنها
می توانند طعم خودشان را به غذاها بدهند، یا طعم مواد دیگر را به خودشان
بگیرند. طعم آنها معمولا در طول پخت افزایش پیدا می کند و شکل شان هم با
روش های معمول آشپزی مثل سرخ کردن و خرد کردن حفظ می شود.
قارچ را
معمولا به سوپ ،سالاد و ساندویچ اضافه می کنند، یا از آن به عنوان پیش غذا
استفاده می نمایند. قارچ ها، شکل زیبایی به غذاها می دهند.
قارچ ها
به دو دسته ی وحشی و پرورشی تقسیم می شوند. بعضی از آنها اثرات مفیدی در
سلامتی انسان دارند، مثل رقیق کردن خون، جلوگیری از ایجاد و رشد تومورهای
سرطانی.
قارچ ها 80 تا 90 درصد، آب دارند و خیلی کم کالری هستند. آنها مقدار کمی چربی و سدیم (نمک) و 8 تا 10 درصد فیبر دارند و یک خوراکی ایده آل برای افرادی هستند که می خواهند وزن و فشار خون شان را کنترل کنند.
مواد مغذی موجود در 100 گرم قارچ خام:
انرژی | 13 کالری |
پروتئین | 2 گرم |
پتاسیم | 320 میلی گرم |
مس | 1 میلی گرم |
اسیدپنتوتنیک(B5) | 2 میلی گرم |
بیوتین(B7) | 12 میکروگرم |
اسیدفولیک(B9) | 44 میکروگرم |
آهن | 1 میلی گرم |
نیاسین(B3) | 3 میلی گرم |
فیبر | 1 گرم |
قارچ، منبع خوب آهن:
در هر 100 گرم قارچ، حدود یک میلی گرم آهن وجود دارد.
برعکس
خیلی از مواد غذایی گیاهی، قارچ دارای فیتات نیست. فیتات جذب آهن و بعضی
مواد معدنی را در بدن کاهش می دهد. بنابراین آهن موجود در قارچ به سرعت جذب
می شود.
قارچ منبع خوب پتاسیم و مس:
قارچ یک منبع عالی پتاسیم می باشد که این ماده به کاهش فشار خون کمک می کند و خطر سکته قلبی را پایین می آورد. به طور متوسط قارچ portabella (تصویر مجاور) حتی از یک عدد موز و یا یک لیوان آب پرتقال هم بیشتر پتاسیم دارد.
یک واحد قارچ که شامل 5 عدد متوسط می باشد، حدود 20 تا 40 درصد نیاز بدن به مس را تأمین می کند و اگر به طور مرتب خورده شود، به کاهش فشار خون کمک کرده و عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود می بخشد.
قارچ منبع غنی از سلنیوم:
سلنیوم آنتی اکسیدانی است که با ویتامین E
کار می کند و از سلول ها در برابر صدمات رادیکال های آزاد محافظت می
نماید. مطالعات نشان داده است افرادی که دو برابر مقدار توصیه شده در روز سلنیوم مصرف کرده اند، خطر سرطان پروستات در آنها تا 65 درصد کاهش یافته است.
یک
مطالعه بر روی افراد مسن نشان داد، مردانی که مقدار سلنیوم خون شان کم
است، در مقایسه با آنهایی که سطح سلنیوم خون بالایی دارند، 4 تا 5 برابر
بیشتر در معرض سرطان پروستات قرار دارند.
خواص درمانی قارچ ها:
طی قرن ها از انواع قارچ در تهیه داروهای سنتی شرقی برای درمان انواع بیماری ها استفاده می شده است.
به عنوان مثال در ژاپن و چین از قارچ shiitake (تصویر مجاور) برای جلوگیری از بیماری های قلبی، ایجاد مقاومت در برابر ویروس ها و بیماری ها، درمان خستگی، سرماخوردگی و آنفلوانزا استفاده می شود.
یک نوع از عصاره ی این قارچ، از سیستم ایمنی بدن در مقابل عفونت ها محافظت می کند و فعالیت ضد توموری هم نشان می دهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن:
تعدادی از قارچ ها از خانواده poly poraccae در پزشکی بسیار کاربرد دارد.
از
این میان در مورد قارچ maiitake تحقیقات وسیعی در غرب انجام شده است.
عصاره این قارچ، با افزایش فعالیت گلبول های سفید، سیستم ایمنی بدن را
تحریک می کند تا به ویروس ها و باکتری های مهاجم حمله کند.
سرطان:
بیشترین نوع قارچی که در آمریکا استفاده می شود، قارچ دکمه ای سفید (تصویر مجاور) است.
قارچ
دکمه ای به دو شکل دیگر هم وجود دارد: Crimini یا قارچ های قهوه ای با طعم
خاکی تر و بافت سفت تر، و قارچ های portabella با چتر بزرگ تر که مزه
گوشتی دارند.
تحقیقات اخیر نشان می دهد که قارچ های دکمه ای سفید می توانند احتمال خطر سرطان سینه و سرطان پروستات را کاهش دهند.
عصاره ی قارچ دکمه ای سفید می تواند باعث کاهش تکثیر سلولی در سلول های سرطانی و اندازه تومورها نیز شود.
این اثرات محافظتی می تواند با مصرف 100 گرم قارچ در روز دیده شود.
چگونه قارچ را انتخاب و نگهداری کنیم؟
قارچ هایی را که سالم هستند و صدمه ندیده اند (اوایل باز شدن چترشان می باشند)، بخرید.
با قرار دادن قارچ ها در پاکت کاغذی می توانید تا یک هفته آنها را سالم نگه دارید.
قارچ
ها را باید ابتدا به آرامی تمیز کرد و سپس شست. قارچ های پرورشی ممکن است
خام هم خورده شوند، اما بیشتر قارچ ها را بایستی به شکل پخته مصرف کرد.
از قارچ ها به صورت تازه، کنسرو شده، خشک شده و فریز شده استفاده می شود.
نکته قابل توجه اینکه: قارچ
های وحشی را از اماکن قابل اطمینان خریداری کنید، زیرا بعضی از قارچ های
وحشی، سمی اند و می توانند به سلامت قلب، کلیه و کبد صدمه بزنند و حتی
کشنده باشند.
مصرف این مواد غذایی در زمستان ضروری است
در فصل های مختلف بدن تحت تاثیر تغییرات
آب و هوایی قرار می گیرد. به همین دلیل، بدن ما در زمستان به مقدار زیادی
ویتامین و انرژی نیاز دارید. در واقع، تغییر در رژیم غذایی در هر فصلی
ضروریست، زیرا با این کار با سوخت رسانی درست به بدنمان کمک می کنیم. چند
ماده غذایی وجود دارند که باید در فصل زمستان به رژیم غذاییمان اضافه کنیم،
از جمله:
مصرف عسل در زمستان به مبارزه بدن با ویروس های سرماخوردگی کمک می کند
عسل
عسل
جایگزینی عالی برای شکر بوده و به عنوان شیرین کننده استفاده می شود. در
طول زمستان بیشتر از آن استفاده کنید، زیرا بدن را گرم نگه داشته و با
عفونت ها و ویروس هایی که ممکن است باعث سرماخوردگی شوند مبارزه می کند. هر
روز یک قاشق غذاخوری عسل خورده یا آن را با یک لیوان آب گرم یا شیر مخلوط
کرده و بنوشید.
مصرف سبزیجات سبز برگ به پیشگیری از آسم کمک می کند
سبزیجات سبز برگ
گنجاندن
سبزی هایی مثل اسفناج در رژیم غذایی ضروریست. اسفناج حاوی مقدار زیادی
آنتی اکسیدان ها و ویتامین های A و C است. این سبزی برای پوست و مو مفید
بوده و برای بدن آهن، پروتئین و مواد معدنی فراهم می کند. جدای از ویتامین
های آن، به پیشگیری از آسم هم کمک می کند.
هویج حاوی مقدار زیادی ویتامین A است
سبزیجات ریشه ای
سبزیجاتی
مثل هویج، چغندر، شلغم و سیب زمینی نه تنها حاوی مواد مغذی مختلف هستند،
بلکه در زمستان هم به وفور یافت می شوند. هویج حاوی مقدار زیادی ویتامین A
بوده و برای پوست مفید است، و به مبارزه با سرماخوردگی و دیگر عفونت های
شایع کمک می کند.
مصرف مرکبات در زمستان به سوخت و ساز بدن کمک می کند
مرکبات
مرکبات
به خصوص پرتقال از جمله میوه های فصلی هستند. پرتقال، انگور و نارنگی
سرشار از ویتامین C بوده و برای پوست و سوخت و ساز بدن مفید هستند. این
میوه ها همچنین با سرماخوردگی مبارزه کرده و مصرف منظم آنها ویروس ها را
دور نگه می دارد. فیبر موجود در آنها به کنترل کلسترول هم کمک می کند.
در فصل های مختلف بدن تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی قرار می گیرد
سیر
سیر
فواید زیادی دارد، به خصوص در زمستان. سیر بدن را در طول زمستان گرم نگه
داشته و خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی آن با بیماری های مختلف مبارزه می
کند.
منبع: